Thursday, December 24, 2015

Kisah Bersalin Rare Katanyer....


Perghhh tajuk tak hagak....
Hihihi....

Kalau korang baca kisah kronologi bersalin baby Fikran nie...
Jasmin kene emergency ceaser kan....
Buat pengetahuan semua...
Jasmin czer bukan yang belah pakai pisau tau...
Tapi pakai laser...
Hahhaah...baru tahu sebenarnyer....

Oklah....
Sebenarnyer kalau ikutkan Jasmin memang untuk procedure bersalin normal tau...
Yelah...cube korang bayangkan...sampai spital dah buka 6cm....doktor sampai dah buka 7-8cm...
Progess yang tersangat cepat...
Tapi masa ctg tak cantik sangat...baby kurang bergerak...
Staff nurse jangka baby masih tidur lagi...tapi bila Doktor Ishaireen datang dan tengok graf ctg tue..die decide untuk pecahkan ketuban...
Yesss...pecahkan ketuban....
Maka terkeluarlah cairan hijau yang pekat...
Doktor ishaireen siap tunjuk kat Jasmin dan terus jalankan procedure emergency czer...

MAK NEBES!!!

Ok..ringkaskan cerita lah...
Masa dah masuk bilik ot, dah belah bagai...
Doktor angkat my baby...
Said "Jasmin look ur baby so amazing!!!"

Jeng...jeng...jeng....
Korang nak tahu tak?
Yezza...mesti nak tahu kan...

TALI PUSAT BABY TERSIMPUL MATI!!!

Rare tak...

Maaf sangat-sangat...
Sebenarnya Jasmin ade gambar real yang doktor amik...tapi atas faktor etika Jasmin tak boleh nak tunjukkan...

Ala...tak kisah kan....janji Jasmin gigih gak lukis untuk korang...hewhew

Alhamdulillah sangat-sangat...walaupon Jaskin czer...
Tapi


Kalaulah sekalipon Jasmin bersalin normal...
Kebarangkalian untuk uri tue putus adalah sangat tinggi...
Risiko uri putus...
Uri boleh tertinggal dalam perut dan terus naik ke atas...
Jasmin boleh kene tumpah darah dan juga risiko kehilangan nyawa...ALLAHUAKBAR...

Risiko pada baby juga...
Baby boleh lemas...lebam masa lahir sebab tak dapat oksigen masa kelahiran tue...
Tali pusat tue juga masa dikeluarkan tidak terlalu tight lagi...
Kalaulah bersalin normal....
Hahaha...korang pk lah sendiri...

Kes Jasmin adalah sangat..sangat...sangat jarang berlaku...
Sepanjang berkhidmat kay spital putra..doktor cakap jasmin nie kes ke2 die handle...
Kecoh sekajap wad 6 tue dengan kes Jasmin...
Patutlah dieorang tanye Jasmin macam blur-blur jer...
Hehehe...

Apa-apa pon dah selamat..
Alhamdulillah...Allah masih panjangkan umur Jasmin untuk menjaga khalifah-khalifah kecil nie...

Allahuakbar!!!

Wednesday, December 23, 2015

Kisah Nak Bersalin Tapi.....

Korang semua mesti tertanye kan....apelah yang Jasmin merapu nie....
What!!!!
Serius ok! 
Nie bukan cerita sinetron atau cerita dalam drama Tun Anas Mikael tue...
Mehla Jasmin story-mory k..
Alkisahnyer...dalam entry yang lepas-lepas kan ade Jasmin bagitau yang Jasmin terasa mild constravtion masa hari  Jumaat (30 Oct 2015)
 Hua...dah la hubby takde...
Kalau sape yang terlupe tue..meh Jasmin ingatkan yang hubby Jasmin sambung belajar PJJ kat UTM Skudai...

Jasmin bagitau mak yang ade rasa sakit sikit...
Mak cepat-cepat cakap soh baring jer atas katil...
Jangan bergerak angat... 
Kire kene jadi pasif la...
Anak-anak biar mak yang buat!!!

Ya Allah...hati seorang mak yang terlalu risaukan keadaan anak die nie....
Semoga satu hari nanti Jasmin pon dapat membalas jasa-jasa mak Jasmin...Insyaallah....

Oklah..berbalik kepada cerita tadi...
Jasmin kan kene tahanan supaya jangan bergerak sangat...
Jasmin berdoa agar tidak bersalin hari tue...
Jasmin nak sangat ditemani oleh husband nanti...

Sepanjang hari tue..Jasmin langsung tak call hubby...sebab tak nak die risau...pkus die ade mid term hari tue...
Alhamdulillah...Allah permudahkan...

Esoknyer terasa badan segar sedikit...tapi mak still tak bagi gerak sangat...sampailah hubby muncul pada malam.sabtu tue...
Barulah mak lepaskan anak-anak pada jasmin dan hubby...

Seksa???
Seksa sebenarnye menahan sakit constraction tapi nak pasifkan dari bersalin...

Kene banyakkan berdoa...

Kene tenangkan diri...


Alhamdulillah..segalanya dipermudahkan oleh Allah...


Monday, December 21, 2015

Kronologi:: Pengalaman Bersalin (Part 2)

Sambung cerita la yer dari part 1....
Mase sampai jer Hospital Putra Melaka.. 
Husband terus dropkan Jasmin kat emergency parking...
Nampak guard amik whellchair...tak lama nampak staff lelaki lak amik alih...
Husband cakap isteri saya nak bersalin...guard terus masuk dalam panggil nurse...
Sekejapan nurse datang...
Jasmin dah duduk atas wheelchair terus tolak g tingkat 6...
Terus timbang...mase nie request taknak pakai wheelchair...sakit!!!
Pastue masuk labour room....Staff nurse cakap kat husband....isteri awak nie sakit dah lain macam jer....ape kata awak terus jerla register kat bawah...
Masa husband register...Jasmin kene tukar baju...pakai baju dieorang....
Pastue cek bukaan..
6-7cm!!!!
Sempat tegok jam 7.40 pagi...
Pasang ctg....request nak baring 45°...
Sambil ctg...staff nurse amik data dari jasmin...dan Jasmin nak request if possible nak bersalin 45°, dcc (delay cord clamping)...itu jer permintaan Jasmin...
Mase nie sempat mesej husband bawa kurma..n air zam zam...
Tak lama lepas tue..doktor ishaireen sampai...terus bagi salam...
Pastue..tgok ctg..die macam pelik...
Sebab baby xde gerakan...
Pastue doktor request pecahkan ketuban...
Ya Allah...
Mecodium...so baby dah berak warna hijau...
Call husband..cakap baby dah berak dalam perut...husband macam tak faham or blur kot...
Terus passing handphone kat doktor ishaireen...
Perghhhh....muka nie agaknyer kalau kene toreh mesti dah xde darah...
Doktor decide emergency czer!!!!
Husband sampai..(kire bukak jer pintu...doktor terus explain laju-laju....
Mase nie semua kerja pantas...doktor terus amik pasang grip kat tangan jasmin...
1st Nurse telephone yang berkaitan....
2nd nurse lak...masukkan tiup air kencing...
Tak lama..sampai lak katil....terus transfer...
Nampak husband terpingga-pingga...
Doktor cek lagi bukaan....dah 8cm!!!
Hurry up...fast labour!!!!
Doktor siap pesan "Jasmin if u want push...tell me quickly"
Perghhh....sakitnyer tahan constraction sambil baring....ya allah...
Dieorang semua berlari-lari pergi ke operation room...
Sampai jer operation room...husband lak takleh masuk...huhuhu...
Doktor ishaireen sambut kat pintu masuk...sempat cakap kat doktor..."doktor...i'm neverse.......takutnyer Ya Allah"
Sambil pegang tangan Jasmin doktor cakap..banyakkan selawat...insyaallah semua will be ok...
Mase nak cucuk epidural...tgah start constraction...doktor pakar bius cakap..if dah xde constraction...bgtau...
Jasmin just tunjuk ibu jari...terus die suntik...allah..perasaan....
Dengar doktor cakap...active labour...please...quickly....
Ok...5..4..3...2....1...start....
Mase nie lah...terasa perut mcm di hiris...di goyang-goyang...tapi tak rasa ape2 sebab dah bius....
Tengah-tengah bedah tue...doktor ishaireen angkat baby tinggi sampai kan jasmin leh tengok jelas dan nyata...
Oh ye..sepanjang operation..Jasmin tutup mata..tak nak bayang ape2...
Doktor: "Jasmin, look your baby amazing!!!"
Ya allah...baby dah nampak...dengan tali pusat die sekali...
Fuhhh.....ya allah...memang amazing...
Apa yang amazingnyer...nanti Jasmin cerita k....kes paling rare bak kata doktor Ishaireen....
Masa doktor tengah jahit perut...nurse tunjuk baby...YA ALLAH...putihnyer baby...
Baby boy!!! Baunyer tersangat wangi...
Betulla cecair ketuban atau lapisan vernix tue memang wangi...1st time dapat bau tau..sebelum nie tak pernah...serius...tak pernah...
Pastue dah sempat bagi salam kat baby dan puas cium baby..nurse minta izin nak amik baby bagi dekat husband...
Jasmin pon dah settle..terus keluar dr bilik ot...dan ditempatkan kat satu ruangan...di bagi blanket panas..tapi tak panas pon.. 
Jasmin terketar-ketar kesejukkan mase nie...
Nurse pantau tekanan darah...sambil2 tue nurse sempat borak ngan jasmin siap tanye jasmin keje sebagai jurutera ape...best tak keje...sebab die cakap jarang jumpe engineer project perempuan...hahahaha....layankan jer la...
Pastue siap tanye...akak kawen awal ker...sebab anak dah 3....
Jasmin cakaplah xde maknenyer awal..hahahaa
Pastue tak lama turun kat tingkat 6 balik..masuk kat bilik pemantauan...
3 hari gaklah berkampung kat Putra Hospital...
Nanti jasmin share pengalaman selepas czer k....
1st time kene czer..memang zero knowledge...
Perkenalkan my little hero
Muhammad Fikran Muslim Bin Mohd Noraieman
5 Nov 2015 @8.43am
Via Emergency Ceaser

Wednesday, December 16, 2015

Kronologi::Pengalaman Bersalin ke-3 (Part 1)

Maaf sangat sebab amik masa yang lama untuk update kat blog...
Kat rumah mak takde streamix ker...unify ker...so terpaksalah pakai data sendiri...
Handphone lak selalu jer kene hack dengan firas....abis data mama...huhuhu....
Oklah..Jasmin teruskan bercerita....
Sebenarnya Jasmin dah start rasa sakit bersalin pada Jumaat (30/10/2015) tapi xperlah..Jasmin simpan dulu cerita nie...sebab Jasmin lg excited nak cerita pengalaman bersalin yang rare nie...
4/11/2015
Masa nie Jasmin dah start bercuti (sebenarnya dah malas nak kerja...hahahaha)...
Genap 38minggu...so terfikir doktor cakap selalu anak ke3 nie cepat jer bersalin...
Jasmin memang dah tak larat sebenarnya nak bawa perut...entah lah macam mane terdetik dalam hati yang masa mencemburui Jasmin....
Terfikir gak...rumah kene kemas sebelum Jasmin cuti berpantang....n yang paling penting baju-bajan Firas dan Firzana serta babah dah siap kemas....almaklumlah...lama tue nak menginap di rumah mak...
44 hari...(macamlah jauh sangat rumah mak ngan rumah sewa kan...20minit jer..kahkahkah)
Maka dari pagi sampai ke malam...dari kemas bilik...sampai ke dapur...
Dari menyapu..mengemop....menyental bilik air...
Tak cukup...petang lak kemas kereta tau...manual tanpa vacuum.... 
Malam lak...melipat baju bajan...
Petang tue..sempat homescolling Firas dan Firzana main playdoh sambil melipat baju...
Banyak kan baju...hahahahaha.....
Terpikir..esok subuh on washing machine dan jemur baju....tapi...........
5/11/2015 KHAMIS
Jam 3.30 pagi....
Terbangun dan wee wee...tapi masa nie sempat bermimpi ape tah....in dream gitu...
Pastue entah macam mane terdetik yang Jasmin akan bersalin hari nie gak...
Try tidur balik...tapi asyik teepikir jer nak bersalin...sebabkan hati tak sedap...
Masuk dapur...teruslah basuh periuk belangga yang masak semalam...(fikir just nak panaskan esoknyer)...panaskan air....letak dalam flusk...susun botol-botol Firzana letak dalam bakul...
Sedar-sedar kul 4.30 pagi dah terasa milk constraction.( mase nie fikir maybe brontox hicks jer)..tapi tak sakit sangat....
Amik beg...kemas baju-baju kerja dan baju basahan hubby....
Amik bakul lak...kemas baju Firas dan Firzana....
Oh ye...baju baby dan barang-barang baby dah angkut dulu g umah mak secara berperingkat....
Pastue teringat lak...roti,milo dan susu...packing letak atas bakul...
Sedar-sedar kul 5.30pagi...
Ok..kali nie dah terasa nie betul-betul nak bersalin...makin kerap tapi still tak sakit...
Kemungkinan sebab Jasmin banyak berjalan...
Kejutkan hubby...
Jasmin: bie bangun...orang dah sakit nie...siap-siap eh...
Hubby: (sambil mata tertutup)..@#$ sakit...tahu-tahu....(tdo balik)
Jasmin: bie...(tak puas hati..kejut lagi)...bie...orang dah nak bersalin nie...
Hubby: (terus bangun tdo dengan mata terbuka luas)...seriusss!!!
Jasmin: betullah..ingat main-main ker?
Ape lagi...terus hubby bangun dan mandi...Jasmin lak dah start berjalan-jalan tahan constraction...alhamdulillah...still ok lagi...
Hubby siap jer mandi..terus Jasmin tunjuk mane yang nak letak rumah mak..n nak bawa g spital...
 
Bile constraction dah takde...cepat-cepat mandi dan solat...
Time nak gerak tue..boleh pulak Firzana poo poo...
Jasmin duduk kat kerusi...hubby la yang kene basuhkan poo poo Firzana...dah settle...Jasmin masuk dalam kereta...hubby lak pass seorang-seorang kat Jasmin..
Fikir dieorang sambung tdo...tapi takde pon...semua mencelik...
Bila masuk jer kereta..kan tak bebas bergerak...mula lah rasa sakitnya constraction...
Jasmin tahan constraction sambil babling...
Mase nie dah kul 6.30pagi.
Sampai rumah mak...tengok ayah baru nak g keje....terus pass Firas dan Firzana kat mak...menangis-nangis dieorang...
Cakap kat mak...orang dah nak bersalin..doakan eh....
Husband lak pantas keluarkan baju Firas dan Firzana....pastue terus gerak ke Melaka..
Perjalanan Muar ke Hospital Putra Melaka dalam 20 minit...
Leh pulak kereta pon bergerak laju...almaklumlah..semua orang tengah bergerak nak ke office dan sekolah kan...
Pesan kat hubby...bawa relex k...relex-relex pon tengok hubby sampai 130km/j...hahahaha..nasiblah...
Mase nie sakit....dah tak leh tahan....
Gune teknik hypnobirthing.....segala teknik kadang-kadang menjadi...kadang-kadang tak jadi...maybe faktor tak boleh bergerak bebas kot...
Rasa macam lambat jer perjalanan ke Hospital tue...huhuhu...
Sampai hospital jam 7.20 pagi...terus ke emergency parking...
Ermmm.....guart terus amik whellchair...pastue......
Sambung la part 2 k....

Thursday, November 12, 2015

Alhamdulillah: Assalamualaikum Adik Baby


Sorry sangat sebab lama dah tak update blog...
Jasmin selamat melahirkan permata yang ke-3 pada 5 Nov 2015 (khamis)..
Di Hospital Putra Melaka...

Nanti bila ade kelapangan Jasmin update cerita kronology yang sangat special pada Jasmin...


Oklah...sekarang tgah berperang dengan 3 orang baby nie...hikhikhik....

Saturday, October 17, 2015

Family::Sambung Belajar??

Korang mesti tertanya-tanya kan...
Aik takkan dah preggy pon nak sambung belajar???
Bukan Jasmin la...tapi Mr Hubby yang sambung belajar...
Panjang ceritanyer....
Kalau dipendekkan cerita dah 4 kali mohon sambung belajar full time tak dapat..so Mr Hubby decide untuk belajar secara PJJ di UTM Skudai...
Jauh tue UTM Skudai dari Muar...
Dalam 2.30jam perjalanan...
Wajib ikut highway 2 lorong tue ye...
Kenapa pilih Utm Skudai...sedangkan kat jarak perjalanan ke UTM Semarak lagi dekat...
Sebenarnya....kalau korang tak tahu atau terlupe...
Johor cuti pada hari Jumaat dan Sabtu...
Nak tak nak terpaksalah ke Skudai tue....huwhewhew...
Dah masuk sebulan lebih hubby belajar...
Dengan keadaan Jasmin sekarang nie dah tinggal menghitung hari jer untuk bersalin...
PENAT???
Of corse!!!
Dengan 2 orang kanak-kanak yang super duper aktif...
Dengan sekarang nie perut semakin membesar...dan cepat penat...
Tapi...alhamdulillah...semuanya dipermudahkan....
Time Mr Hubby g belajar, Jasmin akan menumpang di rumah mak.
Sabtu...selalunya dalam jadual hubby abis belajar kul 11 malam...so malam tue kiteorang tidur rumah mak jer la....
Ahad, baru gerak balik rumah sewa dan kaki tangan kene berjalan seperti lipas kudung untuk kemas rumah...basuh baju dan sewaktu dengan nyer la...
Oppsss...Jasmin kerja ikut time melaka k....cuti sabtu dan ahad....
Oklah korang...doakan daku supaya hubby dapat temankan daku semasa bersalin nanti...
Mak sooooo nerveouse walaupon anak nak masuk 3 orang...
Ok...daaaa
Multipurpose babah!!!

Thursday, October 15, 2015

Belum Siap Kemas Barang Baby!!!!


35Weeks!!!!
Hah !!! Baru terhegeh-hegeh nak kemas barang....
Entah la nape MALAS sungguh nak kemas barang....
Almaklumlah rumah mak ngan rumah jasmin tak jauh pon...adelah dalam 20-30minit jer...
Kawasan Muar jer pon...

Minggu lepas baru jer settle kemas barang baby...
Dah selamat hantar kat rumah mak pon...
tetibe baru teringat nak ade barang yang tak masukkan lagi....
Wet tissue yang beli masa pureen warehouse tahun lepas ade lagi 1 kotak...
Ade lagi kat stor tue....lom terjenggah lagi...
sabun basuh baju baby...

erm...barang untuk "BERPERANG" a.k.a. Penyusuan seperti pum M1, Lacte , Spectra Dew (lom kenal pasti nak bawa yang mane)

Yang jenama Pureen Manual dan Bateri dah selamat bagi sedekah pada yang memerlukan....
Subuh tadi, sebelum gerak g kerja, 
sempat la juga masukkan baju-bajan mak nyer pulak....
tue pon malas nak pergi amik segala pad dalam bilik lagi 1...
Ya Allah..tak tahulah nape ntah malas sangat sekarang nie...
Semalam pon husband dah tanye, 
"Ayang, mane letak madu, kurma ngan air zam-zam?"
Glupppp!!!!!
 Ya Ampun....lom sediakan...
Ape lagi tgok kat peti ais cari botol ubat lama Firas nyer, 
Basuh!!!
Kering jer memang terus kene letak madu...
terus packing sekali ngan semua barang nak bawa g spital...
Sebenarnyer, beg mama ngan baby dari minggu lepas dah masukkan dalam kete siap-siap...
Sebab doktor dah sound baby dah kat bawah dan kebarangkalian untuk melahirkan baby awal... 

hewhewhew...

Malam nie nak tak nak kene lah kuatkan semangat untuk sterilkan botol-botol baby...
tungku panas pon lom amik lagi...
malam nie gak kene kerah hubby tolong, sebab esok die dah g belajar kat Skudai...
Jasmin lak duduk umah mak 2 hari....
GAMBITTTT!!!!!

Monday, October 12, 2015

Anak::Firzana Dah TINDIK TELINGA (TIP DAN PENJAGAAN)


Jasmin jarang sangat nak update cerita pasal Firas dengan Firzana kan...
Bukan Jasmin tak nak cerita milestone dieorang...tapi tak tahu lah nape asal bukak jer blog terus mati idea...sedangkan sebelum tue banyak gile nak cerita dalam blog....

Almaklumlah..blog suam-suam kuku kan....hahahaha..
berbalik kepada cerita asal...
Pada raya ke-4 ; Jasmin tenggah jalan-jalan kat Mydin Mitc Melaka..sekali macam mane tah..mata nie terpandang kedai emas...
tengok kat situ rm150/g...
EH...agak murah nie...

Survay kat kedai emas anting2 untuk kanak-kanak almos dalam rm100-rm200 sahaja...
So, Jasmin pon start survay dari kedai biasa sampailah ke Poh Kong...Habib semua...
Tapi kan ....semua size kecik xde...
Jasmin nak cari yang jenis bulat tue....
Xnak yang jenis jarum...

Last-last kat kedai biasa dalam MITC tue jer ade...harga pulak RM150 jer...
Xyah pikir panjang....terus jer grab....
tambah RM10 untuk tindik...
Alhamdulillah, Sebelum tindik tue...Jasmin xde buat ape-ape pon cume nyayikan jer lagu-lagu yang die suke...

memang tak nangis....
Cume rasa terkejut jer kot....
tapi pastue die sambung nyanyi balik...
senang kan...Good Girl Firzana...

Tip Yang Perlu Ibubapa amik perhatian sebelum tindik telinga...

1. PASTIKAN ANAK ANDA BUKAN YANG JENIS SUKA GENTEL TELINGA..
2. BAGI ANAK COOL DAHULU barulah tindik telinga die...
Kalau keadaan tak mengizinkan baik buat masa lain...
3. Lepas tindik telinga tue, PASTIKAN KEADAAN bahagian kene tindik tue sentiasa kering, 
4. PASTIKAN TIADA BENGKAK DAN JUGA TANDA KEMERAHAN PADA TELINGA-jika ada sila lah bawa ke klinik dengan kadar segera.
 

Wednesday, August 12, 2015

Raya::Akhirnya Ada Juga Gambar!!!



Jeles sangat tau tengok kawan-kawan Jasmin beraya sakan...
Asal bukak jer facebook; sana-sini orang upload gambar raya bersama-sama keluarga...
Buka jer blog pon same...
Hampeh......jeleeeessssssss ok

Last-last pada raya ke-5...
Sanggup iron balik baju raya dan terus ajak husband g amik gambar kat kedai...
Mase tue dah terpk...naya jer pergi sekali kedai tutup...
haru beb....

Ah, tak kire!!
Yang penting nak gambar 1 keluarga gak....
FULL STOP...

kiteorang terus tuju kedai yang kat belakang Jusco Bandaraya Melaka tue...
sampai betul-betul depan kedai barulah nak call kedai tue...
siap book masa lagi sedangkan kiteorang memang dah ade terpacak depan kedai...
mehmehmeh!!!

Last-last nak tunggu selama setengah jam tue, mulalah merapu masuk kedai elektrik..
kengkonon husband nak beli cooler fan, nak bagi kat mak die....
Jasmin pon follow jer la sambil jaga askar 2 orang yang asyik nak main jer.....
Fuhh!!!! lap peluh mak!
Nie baru anak 2 orang, kalau anak 3 orang macam mane ek?

hahahahahaha....nahas!!!
Entah-entah silap hari bulan duduk rumah jer la jawabnyer...
Ish boleh ker? (sambil garu kepala)
Dasar kaki jalan.....

Oklah berbalik cerita gambar tadi, 
kedai tue kat tingkat atas tau kire tingkat 2 jer pon....
mase tengah amik gambar tue memang macam haru jugak lah....
Bukan senang nak handle budak yang baru naik nie...
Ade jer yang tak kene...

Takperlah..mak yang penting dapat gambar raya jadilah...

gambar raya kami!!!
Nampak sangat bertapa kembangnyer daku...hahahha
dengan si firzana nyer rambut.....aishhhhh

ok..abaikan....

Yang penting objektif tercapai...

Oklah...bye...

Saturday, August 1, 2015

Pregnancy: Dah 26 minggu!!!


Selamat hari raya korang...

dalam diam-diam Jasmin dah 27minggu...
cepat kan...
dan sebenarnyer Jasmin pon tak sedar dah masuk 6bulan lebih kandungan nie...


Jasmin start buat buku merah nie sejak usia kandungan hampir 4 bulan...
bukan per..malas tul nak menunggu giliran kat KKIA tue...


buku merah yang ke-3..Alhamdulillah...

Nak dijadikan cerita Jasmin kan tak pernah langsung period kan..
korang boleh refer kat link nie...

Alhamdulillah..semuanyer masih berpen biru lagi...

Dan yang tak tahu...Jasmin tak pernah cerita kot...
Jasmin tak pernah makan ubat-ubat yang doktor bagi termasulak iberet folic ke, calsium ker atau sebagainyer...

Entahlah...Jasmin lagi senang refer pada natural remedi dulu...

nanti the next entry Jasmin kongsikan apa yang Jasmin makan dan Jasmin amalkan sejak pregnantkan Firzana Nur Milliya lagi...

Oklah..Jasmin nak ke Melaka jap...

tatattatata

Thursday, July 30, 2015

Salam Raya 2015


Korang tahun nie giliran rumah sape?
Tahun nie Jasmin giliran belah mentua...
Ala....tak jauh mane pon...
Melaka jer pon...

Tapi mase nak balik malam raya tue pon dah sesak barat....
Perjalanan yang hanya leh makan 40 minit perjalanan leh jejak sampai 1 jam 15 minit....
Hahahaha.....punyelah lamakan...
Macam biasalah...sebelum balik raya umah mentua...
Jasmin wajib masak-masak dulu kat rumah mak...
kul 8 pagi lagi nak start....pencarian daging lembu. ..kali nie kami beli daging nun di melaka...ala kat Sungai Rambai jer pon....
5 minit dari rumah mak...hahahaha....

Pastue sampai rumah...terus lah isi beras dalam daun ketupat (ketupat dah dianyam sehari sebelum ye.....malam tue sambil duduk-duduk tangan duk menganyam).
Pastue settle ketupat....barulah sesi memyediakan bahan lauk-pauk lak...
Jasmin memang ditugaskan menyediakan bahan-bahan memasak....mak lak memasak dari bahan-bahan yang Jasmin sediakan....
Almaklumlah...kami berdua jer perempuan....yang lelaki lak kene angkat barang-barang yang berat seperti tong gas, periuk belanga dan sebagainyer....

Eh.....Jasmin tak cerita pasal anak-anak ye...hahahaha
Of course anak-anak babah yang jaga...
Thanks suamiku....
Nasib anak-anak behave jer....
Cume sekali-sekala jer la datang nak air...nak makan ker..nak tgok mama die tgah buat per....
Settle jer memasak termasuk lauk pauk dlm kul 6 petang....hahahahaha...

Awal tak?

Time berbuka lak..husband nak berbuka kat rumah mentua..so kita tapau jer la masakan tadi....
At least dapat merasa gak lah air tangan mak kan....Alhamdulillah....

Esoknyer lak...kul 4 pagi Jasmin dah  terbangun...
terus segar biji mata nie sebab baru teringat baju tak iron lagi....nasib semua dah tdo lan...so senang keje jasmin....

Kul 7 lak..sesi mengejutkan anak-anak bangun...
fuhhhhh....
macam-macam drama ade...
dengan si Firasnyer nak tidur lagi siap ngamuk-ngamuk cakap mengantuk...
Firzana lak...leh gelak-gelak sambil mata terpejam...pastue tidur balik...adehhhhh
Pas yang lelaki pergi sembahyang raya....
Jasmin cepat-cepat mandikan si double FM nie....pakaikan baju raya...

Yang paling lambat of course la mak die kan....
Pas bersalam-salaman teruslah kiteorang g rumah mak ndak Husband...aka rumah pusaka....
Makan...erm.........tak usahlah cakap
..ko nAk ape...just ceduk masuk dlm pinggan jer....hahaahahaha

Sebab tue lah aku leh wight gain sampai 2kg..oppppssssss.....

Tapi kan..1 jer yang Jasmin sangat-sangat terkilan....
Gambar raya masa yang 1st day xde...
serius ok....baik handphone mahupon kamera takde...
Habuk pon tarak....
Paksa gak hubby amik gambar, 
Last-last decide amik kat kedai jer la...
nanti bila dah siap Jasmin tunjukkan k...
Cadangnyer baru hari nie nak g amik...

oklah.kita layan gambar nie jer la...

Terpaksa kene drive disebabkan semua dah macam ular sawa kekeyangan....hua!!!
Notakaki: Jasmin sekeluarga meminta maaf dari hujung kaki ke hujung rambut kepada sape-sapa yang mengenali Jasmin dan juga pembaca-pembaca blog Jasmin yang terasa dengan tatatutur kata Jasmin....harap dimaafkan k....

 

Monday, July 6, 2015

Pregnancy:: Alhamdulillah Sudah Tahu EDD

Mesti korang tertanye-tanye napelah Jasmin sendiri pon tak tahu EDD...
Selalunyer dan kebiasaan nyer seorang perempuan akan mengalami period kan..
Barulah tahu kitaran haid kita ok atau tak?
Betul tak?
tapi lain sangat dengan Jasmin tau...
Buat pengetahuan korang, Jasmin tak pernah period sejak melahirkan Firas Muslim lagi...
Sejak kire-kire 3 tahun yang lalu...
Bila Jasmin bagitau macam tue..semua nurse-nurse kat KKIA terkejut...
Hehehehe......
Ceritanyer begini, Jasmin kan pas bersalin Firas Muslim terus fully breastfeed die, 
Pastue pregnant ke-2 pon tanpa disedari dan lambat tahu..sedar-sedar jer dah gugur.
(Sob...sob...takde rezeki)
Pastue pregnant ke-3 sebulan lepas gugur tue...
Haru kan...
Pas bersalin Firzana Nur Milliya, Jasmin tanderm nursing Firas Muslim dengan Firzana Nur Milliya sehingga umur si Firas Muslim 2 tahun 11 bulan...
Wean off Firas Muslim terus la pregnan kali ke-4 nie...
Hahhaha..Panjang tak?
Yang penting non stop menyusukan anak...
sekarang pon Jasmin masih lagi menyusukan Firzana Nur Milliya..
Insyaallah selagi terdaya; Jasmin akan teruskan dan selagi susu masih ada Jasmin teruskan penyusuan....
So, korang yang kat luar sana tue jangan ingat bila kita breastfeed jer, pengasilan ovulation tak kan berlaku ok...
Percayalah pada Tentuan Allah S.W.T
Dialah perancang sebaik-baiknya.
So, Bulan 5 hari tue aku ade buat 2x scan dekat private dan juga di KKIA
Mase buat kat private dan juga dekat KKIA, EDD yang scan tue sama ...
maka KKIA terus deside untuk memilih tarikh
15 NOVEMBER 2015
sebagai EDD Jasmin..
Walaubagaimanapon, 
pada minggu ke-28 nanti Jasmin kene scan balik untuk re-confirmkan EDD tersebut..
ALhamdulillah...
Lega dah!!!
Selalunyer bile jer orang tanye berapa bulan, Jasmin main belasah jer cakap..
hahahaha...sorry ye korang..
oklah...daaa

Monday, June 22, 2015

Anak::Pregnant Again

Syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan yang tanpa disedari nie...
Yeeee.....memang tanpa Jasmin sedari...
Jasmin dapat tahu pon bila Mr Aieman cakap die muntah-muntah...
plus badan nak demam...
Balik jer rumah...pas amik anak-anak;
ape lagi terus mandi n cek...
Eh...macam caye tak percaya jer...
Tak lama pastue, mr Aieman pon balik....
 die senyap jer....
dan...dan...die muntah-muntah balik....
soh die berehat dan tidur.....
Mesti korang pelikkan....
nape la Jasmin sendiri pon tak tahu kewujudan janin dalam diri sendiri...
Jasmin memang akan setiap bulan akan cek Upt test sebab....
Jasmin dala  usaha untuk menurunkan berat badan plus Jasmin n Mr Aieman akan pergi ke gym setiap 2@3 kali dalam seminggu....
Dan...dan.....buat pengetahuan korang, Jasmin belum lagi merasai period sejak 3 tahun yang lepas....iaitu sejak mengandungkan Firas Muslim...
Hahahhaa......jangan pelik k...
Nampak tak...tue upt pertama selepas dapat tahu Mr. Hubby muntah-muntah....
malam tau....tapi leh nampak clear di situ kan.....
Minggu depan buat scan rupanyer hampir 3 bulan dah berisi janin dalam perut Jasmin...
Alhamdulillah....sihat dan mula menunjukkan perkembangan aktif.
Dan....bukan ape...Jasmin kan setiap minggu g gym...
perasaan tue Allah S.W.T jer yang tahu.....
Betapa risaunyer bile dapat tahu....
Apa-apa pon....Alhamdulillah again...
Allah S.W.T know better....
Perancangan Allah adalah yang terbaik...
Opsss......sekarang mase publish entry nie Jasmin dah masuk 4 bulan setengah....
cepat sangat kan mass berlalu....
Semoga segalanya dipermudahkan......
INSYAALLAH....AMIN. 

Friday, June 19, 2015

Breastpump:: AC to DC Converter

Hari  nie Jasmin nak share terutamanya yang selalu travel atau selalu kerja jauh-Jauh macam Jasmin nie hah....
Selalunyer Jasmin memang akan pakai brestpump sectra M1 sebab die dah build in battery kan...
so memudahkan Jasmin mengepam sambil driving kereta....
memang dah menjadi kebiasaan Jasmin memandu ssmbil mengepam....
Biasalah....seorang ibu untuk memastikan setiap keperluan anak sentiasa mencukupi....
dan yang paling penting "JANGAN SKIP PUMP"

Dan satu jer yang Jasmin paling tak suke kalau skip pump nie....
kene bengkak susu!
fuhhh...betapa sakitnyer 
Macam kat gambar bawah nie, 
tada...nie lah AC to DC Converter tue...
Selalunyer orang pasang untuk buka laptop kan...
Tapi Jasmin beli untuk breastpump...
Nie lah cara pasang untuk Breastpump Spectra M1
Nampak tak wayar hitam ngan merah tue..
tue korang cucuk lah kat tempat yang charge hand phone atsu tempat bakar rokok tue..(eh beul ker? tetibe macam was-was)

Tengok gambar kat bawah lak...

Cara pasang plug pump dari AC to DC Converter
Gambar kat atas lak, korang tgok sambungan plug untuk ke pump lak...
Jasmin drive still cover ngan pusmina yang Jasmin jahit sendiri leh jadi Nursing Cover dan Ring Sling Firzana....
hahahha...
senang...
3 IN 1..

Opsss lupe, Jasmin beli nie mase PC Fair k...dengar-dengar kat kedai yang jual segala breastpump p on ade jual....online pon Jasmin pernah jumpe...

oklah..kalau tak faham..tanye k....

Wednesday, June 10, 2015

Breastfeed:: Cara Service Breastpump Jenama Sectra

Korang pernah tak rasa bile kita pump..rasa macam tak puas jer...
atau macam bateri cepat habis...
hah!!! itulah yang berlaku pada Jasmin..
Jasmin lagi senang dan mudah menggunakan BP Jenis M1 nie..
sebab die mudah dan kecil jer kan..
Si tambah kagi sebab die dah built in bateri siap-siap..
Tak payah la nak berpower bank bagai atau nak cari power source lak...
Bila si M1 nie perlukan SPA...(mengada nak berspa gak)
Jasmin terus kol center HISTOPOINT ....
HISTOPOINT (M) SDN BHD
Address
No. 41, Jalan SS 18/6
47500, Subang Jaya
Selangor
Phone No.
+603 - 5631 7288
Fax No.
+603 - 5631 7280

Jasmin copy phase dari website..lalalala
Memandangkan Jasmin duduk Muarkan...
Jasmin call dulu pihak Histopoint...
Amat memudahkan kerja bagi mereka-mereka yang duduk jauh sebab ada service COURIER tetapi di tanggung sepenuhnya oleh pemilik pump...
okkan...
Just letakkan apa yang dijanggka rosak atau kejanggalan dalan kotak yang akan dibawa bersama-sama breastpump ok....
Contoh macam pump Jasmin statekan rosak:
1. Suction kurang
2. Bateri cepat habis
3. Nak membeli valve 2pcs
Hah!!!...pastue kalau ada warranty card jangan lupa masukkan sekali...
Free service selama setahun!
 Kire dalam masa setahun, korang nak hantar 10x service pon boleh...tak dikenakan bayaran tau!
So, terus pos..tak kisahla pos pakai pos ape...
Pastue tunggu dalam masa 2 hari dah siap..diaorang akan call kita balik...
buat pembayaran melalui atm atau online bank in...
atau kita nak pick up sendiri...
dan Jasmin pon pilih pick up sendiri memandangkan memang nak ke KL...
so terus jer la kan...
Tada.....
Spectra m1 kesayangan...
Sebelum bawa pulang, Jasmin test drive dulu...
so memang superb!!! 
macam baru beli...
Siap dibersihkan lagi...agagagaga

Sebelum balik tue...
Jasmin merisik-risik Freemie tau...
hahahaha.....
Sape follow fb Jasmin mesti tahu kan...kan...

oklah..sampai sini jer..

BYE!!

Wednesday, June 3, 2015

Anak:: Firas Muslim dan Pasu



Tersebutlah kisah....seorang anak teruna....
Yang Panjang akal sangat-sangat...
Jasmin dah lama tak cerita kan pasal Firas Muslim nie...

Sejak ada geng nie macam-macam dieorang buat...
sampaikan pokok bunga yang tokmak die nak tanam pon jadi tempat main...
haih...

Sejujurnye dah malas nak marah...
Tak larat dah mak nak naikkan suara ala-ala Sarjan gitu...

Layan jer lah gambar kat bawah nie ye...
Tgokkan gelagat dua beradik nie....
FUHHHH...lap peluh!!!





Tuesday, May 26, 2015

Susun Atur:: Tempat Segala Rempah Ratus

Salam, 
Jasmin nak share benda nie dah lama sebenarnyer...
semenjak 2 menjak nie memang mood tahap laut ditambah dengan kerja yang menimbun dan...dan...
hahahahaha...biarlah rahsia....
cettt...xyah rahsia sangatlah...
sape yang follow facebook Jasmin mesti tahu kan...
(perasan lah sangat macam femes jer ko kan!!!)
Krik...krik...krik....
Kembali kepada cerita di atas, 
TAda!!!!!!!!
spice jar!!!
Mase pergi ke JB hari tue, 
Jasmin ajak lah husband lalu kat RENGIT!!!
Ala yang jual barang second dari SINGAPURA tue....

Agak jauh gak rupanyer...
PK kan dekat..

Pastue siap menggunakan khidmat pakcik waze...2 kali gak patah balik...

Bile dah jumpe...
OMG!!!!!

Teruja ko!!!

Dari barangan perabot, kelengkapan rumah, moto pon ade ko!!!
mainan xyah cakaplah...
sempat gak jasmin rembat patung yang chomel2....
harganyer serendah RM1...

Ala senang cerita macam-macam ADO!!!

Jasmin dah basuh dan botol2 tue Jasmin beli baru..
Akhirnyer...

Nie lah hasilnyer..
Harganyer...
RM10 sahaja..


Nasiblah mase nie dalam purse Jasmin ade kurang bawah rm100 jer...
Kalau tak semua daku nak memborong....

Huaband Jasmin sampai geleng-geleng kepala tengok Jasmin macam kene sawan...
hahahahahaha...

oklah korang...bye...

Friday, March 13, 2015

ANNIVERSARY KAMI KE_4

Korang, lamanye Jasmin menyepi...
sorrylah banyak sangat kerja sampaikan dah tension sangat macam nak berhenti kerja jer sekarang nie..EH!!!
 
11 MARCH 2015
Genaplah 4 tahun Perkahwinan kami...
For me, takde pape minta daripada Mr. Hubby hanyalah jaga keharmonian rumah tangga sehingga ke syurga dan dapat membimbing diri Jasmin ke arah isteri yang solehah...
Tahun nie kami masih ber-4 lagi...
Tahun depan....(macam nak menambah jer)
hahahhaha...
tak serik-serik....
oklah..itu ajelah bebelan Jasmin...
kesayangan Jasmin

Monday, February 16, 2015

Anak:: Firas Muslim Turn 3..ALHAMDULILLAH


12 FEBRUARY 2015

masih teringat detik-detik melahirkan Firas Muslim....

Sampai sekarang masih terbayang-bayang setiap detik di hospital dari kene tahan wad sebab air ketuban leaking, pastue kene induced, dan secara tetibe lak terus sakit nak bersalin hanpa sempat en hubby temankan...

Yes!!! memang sepantas kilat...
Sakit pon sekejap...

Dari lahir Firas Muslim adalah seorang yang paling senang nak jaga...
Tak susah...

Sampaikan jiran sebelah pon tak tahu kehadiran Firas Muslim disebabkan Firas Muslim susah nak menangis kecuali lapar.

Hahahaa...

Milestone lak 6 bulan baru start meniarap tetapi 10 bulan dah nak berjalan...
LAMBAT TETAPI PANTAS!!!!

Panjang akal tak yah cakap lah....

Biasalah budak kan...

Kene tanam kesabaran tahan dewataraya...

Sekarang di usia 3 tahun nie Firas Muslim terlalu taksub dengan segala vehicle like tractor, truck, train an etc...

Takperlah asalkan tak memudaratkan sudah...

Walaubagaimanapon, Firas Muslim adalah harta yang dipinjam oleh ALLAH S.W.T yang paling bermakna dan penyeri hidup mama dan babah.

Semoga Firas Muslim dapat menjadi Imam buat kami sekeluarga dan dapat menjaga adik-adik bila kami sudah tiada....



Firas Muslim 3 bulan


Firas  Muslim 3Tahun
Mama nak ucapkan SELAMAT HARI LAHIR FIRAS MUSLIM...

Sayang Firas Ketat-ketat...

Wednesday, January 21, 2015

Kesayanganku:: Breast Pump Lacte Duet terbaru

Hati ini berbunga riang...
hahaha..poyo jer!!!
Jasmin nak cerita kat sini, Mr Hubby hadiahkan Jasmin Breast Pump Baru...
Sempena die dapat bonus kan...
Agagaga......
Husband siap-siap masukkan duit dalam akaun Jasmin..
Malah lebih dari harga yang Jasmin servay...
Jasmin servay BP Malish Ilaria dengan Lacte Duet...
Pastu of corse la Jasmin akan cube try and test dulu baru puas hati...
Hahahaha...
 dan setelah puas hati, barulah Jasmin pilih yang serasi iaitu

LACTE DUET


Lacte duet idaman kalbu
Jasmin beli kat melaka kedai ANAKIBUSHOP...
Boleh refer IG dan Facebook dieorang kalau nak test drive perlbagai jenis pum..
Macam-macam pump ade jual kat sana.

Harga pon berpatutan...
senang dan tak payah nak nak currier bagai....

Nanti Jasmin review breast pump nie eh...


Oklah..daaa





Wednesday, January 14, 2015

susunatur:: Apa Ada Dalam HandBeg....Jom Sokdeng!!


Korang, macam mane korang manage segala barang dalam handbeg?
Dah lama Jasmin pk kan..

Lagi-lagi sekarang dah bertambah hand beg kan (hahaha...)
Termasuk yang nie dah ade 3 handbeg...

Handbeg yang 2 tue sape lagi tentulah anak-anak kesayangan...
Sebelum nie kan Jasmin main sumbat segala benda dalam hendbeg...
KUNCI, BARANG MAKEUP, HANDPHONE....
kadang-kadang pampers ngan makanan pon kalau boleh sumbat jasmin sumbat sekali tau
jangan tak caya...

Pastue bila nak mencari aisyeh..asyik teraba-reba jer...
Pastue jumpe nyer tidak..

Terpaksalah Jasmin keluarkan segala harta pusaka dalam handbeg tue barulah jumpe---- KUNCI!!!
Sadis kan cerita Jasmin...

Last-last terpaksalalah FAIL 5's kan Handbeg ..
Jangan main-main...Handbeg pon kene fail 5's...
So inilah hasilnya...
keadaan dalam handbeg-
tak nampak semak kan mata yang memandang kan...

Nie pencil case---wajib bawa sebab keje site kan...tulis di mana-mana sahaja


Beg mackup...wajib ade tau. yang NYX tue original....bukan yang ehemmm tue...
So, korang punye macam mane lak?