Tuesday, September 30, 2014

Penyusuan::Tenderm Nursing


Salam satu malaysia..acececeh....
Korang maesti nak tahu kan cerita Jasmin mengenai Tanderm Nursing kan...

Kita cerita masa mula-mula Firzana dilahirkan dan di bawa balik ke rumah mak..
Jasmin berpantang dekat rumah mak Jasmin k....
hehehehe

Hari Pertama:

Ya Allah, perasaan nak balik tue memang tak sabar-sabar tau disebabkan pagi-pagi buta si Firas kol mama tanye mane mama...
(ishhh sedih yang amat)
Sebab mak cakap si Firas terbangun 2 x cari mama die..
Haih la anak...

Petang tue jer selepas dibenarkan pulang dari hospital, 
zas terus kat rumah mak...
Firas dah menunggu depan pintu ko!!
Terus berubah muka bila cakap Firas ade adik...

hahahaha...klu nak ingat mimik muke tue muka macam orang yang tak puas hati...

Hua....malam tue bermula lah cerita yang paling TRAGISS!!!!!!

MALAM YANG HENING....hahahaha

apabila 2 orang anak mahukan perhatian mama nan sorang...
2-2 minta nak nenen....
Hua....nangis mama ok!!!

KEKOK
YES !!!
Sebab 1st time nak susukan 2 orang serentak...

EMOSI...
YES!!!!

Percubaan try and Error berlaku...

CARA PERTAMA:

Menggunakan bantal U shape


Masalah:
Baby newborn memerlukan penjagaan dan cara posisi menyusu dengan betul dan selamat...
Jadi Jasmin terpaksa tinggikan lagi bantal Firas sebab Firas dah berat...

Manakala Jasmin lak terpaksa dalam posisi bengkokkan badan sedikit..dan ianyer cepat penat dan sakit belakang...


Jasmin buat macam cara no 1 tue...kan dalam posisi membengkok jugak kan...


CARA ke-2: 

BARING MENGIRING

Firas akan baring ke bawah...manakala adik pula Jasmin ampu pakai tangan ..
Pastikan kene ampu kuat-kuat tau..kalau tak naya jer...

erkk.korang paham tak nie...
Try imagine k..

Masalah:
Lengoh tangan...memang sado la tangan pasnie...hahahaha


CARA ke-3:

Cara nie memang best!!!
sebab badan pon tak sakit...

Cara macam yang pertama tadi..tapi atas kerusi yang super lembut sebab banyak bantal..
selit bantal dekat belakang badan, dah kepala 2 orang baby besar dan baby kecik sampailah ke breast kita...

Masalah:
Dengan mak-mak die sekali tdo...hahahahaha

CARA ke-4:

cara nie yang Jasmin guna sampai sekarang...

Cara baring mengiring juga macam cara ke-2

tapi Firas kat atas dan adik kat bawah lak...
Firas dah besar dan boleh handle nenen tue sendiri..Adik kecik, selalu pas nenen sure akan terlelap punye...
Lagi satu, adik jenis telinga lintah.
pantang bunyi ting" confirm celik mata...
Pitam mama....

 
itu jerlah yang Jasmin leh kongsikan setakat nie...
nanti kalau ada pengalaman yang baru mengenai penyusuan, 
Jasmin akan kongsikan lagi...

Jasmin nak belanja gambar anak-anak kesayangan Jasmin....hehehe...

kami sekeluarga....luv happy ending