Tuesday, 19 March 2019

Bekal Anak Ape Nak kene Prepare Ni?

Assalamualaikum korang.

Sudah 3 bulan Firas bersekolah rendah...
Kalau ikutkan Firas dah boleh ikut peraturan sekolah dan ikut rutin sekolah.

Firas sebenarnye tiada masalah langsung sepanjang sesi persekolahan bermula.
Firas akan bangun sendiri dalam jam 6 pagi.

So, die akan bangun, mandi dan pakai baju sendiri.
Cume aku kene readykan pakaian untuk die sahaja.
Selalunyer setiap malam aku akan kemas siap-siap beg sekolah die ngan baju sekolah.
Senang kan...esok terus prepare jer kan.

Firas nie dah terbiasa bawa air masak dengan bekal masa kat tadika lagi.
Tadika Firas dulu wajib bawa air masak dan bekal tue optional if Firas lapar.
Aku selalu bekalkan Firas roti nutella jer la..
Dah itu jer yang die mintak sepanjang 2 tahun tadika...hahahahaha
Tue yang malas aku nak amik gambar.

Bila firas masuk jer darjah satu...
Aku mula nak variasikan bekal die tau...
Tapi...
Mula-mula die minta roti gak sebagai bekal die...
Tapi agaknyer die mula bertanye nak nasi pulak..
Aku tanye die nak nasi ape?

"Nasi lemak ngan egg"

ok baik...dengan rela hati aku sanggup masak untuk bekal anak.

pastue nak "Nasi white,  pedas and egg"
maksudnye Nasi putih dengan sambal dan telur.

Pastue kadang-kadang die minta
"Nasi White, fish and kekicap"
Maksudnye Nasi putih, ikan dan kicap.

Nie nasi puth, ikan cencaru dengan kekicap
Tapi Nasi memang takleh tinggal.

Korang nampak jer Firas nie kurus kering wei....
Tapi sarapan wajib nasi!
Style orang Muo memang pagi wajib NASI.
Kalau aku bekalkan roti pon nanti die beli nasi juga kat kantin.

Try masak lain, kali nie hotdog tapi tetap bel nasi kat kantin
nie peneman mama diwaktu pagi.hihihihi
Nasi kalau masak 1 pot die sorang jer leh habiskan.
Itulah misterinyer Firas nie, aku tak tahu die makan banyak-banyak pastue buang.
Klu lah mama die macam tue haih...lompat bintang mama oiii!!!

Harap aku istiqomah untuk buat bekal untuk Firas.

Doakan lah ye...




Monday, 11 March 2019

SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KE 8!!!

Assalamualaikum

11 MARCH 2019

Hari nie genap 8 tahun perkahwinan aku dengan hub...
Rasa macam lama jer..
Macam dah berbelas tahun kawen dengan die...
Eh....hahahhahaaha

Yelah...mane tak nyer...asyik-asyik jumpe jer kan..
Walaupon sekarang dan 2 tahun lepas seminggu seteret baru nampak muka...
Sape yang tak tahu, Aieman nie geng "STANBY",
So, seminggu kalau die stanby memang la tak jumpe wei...
Walaupon stanby dalam daerah yang sama....

Seminggu dei free lak pon tak jumpe sangat...
dah kene buat shif load...
So, bile masa "ME TIME" aku ngan die..
hhahahahha....
Cer teka!!!

Tentulah time waktu pejabat...
WAKTU REHAT barulah kiteorang dapat makan sama-sama pon dah 'heaven' pon rasanyer...

Kadang-kadang tak kisah pon kalau die bawa kawan sekerja die sekali...
Aku pon dah biasa dengan kawan-kawan die...
Memang semua dah kenal aku ngan laki aku akrab semacam....
walaupon dalam opis...

Kalau time die stanby then, anak-anak aku semua nak jumpe babah die;
Aku sanggup makan kat kantin TNB tue jer..
Ape de hal...

Aku jenis tak kisah pon kalau ade jalan aku dapat 'ME TIME' dengan cara kami sendiri.
Kalau orang luar tengok kami nie macam belangkas.
Ye lah beb, kat umah pon susah nak jumpe, kat luar pon kami sanggup jumpe.

hahahaha...

Untuk tahun nie, Aieman pon start sambung belajar lagi,
So, masa tue jadi makin ketat lagi!
Takper...susah-susah dulu, insyaallah senang kemudian.

Doakan kami kekal bahagia sehingga ke JANNAH!!!
Amin.

TEROBEK GAMBAR LAMA....
Jangan pandang lama-lama....
Aku kenal dengan Aieman dari tahun 2004 lagi..
Aku memang ingat tarikh keramat kiteorang
28/12/2004
&
11/3/2011
Sebabnyer kedua-dua tarikh tue adalah tarikh TSUNAMI

28/12/2004 tsunami acheh
11/3/2011 tsunami jepun

Insyaallah takkan ade tsunami dalam kehidupan kami.
Bile aku pikir-pikir balik, dah lama sangat kami tak gaduh.
Gaduh kecik ke gadoh besar ke dah takde.

Ke sebab kami semakin matang dan faham perangai bususk masing-masing. hahahahaha

Abaikan jer lah.
Yang penting aku masih sayangkan keluarga kami...

Ya Allah,
Rahmatilah keluarga kami nie.
Berikan kenikmatan atas rezeki yang kau berikan.
Ya Allah,
Jagalah keharmonian keluarga kami.
Jagalah orang-orang yang aku sayang.

Amin YRA.........

Amin....





This entry was posted in

Monday, 25 February 2019

Anak::Firzana Nur Milliya masuk sekolah!!!


Assalamualaikum,

Hai korang....

Dah sebulan wei Firzana masuk sekolah...
Alhamdulillah memang takde langsung drama..
Drama k-pop ker drama melayu ke...memang takde wei..

Berbeza sangat dengan abang die yang dulu tue...
2 bulan menyiksa jiwa dan raga wei..
~fuhhhh lap peluh!~

Firzana sekolah tempat yang sama dengan Firas dulu...
Sokolah Tadika Ad-Din atau LITTLE CALIPS
Full time tapi hari ahad mama amik awal sebab mama tak keje...
Hari lain-lain lak atok amik dalam kul 3 petang...
So, mane yang full time nyer nie...

1st day school.....anak bapak sangat

Mase 1st day Firzana masuk tadika, mama tunggu jer dalam kereta,
Just babah jer hantar Firzana...
Mama is seriau sebab masih trauma dengan 'Firas'...hahahhaa
But, mama notis, takde drama langsung....
Mase balik lak, sampaikan teacher yang angkut Firzana balik.
Siap buat-buat tak nampak mama.
Bila mama panggil suruh balik, die leh cakap "ala, mama, nana lom abis main lagi dengan fwen"
~Rolling eyes mama tau~
Hampeh tul.

Aku notis banyak benda bile die masuk sekolah...

1. liat sikit bangun tidur tapi still takde masalah nak mandi ngan pakai baju..cuma tudung tue jer aku pakaikan sebab mama pakai cantik sikit ~ewah~
2. kalau bawa bekal selalu tak abis....sekarang aku dah malas nak bawa bekal lagi...
3. Teacher cakap die tak gheti duduk diam..."ade duri kot kat bontot die" hahahaha

overall....100% Firzana lulus masuk sekolah...sampaikan jumpe kawan dah lupe mama babah....


time balik sekolah...adehhh kuar jambul



Alhamdulillah...
Nana Pass!!!

Tuesday, 15 January 2019

Anak::Firas 1st Day School

Assalamualaikum.....salam korang

Kali nie Jasmin terlalu excited...
Maklumlah anak baru masuk darjah 1
Jasmin hanya registerkan Firas kat kawasan rumah mak Jasmin..
Sape yang tahu kan...rumah mak senang sikit nak pantau...
Kire rumah mak jadi transitlah Firas untuk sekolah sebangsaan dengan sekolah agama.

Hari pertama (selasa 1hb Jan 2019)

Dari pagi lagi mama ngan baby Firzani teman Firas ade perhimpunan.
Firas ok jer takde dramaking bagai.
Masuk kelas pon ok.
Pastue mama balik la umah tokmak (panggilan nenek dieorang)
Rehat tue mama ngan babah datang nak tengok Firas beli makanan kat kantin.
Memang kene guard 100% mase nie dari beratur beli makanan, beli air, basuh tangan sampailah letak bekas makanan ke dalam besen yang disediakan.

Harga makanan pon agak murah iaitu nasi lemak RM0.80 dan air biasa RM0.70. Air kotak RM1.

So, kiteorang deside bagi Firas duit belanja RM3.
Bekal pon bawak gak...

Hari pertama bekal tak abis sebab dah makan banyak mase rehat.
Babah siap belikan extra duit belanja lagi...
Beli karipap bagai....

Balik babah amik naik motor..
Mandi, tukar baju sekolah agama, kul 2 lak babah hantar pakai motor gak.
Sekolah agama tak bawak duit sebab sekejap sangat waktunyer...
Hanya dari jam 2 petang ke 3.30 petang sahaja.

Hari ke 2 (Rabu 2hb Jan 2019)

Kali nie Jasmin hanya hantar Firas kat sekolah sahaja pastue terus hantar Firzana lak kat Little Calips untuk orientasi selama 2 hari.
Nanti Jasmin cerita kat next entry.

Rehat lak, Jasmin still datang untuk jadi mamadom...
Masih kelam kabut untuk makan kat kantin.
kiteorang siap pasrah kali nie kalau duit tak dapat balik atau terhilang...

tapi...
Satu peristiwa berlaku, terus menginsafkan....
Seorang pelajar tercongok tgok orang lain makan...
Aieman tanye dah makan ke belum?
Die cakap belum..
Terus Aieman bagi duit suruh beli makanan...
Ade seorang cikgu nampak, terus amik nasi ngan telur mata bagi pelajar tersebut.
Cikgu cakap; die tinggal ngan nenek die sahaja..kakak die dapat RMT, so sebab die baru darjah 1 belum dapat lagi program tue....adoi...spechless.

Hari ke 2 nie still takde drama lagi...alhamdulillah.

Hari ke 3 (Khamis 3hb Jan 2019)

Alhamdulillah, semuanyer berjalan lancar...siap balik dari sekolah dah beli aiskrim weiiii...
Package ok!!!
Mase nie Aieman jer pergi sorang kat sekolah tue...so jumpa balik pejar tue..
Aieman nak bagi duit kat die...
Die cakap die takleh terima duit orang, nenek tak bagi...
ALLAHU.....
Last-last Aieman belikan jer nasi lemak telor kat die...happy tengok die makan.

Sekolah agama pon takde drama bagai... Alhamdulillah..

TAPI...satu jer mama pelik sangat-sanagt..
Bekal bawa habis...duit pon habis...hahahahahaha....

Sebulan sekolah Firas dalam minggu transisi...so takde belajar menggunakan buku teks..
buku teks pon tak dapat sampai sekarang....

Cume sekolah agama jerla dah start ade homework...sekolah keb pon dah ade homework tapi senang-senang jer la...

sekolah agama

pass perhimpuanan...berjalan masuk ke kelas sekolah kebangsaan
time rehat with babah...
pape pon Firas success pada seminggu yang pertama..


ALHAMDULILLAH...