Wednesday, December 31, 2014

susunatur::beg susu


Hi korang, 

Dah nak masuk tahun baru kan....

sekejap jer kan rasa...


Hari nie kan Jasmin nak share tips yang tak seberapa sangat la tuk beg breast pum Jasmin
Beg nie paling penting dan bagaikan nyawa bagi Jasmin...
(FUHHH AYAT)

Sape-sape yang bekerja dan masih menyusukan anak memang cenggini lah peel nya.
Tak boleh berubah...

Jasmin nak share ngan korang mcm mane Jasmin simpan segala pam susu, botol storage dan juga ice breck
  

PERKENALKAN NYAWA JASMIN....hehehehe

NYAWAKU~~



Jasmin gunakan PUSH BEG nie...
Dia ade 2 compartments...

Takdelah besar sangat, Just nice pada Jasmin beg nie...



Compartment atas


Bahagian atas, Jasmin letakkan:
1. Motor Pump Specta M1
2. Tubing
3. Corong
4. Plug 
5. Kain Pushmina yang Jasmin DIY jadi nursing cover

Macam nie la kain tue...
Korang nampak tak?

Jasmin susun macam mane...

Jimat ruang..itu yang penting.


2nd Compartment
Bagian bawah pula, Jasmin just letakkan ice breck dan botol-botol sahaja.

Gambar bawah pula adalah titisan emas Jasmin..
Jasmin tak kan sia-siakan walaupon setitik..

(amboi ayat!!! hahahaha)
Itu maksudnya, Jasmin akan berhati-hati dalam penyediaan dan simpanan susu EBM...

Susah tue nak dapat kan...


Titisan emas untuk anak tersayang

Tada...Jasmin belanja sekeping gambar...

itulah pushmina yang Jasmin jahit, senang 2 in 1..nak tahan sejuk dalam aircond pon boleh, nak cover tengah mengepump pon boleh...

hihihihi...

Me...~~~
Oklah..itujerla Jasmin nak share dengan korang..

Sebenarnya banyak lagi Jasmin nak share ngan korang terutamanya ibu-ibu baru kan...
pape nanti Jasmin update lagi k...
Sharing is caring...

Friday, December 19, 2014

Anak:: Bila DOUBLE FM Bekerjasama

APA YANG PENTING.............

<<>>

Hai la anak-anakku sayang.....

Mama tak kisah kalau kamu nak menyepahkan bilik kamu......
asalkan mama boleh memasak dan buat kerja rumah dengan aman dan damai.

Tapi...
Tapi...

Janganla gadoh-gadoh k.....
 hahahaha (@__@)

MAMA SAYANG ANAK_ANAK MAMA TAU...

ANAK MAMA, SYURGA HATI MAMA
LUV you BABY...
HUG KETAT....

Tuesday, December 16, 2014

Homescholling::Firas Muslim


Salam Korang...

Nie Jasmin nak update cerita yang dah berabad lamanya...
Just kat draf jer...sampaikan tekad dalam hati nak juga publishkan hari ni juga...

Kalau perasan nie time Jasmin baru-baru pindah rumah...
Bulan puasa hari tue..

Jasmin ade pergi expo mom and baby kat melaka..
So, ternampaklah benda alah nie..

Sebenarnya Jasmin pon tak tahu pon kewujudan mainan nie...
Sebab Firas kan always behind his babah...
So, sampai jer rumah terus teruja nak main...

Hua..sampaikan Firas tidur pon tak tenang ok..
sebab die terlalu excited nak main..

Time nie tgah sahur tau..hahahaha.....

Bertabahlah mama oii..

Abaikan yang bersepah tue ye.....dengan segala kotak n baju..
(tutup mata oiiii)


See.....excited kan...

agak-agak apa yang Firas nak buat ye...

Dah nampak tak?

Jeng..jeng.....jeng........................

Korang rase Firas buat ape tue...

Susah kan nak imagine..

Tapi mama tanye Firas build ape tue sayang...

Jawapan Firas: TRACTOR AND TRAIN LA..............

****Tepuk dahi mama****

Tingginyer imaginasi kamu ye Firas....

takperlah yang penting kamu bahagia sudah la...


oklah...daaa..................


Tuesday, December 9, 2014

koleksi cd


wah!!! makin sayup-sayup blog nie hah...

Dalam kepala nie dah merancang macam-macam tau nak update blog..
siap dah ade karangan dalam kepala...

Tapi....
tapi....

Sejak keje jat JB memang lemah segala badan...
sebulan beb melayan perasaan g JB...
Fuhhh!!!

Rindu ngan anak-anak janganlah cakap...
Menyiksakan naluri ibu...

Oklah taknak merepek kat sini...

Jasmin semangat lagi nak tunjukkan koleksi terkini CLOTH DIAPER

Hua..semua nie jenama mampu milik jer...
hahahaha....

Tapi dalam banyak-banyak nie Jasmin paling suke jenama POKADO
Sebab gambar DORAEMON...
Dan sebab lagi dulu-dulu lecture ade panggil suami Jasmin dengan panggilan DORAEMON...
hahahahaha....cute jer rasa...eh!!!
(perasaaannn!!!!)

Koleksi CD nie dari milik mutlak Firas Muslim dan diturunkan ke adiknyer Firzana...

Koleksi CD's
Erm...ramai tanye kental ker nak membasuh ngan keje bagai....

Jawapan Jasmin mudah jer...
"NAK SERIBU DAYA TAKNAK TAKYAH BUAT!!!"

Betul tak..

Betul tak...

Oklah setakat nie jer lah nak merapu...

Jumlah setakat nie dalam 70 keping...
hehehehe....

Mood sekarang dah nak ke arah lain lak...

Bye-bye bye....


Wednesday, October 15, 2014

Penyusuan::Milkbooster (part 1)


Lama sangat tak bersiaran kan...
maklumlah keje site nie memang tak tentu masa.
Balik rumah pula dah sebuk ngan anak-anak...

Asal bukak jer laptop confirm 2-2 budak itu dah tak keruan...
nak nangis di buatnyer...
(alamak xde lah pulak icon yang nangis berlagu tue ye)
kehkehkeh...

Berbalik pada cerita asal, 
Pengalaman hampir 3 tahun menyusukan, 
Dah macam-macam perkara yang berlaku, 
Ada yang suka; tak kurang juga ada yang duka. 
Yang duka tue anggap jer la sebagai CABARAN!!!

Tanamkan dalam diri "CABARAN ITU INDAH DAN SWEET" gitu...
ye tak....(itu Jasmin la)

Jasmin nak cerita yang part nie dulu...
Nanti next entry Jasmin cerita Milkbooster yang Jasmin pernah guna dan amalkan k...
Sape pernah tengok IG ngan pacebook Jasmin ade post kan gambar nie kan...

Coklat MOM's Vs Tropika Homemade Lactation Cookies


Coklat Mom's

Sape kat sini tak suke coklat?
SILA ANGKAT MOUSE k..hahhaaha
Jasmin pasti takde sape yang tak suke coklat kan...

Coklat Mom's nie ade campuran kurma, madu, Habbatus sauda dan juga pegaga..

Rasa die pon not bad tau....
Xdelah rasa kuat habbatus sauda tue...
maybe sebab die coklat kan...hahahaha (dasar hantu coklat)
 
Alhamdulillah, susu Jasmin menjadi pekat warnanya, dan Jasmin belum lagi terlibat dengan masalah susu merundum.

Kalau Jasmin nampak susu tue macam cair jer Jasmin cepat-cepat makan coklat nie, 
Cara Jasmin makan 1 hari 1 biji ; makan sebelum tidur atau bangun pagi.
 Alhamdulillah. 

Jasmin beli coklat nie kat agen Pumponthego, Pn Fia Eff (0169087627)

Tropika Homemade Lactation Cookies

Jasmin tertarik sebab die jenis cookies kan...
Tapi sebabkan die jenis cookies lah Jasmin takleh nak makan banyak-banyak...
kene makan dengan air mata sebab confirm takkan makan 1 jer kan...
Kata orang sekali hadap pon boleh...hahaha

Cookies nie ade 4 pilihan rasa: a.k.a. flavour:
dark chocolate, chocolate chip oatmeal, cranberry oatmeal & pumpkin seed. 
Jasmin beli perisa dark coklat nfan cranberry..
2-2 sedap oii...
(dah pon nama hantu makan kan...hahahaha)

 cookies nie rangup jer tau...macam famous amos pon ado gak...ala-ala gitu..
Jasmin  beli ngan nurhafiza dekat fb Annur Shoppe. (011-32254796)

Pada pendapat Jasmin, MILKBOOSTER nie hanya membantu sahaja. 
Yang penting jangan lupa konsep "DEMAND and SUPPLY" k..
Doakan kita dapat berjuang menyusukan anak sehingga umur 2 tahun...

ameen.

Tuesday, September 30, 2014

Penyusuan::Tenderm Nursing


Salam satu malaysia..acececeh....
Korang maesti nak tahu kan cerita Jasmin mengenai Tanderm Nursing kan...

Kita cerita masa mula-mula Firzana dilahirkan dan di bawa balik ke rumah mak..
Jasmin berpantang dekat rumah mak Jasmin k....
hehehehe

Hari Pertama:

Ya Allah, perasaan nak balik tue memang tak sabar-sabar tau disebabkan pagi-pagi buta si Firas kol mama tanye mane mama...
(ishhh sedih yang amat)
Sebab mak cakap si Firas terbangun 2 x cari mama die..
Haih la anak...

Petang tue jer selepas dibenarkan pulang dari hospital, 
zas terus kat rumah mak...
Firas dah menunggu depan pintu ko!!
Terus berubah muka bila cakap Firas ade adik...

hahahaha...klu nak ingat mimik muke tue muka macam orang yang tak puas hati...

Hua....malam tue bermula lah cerita yang paling TRAGISS!!!!!!

MALAM YANG HENING....hahahaha

apabila 2 orang anak mahukan perhatian mama nan sorang...
2-2 minta nak nenen....
Hua....nangis mama ok!!!

KEKOK
YES !!!
Sebab 1st time nak susukan 2 orang serentak...

EMOSI...
YES!!!!

Percubaan try and Error berlaku...

CARA PERTAMA:

Menggunakan bantal U shape


Masalah:
Baby newborn memerlukan penjagaan dan cara posisi menyusu dengan betul dan selamat...
Jadi Jasmin terpaksa tinggikan lagi bantal Firas sebab Firas dah berat...

Manakala Jasmin lak terpaksa dalam posisi bengkokkan badan sedikit..dan ianyer cepat penat dan sakit belakang...


Jasmin buat macam cara no 1 tue...kan dalam posisi membengkok jugak kan...


CARA ke-2: 

BARING MENGIRING

Firas akan baring ke bawah...manakala adik pula Jasmin ampu pakai tangan ..
Pastikan kene ampu kuat-kuat tau..kalau tak naya jer...

erkk.korang paham tak nie...
Try imagine k..

Masalah:
Lengoh tangan...memang sado la tangan pasnie...hahahaha


CARA ke-3:

Cara nie memang best!!!
sebab badan pon tak sakit...

Cara macam yang pertama tadi..tapi atas kerusi yang super lembut sebab banyak bantal..
selit bantal dekat belakang badan, dah kepala 2 orang baby besar dan baby kecik sampailah ke breast kita...

Masalah:
Dengan mak-mak die sekali tdo...hahahahaha

CARA ke-4:

cara nie yang Jasmin guna sampai sekarang...

Cara baring mengiring juga macam cara ke-2

tapi Firas kat atas dan adik kat bawah lak...
Firas dah besar dan boleh handle nenen tue sendiri..Adik kecik, selalu pas nenen sure akan terlelap punye...
Lagi satu, adik jenis telinga lintah.
pantang bunyi ting" confirm celik mata...
Pitam mama....

 
itu jerlah yang Jasmin leh kongsikan setakat nie...
nanti kalau ada pengalaman yang baru mengenai penyusuan, 
Jasmin akan kongsikan lagi...

Jasmin nak belanja gambar anak-anak kesayangan Jasmin....hehehe...

kami sekeluarga....luv happy ending

Wednesday, August 6, 2014

Kembar Darah atau kembar Air? Mana yang sakit?


Korang, sorry kalau cerita nie sedikit basi...
erm..Firzana pon dah masuk 5 bulan...
memang dah basi pon...hehehe

Jasmin sekadar nak share pengalaman bersalin Firas dan Firzana

Alhamdulillah, Jasmin diberi kekuatan untuk melahirkan insan-insan syurga ini dari rahim Jasmin sendiri...
Pengalaman mengandung dan juga melahirkan anak-anak ini juga berbeza..
Kalau korang nak tahu cerita pengalaman Jasmin bersalin kan Firas dan Firzana..korang click la kat label tue ye....

Kalau korang yang bace kisah kelahiran putera dan puteri Jasmin (ececeh)
Firas --->kembar Air
Firzana --->kembar darah

Korang pon mesti pernah dengar kan..orang-orang tua selalu cakap yang kembar darah sakit sangat...
YES!!!! It's True...

Memang Tersangat sakit!!!!

Oklah...Jasmin cerita...
Masa bersalinkan Firas tue...Jasmin kan induced...sebabkan dah kuar air ketuban sedikit tapi jalan tak bukak atau 1 cm sahaja...

tunggu 3 hari kat spital la jugak sebab doktor nak pantau dan pastikan air ketuban tue tak kering...
Last2 deside terpaksalah induced...
Orang cakap induced nie sakit...
SUMPAH!!!..tak sakit ok...

Jasmin siap boleh tidur lagi sepanjang contraction tue berlangsung...
Bila contraction datang jer..Jasmin sedar, pastue leh sambung tidur balik...
Last-last nurse yang kejutkan soh pergi labor room...
kengkonon dalam jadual mmg kul 7 pagi ready kat labor room..kul 10 pg bersalin...
Dengan gagah dan perkasanyer...Jasmin berjalan ke LR...
dan-dan sampai jer LR, Jasmin sakit sangat...
Terus cakap kat nurse dah start sakit...
cepat-cepat nurse soh tukar baju ngan baring mengiring ke kiri...
Tak sempat nak cucuk drip air, ngan pasang CTG kat perut...
Tetibe Jasmin terasa nak bersalin..dan dan tue juga doktor yang baru sambut baby kat bilik operation terus pergi kat Jasmin..sebab bukaan dah full....
 Tak sampai pon 1 jam dalam LR tue....
Korang bayangkan jasmin turun bilik LR kul 7 pagi...
kul 8.30 pagi dah settle masuk wad...
hahaha....
tepon hubby soh amik uri baby pon hubby leh terkejut bila bersalin..sebabnyer nurse pon tak sempat nak panggil hubby pon...

itu kisah Firas...

Tapi Kisah Firzana lain lak....

Masa nak bersalinkan Firzana lak Jasmin terasa macam kuar something kat spender...
warna macam coklatan sikit...
pastue terasa sakit contraction sikit-sikit...
masa tue kul 6 pagi...

sah...kali nie memang kembar darah...
Baring balik terus peluk-peluk Firas...
Yelah, nak berpisah dengan anak kan...hahaha...drama la jap...
tepon hubby cakap dah kuar tanda...
hah terus kelam kabut balik rumah...

sampai jer rumah, terus gerak g klinik...
sakit masa nie dah kuat...
tAjak hubby g makan dulu...pastue kul 11 pg baru gerak g spital...
cek bukaan baru 2cm...lambat lagi

Kali nie sepanjang kat wad, Jasmin terasa something yang menyucuk-nyucuk kat pinggang...
senang cerita kat ekor tulang belakang...
teknik hypnobirthing kadang-kadang jalan..kadang-kadang tak...
nak jalan pon sakit...
seksa....

Kul 6 ptg dah tak tahan, sakit makin kuat....terus g LR...cek bukaan baru 5cm...
tapi sakit sampai menggigil badan..still bertahan dr sebarang ubat-ubatan sebab dah ckp ngan doktor nak natural...

Last-last...kul 7.40 mlm pecah ketuban...dan selang 5 minit terasa nhak bersalin tapi terpaksa kepit kaki sebab doktor takde lagi...
nampak hubby terus bgtau badan menggigil nak beranak sangat-sangat...hubby pon tak keruan...
doktor sampai jer terus sesi teran-meneran....
Ya Allah....memang terasa azabnyer...

Pas bersalin lak..sesi menjahit lagi la menakutkan sebab pinggang yang dah terlampau sakit...
sampaikan nak turun katil dan naik katil kat wad pon nurse yang tolong papahkan...
Allah...

malam tue, tdo berseorang sebabnyer Jasmin sendiri soh hubby balik rumah tengok Firas dan Jasmin sendiri nak tdo...hehehehe...
taknak ade gangguan langsung...

Tapi tak boleh tdo...nak gerakkan badan pon sakit oii!!!
panahan sakit belakang....

seminggu pon berurut lom tentu baik...
sampaikan terpaksa panggil 2 orang tukang urut...
bila tukang urut yang ke-2 barulah rasa ok sedikit...sakit pinggang memang menakutkan...
seriusss!!!!

Dengan tenderm menyusu Firas dengan Firzana lagi...
dengan mencari keselesaan sebagai ibu yang beranak dua...
Dengan melayan karenah manja si abang yang baru dapat adik...

MEMANG MENCABARKAN!!!

hehehe...
walau apa pon yang terjadi..inilah anak-anak Jasmin yang Jasmin kandungkan sampai 9 bulan dan akan Jasmin jaga anak-anak syurga nie....
amin....
 
anak-anak permata hati mama dan babah...

Tuesday, August 5, 2014

Raya Mood:: Kisah Baju Raya


Salam sayang semua...

Eh...korang semua dah start naik keje ker?

hari nie Jasmin baru jer start keje setelah seminggu lebih bercuti...
"bercinta" betul nak pergi keje...

Eh!!! Korang semua tema warna per ek baju raya?

Kami...OREN!!!

hahaha...kain yang dibeli semasa pregnantkan Firas....
dah dapat Firzana barulah menjadi baju untuk kami sekeluarga.

hahaha...ko ado!

2 Minggu sebelum beraya dah bergelut dengan mesin jahit..
cakap siang-siang ngan hubby hari sabtu ngan ahad nak tdo rumah mak..sebab nak jahit baju...

Fuhh!!!...memang lap peluh..
ngan anak2 nak kene susukan...dengan Firas yang suka sangat memanjat nak tolong mama jahit gak...
Firzana lagi....Fuhhhh
mencabar kesabaran.

2 hari tue just dapat siapkan sepasang baju Jasmin, sepasang baju Firzana ngan baju sahaja untuk Firas
Babah, terpaksa minta tolong mak jahitkan...
Seluar ngan samping raya Firas tue malam raya baru jahit...hihihi...

fuhhh.....pengajaran yang dapat dr kisah raya kali nie...
jangan berlengah-lengah kalau nak jahit baju raya...
kalau nak beli sekalipon belilah sebelum raya...

kalau tak, memang kelam-kabut lah jawabnyer...
hehehe...


Dikesempatan ini, Jasmin sekeluarga nak ucapkan selamat hari raya Maaf Zahir dan batin dari Hujung Rambut sampailah hujung kaki...
Andai kata ada yang terasa dari percakapan, penulisan secara sengaja ataupon tidak..

Selamat Hari Raya...


Thursday, July 31, 2014

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin dari kami sekeluarga

Hi korang semua....
Kali ie Jasmin sekeluarga nak mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin...
Maafkan andai kata Jasmin pernah menyakitkan hati dengan cara penulisan atau percakapan...sama ada secara sengaja atau tidak...
Maaf dipinta dr hujung rambut sehingga hujung kaki...
Justeru itu.. (ececeh)..
Selamat hari raya kawan2 semua...

Tuesday, July 22, 2014

Check List Majlis Aqiqah FIRZANA NUR MILLIYA



Pejam celik----pejam celik lagi 5 hari sahaja kita hendak menyambut Syawal kan...

baru sekarang anak buat preparation untuk anak dara Jasmin...



Masa Majlis Aqiqah Firas buat dekat umah Mak Jasmin

Kali nie mentua request nak buat dekat rumah die lak di Melaka

Insyaallah akan diadakan pada hari raya ke-3

Antara Check list Majlis Aqiqah Firzana:

1. Goody Beg--- 

Jasmin dalam proses membeli. Planning nak bagi cookies dan surah Yassin (50% Done)

2. Kambing 

Hari Khamis nie baru misi mencari kambing tapi kata hubby die dah kol cume kene tengok sendiri kambing tue. Puas hati.

3. Makan-makan

Nie semua Family mentua yang sediakan. 

4.Khemah

Family mentua juga sediakan.

5. Photographer

Nie hubby sendiri punye..maybe nak suruh adik hubby amikkan gambar. Jimat!!

Kami hanya perlu sediakan duit sahaja disebabkan atas alasan-alasan yang tidak dapat dielakkan.

Notakaki: Walaupon hati sedih tak dapat buat seperti yang dirancang dan macam time abang Firas...tapi positifkan diri. 

Insyallah akan berjalan dengan lancar.

Baju raya dalam proses!!!
Sekarang tengah bergiat dengan jahit baju..harap-harap dapat la sedondong beraya kali nie. dan paling best beraya bersama anak teruna dan dara....hehehehe....



Friday, July 11, 2014

Anak:: Bila dan hukum sunatkan bayi perempuan dan Firzana selamat disunatkan

9 May 2014 (jumaat)

AWAS!!! nie entry lama...

Mesti korang terpikir-pikir kan bila masa yang sesuai untuk sunatkan anak perempuan...

Serius sangat perkara nie....
Jasmin terpaksa mencari info dekat mr google...

Jasmin pon ada juga tanyakan kat tukang urut Jasmin...

Antara jawapan yang Jasmin dapat adalah:

1. Hospital atau klinik: bila bayi lahir sahaja terus disunatkan (ada tunggu sebulan baru boleh sunatkan masa si ibu pergi check up)

2. Bidan atau tukang urut : 3 bulan ke atas.

Hukum bagi sunatkan anak perempuan:

Dalil utama berkaitan 'Khatan' adalah
خمس من الفطرة : الختان والإستحداد وتقليم الأظافر ونتف الإبط وقص الشارب
Ertinya : Lima perkaea fitrah : berkhatan, mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak (cukur), memendekkan misai. ) Riwayat Muslim)

Pandangan para ulama dalam memahami hadith di atas terbahagi kepada tiga kumpulan :-
1) Hukumnya sunat bagi lelaki dan wanita . Ia adalah pandangan Imam Malik dalam satu riwayat, Abu Hanfiah dan sebahagian ulama mazhab Syafie.
2) Wajib bagi lelaki dan wanita . Demikian fatwa Mazhab Syafie dan kebanyakan Ulama dan juga pandangan Imam Suhnun anak murid Imam Malik,   
3) Wajib bagi lelaki dan hukumnya sunat bagi wanita. Demikian sebahagian ulama Syafie, dan mazhab Hanbali.
Kesimpulan perkara, disepakati bahawa khatan bagi lelaki adalah wajib, dan jika warga lelai satu negara semuanya tidak berkahatan, maka pemerintah perlu bertindak ke atas mereka.
Syeikh Atiyyah Saqar memberikan ijtihad beliau setelah meneliti dalil-dalil yang ada..katanya tiada dalil yang sohih serta terlepas dari komentar yang menunjukkan wajib bagi wanita untuk berkhatan.
Syeikh Mahmud Syaltut (bekas Syeikhul Azhar) pula mengatakan bahawa para doktor berkata kesan daripada wanita tidak berkhatan adalah akan menaikkan syahwatnya dan dibimbangi mendorong kepada sesuatu yang tidak diingini.
Berkata pula Prof. Dr Md Hasan Al-Hafnawi , pakar perubatan kulit di kuliah perubatan al-azhar dan Dr Md Sadiq selepas meliaht hadith2 Nabi, mereka memberi pandangan dari aspek perubatan  .
:Kelentt wanita (yang dipotng sebahagian jika dikhatan) yang berada di pangkal faraj wanita memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.."
dan pelabagi lagi hasil kajian mereka yang tidak sempat saya terjemahkan. di akhirnya pakar perubatan ini berkata :
" Demi menjaga maruah dan kehormatan wanita dan kewanitaannya, wajiblah kita mengikuti ajaran Islam dalam hal ini, yang terbaik bagi wanita adalah "isymam" atau memotong sedikit hujung dari kelentit . ( Majalah, Oktober 1994)
Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi setelah membawakan dalil-dalil bagi kumpulan yang mewajibkan berkata, hadith-hadith dalam hal wajib khitan bagi wanita adalah lemah . Justeru khitan adalah wajib bagi lelaki sahaja, dan tidak wajib dan tidak juga sunat bagi wanita..Hanyalah harus bagi wanita, dan digalakkan jika boleh membawa kepd manfaat, dan tidak digalakkan jika sebaliknya.
Qaradawi juga berkata, setakat pengetahuannya bahawa wanita2 arab kebanyakkan tidak berkhitan kecuali mesir dan sudan. Adapun negara arab di Teluk dan maghribi..tiada khatan bagai wnaitanya, dan ulamanya juga senyap tiada memberi komen.
Rasulullah Berkhatan
Menurut pandangan dan kajian oleh Imam Ibn Qayyim dalam kitabnya Zadul Ma'ad, pandangan yang paling tepat adalah Rasulullah  SAW di khatankan oleh Abd Mutalib pada hari ketujuh kelahiran baginda mengikut kebiasaan Arab.
Dan padangan bahawa Rasululllah SAW dilahirkan dalam keadaaan berkahatan adalah lemah, demiian juga pandangan yang menyatakan bahawa JIbrail as yang mengkhatankan baginda semasa membelah dada baginda SAW.
Sekian
29 Nov 2006
8 Zulkaedah 1427 H

Akhirnya, Firzana dah jasmin sunatkan pada 9 May 2014 (jumaat).

masa nie Firzana baru jer 12 hari..hehehe..


Geram kan tengok budak nie...pipi labuh!!
Alhamdulillah.....selesai sudah satu tanggungjawab.

Tuesday, June 17, 2014

Pindah rumah! Penatnyer~~

Alhamdulillah, sekarang nie Jasmin dah duduk sendiri bersama keluarga kecil. 
Walaupon hanya rumah sewa...

Sebenarnyer husband jasmin dah start mencari rumah sejak awal tahun nie...
Sejak TNB mula pakai swipe card....
kalau tak memanjang jer lambat.

Jasmin tak kisah sebab xde punch card.. (opppsss)...

Oklah, sejak tahu husband nak cari rumah sewa, Jasmin duduk rumah kemaslah sikit-sikit...
tapi memang cabaran sungguh bila dah ada yang tukang mengemas sekali nie...
Kerja yang boleh siap cepat dalam 1 jam jer dah jadi berjam-jam...
hahaha...(takperlah anak)

Yang peliknyer walaupon hanya barang setakat dalam bilik jer...
tapi...bila nak angkut sampai kene naik lori..
angkut naik kete adelah dalam 5 trip..haih...pelik bin ajaib...mcm barang banyak sangat kan...
Alhamdulillah, Hubby dapat cari rumah sewa dalam bulan 2 hari tue...
Tapi masuk bulan 3...

Alamak, Jasmin mesti dalam pantang kan...
Tapi hubby kata takper...redho jer..

Jadi masa dalam pantang pon Jasmin sibuk mengemas oiii...
hahaha..cume takdelah nak mengangkat barang bagai, 
cuma masukkan barang dalam kotak jer...

Jasmin lupe nak amik gambar semasa barang pindah hari tue..sebab dah kelam-kabut...
pastue dengan bersepah lagi...
abis satu bilik penuh debu nan suci...
Jenuh tau nak mengemas balik....
Nie keadaan dekat rumah jasmin still dalam mood kekemasan...
Rumah mak lak...dah siap mop bagai...
Opps lupe, Jasmin tak angkut sekali katil, tilam, n almari juga meja solek...
senang, kang bila tdo rumah mak takdelah nak tido bawah pulak kan..hehehe...
Kat umah sewa tue bertahan lah ye...
tido hanya bertentangkan toto dahulu...
hehehe...
oklah...layan lah gambar firas membantu mamanyer mengemas...

rajinkan anak mama yang sorang nie...

see...apelah yang die gigit tue...

bertabahlah mama, haih....

Thursday, June 5, 2014

Review Breast Pump Kesayangan Hamba

Korang, hari nie mendung jer....plus pagi-pagi hujan...
rasa malas tul nak pergi keje...
hahaha...kalaulah opis tue aku yang punye...heaven!!!!
Jasmin nak cerita ckit pasal breast pump yang telah berkhidmat sejak 2 tahun lepas lagi
Jasmin tak pernah kongsikan dengan korang breast pump yang telah banyak berjasa dan tidak pernah miss menjalankan tugasnyer selama 2 tahun 3 bulan nie...
Ada dua BREAST PUMP yang Jasmin pakai sehingga lah sekarang

1. Spectra DEW 300 Electric Breast Pump

Jasmin tertarik dengan jenama Spectra  nie sebab bila try dan test masa Expo mom & baby Fair kat Midvalley, Jasmin suka pada suction strength die Jasmin selesa sangat-sangat. Tak sakit dan bunyi die pon tak kuat sangat pon. Firas leh jer tdo lena kalau Jasmin pump sebelah die.
Lagipon Spectra nie pon boleh jer buat double pump. 
Cuma breast shield set kene beli asing..tapi klu tak pakai breast shield pon ok jer...kalau pakai lagi lembut gitu...

Lagi satu banyak sangat review yang mengatakan pump jenis nie memang heavy duty dan susah sangat nak rosak...(WOW!!!)

sejibik macam dalam gambar nie Jasmin punye...
Spectra Dew 300 Pilihan hati
 
Filter
   Gambar atas nie pulak Filter...Filter nie digunakan untuk elak backflow...memang superb. Jasmin dah gunakan dari Firas lahir sampai lah sekarang....Alhamdulillah tak pernah rosak lagi setakat nie...

Firas pijak pon ok lagi...
See....siap pijak lagi tau!!! memang heavy duty!!!
Sila abaikan ruang yang bersepah tue....Firas tgah mengacau mama nak buat keje!!!

2. Breast Pump M1 Spectra

Yang nie Jasmin beli masa dalam pantang anak ke-2, Firzana. Beli dengan sorang rakan. Murah jer....
RM360...
Dapat 1 set pump, double pump, dan cooler beg Autumn...
Macam dalam gambar nie...


Jasmin tak beli cooler pack sebab dah ade...
Jasmin suke spectra M1 sebab size die kecik jer, sebesar tapak tangan Jasmin nie...n terlalu ringan.
senang kot nak menghangkut dalam kete..Jasmin kan keje site. Banyak pump dalam kete. Lagipon bateri memang dah built in dalam kan.
So, memang sangat-sangat berbaloi beli.
 Jasmin memang statekan jenama SPECTRA nie sebab jenama nie menag serasi sangat dengan Jasmin.
Kalau ikutkan nak jugak beli madele freestayle tue, tetapi suction die terlalu lembut lak pada Jasmin..
Dan yang palling best pada Jasmin nie, adalah 2-2 jenis pump yang Jasmin beli nie senang nak dibersihkan...lagi-lagi yang Spectra DEW 300 tue...Just kene basuh valve, corong  ngan mambrane die jer...
Spectra M1 lak just basuh breast shield aka corong, valve  dan of course botol...
Maybe lain orang, lain citarasanyer...
Jasmin bukan complain tau, cuma nak bgtau yang Jasmin betul-betul serasi dengan Jenama SPECTRA nie...
Apa pon pilihan korang, mesti yang terbaik untuk anak-anak kan...
Keep it up mommy.
Doakan Jasmin berjaya meneruskan penyusuan ini sampailah Firzana umur 2 tahun k...
Nak sangat sama rezeki mcm abang Firas yang masih lagi menyusu mama nyer...
"Syusyu mama sedap!!"""
hehehee..
oklah bye...

Wednesday, June 4, 2014

Anak:: Firzana kene Juandis (^_^)


Hua...nak nangis tau..
Malaysia kalah lak dalam perlawanan Piala Thomas..
Tak perla kan...cuba lagi Malaysia..

MALAYSIA BOLEH!!!

Eh...eh...eh...

Nie bukan Jasmin nak cerita kan sebenarnyer...
Nak cerita entry yang dah basi sangat-sangat...
tapi jadi satu fenomena dalam hidup...

ececehhh.....macam poyoz lak...

Serius, Abang Firas tak pernah kene juandis...
So, untuk si adik memang sangat-sangat mencabar ok!!
Dengan sakit pinggang lagi kesan trauma bersalinkan adik...

Pastue tup-tup seminggu lepas kelahiran adik kene lak Juandis dalam bacaan 18 atau 300++

Dan dan tue jugak lah Jasmin merasa naik ambulance...
Hubby....kene lah balik rumah kemas pakai baju kiteorang and baby...

Macam mane dapat detect kuning ek???

Cerita die nurse KK datang rumah, check adik Firzana kekuningan...
patutnyer kene bawa spital malam tue jugak...tapi kiteorang tangguh esok pagi terus pergi KK Sg. Mati.
Ape lagi terus lah merasa naik ambulance...
masuk dalam tue..dah bergenang air mata ok...
mama buat drama air mata...sambil dipujuk hubby kat pintu ambulance...

Sampai jer spital terus pergi bahagian kecemasan and admit wad NICU kat Hospital Pakal Sultanah Fatimah..

Masuk-masuk jer wad...fuyoo...cantiknyer wad kanak-kanak nie..
meleset sungguh selama nie pergi hospital lain macam...(jawab sendiri ok)

Kiteorang mamng tahu anak-anak akan kene juandis sebab Jasmin jenis darah O+...
so percent tue memang tinggi nak kene...
Tapi Alhamdulillah, Firas tak kene pulak...

ok...ok ...dah melalut lak...
Jasmin duk kat wad NICU tue selama 3 hari...
 Bacaan Hari pertama: 365
Bacaan Hari ke-2: 186
bacaan ke-3: 135

sepatutnyer hari ke-2 dah boleh balik tapi sebab nak kene pantau...
so, bertahan jerla dekat spital..
Hubby lak tgah standby masa tue...jumpe pon kejap-kejap jer...
sedih tau!!

hari pertama dekat spital, Firzana asyik menanggis jer...
nasib baik nurse dekat sana baik jer...
Kadang-kadang kalau kita xleh handle die akan datang amik baby dan pujuk baby
lagi satu maybe sebab susu Jasmin nie jenis lambat nak built up balik...
so, untuk nak baikkan juandis Firzana, 
terpaksa la campurkan dengan FM..
dan yang paling penting, Jasmin di ajar bagi SI yang diperah dan FM dengan menggunakan cawan..
mula-mula memang kekok, tapi lama-lama expert beb.
Masa nie pakai kan lampu yang besar sebab juandis Firzana agak tinggi.

Malam ke-2 pulak Firzana dah behave. tdo pon dah leh terkangkang...hahahaha
Lampu pon dah tukar kepada lampu biru yang biasa.
Doktor cakap if Doktor senior kata dah boleh balik...so ready jer sebab kuning Firzana banyak turun.
Tapi, Doktor tak bagi balik lagi sebab nak pantau juandis Firzana...

erm...

hari ke-3, awal-awal pagi dah siap mandi kan Firzana, dah amik darah, dalam kul 10 pagi doktor datang cakap dah boleh balik!!!!
YAHOO....

Dan-dan kol hubby, tapi hubby leh amik petang jer..sebab ade breakdown la pulak..
takperlah, janji leh balik..hahaha...

Tup-tup sampai kul 2 petang tgok hubby datang, berdouble horey ok...
cepat-cepat pakaikan baju Firzana..
dan-dan macam tue jugak lah die nak membuang pulak...
terpaksalah tunggu...

Hubby lak settlekan bayaran hospital...
Hubby malas nak gune GL sebab banyak procedure kan...lagipon malas nak masuk office.
So bayar by cash jer la..
Tak mahal ok...
bayar dalam Rm78 ringgit mcm tue jer..
Tgok bill harga sebenar dekat RM800...amik ko!

nasib duk hospital kerajaan kan...
Makan memang tak pantang langsung, 
semua sebat, ikan, ayam, udang...hahahaha....

kang nanti duk umah mesti kene pantang bebetul, Jangan cari pasal...

Tapi Firzana kene juandis agak lama jugak tau, pas kuar spital, semimggu pertue kene cek darah lagi..still ada lagi sampaikan Firzana nak kene detect Prologue Juandis..
So kene amik darah.

tapi, minggu depan nyer, Firzana dah bebas juandis...Alhamdulillah...kire 3 minggu jugak lah Firzana kene juandis. memang lamakan...
Serius, tak sampai hati tengok kene cucuk amik darah...mata nie nak berair jer...
sobsob....
Tapi takperla, untuk pengajaran kami sekeluarga juga.

Tapi sekarang, Firzana dah membesar dengan jayanyer..hehehe

opppsss sorry entry terpanjang pulak...

layan jerla gambar anak dara den kat spital hari tue...


Hari pertama: asyik menangis jer mungkin sejuk sebab tak pakai baju kan..pastue aircond sejuk sangat!!

cantik tak speck baru saya...

Amboi adik!!! lasak sangat!!

Monday, May 12, 2014

Tips dan Panduan Kisah Breastfeed dan Pregnancy

Lama sangat tak berblog...
cuti pantang dalam 2 bulan setengah...
memang bercinta lah nak buka blog....

Bayangkanlah kalau Jasmin susukan Firzana dan tidokan Firzana, 
Abang Firas pon nak join sekaki gak...
Penat mak oii...

Hahaha...tapi demimu wahai anak....mama kuatkan semangat
kan...kan...kan...
Sebenarnya..entry nie Jasmin buat semasa Jasmin preggykan Firzana lagi...
Tgokk!!!

Lama sungguh la entry nie bersawang kan...
Sekarang masa Jasmin update entry nie alhamdulillah, 
Jasmin masih mampu lagi menyusukan kedua-dua anak Jasmin...
Penat??
Ish tak yah cita lah....

Lihat!!!

Betapa besarnya pengorbanan mak-mak di luar untuk anak-anak kesayangan dia kan...
opss.....tgok dah merapu....
Jasmin nak cerita kat korang Kisah Jasmin Breastfeed anak yang sulung dalam masa yang sama tengah preggy...

Korang tahukan...dan kalau tak tahu Jasmin sebelum keje nie...
Jasmin ade buat keje dekat rumah...means kerja dari rumahla....
sambil jaga anak di rumah...

so, siang memang Jasmin banyak masa melayan Firas dan sempat menyusukan Firas sampai 2 tahun...
Alhamdulillah.....syukur sangat.
Tapi....banyak cabaran tau yang Jasmin tempoh sepanjang Jasmin menyusukan Firas dan dalam masa yang sama Jasmin preggy...

Antara anasir-anasir tersebut adalah:

1. Eh! ko ade lagi e susu? ko kan pregnant?
2. Ish...Jangan bagi susu kat anak ko, nanti anak ko bukan isap susu, tapi isap darah!
3. Jaga-jaga ko tue mengandung, kang gugur susah lak...
4. Ko tak rasa letih menyusukan anak nie...nak bawa badan lagi...ishhh...

Kalau nak ikutkan dah macam lali sangat telinga nie mendengar macam-macam.
sampaikan Jasmin menitis air mata, 
Tapi alhamdulillah, Jasmin dikelilingi dengan husband yang banyak membantu dan juga mak Jasmin sendiri yang memberi galakan untuk menyusukan Firas. 
Jasmin kongsikan sedikit panduan kalau korang still nak menyusukan anak dan dalam masa yang sama mengandung.

TIPS:
1. Dapatkan nasihat daripada doktor sama ada Doktor PAED dan juga Doktor Laktasi. 
2. Pastikan tanda-tanda seperti pendarahan (walau sedikit) dan cepat-cepat jumpa doktor jika berlaku pendarahan.
2. Banyakkan berDOA dan THINK POSITIF
3. SUPPORT daripada suami dan juga keluarga insyaallah akan dipermudahkan segalanya.

Antara Cabaran yang paling Jasmin takut ialah susu merundum!!!
YES!!! Jasmin memang alaminya masa kandungan 8bulan...susu sangat-sangat drop. Tapi sebabkan Firas pon dah makan so, Jasmin gantikan dengan makanan dan juga buah-buahan. Jasmin juga masa nie baru start susu FM kat Firas...tapi Firas lagi suka susu mamanya....
Kalau apa yang kita fikirkan dan nekad untuk menyusukan anak, insyallah dan yakinlah Allah pasti akan tolong kita.

Memang banyak cabaran, memang tak dapat disangkal.
yang penting kita tekad dan berusaha untuk memberikan yang terbaik kepada anak-anak. insyaallah.
So, Jasmin sangat berharap agar dipermudahkan juga untuk menyusukan FIRZANA sama seperti Firas. 
 Amin... 

Firas suatu masa dulu....gerammmm.....