Thursday, August 30, 2012

Solid Food : Puree Brokoli

 Salam Eid'Fitri sume..

Jasmin nak ajar la cara-cara nak buat puree brokoli nie...
Sebenarnyer bukan brokoli jer tau leh buat tapi banyak lagi...
Sumer cara yang sama kecuali pisang, avokado @ sewaktu dengan nyer ...
Senang citer buah yang leh lenyek-lenyek jer....

Step1:
Potong sayur brokoli kedapa kecik-kecik pastue basuh dan toskan...
Pastikan basuh bersih-bersih tau...(*___*)

Sayur brokoli yang siap di basuh
 Step 2:
Pastue stim kan...
Kalau ader blander yang AVENT tue leh siap stimkan skali
Tapi apakah daya mahal sangat so guner jer la manual...
Stim sampai sayur tue macam lembik..
Kalau Jasmin akan cucuk guner garpu dulu..
kalau dah terbenam hujung garpu tue sure dah boleh angkat.

Stimkan sayur brokoli
 Step 3:
Pastue aper lagi...
Blend la...PASTIKAN JANGAN CAMPUR BLANDER yang biasa guner tue ngan makanan baby..
nanti cian lak baby mana tahu sakit perut terkena cili blend yang tersisa tue..JAUHKANLAH..
Nie hadiah daripada Ayah Jasmin..memang khas leh buat baby Food...
Texture pon halus sangan dan menggebukan...

Blend sampai lumat
 Step 4:
Tada....SIAP.
Masukkan dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk..
Kalau Jasmin hanya gune tuk 2 hari sahaja...
tak berani lagi guna lebih dari 2 hari...
Masukkan dalam bekas

Leh bukak penutup
 Jasmin beli bekas nie kat DAISO...
memang BEST...
sebab leh tutup terus just ader lubang kecik tuk kuarkan haba panas tue..
So tak perlulah risau pasal ancaman hama atau pencemaran.

Gambar yang bawah nie pulak Puree Buah LAI..
cara yang sama 
cuma Jasmin tambahkan susu IBU sekali..
Firas kalau makan puree LAI nie memang habis semangkuk..
adelah dalam 10++ sudu tue..
Banyakkan...

tapi kalau campur dengan bubur 5 sudu pon tak abis..ADOIII....

Puree Buah Lai


Get ready to EAT...

Reaksi Firas biler nak makan...asyik nak pegang jer makan sendiri...
So, bukan senang nak layan karenah Firas yang dah panjang akal nie...
200% penuh kesabaran...
So...tepuk dada tanya selera...

Tuesday, August 28, 2012

TIPS ANAK PINTAR



1)pemakanan
Pemakanan sangat memainkan peranan penting dalam proses melahirkan anak yang pintar.ibubapa perlu memberikan makanan yang berkhasiat dan cukup dari segala protien
,mineral,vitamin,kalsium dan lain-lain lagi.makanan yang baik dapat membentuk tumbesaran otak dengan sempurna.untuk tumbesaran anak beri kalsium secukupnya seperti susu yang penuh dengan kalsium.selain itu beri anak anda makan ikan kerana ikan mempunyai sumber protien yang banyak yang diperlukan oleh anak-anak anda.pati minyak ikan kod juga membekalkan banyak vitamin.jadi boleh berikan anak anda pati minyak ikan kod.

2) keadaan sekeliling
kawasan persekitaran anak-anak anda juga memainkan peranan yang penting untuk menjadikan anak yang bijak.rangsangan ibubapa sangat penting dengan cara menyediakan kawasan permainan khas untuk anak-anak kecil anda.dengan memberikan permainan yang sesuai anak anda akan mendapat rangsangan awal apabila bermain.anak anda sebenarnaya sedang mempelajari sesuatu dari setiap aktiviti hariannya.jadi jangan sekat apa kemahuannya.biarkan dia kreatif melakukan apa sahaj.ini dapat merangsang otak anak anda.

3) Pengalaman luar
sediakan peruntukan khas untuk membawa anak-anak pergi ke tempat lain untuk menimba ilmu.suasana yang berlainan dari yang biasa mereka lalui pasti akan merangsang mereka untuk mempelajari sesuatu yang baru.bak kata pepatah "jauh perjalanan luas pemandangan" luas pemandangan bererti semakin banyak pengalaman yang bakal anak anda perolehi.inilah yang akan mendorong anak anda menjadi lebih pintar.

4) Beri peluang
dalam melatih anak anda menjadi pintar apa yang penting ialah melibatkan anak anda dalam sesuatu situasi.jangan pinggirkan mereka hanya dengan alasan anak anda masih kecil lagi.itu adalah kesilapan yang sangat BESAR!.contohnya jika anda ingin mengecat rumah cuba libatkan anak anda dalam membuat keoutusan bersama dalam memilih warna yang ingin dipilih.ini dapat merangsang anak anda untuk berfikir dan secara tidak langsung akan menanam satu perasaan dalam hati anak anda yang dia juga penting dalam keluarga dan diri rasa diberi penghargaan.

5) Beri penghargaan
anak-anak suka jika apa yang mereka lakukan mendapat perhatian dan mendapat pujian terutama dari ibubapa mereka.contohnya apabila anada meyuruh mereka membuat sesuatu kerja apabila anak anda berjaya melakukan cuba beri satu penghargaan seperti memberi hadiah.cara ini pasti akan menggembirakan anak anda.dengan rangsanagn sedemikian anak anda akan menjadi lebih rajin dan taat kepada anda.selain dapat melatih anak anda menjadi lebih kreatif apabila diberi sesuatu tugasan.


Wednesday, August 22, 2012

Solid Food: Lemak Trans beracun!!!!


PANaS...PanaS....panas

sejak MY LILTLE JR dah masuk ke angka 6 bulan nie...
barulah Jasmin tergedik-gedik nak share something yang betul-betul berlaku sekarang nie....

Isu panas melanda para ibu2 di Facebook, baik di wall, page or group bila ramai orang menyebarkan gambar dibawah termasuklah Jasmin
.
Bila Jasmin tengok CAP tu, dengan yakin Jasmin sebarkan sebab ia bukan cerita dongeng untuk menjatuhkan biz lactogen or anmum. But ia adalah satu banner untuk menyedarkan & membuka mata pengguna yang tertipu oleh marketing strategi mereka.

Sebagai pengguna bijak, kita haruslah bijak memilih dan membuat keputusan berdasarkan gambar2 dibawah yang dikongsikan oleh CAP dilaman web mereka.

Nota Kaki: Sayangilah anak-anak anda sebagaimana anda menyanyangi diri anda sendiri...

Fikir-fikirkan dan selamat beramal...

Saturday, August 11, 2012

Alkisah Tragedi 3ramadhan

Assalamualaikum...

Penat sungguh minggu nie dengan minggu lepas...
Ulang alik dari Muar-Melaka..
Tapi tak per demi adik tercinta kan..

eh..naper lak macam tue???

Sebenarnyer adik Jasmin accident kat Tanjung Agas masa nak pergi bazar Ramadhan..
Tak tahu la saper yang salah atau sape yang betul...
Dari citer yang di dengarla kan..
Adik Jasmin dengan 4 orang kawan-kawan dier sama-sama pergi bazar..
ikut line khas motor...
Tetibe kete nak masuk simpang (car wash) tak perasan adik Jasmin kat jalan tue..
terus ape lagi berdentumla.....
Adik Jasmin masuk dalam longkang konkrit besar...
Mengikut kata kawan-kawan dier, kete  tue tak bagi signal...
hah ko...(tahu lak perasaan Jasmin mase tue GERAAAMMM)

Nasib baik ramai saksi-saksi kejadian termasukla lawyer ader di situ secara tak sengaja
(Alhamdulillah di permudahkan)

Pastue siap ader paramedik, JPA, Bomba lagi..naik sesak jalan kat situ...
terus antar ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar,
Mase nie Jasmin tak tahu lagi sampaila ayah kol dalam kul 6 petang..
ape lagi berdesup la dari Melaka ke Muar.
Sampai muar dalam kul 8 malam terus gie wad4..

Ya Allah sedih nyer...
tak buat ape2 lagi...
Adik Jasmin dah sampai cakap haus-haus (posekan)
dengan baju dan badan berpasir lagi..
terus amik keputusan drastik tukar spital kat PUTRA SPECIALIST HOSPITAL, Melaka...
(yang tak tahan tue siap cakap kat Jasmin maybe kene tunggu 3minggu baru nak tgok adik Jasmin)
MENYIRAPPPP  DARAHHH!!!

Hah macam belangkas doktor-doktor tue buat report ko.....
tapi seyes dalam kul 12 tgah mlm adik Jasmin sampai jer kat PUTRA terus buat MRI (ala yang scan satu badan tue)

Tengok-tengok paha patah, tumit kaki koyak, pinggang pon koyak termasuk mulut dan gigi patah 3 batang...
Pastue terus pose lagi pagi-pagi terus masuk ICU...

Alhamdulillah dalam maser 4jam kat operation room yang mendebarkan adik Jasmin pon kuar..
tapi still kat ICU....hati nie hanya tuhan jer tahu...

2 hari kat ICU (hari pertama oksigen ader low ckit)
pastue baru transfer wad...

Skarg Jasmin tengah buat lawyer...tapi tak per demi adik tercinta...
Doakan adik Jasmin menang kes yerk kawan2...

sejurus selepas ICU-bius masih ader

nampak tak mulut tue..koyak tapi dah jahit

Tumit yang koyak pon daj jahit

nie la paha yang patah tue...

kayak kat lutut tapi tak serius sangat
Doakan yang terbaik tuk adik kesayangan Jasmin nie yerk....

Nota kaki: tetibe mood  nak beraya terbantut..ADAKAH???

Monday, August 6, 2012

Normal ker?

Perbualan diantara suami isteri:

Suami: ayang baby dah masuk 6 bulan...ayang lom datang lagi ker?
Isteri: Datang per lak nie?
Suami: Ala yang setiap bulan tue...(malu-malu)
Isteri: Owh datang bulan la nie?
Suami: ....(senyum jer)
Isteri: Belum naper?
Suami: Eh normal ker?
Isteri: klu ikut pembacaan normal jer...ader yang setahun baru nak peot (period)
Suami: Ala....(nada hampeh)..lambat la Firas nak dapat adik la nie...
Isteri: hehehe Firas nak bermanja-manja dengan mama dulu baru pas kat adik la...
Suami: yo la tue..kate nak anak ramai...
Isteri: sabolah....rehat jap...
Suami: ...senyap

Kesimpulannyer..suami memang jenis tak sabar nak anak lagi..tapi bagilah si isteri nie rehat jap..

PATUT ker TAK PATUT???

Tapi seyes Jasmin memang tak period lagi..
Cari-cari forum dengan bantuan Mr. Google..
1. SusuIbu.Com
2. http://www.babycentre.co.uk/baby/youafterthebirth/periodsbreastfeedingexpert/

OKlah..nie jer yang Jasmin dapat cari
Kalau nak senang bukak jer Mr. Google just type Period & Breastfeeding
Sure banyak link yang kuar nanti...

Semoga segala persoalan terjawab...
 Daaaa


Thursday, August 2, 2012

Breastfeed: EBMku (*__*)

Salam Ramadhan...

Sedar tak sedar dah nak dekat 2 minggu umat Islam berpuasa..
cepat sungguh masa berlalu kan...
Betul x?

Kali nie Jasmin nak share stok EBM yang Jasmin buat..
Xderla banyak mane pon..
tapi bolehla nak bagi kat Firas...
Firas lagi suka Direct jer sebenarnyer...
Tue yang stok EBM pon xderla kental sangat pon...
hehehe...

Jasmin bagi kat Firas EBM tue pon siang jer..
Malam memang Jasmin senang DF jer..
(sebenarnyer leh tido2 sekali bile DF baby sambil baring kan ahaks)

Stok yang sangat-sangat sikit

Sekarang Alhamdulillah
 Jasmin amik milk booster Shaklee...
Ala yang set 3M
Jasmin order online dengan kak Hidayu..(cet promote jgn marah aaa)
Kak ayu pon ader group khas tau, so bler kite tak faham direct leh pm kat dier...
sure akan dapat jawapan....


Jasmin pon suke gak buat air yang fresh milk+ 7 biji badam + 21 Kismis + 3 kurma
pastue blend..
Fuhhh mantap...(sorry xder lak gambar)

selalunyer Jasmin akan buat lebih sebabnyer hubby pon minum sekali..
sedap rasenyer...hehehe

oklah sampai sini sahaja...
Daaa...