Wednesday, August 6, 2014

Kembar Darah atau kembar Air? Mana yang sakit?


Korang, sorry kalau cerita nie sedikit basi...
erm..Firzana pon dah masuk 5 bulan...
memang dah basi pon...hehehe

Jasmin sekadar nak share pengalaman bersalin Firas dan Firzana

Alhamdulillah, Jasmin diberi kekuatan untuk melahirkan insan-insan syurga ini dari rahim Jasmin sendiri...
Pengalaman mengandung dan juga melahirkan anak-anak ini juga berbeza..
Kalau korang nak tahu cerita pengalaman Jasmin bersalin kan Firas dan Firzana..korang click la kat label tue ye....

Kalau korang yang bace kisah kelahiran putera dan puteri Jasmin (ececeh)
Firas --->kembar Air
Firzana --->kembar darah

Korang pon mesti pernah dengar kan..orang-orang tua selalu cakap yang kembar darah sakit sangat...
YES!!!! It's True...

Memang Tersangat sakit!!!!

Oklah...Jasmin cerita...
Masa bersalinkan Firas tue...Jasmin kan induced...sebabkan dah kuar air ketuban sedikit tapi jalan tak bukak atau 1 cm sahaja...

tunggu 3 hari kat spital la jugak sebab doktor nak pantau dan pastikan air ketuban tue tak kering...
Last2 deside terpaksalah induced...
Orang cakap induced nie sakit...
SUMPAH!!!..tak sakit ok...

Jasmin siap boleh tidur lagi sepanjang contraction tue berlangsung...
Bila contraction datang jer..Jasmin sedar, pastue leh sambung tidur balik...
Last-last nurse yang kejutkan soh pergi labor room...
kengkonon dalam jadual mmg kul 7 pagi ready kat labor room..kul 10 pg bersalin...
Dengan gagah dan perkasanyer...Jasmin berjalan ke LR...
dan-dan sampai jer LR, Jasmin sakit sangat...
Terus cakap kat nurse dah start sakit...
cepat-cepat nurse soh tukar baju ngan baring mengiring ke kiri...
Tak sempat nak cucuk drip air, ngan pasang CTG kat perut...
Tetibe Jasmin terasa nak bersalin..dan dan tue juga doktor yang baru sambut baby kat bilik operation terus pergi kat Jasmin..sebab bukaan dah full....
 Tak sampai pon 1 jam dalam LR tue....
Korang bayangkan jasmin turun bilik LR kul 7 pagi...
kul 8.30 pagi dah settle masuk wad...
hahaha....
tepon hubby soh amik uri baby pon hubby leh terkejut bila bersalin..sebabnyer nurse pon tak sempat nak panggil hubby pon...

itu kisah Firas...

Tapi Kisah Firzana lain lak....

Masa nak bersalinkan Firzana lak Jasmin terasa macam kuar something kat spender...
warna macam coklatan sikit...
pastue terasa sakit contraction sikit-sikit...
masa tue kul 6 pagi...

sah...kali nie memang kembar darah...
Baring balik terus peluk-peluk Firas...
Yelah, nak berpisah dengan anak kan...hahaha...drama la jap...
tepon hubby cakap dah kuar tanda...
hah terus kelam kabut balik rumah...

sampai jer rumah, terus gerak g klinik...
sakit masa nie dah kuat...
tAjak hubby g makan dulu...pastue kul 11 pg baru gerak g spital...
cek bukaan baru 2cm...lambat lagi

Kali nie sepanjang kat wad, Jasmin terasa something yang menyucuk-nyucuk kat pinggang...
senang cerita kat ekor tulang belakang...
teknik hypnobirthing kadang-kadang jalan..kadang-kadang tak...
nak jalan pon sakit...
seksa....

Kul 6 ptg dah tak tahan, sakit makin kuat....terus g LR...cek bukaan baru 5cm...
tapi sakit sampai menggigil badan..still bertahan dr sebarang ubat-ubatan sebab dah ckp ngan doktor nak natural...

Last-last...kul 7.40 mlm pecah ketuban...dan selang 5 minit terasa nhak bersalin tapi terpaksa kepit kaki sebab doktor takde lagi...
nampak hubby terus bgtau badan menggigil nak beranak sangat-sangat...hubby pon tak keruan...
doktor sampai jer terus sesi teran-meneran....
Ya Allah....memang terasa azabnyer...

Pas bersalin lak..sesi menjahit lagi la menakutkan sebab pinggang yang dah terlampau sakit...
sampaikan nak turun katil dan naik katil kat wad pon nurse yang tolong papahkan...
Allah...

malam tue, tdo berseorang sebabnyer Jasmin sendiri soh hubby balik rumah tengok Firas dan Jasmin sendiri nak tdo...hehehehe...
taknak ade gangguan langsung...

Tapi tak boleh tdo...nak gerakkan badan pon sakit oii!!!
panahan sakit belakang....

seminggu pon berurut lom tentu baik...
sampaikan terpaksa panggil 2 orang tukang urut...
bila tukang urut yang ke-2 barulah rasa ok sedikit...sakit pinggang memang menakutkan...
seriusss!!!!

Dengan tenderm menyusu Firas dengan Firzana lagi...
dengan mencari keselesaan sebagai ibu yang beranak dua...
Dengan melayan karenah manja si abang yang baru dapat adik...

MEMANG MENCABARKAN!!!

hehehe...
walau apa pon yang terjadi..inilah anak-anak Jasmin yang Jasmin kandungkan sampai 9 bulan dan akan Jasmin jaga anak-anak syurga nie....
amin....
 
anak-anak permata hati mama dan babah...

Tuesday, August 5, 2014

Raya Mood:: Kisah Baju Raya


Salam sayang semua...

Eh...korang semua dah start naik keje ker?

hari nie Jasmin baru jer start keje setelah seminggu lebih bercuti...
"bercinta" betul nak pergi keje...

Eh!!! Korang semua tema warna per ek baju raya?

Kami...OREN!!!

hahaha...kain yang dibeli semasa pregnantkan Firas....
dah dapat Firzana barulah menjadi baju untuk kami sekeluarga.

hahaha...ko ado!

2 Minggu sebelum beraya dah bergelut dengan mesin jahit..
cakap siang-siang ngan hubby hari sabtu ngan ahad nak tdo rumah mak..sebab nak jahit baju...

Fuhh!!!...memang lap peluh..
ngan anak2 nak kene susukan...dengan Firas yang suka sangat memanjat nak tolong mama jahit gak...
Firzana lagi....Fuhhhh
mencabar kesabaran.

2 hari tue just dapat siapkan sepasang baju Jasmin, sepasang baju Firzana ngan baju sahaja untuk Firas
Babah, terpaksa minta tolong mak jahitkan...
Seluar ngan samping raya Firas tue malam raya baru jahit...hihihi...

fuhhh.....pengajaran yang dapat dr kisah raya kali nie...
jangan berlengah-lengah kalau nak jahit baju raya...
kalau nak beli sekalipon belilah sebelum raya...

kalau tak, memang kelam-kabut lah jawabnyer...
hehehe...


Dikesempatan ini, Jasmin sekeluarga nak ucapkan selamat hari raya Maaf Zahir dan batin dari Hujung Rambut sampailah hujung kaki...
Andai kata ada yang terasa dari percakapan, penulisan secara sengaja ataupon tidak..

Selamat Hari Raya...