Sunday, March 24, 2013

Anak bambam atau kurus; ikut keturunan ker?


Korang mesti dan selalu dengar pasal benda nie kan....
Kalau tak pon korang mesti terkena kat batang hidung sendiri..hihihi

Selalunya dieorang mesti cakap..

contohnya:


Situasi 1
"eh..anak anak ko bambam mesti ikut mak bapak die kan..."



Situasi 2
"anak ko kurus la...tapi mak bapak sihat.." ermmmm....

Situasi 3


"anak ko bambam tapi mak bapak kurus jer."



Dan macam-macam lagi yang dieorang cakap..
kang Jasmin tulis jenuh lak korang nak bace..hihihi...

Persoalannya sekarang betul ker kurus ker bambam anak tue faktor keturunan.

Macam Jasmin nyer kes lak...
si Firas tue kurus melidi tapi mak paknya sihat-sihat.

Sampaikan ade orang cakap Jasmin catu makanan Firas..
Ye lah garam, gula, jajan dan ape-ape yang Jasmin rase tak sesuai tuk Firas; 
Jasmin takkan bagi Firas pon.
Oii sape tak sayang anak..

Tapi sejak akhir-akhir nie..Jasmin terpaksa pejamkan mata sebelah...
Bukan ape...dah ade tangan menggatal nak sumbatkan jajan kat my Jr Firas..
Hubby dah larang kan pon eh!!! macam-macam alasan bagi..

Antaranya:
"ala bukan banyak pon..sekeping jer"
"kuih nie tak manis, lemak jer rasa"
(tapi aku rasa manis mak datuk!!!)

Ya Allah, dalam hati hanya tuhan jer tahu betapa sayunyer...
Maklumlah, belah Jasmin ker, belah hubby ker..masing-masing baru dapat cucu pertama kan...

Jasmin sebenarnya dah bosan nak cakap banyak kali yang Firas tak leh makan manis-manis kang malam tak tido malam asyik meragam jer...
Tapi..erm susah la nak cakap...
 Yelah..Firas sakit pon sape yang jaga...Jasmin juga..
Dieorang semua buat dek jer...eh!!!

Lagi-lagi belah Jasmin ade sakit keturunan darah tinggi. Belah suami lak diabetis, jantung, kencing manis dan darah tinggi.
Sape tak sayang anak oi!!
Kalau boleh, Jasmin nak anak Jasmin berjaya dan mempunyai cita-cita masing-masing..
Dan yang penting dapat berbakti kepada ibubapa dan menjadi anak-anak yang soleh dan solehah...

Ameen...

Cuma kalau Jasmin boleh bertahan, Jasmin akan pastikan yang terbaik tuk Firas..
Insyaallah, semoga Allah S.W.A menolong hambanya.




Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, March 23, 2013

zaman dulu vs zaman sekarang

Wah...kata orang zaman sekarang dengan zaman dahulu berubah 100%...
Betul ker?
Ye lah...zaman dahulu semua nyer kene buat sendiri kan...
Maksudnya kalau nak makan kentang..kene lah kopek pastue masak sendiri.
Tapi sekarang..beli jer kat pasaraya pastue goreng..tak pon beli jer kat kedai fast food..
Senang mudah dan menjimatkan masa...
Hehehe..
Sebab itu juga zaman dahulu kurang dapat penyakit dan penyakit pulak segan nak datang..
Tapi zaman sekarang...penyakit pula tanpa segan pilu suka lak datang tanpa dipinta...
Penyakit yang datang pulaj semua penyakit millinium nya..macam cancer, sakit jantung tak pon paling glamor sakit diabetes..iaitu kumpulan lemak akibat makan berlebihan...
Eh...macam terkkna pulak kat jasmin...hehehe
Zaman dulu...kalau nak umpan budak -
Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, March 19, 2013

Susahnya nak duduk masa MAKAN!!!

Nak nangis tau...
Bile nak makan jer mama die macam marathon lak...
Ye lah sejak Firas dah dapat kaki nie..
makin poning kepala di buatnya...
Kalau kat umah boleh lagi Jasmin beri Firas makan dengan tenang....
Cuma kadang-kadang kene panggil Firas makan macam 'sarjan' lak rasenye..
Tue hubby Jasmin cakapla...hahaha
Korang bayangkan bila makan mesti tak nak duduk..nak berdiri jer..
Pas dapat suap mesti nak berjalan..
pastue bile nak makan datang balik kat mama die..
Kalau makan tue dalam 10minit jer dah settle sekarang mau nye dekat sejam baru habis makan...
Adushhh!!!
Tue baru citer kat rumah..
Hah, bab citer makan kat luar lagi sadis...
nak menangis tahap maksima....
huahuahua
Seperti biasa memang selalunya kedai makan ade sediakan kerusi baby (atau BInyer baby chair)
Kiteorang memang akan letak Firas dalam tue..
Pastue sementara menunggu dan pesan makanan; keadaan ok lagi.
Tiada lagi drama sebab dalam beg mama die mesti ade mainan tuk si kecik nie...
Mula-mula Firas akan main dengan tekun
Tapi tak sampai 5 minit die dah start bosan..
minta kiteorang turunkan..kalau tak die berdiri atas kerusi tue..
Hah!! mama dah start pening..
Oklah bila turunkan die, 
mulalah berdrama..huahuaahua
Mula-mula mesti Firas akan sorong kerusi tue...
pastue dah mula berjalan-jalan..
ape lagi nak jerit pon kene cover okeh!!!
sakit jiwa...
Sebelum ribut melanda...
Bila makan lagila...memang tak tenteram mak paknya...
sakit jiwa....
kiteorang makan macam kilat..
dengan mulut nie kejap-kejap panggil Firas...
mata lagilah asyik perhatikan die..
kadang-kadang terpaksa pangku Firas..
tetapi bagaikan ade kekuatan "super saiya' yang mampu melawan tenaga mak paknya...
serius memang kuat sangat nak turun main kat bawah...
kiteorang sekarang tak dapat lagi makan dengan nikmat...
huahuahua..nangis lagi
Tengok..sampaikan terpaksa masukkan dalam trolley tapi.......erm... 
sampaikan babah cakap pasnie macam susah jer nak makan kat luar..
ALAMAK...babah!!!
sobsob...Firas, please be nice to me!!!
Korang, boleh share tak macam mane nak handle Firas supaya makpaknya tenang nak makan kat luar?
Dan supaya Firas duduk diam dalam baby chair tue...
Runsing tau...

Saturday, March 16, 2013

Firas dan Cloth Diapers

Salam...

Kali nie Jasmin nak share pasal Firas dan juga Cloth Diaper.

Jasmin start pakaikan Firas CD (cloth diapers) sejak Firas dalam hari lagi..
Mula-mula my mom pakaikan Firas kain lampin dengan plastik tue jer...
Biler tengok dalam internet terutamanya dalam facebook ramai pulak yang memakainya.
Jasmin terus buat research.

Bukan per..sebab utama Jasmin nak pakaikan Firas lampin adalah kerana Firas senang sangat kene merah-merah kat kelengkang die.
Lagi-lagi bila lama sangat tak tukar pampers kan...

So, bila Jasmin start pakaikan Firas CD;Alhamdulillah, kelengkang Firas pon dah tak merah.
Kalau tak memang jenuh mak pak nya cari ubat untuk kurangkan kesan ruam lampin tue.

Jasmin pernah guna Pureen nappy rush, bipoten (eh betul ker eja die...hihhihi), ezerra, entah ape lagi la...
Kalau ikutkan hati, serius memang susah hati tau.

Akhirnya kami akur tuk guna CD tuk Firas.

Jasmin mula berjinak dengan CD jenama QQ Baby..
Murah dari harga Rm25 ke Rm18 tuk plain.
Jasmin start dengan 10 keping CD.
antara koleksi CD's Firas

Sedikit demi sedikit Jasmin mula tambah kuantiti CD sampaila sekarang dekat 43 keping CD dalam simpanan tak termasuk yang terjual preloved. Hihihi.
Banyak tak...hihihi.

Mesti Korang pikir lecehkan bila paaaikan anak CD...
Ye lah kene basuh lagi, nak-nak anak sorang boleh la lagi..kalau anak 2 @ 3 macam mane kan...
Serius tue yang Jasmin pikirkan masa mula-mula nak pakaikan Firas CD.
Tapi sekarang kan dah moden..
bila Firas poopoo Jasmin just siram dengan air yang laju ke dalam toilet bowl.
 Pastue terus jer masukkan dalam washine machine. 
Senangkan...

Sabun lak Jasmin pakai ABD PUREEN beli 1 kotak mase pureen warehouse. Jimat!!
Jenama CD yang ada dalam simpanan Jasmin antaranya ialah QQ Baby, Babyland, Wuddah,Pikoro, ZZ diapers, Beebee..eh banyaklah tak tertulis kat cini..
Oklah..jom layan Firas berCD k..

askar tengah berbaring...

leapard!!


baru pas mandi


Pemain bola sepak..

Moo Moo...
Notakaki: sekarang Jasmin tengah puasa CD.. Kalau tak semua jenis design yang cantik-cantik Jasmin nak rembat semua...Tak perla.tunggu next baby nak tambah lagi e bie...


Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, March 15, 2013

Birthday boy..Firas Turn 1





salam 1 Malaysia.(ayat ala-ala kak Ton)

Nie adalah salah satu entry yang tertangguh..
Dushhh....dasar pemalas nak update kan...

Tanggal 12 Februari 2013 genaplah umur anak mama nie Setahun...





Happy Birthday to You
Happy Birthday to You
Happy Birthday Dear FIRAS MUSLIM
Happy Birthday to You.


From good friends and true,
From old friends and new,
May good luck go with you,
And happiness too.

Panjang umurnya, panjang umurnya
Panjang umurnya serta mulia
Serta mulia, serta mulia

Panjang umurnya, panjang umurnya 
Panjang umurnya serta mulia
Serta mulia, serta mulia

Selamat ulang tahun kami ucapkan 
Selamat panjang umur kita kan doakan
Selamat sejahtera sehat sentosa 
Selamat panjang umur dan bahagia

Selamat ulang tahun kami ucapkan
Selamat panjang umur kita kan doakan
Selamat sejahtera sehat sentosa 
Selamat panjang umur dan bahagia
Selamat panjang umur dan bahagia


Mama doakan anak mama menjadi anak yang taat kepada perintah agama Islam, saling hormat-menghormati sesama insan dan yang paling penting menjadi anak yang soleh. Ameen.




Monday, March 11, 2013

2nd Pregnancy and Miscarriage! Moga ada hikmah disebaliknya.

Salam semua..
Hari nie Jasmin tergerak hati nak share satu story yang amat mendalam maknanya pada Jasmin...
Dan permulaan sebagai satu kisah kehidupan Jasmin sebagai isteri dan ibu kepada anak-anak Jasmin dan keluarga.
Jasmin tak mengambil ape2 perancang pon..
Start Firas umur 6 bulan, Jasmin start setiap bulan cek UPT..
Ye lah mane tahu tetibe melekat..
TUP tup..mase Firas berumur 11 bulan tetibe Jasmin cek naik 2 line..
macam tak percaya..esoknya Jasmin buat lagi..
Even mase nie period Jasmin masih malu-malu nak datang.
Yeh!!! mase nie dah heppy sangat-sangat..
Alhamdulillah....
Esoknya Jasmin terus g jumpe PAED..
Doktor tak boleh nak sahkan kandungan kerana masih terlalu awal..
tetapi kalau ikut scan baru 4 mingggu..
next cek up end of MAC
Jasmin sempat pergi ke Langkawi..Jalan-jalan..
Sebelum pergi Langkawi tue, Jasmin dah cek up kat paed dan paed dah ready segala vitamin tuk Jasmin..
Alhamdulillah...memang tak de masalah lagi.
Kantung baby jelas kelihatan
Penghujung bulan 2...kalau tak silap Jasmin 22 Feb..
After ML, tetibe husband cakap ade bleeding..
Mood Jasmin dah cuak..
terus cek internet.
Jasmin pk ianya masih penempelan fetus..so memang akan bleeding sedikit..
Tetapi pada 26 Feb terus refer doktor dan darah yang keluar macam darah dah nak abis period.
sedikit tetapi warna kecoklatan.
Malam yang sungguh menyedihkan pada Jasmin..
Scan, tiada kantung yang kelihatan.. Dalam hati sedih yang amat tapi Jasmin tahankan saja.
Doktor cakap, maybe fetus yang terhasil abnormal...so fetus nak hidup adalah nipis sangat.
Jika Fetus kuat insyaallah tak de pape..Allah maha mengetahui..
Ya Allah...Jasmin dah luluh masa nie..
Balik umah, Jasmin amik masa nak tenangkan diri. 
Sambil DFkan Firas, air mata nie mengalir laju..
Akhirnya Jasmin akur dengan pujukan hubby, 
Hubby cakap tak per maybe kali nie baby tak cukup sifat, Allah maha mengetahui..
Allah juga tak nak cyg susah hati bila baby lahir tak sempurna...
Dengan kata-kata dari hubby tue, akhirnya Jasmin bangkit.
Doktor ade bagi ubat turun darah...
sebelum Jasmin makan ubat tue, Jasmin sempat cakap pada baby, 
"Mama makan ubat nie sayang, jika baby dalam perut mama tak boleh survive , mama rela kuarkan dari rahim mama..."

kantung tiada



Setelah 5 hari, (darah yang kecoklatan masih keluar) tetibe rasa bawah perut (ari-ari) sakit sangat sampaikan Jasmin yang mase tue tengah masak, berjujuran air mata tahan sakit.
Mula-mula kuar macam lendir merah, bila Jasmin pegang sah bentuk macam kantung baby...
Bila jam 1.20 petang tetibe ade benda kuar dari..Ya Allah fetus keluar...
bentuk seakan-akan hotdog..dalam hati Jasmin sah baby Jasmin dah takde...
Terus kol hubby soh balik dan bawa Jasmin g jumpa doktor.

Yes, tepat sekali..memang baby dah takde. 
Dalam kete sebelum jumpa doktor Jasmin dah nangis-nangis..nasib baik hubby ade tolong pujukkan..
hubby cakap xper, pasnie kita buat anak ramai-ramai k...

erm...sedih tak terkata...
Sacn, alhamdulillah tak perlu D&C (cuci). 
Balik dari klinik, Jasmin terus tanam fetus tue..
Jasmin tak bagi hubby tanamkan..tak perla kali nie Jasmin sendiri nak tanam..
Dalam hati hanya Allah yang tahu macam mane luluhnya hati Jasmin nak mengdapat fetus dan tanamkan kannya....

kosong!
pada-Mu Ya Allah, Jasmin takdelah sekuat yang disangka, tetapi Jasmin redho jika itu yang tertulis pada Jasmin. Jasmin terima dengan hati yang terbuka..
Terima kasih masih memberi Jasmin keluarga yang bahagia dan anak yang comel..

Monday, March 4, 2013

Genap Setahun, kepala pon botak!!!

Korang semua tengah buat per tue?
Almaklumlah sekarang, musim terlalu panas..
sampaikan Firas tido berpeluh-peluh..
Mak pak nyer jangan cakap lah.
hehehe...
Ape lagi asyik on aircond jer..
Bulan nie mesti bil api melambung...
Adushhh......terketar-ketar nak bayar duit api oi!!!
Disebabkan cuaca panas jugaklah Jasmin rase nak potong rambut si Firas nie...
Rimas sangat tengok rambut yang tak seberapa nak lebat tue panjang...
Tada!!!
hah..nampak tak perbezaan..barulah muka nampak ganaz ckit..
hahaha minta-minta orang dah tak panggil gugurl lagi...
oklah...tue jer nak bagitau...
hehehehe...
Notakaki: Firas takde lagi majlis sempena meningkat umur 1 tahun..Cian anak mama. Kami semua busy. Takperla Firas, mama bagi kasih sayang yang tak terbelah bagi pada Firas k..muaahhh!!!

Blogger Rina selamat lahirkan baby GIRL!!!

Jasmin sangat heppy hari nie....
Ye lah Jasmin dapat tahu kawan Jasmin yang pernah 1 bilik dan 1 rumah dan juga pernah 1 kelas masa belajar dekat UNITEN selamat melahirkan baby girl...
Rina (Stories of Rina) juga lah yang menyebabkan Jasmin mula berjinak-jinak dengan dunia BLOGGER..
Thanks Rina...
Semoga Rina kuat dapat menempuhi cabaran dalam mendidik anak supaya menjadi anak yang solehah...
Ameen....
Chomelkan baby Rina...
Huhuhu teringin nak baby girl gak!!
cute sangat!!!