Friday, December 28, 2012

For 8th years in LOVE....

Alhamdulillah....syukur pada-Mu Ya Allah S.W.A
Sudah 8 tahun usia perkenalan Jasmin dengan Mr.hubby..
Semoga mendapat keberkatan dari-Nya.
"Ertinya: Ya Tuhan kami! Berilah kami Isteri kami, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sebagai ikutan orang-orang yang taqwa."

Thursday, December 27, 2012

Trip Pangkor: hari ke-3 dan Balik!!!! (Part 4)

Amboi panjang bebenor citer percutian nie...
sape-sape yang termiss leh klik kat bawah nie...
Part 1: Budget
Part 2: Perjalanan dan hari pertama di Pulau Pangkor
Part 3: Hari ke-2
Bangun pagi macam biasa...cuci muka terus la g bawah lobby tuk mengisi perut lak...
kali nie menu lain dari semalam la...ader nasi goreng, nugget, mee goreng, ish banyak pilihan la.
Firas macam biasa plain bubur ya sayang..
Pas makan salin baju terus la kite terjah swimmimg pool...hahaha
mandi sampai lebam ok.
Firas klu mandi kolam kanak-kanak cepat bosan..last2 si babah masukkan kat kolam dewasa...
(perhatian pastikan anak anda tahu basic berenang ok!!!)
tgok!!! mandi tak ingat dunia


babah!!!!
Pas mandi siap-siap kemas barang bagai...kenelah check out. Check out kul 12pm ya tuan-tuan dan puan-puan. Jangan lupe amik deposit RM100. (mase register ader kene tambahan Rm100)
Pastue letak beg kat penjuru hotel... kiteorang decide nak round-round pusing Pangkor...
suasana pagi dari bilik kami..cantikkan.
Kota Belanda

Asal kene angin pantai mesti tido


kenangan mase bercinta dulu pon gune topi penyu nie..hahaha


Tgok...tdo lagi...cesss...

minum ...

Smile!!!
Pastue kiteorang tengok la pekan Pangkor..Oklah not bad for me.
Ade maybank, ade pasar jual-jual barang and of course jual souvenir paling banyak..
hahahaha....
Around kul 3ptg, kiteorang pon balik hotel dan terus ke Jeti Pangkor tuk balik...
Pastikan jangan lupe tiket Feri tau....
Sesampai jer kat Jeti Pangkor, shooping makanan kering lak...
Serius..ikan bilis kat cnie memang fresh sangat-sangat...
Gambar kat bawah nie pulak Jasmin dapat kat lobby hotel ..so leh sharingkan perjalanan feri dari jeti ke Pulau Pangkor dan sebaliknyer.
Dari Jeti Marina Island ke Pangkor dan sebaliknyer

Dari Jeti Lumut ke Pulau Pangkor dan sebaliknyer
TIP yang Jasmin boleh bagi semasa travel ke Pulau Pangkor...
1. Sila servay dulu harga chalet dan hotel. Jangan lupe booking lagi-lagi time cuti sekolah. 
2. Jangan HILANGKAN tiket Feri dan simpan sebab tiket tue pergi dan balik.
3. Panduan jika ada anak kecik pastikan anak anda sudah dibiasakan dengan udara laut. Macam Jasmin hantar Firas g Swimming Pool. Nasib baik hubby gheti berenang so..leh ajarkan Firas berenang. Baby senang sangat nak ajar berenang maybe mase dalam perut kan baby berenang dalam air juga...(oppsss).
4. Perbezaan harga---jika di Teluk Bogak harga hotel dan chalet mahal tetapi makan kat sane standard harga makan kat kedai biasa..berbeza kat Teluk Nipah; chalet dan hotel yang murah tetapi makanan mahal gilozzz...
5. Sewa kenderaan adalah senang dicari. So, tak payah nak susah-susah cari dulu. Dari Jeti lagi dah banyak ulat-ulat tuk sewa kenderaan mereka. So fikirkan dengan tenang k.
6. TAWAR-MENAWAR adalah menjadi kewajipan di sini..so sila gunakan bahasa yang paling sopan sekali  tuk mendapatkan harga yang murah.
7. Happy Vocation!!!!!
daaa......

Wednesday, December 26, 2012

Trip Pangkor: Hari ke-2 (Part 3)

Salam semua...
sesiapa yang tertinggal cerita jasmin leh tgok cnie k
Part 1: Budget
Part 2: Perjalanan dan hari pertama di Pulau Pangkor
Pagi-pagi bangun...of coursela melayan perut dulukan...
Memandangkan hotel kami ade disediakan sarapan, layan jer la..
Not bad tau makanan kat hotel nie...macam-macam ada. 
Hari pertama breakfast nasi lemak, nugget, mee sup, desert, koko crunch, ish banyak lah nak citer kat cni.
Paling besh adalah disediakan PLAIN BUBUR....
(siap tanya kat cef lagi ade bahan tambahan atau tak...alhamdulillah dijamin 100% tulen)
so senang la dah tak payah susah payah nak bagi Firas makan. 
Plain bubur tue jasmin letak telur rebus memandangkan Firas telah lulus ujian telur dengan homemade stok ikan bilis...DONE!!!
Pas makan kiteorang pon servay kenderaan dengan Island Hoping
Done worry dari Jeti lagi dah banyak ulat-ulat tuk sewa kenderaan nie. so tak yah bimbang sangat.
Harga berdasarkan sistem 24jam jugak k...
Basikal : RM10
Motosikal : RM20 - RM40
Kereta : RM60 - RM80
Van : RM60 tuk 2-3jam (pusing-pusing Pulau Pangkor)
Kalau korang pandai tawar-menawar so silakan yerp...
Kiteorang decide amik motor jer memandangkan Jasmin ade bawa carrier tuk Firas. 
Lagipon kawasan Pangkor tak besar mane pon....
(lagipon dah lame sangat tak naik motor...rindu kot zaman bercinta dulo-dulo)

Pas dah bayar duit deposit motor, kami terus ke pantai...dari hotel ke pantai adelah dalam 10meter kot...
so memang sangat dekat kan.
Untuk Island Hoping lak RM130
Snorkeling : RM10
Macam biasa kalau sesiapa yang pandai dalam tawar-menawar silakan... 
(memula harga yang ditawarkan adalah RM150+10 tuk snokeling)
Bile tengok cuaca pagi tue cerah..terus decide tukar baju dan ready to Island Hoping Trip...
Abaikan muka yang comot tue...Firas lena di sapa bayu laut....

Antara pulau yang sempat diambil...klu perasan batu bentuk ikan paus
Yang nie lak bentuk kepala buaya....

Snorkeling...

At Monkey bay....si ayah bermain bersama anak kesayangan

Kejar jangan tak kejar!!!

berenang time!!!
Antara Pulau yang dilawati:
Coral Island
Monkey Bay
Mentaggor Island
Man Bay
(ade batu turtle head tak jumpe lak gambar)
Aktiviti kat pantai banyak...
antaranyer:
banana boat...
Jet ski
Scuba
Memancing
(ish banyak macam-macam kalau nak tulis kat cni)
antara hotel dan chalet termahal. Paling murah RM800 semalam ok!!!
Balik dalam kul 1petang...rase ngantuk terus ketidoran anak-beranak...
Petang lak kiteorang menunggang motor konon-konon nak round satu Pangkor...
Nasib baik sampai betul-betul Teluk Nipah...minyak motor habis...
Ade makcik kedai nampak...terus tanye kenape?
kitorang cakapla minyak motor habis...
Makcik kedai : Ala cian kat anak...dah2 duk dalam tu (kedai) ade kerusi. biar makcik ngan awak (suami) tolak motor kat tempat jual minyak...
Kiteorang terkesima sebentar..pastu angguk-angguk jer... bile pk balik aduhh peramah gak orang kat Pulau Pangkor nie..hihihi...
Pas settle semua, kiteorang pon borongla barang-barang kat kedai tue..adelah dalam RM100. Beli baju yang  bile gelam nampaklah tulisan Pangkor tue. Beli 3 helai dan 1 tuk Firas.
Alih-alih makcik tue bagi lagi baju ngan topi kat Firas...
Murah rezekimu anak....
Dan murahkanlah rezeki makcik tue juga..ameen.
Pas shooping baju ape lagi..makan time!!!!
Jangan terkejut makanan kat Teluk Nipah adalah mahal OK!!!! 
Patutla makcik yang tolong kiteorang ngan pemandu bot pon cakap makanan kat ctue mahal bebenor!!!
Bayangkan ikan siakap sepanjang sejengkal RM30 siap masak....
Tapi memandangkan nak juga rasa makan kat ctue redha jer la. 
Balik dah nak maghrib..ape lagu start motor teruslah balik hotel.
malam tue kat Arena Pangkor (depan hotel kiteorg) ade artis buat show...
sempena FESTIVAL PUISI DAN LAGU RAKYAT PANGKOR 2012
So malam tue memang sangat-sangat meriah. Antara artis yang datang Najwa Latiff, Jimmy Palika. Aris Ariwatan..dan yang paling besh jumpe Raja Dr. Nazrin iaitu Raja Muda Perak dan MB Perak.
Fuhh...biler penat dan ngantuk, kiteorang layan dari bilik jer. memang leh nampak menerusi screen besar tue.
(bilik kiteorang tingkat 3 betul2 mengadap laut dan leh nampak sebahagian Pangkor siap ade balkoni so bolehla jemur-jemur baju sekali)
Pastue...ZZZzzzzZZZZ
Will be continue....

Tuesday, December 25, 2012

Trip Pangkor : Perjalanan dan hari pertama di Pulau Pangkor (part 2)

Hai salam semua...
Sorry la lambat sangat update post terbaru kan...
macam-macam berlaku minggu nie..dengan baby Firas lak leh demam...
Yang peliknyer siang ok jer siap leh melasak tapi bile petang jer mula lah nak berdondang sayang...
nak berkepit jer...suhu lak on off...
Risau mama tau. Semalam lak suhu leh cecah 40 calcius...
(gelabah ok)
 Demi mu anak..mama sanggup lakukan aper jer....
Opsss...opsss dah melalut lak...
kalau nak bace pasal Budget Jasmin ke pulau Pangkor boleh la clik kat cnie k (POST)....
Opss luper lagi nak mention kt cnie...
(memang kene banyak makan kismis nih!!!)
Percutian Jasmin sekeluarga selama 3 hari 2 malam yerp...
Jasmin sekeluarga start bergerak dari rumah dalam kul 8 malam hari Jumaat ye...
(gigih pas keje terus siap-siap dan gerak)
dalam kul 9malam (lebih kurang) kiteorang melepak jap amik angin kat R&R Seremban...
Ish tak kan melepak semata-mata kan...of course la makan sekali...hahhaah
lepak punya lepak tak sedar jam dah dekat kul 11 malam...
alamak...mata pon dah kuyu..
siap pesan kat hubby lagi kalau ngantuk biar jasmin jer yang drive...
Tapi bile sampai jer area Subang Jaya...seyes sangat. Mata nie dah tak leh bukak...
So hubby decide tdo jer dulu kat hotel (tak ingat nama). Oklah hotel kecik.
Tuk tdo jer kan...
Harga 1 malam jer RM88 ok...
Esoknyer dalam kul 10 pagi, kiteorang teruskan lah perjalanan ke Perak..
(dalam planning konon-konon nak gerak kul 6 pagi ko!!)---lempang laju-laju!!!
Adeh...dalam kul 11 pagi lak perut dah keroncong minta di isi...
Kiteorang pon berhentila di R&R Rawang...
Pas makan terus la bergerak ke PERAK!!!
Sepanjang perjalanan ke Pangkor, Firas sangatlah behave ok....
Alhamdulillah. 
Perjalanan ke Pulau Pangkor amik masa dalam 6 jer kalau dari Muar, Johor. So, Jasmin direct amik tol UTARA-SELATAN dan Exit kat Bidor. Apelagi time nie la gunakan khidmat GPS...Mula-mula cari sign Teluk Intan, pastu barulah jumpe LUMUT. 
Perjalanan ke Pulau Pangkor nie ade 2 jeti iaitu:
1- Jati Marina Island
2-Jeti Lumut
Kami decided tuk terus ke Jeti Lumut.
jangan tak caye kat Lumut dah ade JJ (Jaya Jusco)....opening awal bulan 12 hari tue....
 
Sampai jer kiteorang terus masuk kawasan letak kereta berbumbung....
Haruslah berbumbung insyaallah kereta bebas dari kene panas dan nasib baik kami parking betul-betul depan kaunter pembayaran dan juga cik jaga di tempatkan.
Harga 1 hari = RM8
 (ikut sistem 24 jam so nanti korang pandai-pandaila budget nak gerak balik kul berapakan)
Medan Letak Kereta Berbumbung

Terminal Jeti Lumut
Tiket Feri Dewasa= RM10
Kanak-kanak (atas 5 tahun kalau tak silap) = RM5
Feri pulak ade 2 jenis tau...
Ade feri yang leh keluar tengok pemandangan laut...
dan ade feri just duk kat dalam jer...
Maser pergi ke pulau memang dapat feri yang dapat duk kat luar..memang syok gila.
Dalam tengah melayan angin atas feri..
2 beranak nie buat keje lain...
Jasmin pon tak sure sape amik gambar nie...hahahaha
layan jer la aksi 2 beranak nie...


Akhirnyer....
Sebelum sampai ke Jeti Pangkor, Feri akan singgah sebentar kat Sungai Pinang sebelum meneruskan perjalanan ke Pangkor.
Kedatangan kami di sambut meriah oleh.....
Van PINK yang cute a.k.a TEKSI
Perjalanan kami ke hotal Coral Bay dekat Pasir Bogak hanya la RM10 sahaja.
Charge adalah mengikut 1 van yerp..tak kisahlah korang nak sumbat berapa dalam tue....
abaikan daku yang selekeh itu yerp
Aktiviti hari pertama adalah meninjau kawasan tuk Island Hoping, sewa kenderaan dan yang paling besh adalah swimming sampai lebam....
Biler dah malam...pas makan sebelah hotel tue terus la layan tv sampai tertido kepenatan...
Harga makanan kat Teluk Bogak adalah standard macam makan kat KL.
Nanti Jasmin update lagi mengenai aktiviti kami sepanjang berada di PULAU PANGKOR nie....
daaa....

Thursday, December 20, 2012

Trip Pangkor: Budget (part 1)

Waa....lame gila Jasmin tak update entry terbaru kan...
macam chipsmore lak..sejap ade sejap tak de...
Tak tahulah naper lah malas sangat nak bukak pc atau laptop..
senang citer mood kelautla....
Oppss dah melalut lak ke lain...
Ok kembali ke tajuk asal...
Maklumlah sejak musim cuti sekolah nie sumua orang nak bercuti kan..
(cett macam anak jasmin dah sekolah jer...lempang laju-laju)

Jasmin sekeluarga pon tak ketinggalan juga nak bercuti...
Mula-mula planning nak g Cherating...
(bigboss reject!!)

Pastue bigboss planning nak gie ke pulau-pulau...
Konon-kononnyer nak spend time ngan anak bini (katanyer!!)
oklah terus proceed nak try Pulau Pangkor...
Selama sebulan juga lah Jasmin amik masa research Pulau Pangkor tue...
(aceceh macam orang buat PHD gayenyer)
Opss memang kene buat budget..karang terover budget ader yang bermastautin kat Pulau kang
hihihi
BUDGET PERCUTIAN PULAU PANGKOR:
Hotel/Penginapan: RM190 x 2 malam
Perjalanan dari Muar ke Pangkor: RM200 (pergi balik)
Perbelanjaan semasa di Pangkor: RM400
So total sumer Jasmin budget dalam RM1000.
Alhamdulillah sepanjang kami di sana semua dalam budget.
Jasmin sekeluarga mula-mula bercadang nak stay kat chalet jer..konon-konon merasa gak duk tepi pantai selain harganyer jauh lebih murah tau...
Tapi apakan daya lewat sangat booking (Jasmin booking 2minggu awal dari tarikh bercuti tau)
Call sume hotel ngan chalet sume dah sold out...
waaa....sedih...
last-last esok dapat kol dari ejen percutian cakap ader hotel kosong...oklah terima jer.
Jasmin gunakan khidmat Pangkor Island Services...
Email: pangkorservices@yahoo.com
Nama orang yang incharge lak : En Khairul (017-5534674)
Memang cepat dan mudah...
Lepas deal (gune sms jer) Jasmin terus transfer duit dan dieorang akan terus antar surat (confirmation letter) menggunakan email. 
Sampai jer hotel Jasmin just tunjukkan jer kat email tersebut terus proceed.
JANGAN HILANGKAN NO REFERENCE bank tue tau..
PENTING!!!
packing barang dalam 1 beg jer....
oklah setakat nie sahaja...
nanti Jasmin bagi tips dan aktivity kami sekeluarga bersama anak kecil...
memang besh...

Sunday, December 9, 2012

MISI: Mencari Swimmimg Suit

Salam Semua...
Memandangkan hari nie sudah masuk hari ahad...
(eh! nape lak hari Ahad..panggg!!)
Waaa...sekejapnyer nak habis weekend.
Pitam~~
Oklah malas dah nak merapu panjang-panjang...
Misi Hari Sabtu...
MENCARI SWIMMING SUIT...
Tuk sape..cer teka! Sape?
No....
NO...
SALAH....
Sape lagi tuk si cenonet mama la...
Tuk mama n babah punye tak payah la..guner jer mase zaman-zaman belajar dulu...
Opsss muat lagi ker? 
(hahaha poning lak kepala bile pikir)

Sampai jer Melaka, kiteorang terus tuju JJ Bandaraya....
(Dekat belakang TESCO Melaka)
Sampai jer JJ, terus menuju ke tingkat 2, bahagian SPORT.....
Cari-cari..punyala mencari rupa-rupanyer akhirnya jumpa..punyala menjajah 1 tingkat tue...
Mase jalan-jalan tue sempat ko buat jelingan manja kat baju-baju ladies...
FuHHH 70%, 50%, 80% pon ade...
Awal-awal lagi , en hubby dah berdehem.
Kacau jer..cuci mata jer la
Sampai jer bahagian swimming suit tue...langkah terus terhenti...
ala..chomel-chomel baju swimming tuk budak-budak nie...
OF COURSE...guls nyer baju..
(jatuh cinta mak)
Tak per pas nie merancang second baby perempuan OK!!!!
Cettt.....
Jom la layan Gambar lak....
Tada....
Nie adalah baju tuk percubaan pertama...
Biru size 18
Gelobos!!!!

Percubaan Kedua:
Merah Hitam size 18


Cubaan Ketiga:
Biru tapi ader kartoon seafood tue...
Chomell giloz dan sangat sesuai tuk FIRAS MUSLIM.


Korang rase Jasmin beli baju warna per? 
hhahaha cer teka....
Ermmm kenapa lak Jasmin bersusah payah nak cari swimming suit tuk FIRAS???
nanti Jasmin update lagi k....

Monday, December 3, 2012

Panduan: Najis dan jenis-jenisnya


utk panduan semua ibu bapa yg ade anak kecil....
jagan pandang remeh dengan najis bayi hatta yang menyusu badan sekalipon....
ade cara tertentu untuk membersihkan untuk bayi lelaki dan perempuan....


Dari ‘Ali bin abi Thalib, bahwa Rasulullah shalallaahu ‘alaihi wasallam bersabda: kencing anak laki-laki yang masih menyusui, cukup di perciki (air), dan kencing anak perempuan harus dicuci. Qatadah berkata : Dani ini selama mereka belum makan (makanan) maka kalau mereka sudah makan, harus dicuci, baik laki-laki maupun perempuan. (HR ahmad dan at-Tirmidzy, dan berkata at-Tirmidzy, hadist ini Hasan, Nailur Authar hadist no. 31)

Dari Ummi Kuzin al-Khuza’iyyah, ia berkata: Pernah dibawa kepada Nabi shalallaahu ‘alaihi wasallam seorang anak-laki-laki lalu mengencinginya kemudian Nabi shalallaahu ‘alaihi wasallam memerintahkan (mengambil air) lalu dipercikinya, dan pernah dibawa kepadanya seorang anak perempuan lalu mengencinginya, kemudian ia memerintahkan (mengambil air
) lalu dicucinya. (HR Ahmad, Nailur Authar hadist no. 34)
Keterangan:

Yang di maksud dengan makanan adalah makanan diluar air susu Ibu, semisal kurma, madu dan susu formula
Hadist-hadist dalam hal ini dijadikan dalil bahwa kencing anak laki-laki hanya cukup di percikan air di tempat yang dikencingi dan bagi anak perempuan dengan menuangkan air dan mencucinya.

Sebelum tue...mari sama-sama fahamkan lebih lanjut jenis-jenis najis lak...

Jenis-Jenis Najis Dalam Islam

Sejak ada anak kecik ni, timbul pula rasa ragu-ragu dalam hati, macamana cara untuk mencuci najis terutamanya najis hukmiyah. Najis hukmiyah ni adalah jenis najis yang tak nampak dimata. Contoh macam air kencing yang telah kering. Kalau sebelum ni, cuci / mop lantai rumah guna Fabulosso (bahan pencuci lantai) dicampurkan dengan air sahaja. Tapi sekarang ni, sebab timbul rasa was2. Sy akan lap / mop rumah 3 kali. Kali pertama dengan campuran air dan fabulosso. Kali kedua dan ketiga air biasa sahaja. Sebagai bilasan. Sebab sy terfikir, kalau hanya mop menggunakan air yang dicampur dengan fabulosso, bersih ke rumah tu? Sebab hukum dia dah bukan air mutlak. Mujur rumah sy tak besar. Kalau tak, mahu patah pinggang. Tapi hati masih lagi rasa was2, sebab setahu sy, nak cuci najis mesti dengan air yang mengalir. Tapi sy hanya lap/mop sahaja. Jadi, macam biasa, sy bertanya dan mencari dengan Mr. GooGle. Jawapan yang sy perolehi yang mungkin dapat membantu anda juga.


Tapi, sebelum tu, mari kita fahami jenis2 atau bahagian2 najis dalam Islam. Sumber dipetik dari Wikipedia

Bahagian-bahagian najis
Terbahagi kepada tiga jenis iaitu najis mughallazah (najis berat) najis mukhaffafah (najis ringan), dan najis mutawassitah (najis sederhana).

Najis Mughallazah (Berat)
Najis mughallazah ialah najis berat. Najis ini terdiri daripada anjing dan babi serta benda-benda yang terjadi daripadanya. Cara menyucikan najis mughallazah:
1. Bersihkan bahagian yang terkena najis.
2. Basuh sebanyak tujuh kali. Sekali daripadanya mesti menggunakan tanah bersih yang dicampur dengan air.
3. Gunakan air mutlak untuk membuat basuhan seterusnya (sebanyak enam kali) sehingga hilang bau, warna dan rasa.
Merujuk kepada Keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan 2004-2007 Hukum Melakukan Samak terhadap Najis Mughallazah Menggunakan Sabun Tanah Liat adalah dibolehkan (Muzakarah ke 76 pada 21-23 November 2006) ianya seperti yang tercatat dalam teks keputusan berikut:
"Sabun yang mengandungi unsur tanah liat boleh digunakan untuk melakukan samak najis mughallazah dengan syarat tanah tersebut suci dan peratusan kandungan tanah dalam sabun melebihi daripada bahan-bahan yang lain serta kaedah samak tersebut dilakukan mengikut syarak."

Najis Mukhaffafah (Ringan)
Najis mukhaffafah ialah najis ringan. Najis mukhaffafah ialah air kencing kanak-kanak lelaki berusia di bawah dua tahun yang tidak makan atau minum sesuatu yang lain selain susu ibu. Cara menyucikan najis mukhaffafah:
1. Basuh bahagian yang terkena najis dan lap.
2. Percikkan air di tempat yang terkena najis.
3. Lap dengan kain bersih sehingga kering.

Najis Mutawassitah (Pertengahan)
Najis mutawassitah ialah najis sederhana, iaitu segala sesuatu yang keluar dari dubur/qubul manusia atau binatang, cecair yang memabukkan, bangkai (kecuali bangkai manusia, ikan dan belalang), serta susu, tulang dan bulu dari haiwan yang haram dimakan. Najis mutawassitah terbahagi dua iaitu: "Najis Ainiyah" yaitu najis yang berwujud (tampak dan dapat dilihat), misalnya kotoran manusia atau binatang; dan "Najis Hukmiyah" iaitu najis yang tidak berwujud (tidak tampak dan tidak terlihat), seperti air kencing yang kering. Cara menyucikan najis mutawassitah:
1. Basuh dengan menggunakan air bersih hingga hilang warna, bau dan rasa najis tersebut.
2. Basuh sehingga tiga kali dengan air mutlak.

Najis-najis lain
Selain tiga jenis najis di atas, masih terdapat satu najis lagi iaitu "Najis Ma'fu" (najis yang dima'afkan), contohnya nanah atau darah yang cuma sedikit, debu atau air kotor yang memercik sedikit dan sulit dihindarkan.

Inilah jawapan yang sy perolehi bagi menjawab persoalan di atas. Sumber dari satu blog ni: "Tanyalah"
Bolehkah Solat Di Lantai Tanpa Alas

Bapak Ustadz,
Assalaamu’alaium wr. wb.

Saya pernah membaca dalam uraian ustaz tentang dibolehkannya shalat di lantai rumah atau pejabat tanpa alas/sajadah asalkan tidak kelihatan ada benda najis yang tampak.

Saya menjumpai keadaan sebagai berikut: Di rumah saya ada seorang bayi berumur lebih dari 1 tahun dan sudah memakan makanan lain selain susu ibu. Kadang-kadang, air kencing bayi tersebut membasahi lantai rumah kami, dan kami hanya mengelapnya dengan kain basah. Setahu saya, ini bukan cara bersuci yang benar, kerana sepatutnya menggunakan air yang mengalir, bukan dengan lap basah.

Guru mengaji saya mengatakan hukum dari lantai rumah tersebut adalah najis hukmiyah meskipun bekas kencing bayi sudah tidak kelihatan. Kerana itu, menurut guru mengaji saya, tidak sah shalat di atas lantai rumah saya tanpa alas yang suci.

Pertanyaan saya:
1. Apakah ada pendapat ulama’ terdahulu tentang najis hukmiyah?
2. Sah atau tidak, shalat di lantai rumah yang kadang-kadang terkena kencing bayi tanpa disucikan dan bekas air kencing sudah kering/tidak tampak.

Terima kasih atas jawapan dari Ustadz,
 Wassalaam,


Jawapan

Assalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Menghilangkan najis itu memang dilakukan dengan air sebagai medium untuk mensucikan. Namun bukan bererti air mesti dialirkan sehingga membanjiri benda yang kena najis.
 Yang dimaksud dengan penggunaan air adalah bahawa sebuah najis dihilangkan dengan menggunakan medium air. Dan lap yang basah itu pada hakikatnya merupakan air juga. Sehingga najis yang ada dilantai boleh dihilangkan setelah hilang baunya, rasanya atau warnanya. Baik dengan menggunakan medium air atau pun medium lainnya.
 Sebab inti masalahnya bukan pada airnya, melainkan semata-mata pada hilangnya najisnya itu, apapun mediumnya.
 Yang sedikit lebih detail dalam masalah najis adalah mazhab Asy-Syafi’i. Di dalam mazhab Asy-Syafi’i sebagaimana yang tertwang dalam kitab Kasyifatus-Saja, disebutkan bahawa memang ada dua jenis najis.
 Pertama adalah najis yang kelihatan kenajisannya. Najis ini disebut najis ‘ainiyah. Asal katanya dari kata ‘ain yang bererti mata, kerana najis itu kelihatan dengan mata telanjang. Yang menjadi ukuran adalah warna, rasa dan bau. Najis jenis ini dihilangkan dengan menghilangkan ketiganya.
Kedua adalah najis hukmiyah, yaitu najis yang tidak nampak oleh mata. Lantaran sudah tidak ada lagi rasa, warna atau bau. Najis jenis ini dihilangkan hanya dengan mengalirkan air di atasnya sekali saja.
Maka cara membersihkan lantai yang diketahui pasti pernah ada najisnya tapi sudah tidak kelihatan lagi adalah dengan cara menuangkan air di atasnya lalu dilap dan dikeringkan. Tentu saja bukan dengan membanjiri seluruh lantai, cukup pada bahagian yang diyakini pernah ada najisnya saja. Jadi cukup dengan sedikit air saja lalu dilap dan sucilah lantai itu.
 Perlu diingat bahawa najis hukmi itu tidak boleh dibuat-buat dengan sangkaan-sangkaan. Tapi hanya ada manakala kita tahu pasti bahawa di lantai itu memang pernah ada najisnya. Kita tahu dengan mata kepala kita, bukan dengan meneka-neka atau menduga-duga. Sebab asal segala sesuatu adalah suci. Dan tidak pernah menjadi najis kecuali ada sebuah fakta nyata bahawa memang ada najis secara hakiki. Lalu bila najis itu tiba-tiba tidak nampak lagi, maka jadilah lantai itu najis hukmi.
 Maka tidak mungkin terjadi tiba-tiba ada lantai yang najisnya menjadi hukmi. Tetapi pasti melewati proses najis ‘aini terlebih dahulu.
 Wallahu a’lam bishshawab, wassalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh,


Jadi, sama-samalah kita renungkan dan selamat beramal.