Saturday, September 28, 2013

Buku PINK jangan lupa bawa...lalala




salam semua...
sajer nak share yang Jasmin dah buat buku PINK nie...
hehehe 28 ogos har tue....

Buku pink adik baby!!!

Kalau korang perasan yang belah atas tue buku si abang long Firas..yang bawah buku adik baby...

Alhamdulillah....adik baby sihat...
lagipon kalau korang nak tahu EDD Firas lebih kurang jer EDD si adik nie...
Si abang 02 Mac 2012
Si adik 01 Mac 2014

Tapi si abang Firas lahir at 37 weeks ye pada 12/2/12
Tak tahu lah si adik baby nie bile...
Kalau 2-2 bulan February..alahai senang keje mak ko nie nak sambut birthday tau....

Walau pape pon Jasmin doakan agar dimudahkan urusan sepanjang mengandungkan adik baby nie...Amin....

Eh...lupe lak...sepanjang check up @13weeks...

Berat: 54.5kg
HB: 11.5gm%
Tekanan darah: 93/71

Alhamdulillah..semua normal dan yang tak besh adalah morning sickness yang melampau-lampau....

Tak perlah dugaan kan....

Next check up: 25 sep 2013... nanti jasmin cter k...

Sunday, September 22, 2013

Wishlist 2nd Pregnancy


Salam korang....

sekarang jam dah menunjukkan kul 3.55am...
diulangi...
3.55 PAGI!!!

asal ntah mata nie tak leh nak tdo...
dalam kepala nie duk risau jer memikirkan kerja yang tak abis-abis lagi...
hua..nak nangis...tapi idea ke laut...
ade 7 album lagi kene siapkan ....
dalam tempoh sampai hujung bulan ini sahaja...

sabar la wahai customer-customer ku sekalian....

k-ok kita citer benda lain la...

kali nie Jasmin nak cter wishlist....
hahaha..dah nak abis pon 2013 nie...

Jasmin sebenarnyer teringan sangat-sangat-sangat------

NAK DIY:
1. Buat nursing pillow.. (siyes tak pernah terpk nak beli atau buat masa pregnantkan Firas)
2. Nak buat cloth pad sendiri... 
3. Buat Cloth wipes tuk adik baby... (kain dah ada cume tak jahit-jahit lagi)...

tue jer la setakat nie....
kalau ade nanti Jasmin tambah lagi ek...

cinta hati Jasmin....
oklah daa....

Wednesday, September 11, 2013

Maafkan mama sayang :'(

Kali nie Jasmin nak luahkan yang selama terbuku di hati....
rasa bersalah sangat-sangat tau....

Firas, mama tak mampu nak telan sorang-sorang...
Air mata nie laju jer mengalir macam air terjun...

Sejak mama disahkan mengandung lagi, 
Firas dah macam terabai ckit...
eh..bukan ckit ok..banyak!!!

Lagi-lagi bila mama mula mengalami morning sickness yang terlalu teruk...
sampaikan mama takde kekuatan untuk bangun dan siapkan makanan seperti selalu.
Asal mama nak bangun jer muntah...
Asal mama nak baring nak tido pon leh  muntah...
Firas pulak terpaksa mama soh mak tok n tok ayah jagakan...
Mama hanya mampu susukan Firas sahaja....
Itupon Firas datang cari mama nak 'TEK!!'

Mama dah tak mampu nak buatkan solid food untuk Firas...
Dulu "YES!!" mama avoid NO SUGAR NO SALT...
Tapi sekarang, Firas makan apa yang mama makan, 
Alhamdulillah, Firas tak pernah complain melainkan makanan tue manis atau masin barulah Firas taknak makan.
Firas juga sudah boleh makan makanan pedas...
Mula-mula mama takut sangat kalau malam-malam Firas sakit perut atau muntah-muntah..
Tetapi...Alhamdulillah again...
Firas menerimanya....

Selalunya apabila duk rumah Firas sudah terbiasa CLOTH Diapers...
Bila mama tak larat, mama terpaksa pakaikan Firas DD..
Firas meronta-ronta taknak pakai DD....
Firas cakap "akit ma..akit ma..."
sampaikan Firas amik CD die dalam almari..tunjuk-tunjuk nak pakai CD...
Bila mama tunjuk DD, cepat-cepat Firas geleng kepala
Hua......maafkan mama sekali lagi Firas...
mama tak mampu nak pakaikan Firas CD....
mama takde kekuatan nak basuh CD Firas....
Maafkan mama sayang....

Firas sekarang sudah semakin bijak....
Bila mama masuk bilik air..mesti Firas nak ikut...
Pastue bila mama nak mandikan Firas atau nak nak basuh montot Firas, mama akan muntah, 
Firas pon berlakon buat-buat muntah juga....
Mama tengah sakit boleh tersenyum tengok Firas.
Firas anak yang baik..bila mama sakit Firas tak buat aksi yang memeningkan kepala mama..
Thanks sayang....sayang mama kat Firas ketat-ketat..

Selalunya..setiap petang, mama akan bawa Firas kuar jalan-jalan keliling rumah..
main kete kat luar, kejar kucung ker atau jalan-jalan berdua dengan mama....
Sekarang, setiap petang Firas mintak kuar mama terpaksa menolak...
Ya Allah.....sedih dan pilunye hati nie....
Kalau ada tok ayah die...Tok ayah akan amik bawa Firas round-round naik motor..
Maafkan mama Firas...maafkan mama.....

Ya Allah, engkau berikan kekuatan untuk aku membesarkan anak supaya menjadi anak yang soleh, anak yang taat kepada perintahMu, anak yang patuh kepada kedua ibu bapanya dan juga anak yang cerdik dan sihat fizikalnya....
Ya Allah, engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.. Ameen..

Tuesday, September 10, 2013

Pengenalan kepada adik baby... (SMILE)


Hari nie jasmin tersangat-sangat la busy menyiapkan editor yang dah berbulan-bulan tertangguh...
Almaklumlah...asal bangun jer muntah...
Asal makan jer muntah...
Asal minum air masak pon leh muntah...
Nie pon buat keje sambil muntah...

Takper la nak...mama redho... hehehe..

Kali nie Jasmin curi-curi masa update pasal adik baby...

erm....


Adik baby dah masuk 15minggu ..
Alhamdulullah...buat masa nie kalau nak muntah-muntah jer la...mama layankan jer la..
Kalau lapar..mama makan...
Tak sanggup asyik nak menahan muntah sampai pening kepala.....

Sepanjang 1st trimester jer..sebulan Jasmin boleh lost weight 3kg...

Alamak...alangkah indahnyer kalau waktu tak period leh turun kan berat badan kan..

Tapi sekarang...awak buat mama risau tau...

oklah..sampai sini saja..nanti Jasmin kongsikan makan yang boleh dan takleh makan mase 2nd pregnancy nie.....