Wednesday, February 27, 2013

Paranoid?? Salah ker?

Tajuk tak hingat ko!!!
Erm kali nie Jasmin serius tau...
Bukan main-main...
(meh datang cni tengok muke Jasmin dah macam nak telan orang)
Korang mesti tertanya-tanya kan kenapalah dengan Jasmin nie..
Dah nak buang tabiat gamaknya..
Ishh bukan lah...
Jasmin tengah geram sangat...
Tapi tak tahu nak luah kat sape...
Nak luah kat blog jer la gamaknya...
Ceritanya begini...
Korang marah tak kalau korang tahu anak korang panggil dengan nam ayang bukan-bukan??
Cer jawab ckit...
Jawapan die mesti marah kan...
Sebenarnya bukan isu besar pon...
Cuma Jasmin nak betulkan panggilang tuk anak kesayangan mama nie...
Nama anak kesayangan mama adalah:
MUHAMMAD FIRAS MUSLIM
Nama panggilan: Firas bermaksud singa atau kecerdikan atau tajam akal...
TAPI...
 Ramai dan boleh dikatakan suka sangan panggil nama FIRASH!!!
FIRASH maksudnya TILAM...
serius takde makna klau nama macam tue...
Penat mama dan babah fikirkan nama terbaik tuk anak kami...
Tapi......
Please..please......tolongla jangan ubah nama anak kesayangan kami...
pengarang jantung kami...
Fuhh teremo sudah!!...
nama saya MUHAMMAD FIRAS MUSLIM...
inilah die pangarang jantung mama..Firas sentiasa ceria dan susah nak menangis sejak dari lahir lagi.
Sentiasa gelak dan paling penting PA mama paling sporting...
Firas cinta hati mama...
sayang mama ketat-ketat...

Saturday, February 23, 2013

LANGKAWI (part 2)

Amboi bukan main lama nak update
citer past 1 sila klik cnie...

LANGKAWI (part 1)

Lepas jer kenduri kawen tue..kiteorang terus balik ke homestay tuk mengemas...
Pastue terus bertolak ke jeti Kuala Kedah..
Sampai jer kat Jeti terkejut..
Ya Allah ramainyer orang. 
 Nasib baik sepupu Jasmin ade kawan yang jaga kaunter tiket..
So die booking trough tepon jer..
Tapi naik feri dapat la kul 6 ptg....
6 PETANG ok!!!!!
DUSHHHHH!!!!

Ok Fine..ferry lewat setengah jam...maknanya ferry jam 6.30 petang..

Masa dalam ferry, nasib baiklah Firas baik sangat..
Tak meragam langsung...
Mama dan Firas mengantuk terus tdo dalam ferry..
Sedar-sedar dah nak sampai...
Makaaihhh 1jam setengah baru sampai..
Lagi jauh dari Pulau Pangkor.

Sampai jer jam dah kul 8.30 malam.
kol orang yang sewa kete...die cakap dah lama tunggu..
hah die pon 1 drama...cari2 tak jumpe..
kita cari die..die cari kita..
sampaikan die siap bawa tag tulis nama Jasmin besar-besar..
Malu la beb..hihihihi...

Kete yang die bagi memang tip top..
kete Viva baru...serius memang baru siap ade sarung plastik lagi.
Owner bgtau baru sebln beli...hahhaha...
Besh woo....

Jasmin sewa kete dengan http://ez-carrental.blogspot.com/
disebabkan peak hour..so harga kete RM100 ok lah tue kan...

Sewa homestay kat Perdana Beach Resort..
Actually my cousin MBB group..so dapat la 1 malam rm50..
(TNB dah fully booked!!)
Tapi besh gler umah MBB nie..lengkap mcm umah sendiri...siap ade washine machine yang basuh dan siap keringkan lagi...
hahaha dasar pemalas nak bawa balik baju kotor..malam2 terus jer basuh dan keringkan...esok terus lipat..

Malam tue just makan jer..tak de aktiviti pon coz dah terlalu penat sangat kan.

Esoknya...kiteorang kuar dari rumah terus ke cable car..
waduhh cabaran lagi..
Penuh giloz orang. 
Beli tiket terus tengok kul 3.30pm baru masuk...
Tiket (with mycard) RM15 seorang k

Kiteorang decide jalan-jalan lagi..
Terus tuju Makam Mahsuri...

Pastue jalan-jalan cari makan..
ala gie jer warung-warung kat c2..banyak kan..
harga pon standard jer..

erm tepat jam 3 ptg terus g cable car..hihihi
Firas sangat suke k...pk die akan menangis tapi die soh mama die berdiri nak tengok ke bawah..
Ya Allah..wahai anak. sungguh berani kamu yerp!!

Malam tue pulak kiteorang g Pekan Kuah..borong time!!!
1st pergi Haji Ismail Group...
Borong coklat.. ngan pinggan mangkuk ckit...
Pastue haruslah ke Idaman Suri..
Ish kalau boleh semua nak borong la..
Tapi kete ku kecik..lagipon sapa yang nak angkat banyak-banyak barang nanti...
So, ader yangpejam-pejam kan jer la mata..
Dalam hati..Xper next time kene REPEAT!!

at cable car

percubaan yang tak jadi amik gambar 1 permandangan

at makam mahsuri

Eh!! Firas mane?

Perjalanan balik.

Esok nyer xder pape aktivity..just round-round pusing pekan kuah..
tapi seyes jalan banyak jammed la...
huhuhu..
Banyak tempat tak dapat pergi sebenarnya..
tak per akan ku repeat lagi...hihiihi..

oklah sampai cnie jer..bye....

Sunday, February 17, 2013

KEDAH VS LANGKAWI (part 1)

Salam 1 Malaysia...
Eh apsal lak nak 1 Malaysia.. Dah sah-sah memang berpijak dekat Malaysia..
Kali nie Jasmin nak cerita pasal rombongan Makcik kiah ke Kedah...
(alamak asal lak mak cik kiah lak nih!!)

Sebenarnya kiteorang ke Kedah sebab sepupu Jasmin kawen dengan orang Kedah...
Perancangan yang terlalu lama..klu tak silap Jasmin sejak Jun 2012 lagi..
Almaklumlah dari Johor ke Kedah tue..
Dari SELATAN ke UTARA!!!!
Perjalanan menggunakan roda bertayar 4..
EH!! kereta la (beduk sat!!!)
Jasmin bergerak pada malam selepas hubby balik keje..
Kira-kira jam 9 malam terus ke umah sepupu Jasmin kat Kota serimas, Nilai.
Jasmin selalu jugak gi umah sepupu Jasmin kat nilai nie..Almaklumlah..NILAI 3 punya pasal...
hihihihi...gedik!!!
Esoknya..dalam kul 10 pagi barulah kiteorang bergerak secara berjemaah dengan menggunakan 3 biji kete...
(hah!!! amik)
dengan sepupu la n makcik dan pakcik...
lagi 1 kete gerak malam tue coz tak dapat cuti awal. dan ader yang ikut rombongan lain tapi jumpa kat sana jugak.
Sepanjang perjalanan memang berdebar..yelah bukan per...maklumlah cuti raya cina kan...mesti jemmed teruk.
Tapi alhamdulillah..walaupon kete banyak tapi lancar. 
Kiteorang sempat berenti berehat kat R&R Tapah. Siap makan bagai. 
Last-last sampai Sungai Petani Kedah dalam kul 5 petang..
Ya Allah..nasib baik Firas behave sangat...
Sayang Firas ketat-ketat...
Dimaklumkan sepatutnya urusan nikah dibuat pada waktu malam..tapi terpaksa dipercepatkan ke selepas asar...(dengar cite ader ustaz bolywood datang buat ceramah)
Tapi seyes nama pon tak pernah dengar atau Jasmin yang tak pernah amik tahu..huhuhu...
So, kiteorang melantak jerla kat umah pengantin perempuan..hahahha...
Malam tue, my aunty belanja mee udang D' king...
Fresh woo udang siap tangkap hidup-hidup.
 siap ade pilihan udang bela ker udang laut..
hahhaha..masyuklah!


mee udang banjir.....memang sedap!!!!
Diorang siap pakaj dengan ikan siakap 3 rasa...
kata kat kedah memang makan macam tue...
Tapi kiteorang macam pelik!!!!
Memang tak terkata..sedap!!!
Thanks Aunty Sab sebab belanja...
Esoknya..majlis sanding....
Kat Kedah nie pelik cikit..
Pas kita berarak ngan pengantin...
pastue dieorang terus makan tau..so tak delah kebuluran...
Kalau kat johor ke melaka ker...mesti kene tepung tawar dulu baru dapat makan...
ok fine!!!! satu dari kebiasaan..
bak kata orang tak kenal maka tak cinta...EH!!!
abaikan daku yang tgah gemoks!!!!
Pastue..cepat2 cabut terus ke jeti Kuala Kedah tuk g Langkawi..
nanti Jasmin sambung k....

Wednesday, February 6, 2013

Solid Food: Spaghetti Carbonara

Salam semua..
Jasmin sekarang dlm fasa mood malas nak update...
Tak tahu la naper...
(cettt memang dasar malas nak menaipkan)
Kali nie jasmin nak share resepi

SPAGHETTI  CARBONARA

Bahan-bahan:

1 biji bawang holland (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 cawan daging atau ayam (dicincang)
sedikit lobak (dipotong dadu)
Sedikit tomato (dipotong dadu)
Sedikit brokoli (ambil bunga sahaja)
2-3 cawan susu segar (jasmin gune EBM)
1 cekak spaghetti
sedikit lada sulah atau mix herb** (jika perlu)
Minyak zaitun  (boleh diganti unsalted butter) untuk menumis
1-2 sudu besar tepung jagung dengan sedikit air

Cara Penyediaan;
1.Rebus spaghetti sehingga masak atau lembut.

2. Panaskn kuali dan masukkan sedikit olive oil (boleh diganti dengan unsalted batter). kemudian tumis bawang holland dan bawang putih sehingga kekuningan.
3. Masukkan ayan atau daging yang dicincang. kacau.
4. Masukkan lobak, tomato dan brokoli.
5. Bila sudah agak masak, masukkan susu. kemudian masukkan sedikit mix herb dan lada sulah.
6. Kacau sehungga menggelegak. kemudian masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuah. 
7. Jika kurang masin, letakkan kiub homemade daging sebagp perasa tambahan.
8. Jika terlalu pekat boleh tambah air, dan jika kyurang pekat tambah air tepung jagung. Dah menggelegak..tutup api dan boleh dihidangkan.



Published with Blogger-droid v2.0.10