Friday, September 21, 2012

Solid Food: Penyediaan Beras Perang Halus

Salam semua...

Kali nie Jasmin nak ajar cara-cara penyediaan BERAS PERANG yang halus so dah tak payah lagi nak blender-blender lagi...

Kenapa Jasmin pilih Beras Perang ek berbanding beras biasa?
Aper kelebihan dier...

Please...sila la refer link nie...

Oklah..kita teruskan dengan cara-cara penyediaan Peras Perang...

Bahan-Bahan: Beras Perang tak kisah la jenama ape pon...

Cara penyediaan:

Mula-mula kenela rendam dulu beras nie....
Nak tahu tak kenapa perlu rendam...
Ish panjang lak nak explain kat cnie..
Meh la rajin-rajin mengklik kan diri kat "mengapa anda perlu merendam"
Jadi kenelah merendam dulu beras dan titiskan 2-3 lemon.(agak-agak korang la)..
Jasmin akan merendam beras tue dalam 8-9jam dalam peti ais..Jangan letak bahagian beku lak...

Beras yang direndam dan disimpan dalam peti ais
 Selepas dah rendam, Jasmin akan sangaikan beras tue sampaila betul-betul kering...
Ape tu sangai...
Ala macam menggoreng beras dalam kuali tanpa minyak. (Faham tak?)..
Beras disangaikan.
 Apabila beras dah sejuk seketika, Jasmin pon masukkan dalam blender...sampaila beras tue hancur.

Beras yang diblender..

Selepas tue, barulah Jasmin tapis untuk asingkan beras yang halus dan yang kasar.

Tapiskan beras.

Beras yang halus 

Beras yang kasar..

 Beras yang kasar tue Jasmin akan blend lagi sampaila semua dah halus...

Tada...Stok Firas tuk 2minggu...

Simpan di dalam bekas.
Siap...

Selalunye tuk baby Firas yang baru 7 bulan, hanya 2 sudu besar jer diperlukan..tapi ianye bergantung pada baby masing-masing.

Jasmin akan masak setiap hari kerana Jasmin hanya yakin beras biler masak hanya bertahan sehari sahaja...
itu pon bergantung bagaimana cara penyimpanan korang semua...

Oklah...itu sahaja..

Sharing is Caring (*__*)..

6 comments:

  1. klu beras tu mase rendam x letak dlm peti ais boleh x?

    ReplyDelete
  2. Jasmin tak pasti boleh atau tidahk tapi jasmin letak dalam peti ais tuk pastikan beras tue tak termasuk bendasing lain..

    ReplyDelete
  3. lin masak je beras tu macam biasa. then klu kita sangai macam tu, pastu letak air, terus boleh makan ker?

    ReplyDelete
  4. if lin ader kesempatan nak masak setiap hari memang boleh jer..just masak mcm biasa. Tapi klu dah di blendkan nak masak beras nie dalam 5 minit jer mcm tue...

    ReplyDelete
  5. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

    Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

    Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

    ReplyDelete
  6. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

    Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

    Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

    ReplyDelete