Monday, June 22, 2015

Anak::Pregnant Again

Syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan yang tanpa disedari nie...
Yeeee.....memang tanpa Jasmin sedari...
Jasmin dapat tahu pon bila Mr Aieman cakap die muntah-muntah...
plus badan nak demam...
Balik jer rumah...pas amik anak-anak;
ape lagi terus mandi n cek...
Eh...macam caye tak percaya jer...
Tak lama pastue, mr Aieman pon balik....
 die senyap jer....
dan...dan...die muntah-muntah balik....
soh die berehat dan tidur.....
Mesti korang pelikkan....
nape la Jasmin sendiri pon tak tahu kewujudan janin dalam diri sendiri...
Jasmin memang akan setiap bulan akan cek Upt test sebab....
Jasmin dala  usaha untuk menurunkan berat badan plus Jasmin n Mr Aieman akan pergi ke gym setiap 2@3 kali dalam seminggu....
Dan...dan.....buat pengetahuan korang, Jasmin belum lagi merasai period sejak 3 tahun yang lepas....iaitu sejak mengandungkan Firas Muslim...
Hahahhaa......jangan pelik k...
Nampak tak...tue upt pertama selepas dapat tahu Mr. Hubby muntah-muntah....
malam tau....tapi leh nampak clear di situ kan.....
Minggu depan buat scan rupanyer hampir 3 bulan dah berisi janin dalam perut Jasmin...
Alhamdulillah....sihat dan mula menunjukkan perkembangan aktif.
Dan....bukan ape...Jasmin kan setiap minggu g gym...
perasaan tue Allah S.W.T jer yang tahu.....
Betapa risaunyer bile dapat tahu....
Apa-apa pon....Alhamdulillah again...
Allah S.W.T know better....
Perancangan Allah adalah yang terbaik...
Opsss......sekarang mase publish entry nie Jasmin dah masuk 4 bulan setengah....
cepat sangat kan mass berlalu....
Semoga segalanya dipermudahkan......
INSYAALLAH....AMIN. 

Friday, June 19, 2015

Breastpump:: AC to DC Converter

Hari  nie Jasmin nak share terutamanya yang selalu travel atau selalu kerja jauh-Jauh macam Jasmin nie hah....
Selalunyer Jasmin memang akan pakai brestpump sectra M1 sebab die dah build in battery kan...
so memudahkan Jasmin mengepam sambil driving kereta....
memang dah menjadi kebiasaan Jasmin memandu ssmbil mengepam....
Biasalah....seorang ibu untuk memastikan setiap keperluan anak sentiasa mencukupi....
dan yang paling penting "JANGAN SKIP PUMP"

Dan satu jer yang Jasmin paling tak suke kalau skip pump nie....
kene bengkak susu!
fuhhh...betapa sakitnyer 
Macam kat gambar bawah nie, 
tada...nie lah AC to DC Converter tue...
Selalunyer orang pasang untuk buka laptop kan...
Tapi Jasmin beli untuk breastpump...
Nie lah cara pasang untuk Breastpump Spectra M1
Nampak tak wayar hitam ngan merah tue..
tue korang cucuk lah kat tempat yang charge hand phone atsu tempat bakar rokok tue..(eh beul ker? tetibe macam was-was)

Tengok gambar kat bawah lak...

Cara pasang plug pump dari AC to DC Converter
Gambar kat atas lak, korang tgok sambungan plug untuk ke pump lak...
Jasmin drive still cover ngan pusmina yang Jasmin jahit sendiri leh jadi Nursing Cover dan Ring Sling Firzana....
hahahha...
senang...
3 IN 1..

Opsss lupe, Jasmin beli nie mase PC Fair k...dengar-dengar kat kedai yang jual segala breastpump p on ade jual....online pon Jasmin pernah jumpe...

oklah..kalau tak faham..tanye k....

Wednesday, June 10, 2015

Breastfeed:: Cara Service Breastpump Jenama Sectra

Korang pernah tak rasa bile kita pump..rasa macam tak puas jer...
atau macam bateri cepat habis...
hah!!! itulah yang berlaku pada Jasmin..
Jasmin lagi senang dan mudah menggunakan BP Jenis M1 nie..
sebab die mudah dan kecil jer kan..
Si tambah kagi sebab die dah built in bateri siap-siap..
Tak payah la nak berpower bank bagai atau nak cari power source lak...
Bila si M1 nie perlukan SPA...(mengada nak berspa gak)
Jasmin terus kol center HISTOPOINT ....
HISTOPOINT (M) SDN BHD
Address
No. 41, Jalan SS 18/6
47500, Subang Jaya
Selangor
Phone No.
+603 - 5631 7288
Fax No.
+603 - 5631 7280

Jasmin copy phase dari website..lalalala
Memandangkan Jasmin duduk Muarkan...
Jasmin call dulu pihak Histopoint...
Amat memudahkan kerja bagi mereka-mereka yang duduk jauh sebab ada service COURIER tetapi di tanggung sepenuhnya oleh pemilik pump...
okkan...
Just letakkan apa yang dijanggka rosak atau kejanggalan dalan kotak yang akan dibawa bersama-sama breastpump ok....
Contoh macam pump Jasmin statekan rosak:
1. Suction kurang
2. Bateri cepat habis
3. Nak membeli valve 2pcs
Hah!!!...pastue kalau ada warranty card jangan lupa masukkan sekali...
Free service selama setahun!
 Kire dalam masa setahun, korang nak hantar 10x service pon boleh...tak dikenakan bayaran tau!
So, terus pos..tak kisahla pos pakai pos ape...
Pastue tunggu dalam masa 2 hari dah siap..diaorang akan call kita balik...
buat pembayaran melalui atm atau online bank in...
atau kita nak pick up sendiri...
dan Jasmin pon pilih pick up sendiri memandangkan memang nak ke KL...
so terus jer la kan...
Tada.....
Spectra m1 kesayangan...
Sebelum bawa pulang, Jasmin test drive dulu...
so memang superb!!! 
macam baru beli...
Siap dibersihkan lagi...agagagaga

Sebelum balik tue...
Jasmin merisik-risik Freemie tau...
hahahaha.....
Sape follow fb Jasmin mesti tahu kan...kan...

oklah..sampai sini jer..

BYE!!

Wednesday, June 3, 2015

Anak:: Firas Muslim dan Pasu



Tersebutlah kisah....seorang anak teruna....
Yang Panjang akal sangat-sangat...
Jasmin dah lama tak cerita kan pasal Firas Muslim nie...

Sejak ada geng nie macam-macam dieorang buat...
sampaikan pokok bunga yang tokmak die nak tanam pon jadi tempat main...
haih...

Sejujurnye dah malas nak marah...
Tak larat dah mak nak naikkan suara ala-ala Sarjan gitu...

Layan jer lah gambar kat bawah nie ye...
Tgokkan gelagat dua beradik nie....
FUHHHH...lap peluh!!!