Monday, May 21, 2012

Breastfeet- Breastmilk Storage

Poning...poning...
Banyak sangat jenama kat pasaran...
Aper yang Jasmin nak sebenarnyer???

*sign*
Jasmin nak beli cooling bag...
Dari minggu lepas Jasmin kat Bangi singgah kat Manjaku...peh tetibe kepala nie terus blur...
Sob2....

Singgah Mom little ones pon bertambah-tambah poning..
hahaha
sudahnyer langsung tak beli pape...
beli nie jer tuk baby firas...
Fan tuk stroller Lil Jr, Firas
ok tak dari tak de beli pape kan..kan...
erm ramai yang bagi pendapat kalau yang bagus


MLO icepacks paling tahan, cooler bag yg tahan adalah Jingle Jungle 

Betul ker?
skrg nie pon tgah servay2 lagi..

MOMS LITTLE ONES
Cooler bag with ice packs and breastmilk storage
RM125
Dari FB BF Care's

Mom's Precious Cooler Bag Set
(with 3pc Reusable Ice Packs & 6pc Storage Bottles & 2pc Dome Caps/Cup
Dari FB Natural Parenting store

 
Jingle Jungle - Ardent Mom Breastfeeding Bag *Backpack* - Violet
Sama fb NPS

Yang nie cute kan.....

Blogger sumer mana yang berkenan di hati dan tahan lama?

Mood: *Poning la* waaaa


Tuesday, May 15, 2012

Jalan-jalan cari pasal...

weekend lepas Jasmin berjalan sakan ke Shah Alam tuk hadirkan diri wedding kawan Mr. Hubby.
Pastue kiteorang terusla g Space U8...
Ala tempat yang battle of the band tue VERSUS...
Fuyoo...ader kipas besar.
Tapi tak berapa besh la nak jalan-jalan kat sane coz xbanyak kedai pon.
Last2 kiteorang berjalan ke Sunway Pyramid...
Pk nak makan kat FLAMING..tapi x kesampaian coz badan terlalu penat dan Mr. Hubby lak ader kursus kat bangi esoknyer selama seminggu..chet....
KESEPIAN...

Xperla..mehla layan kiteorg ke sana.
Me and Lil Firas

Kat Space u8

Kasih babah
Maser nie Baby Firas dah 3 bulan...
Sangat suka berjalan...
hehehe Like Mama Like Son...
Leh x?

Tuesday, May 8, 2012

Baby-1st time BF---CABARAN!!

Jasmin nak mintak maaf banyak2 sebab dah lama tak update blog....
Bukan per...penyakit malas sudah melanda.
Sampaikan banyak draft...hehehehe

Kali nie Jasmin nak citer pasal first time BF Baby Firas...
Memang perasaan bercampur baur lagi...

oklah...sumer dah harap maklum Jasmin melahirkan baby di hospital private.
So, takderla dieorang nak bagi exclusive susu ibu kan.

Mase Jasmin bersalinkan baby Firas, Doctor terus masukkan tiub air kencing dan soh Jasmin rehat sepuas-puasnyer...
Tapi tak leh..sampaikan Jasmin soh Mr. Hubby amik gambar baby sebab xpuas nak peluk dan cium.
Lagi satu susu badan Jasmin maser nie tak kuar lagi...waaa nak nangis ok.

Jasmin picit-picit dier tak mau kuar gak.

Esoknyer nurse bawa Baby Firas naik kat ward.
Nurse suruh susukan baby Firas.
Waa..nak nangis lagi. Susu tak nak kuar juga.
So, nurse tue decide bagi botol jer.
Atas nasihat pakar bidan gak soh Jasmin berurut dulu. Kalau susu dah kuar soh perah masukkan dalam botol.
Memandangkan baby Jasmin kene tahan ward sebab Doktor nak pantau paru2 baby kan...
So Jasmin pon balik ngan perasaan bersalah..sedih....ish tak terkata la.

Tiap malam Jasmin ngadu nak baby...huhuhuhu...cedihnyer.

Sampai jer hari ke-4 baby firas kat ward, Jasmin terus kol Hospital tanyer leh amik baby x?
hehehe EXCITED!!! Nurse cakap BOLEH....yeHHHH (*__*)

Sampai rumah try lagi BF baby. Tapi still baby confius walaupon dah kuar air susu (xbanyak pon tapi alhamdulillah still kuning pekat lagi)
Jasmin just sapu kat mulut baby jer. Yang Jasmin perah sebelum nie pon Jasmin bagi kat baby jugak.
Jasmin still berusaha tuk DF kan baby.

Mak lak kalau tgok baby dah nangis terus jer sumpat botol.
Dalah hati hanya Allah jer yang tahu.

Alhamdulillah, Jasmin berusaha selama 2 minggu akhirnya Jasmin berjaya juga DF kan baby Firas sampaila sekarang.

Alhamdulillah..sampai sekarang baby Firas takder masalah langsung even kembung perut@ lain2 penyakit sewaktu dengan nya. Sampaikan keje enjet pon Baby Firas stay lagi tak demam. ALHAMDULILLAH.

Soalan yang Jasmin kene tempuh sepanjang BF baby (kadang2 menyakitkan jiwa dan raga terutamaya orang yang terdekat dengan Jasmin...siapa??? RAHSIA hehehehe)

1. ko tak susu kan baby ker? sayang susu basi (kolostrum) nanti baby tak der antibody.
ANs= Jasmin perah dan simpan sampai baby balik rumah. Alhamdulillah sampai hari ke-4 pon mmg susu basi tue ader lagi. SYUKUR...

2. Asal bagi susu botol. Susu badan kan bagus?
ANs= Masalhnyer susu badan tak der lagi....so tak kan lah nak bagi baby meraung lak kelaparan. Tapi berkat kesabaran selama 2 minggu Jasmin berjaya DFkan baby secara exclusive. BANGGA!!!

3. Puting ko pendek nie..tue yang asyik terlepas jer...
ANs= dah ko kat depan aku...malu lah aku nak DFkan baby. nak angkat baju pon segan. dah sumer kiri kanan ader lelaki. maklumlah ibu baru. Tapi biler baby dah asyik DF jer..Alhamdulillah puting tue terbentuk ngan sendirinyer...KEKUASAAN ALLAH....AMIN.

ini adalah antara soalan-soalan maut. ALHAMDULILLAH...ALLAH MAHA MENDENGAR.
Sampai sekarang susu mmg banyak. sampaikan meleleh kuar dan sampai baby tersedak minum---opsss..Jasmin cepat2 tepuk2 belakang baby. REZEKI dari ALlah.