Thursday, September 29, 2016

HOMESCHOLLING: TYPE OF CLOTH





Kali nie Jasmin nak share Jenis-Jenis Pakaian ok...
Tapi dalam BAHASA ENGLISH...

Ambil sahaja...

semoga bermanfaat..
















Tuesday, September 27, 2016

CARA TRANSFER MAYBANK2U KE TABUNG HAJI


Korang nak tahu tak cara Transfer MAYBANK ONLINE aka MB2U ke TABUNG HAJI?

kali nie Jasmin nak share macamane nak buat k...
Jasmin tunjukkan caranyer k...

Mula-mula Jasmin pergi ke Tabung Haji bagitau saya nak link kan Akaun Tabung Haji dengan Akaun MAYBANK..
So petugas kat Tabung haji tue settlekan semua...sekejap jer...

Ada yang pergi ker Mesin ATM Maybank leh gak daftar kat situ...
 
Bile dah register korang bukak lah MAYBANK2U macam biasa....


Log On la Maybank2U korang macam biasa Pastue Klik kat Account & Banking



 Pastue klik Kat Transfer


Nampak tak Tabung Haji tue...korang klik la kat situ



Bile korang dah masuk Menu Tabung Haji tue...
dah leh Nampak BALANCE INQUIRY, FUND TRANSFER, HAJJ REGISTRATION.

Balance Inquiry tue barapa duit kita dalam ATH
Fund Transfer pula kita nak masukkan duit dalam ATH ke MBB atau MBB ke ATH
Hajj Registration tue daftar haji.

Faham tak?


Klik kat Balance Inquiry  korang akan tahu jumlah baki duit korang, dividen korang dalam ATH.

Klik kat Fund transfer...
Pastue korang boleh pilih nak transfer dari mana ke mana....Korang nak Transfer dr MBB Ke ATH ker...Atau ATH ke MBB...atau nak ke akaun orang lain pon boleh...
Asalkan duit ada...hakhakahak


Tue contoh yang Jasmin buat Jasmin transfer dr Maybank2u ke ATH...
So isi jer la step tue...
sama jer macam Maybank2U....


Last...sape yang lom buat  Hajj Registration, sila lah klik kat sini...
baca lah betul-betul TNC k...
Yang Jasmin tahu korang kene ade kat ATH sebanyak RM1300 dan duit nie tak leh dikeluarkan sewenang-wenang nyer ok....

lagi satu boleh buat melalui PENYATA KWSP
Alo..print jer penyata KWSP pastue bg kat die...sonang kan....


So, Ingat ye...sape-sape yang lom buat tue....silah buat...senang jer...
So korang dah takyah nak menapak lagi kat TABUNG HAJI...hehehehe....

oklah.....semoga bermanfaat k..


Friday, September 23, 2016

Bilik Mainan::Kemas atau Bersepah?

Hari nie Jasmin nak membebel mengenai bilik mainan anak-anak-anak Jasmin
(Tahulah anak ade 3 kan...tak yah nak mention sampai 3 anak tue kan...hahahaha)
Jasmin memang dah lama set kan bilik ke 2 tue sebagai bilik mainan plus ade computer..so jasmin pon boleh buat kerja sambil tengokkan budak-budak nie sekali...
Aieman pon selalu gune untuk solat sekali...
So...kire bilik serbaguna la juga kan....
Disebabkan anak-anak Jasmin masih tidur dengan mak pak die sekali...
So Jasmin masih anggap bilik tue sebagai bilik mainan la kire...
Bile firas dah boleh training untuk tidur sendiri barulah nanti Jasmin olah balik bilik mainan tue nanti.
Buat masa sekarang nie..biarlah semua mainan kat situ..
Owh ye...jasmin letak semua peralatan homescholling pon kat bilik tue juga...
Bile-bile dieorang nak main...mainlah...
Kalau nak cerita pasal bersepah...memang Jasmin tahankan mata nie jer...
Sape tahu dulu-dulu barang sepah sikit jer Jasmin dah sakit mata...baju tak berlipat pon sakit mata...nie kan pulak mainan oiii...
Sejak ber-anak 3 nie serius...dah tak mampu nak kemas mainan setiap hari setiap masa...
Nanti kita kemas ruang tamu...dieorang nie memunggah mainan dalam bilik...kemas bilik mainan dieorang bawa mainan ke ruang tamu atau ruang makan...
So, kalau free n dan bile mata dah terlalu sakit tengok mainan barulah Jasmin kemas...hahahaha.....
Lagi satu, wujudnyer bilik mainan nie bukan per tau...manelah tahu tetibe kita dapat tetamu...ape lagi cepat-cepat kemas dan letak mainan semua dalam bilik mainan. Tutup pintu...
..SETTLE..
Jangan tiru tau...nie gaya orang yang memang tak sempat nak sentiasa rumah kemas....gitu...
Tada....nie lah time bilik mainan tue kemas
Nie pulak time bersepah...lap peluh oiii
Biarlah gambar berbicara...
Kome tengoklah sendiri rupa kejadian...
Ahkak dah tak kuasa...
Oklah...sampai sini saje...
Byeee...

Tuesday, September 20, 2016

HOME SCHOLLING:: SEE HOW THEY GROW


Jasmin nak share pulak carta SEE HOW THEY GROW nie...

Senang kot nak ajar anak-anak siap ada gambar kan...
so..cayok korang...




Wednesday, September 14, 2016

Anak::Tragedi RAYA AIDILADHA ke-2

Korang semua tengah bercuti lagi ker?
Jasmin raya ke-2 dah masuk keje ok...
perasaan tue tak yah cakap lah
MALASSSSSS SANGATTTTT
Tapi raya pose dah terlajak amik cuti sampai 2 minggu...
hahahaha
Kali nie..kene terima kenyataan...
(nasib la mak oiii)
Semalam nak dijadikan cerita kan...
Pas balik dari keje kat Melaka, 
Terus amik budak-budak nie awal balik rumah..
Kul 6 petang dah berjaya balik rumah oiiittt...
Pastue lepak-lepak lah kat ruang tamu...
selalunyer memang akan ada kucing datang rumah..
Kucing orang lain bela kan jinak-jinak.
Firzana siap belai-belai kucing tue..
Entah macam mane si Fikran pon main kucing tue..
selalu just pegang-pegang kepala kucing tue jer...
Rupe-rupenyer semalam Fikran tekan perut kucing tue, 
kucing tue pregnant rupenyer...
hah...sekali amik ko...
dah macam calar balar..

muka tue tepi mata 2-2 kene ngan tepi pipi...sian anak mama

dak montok...
Tapi si Fikran nie kuat...alhamdulillah...nangis pon kejap jer...

owh nak update sat, 

mase Fikran kene cakau tue, jasmin cepat-cepat letak antiseptik dan bubuh minyak habbatussauda...
Alhamdulillah, cepat jer kering luka tue. 
Merah-merah kat tangan pon hilang.

oklah...daaaa
Sayang ketat-ketat...
Hugs*****

Thursday, September 1, 2016

Photobook:: Baru Nak Tebus Voucher?


Hi korang, 

Lama sangat tak bersiaran nie...

Kali nie Jasmin baru jer tebus voucher PHOTOBOOK yang telah dibeli dari hujung TAHUN LEPAS!!!

Hahhahaha....

Punyelah lama voucher tue dalam email kan...
  oklah, 

Back to story, 

Jasmin ursha kat LAZADA...sekali tengok ade pulak voucher RM1 untuk 25 keping gambar 4R...

MURAH SANGAT!!!!

Terus rembat 14 tau...

Jasmin dah rederm 4 tinggal lagi 10 jer
Banyak gambar dari Firas baru lahir sampailah skrg anak dah 3....
Erm.....penug wei memory sampaikan ade yang tak dapat diselamatkan dr handphone...
dah 2x tukar hp sejak Firas dilahirkan sampailah sekarang...

(Alo...baru 2 jer itupon hp murah-murah jer janji camera ok!!)

Yang 4 tue pulak gambar semua masih gambar Firas mase kecil lagi....
Rasa-rasa macam nak kene tambah kan...

Tapi....

Abiskan buat ni dulu..
Jangan tamak-tamak. 
Kang habis expired tak gune-gune pon voucher....

JANGAN TAMAK OK!!!

nie lah photobook tue..gambar 4R
Erm...korang pon kalau rajin gie lah ursha kat LAZADA ker, PHOTOBOOK ker, GROUPON ker, 11st ker....ape lagi yer....lupe..

Kalau ade cepat-cepatlah grab ok...
BERBALOI SANGAT!!