Monday, February 24, 2014

8 Tanda Hampir Bersalin...Please Be ALert Mommies!

Hahaha...nie entry lama sangat-sangat k..
kalau boleh tengok mesti dah berswang bagai....
hahaha....
Mesti ada di antara mommies semua yang tengah tunggu hari jer nak bersalin kan....
contohnyer macam Jasmin sendiri...
Kali nie, pregnancy Jasmin terasa sangat-sangat mencabar tau...
Plus kene keje site kan...
Bila balik rumah tue kene jaga anak yang tengah membesar, 
memang semput oiii!!!
Tetapi..saat dan pengalaman mengandung memang menjadi saat yang paling terindah terutamanya bila si adik baby menendang atau bergerak....
kadang-kadang tue sampai bergelora perut macam ombak...
perut senget sebelah...hahaha...
Subhanallah, besar sungguh anugerah Allah kepada kaum hawa.



Pada akhir kehamilan, macam-macam perasaan yang datang, 
gelisah, takut, dan sebagainya..tue yang berlaku pada Jasmin...
walaupon pada kehiran yang ke-2 nie nanti.

Tdo malam pon dah tak lena lagi bila memikirkan kandungan sama ada ok atau tidak...
Tetapi tak kurang juga excited dan tak sabar nak melihat baby lahir...
hehehehe (macam-macam mainan perasaan kan)

oklah...terus masuk ke topik asal......


Hari ini Jasmin nak berkongsi 8 tanda yg mama perlu "alert" ya di hujung-hujung kehamilan...
kerana jika adanya tanda-tanda ini, tak lama je lagi mama akan dpt menatap wajah si manja di dalam kandungan...Just be ready ya untuk segera ke hospital


(pastikan beg sudah siap sedia di dalam kereta....tp nasib baik juga sebab anak sulung lahir ketika baru 37 minggu...mmg sangat terkejut huhu tp alhamdulillah semuanya dipermudahkan Allah)

Berbalik pada topik tadi...


Apakah 8 tanda-tanda hampir bersalin??

1. Engaged (atau pun baby sudah masuk laluan)

Apabila kita pergi 
checkup mesti gynae akan ckp kan sama ada baby dah engaged atau belum...Untuk 1st time mama selalunya baby akan engaged awal dalam 2-4 minggu sebelum EDD ya..dan mama akan dpt rasa bahagian atas "kosong" dan semakin berat di bawah.


2. Kerap Membuang Air Kencing

Ketika bayi sudah "masuk laluan" kepala baby akan berada dekat dengan pundi kencing dan akan menekan pundi kencing...orang tua-tua cakap kalau makin kerap kencing tu rambut baby lebat heeeeee....

3. Sakit belakang di bahagian pinggang ke bawah

Ligamen rahim dan pelvis semakin meregang untuk proses kelahiran nanti dan baby juga semakin berat di bawah.

4. Kontraksi Braxton-Hicks

Perut mula mengeras pada waktu-waktu tertentu dan kadangkala rasa seperti senggugut ketika datang bulan. Kontraksi Pra-Kelahiran ini tidaklah sekuat dan sekerap kontraksi sebenar ketika kelahiran nanti. Dan mama boleh kurangkan ketidakselesaan atau kesakitan ini dengan menukar posisi contohnya kalau ketika itu anda sedang berdiri, cuba duduk atau cuba berbaring.

5. Cirit-Birit

Hormon kelahiran juga dipercayai dapat bertindak pada usus dan boleh menyebabkan kekejangan abdomen. Hormon kelahiran juga boleh membuatkan anda loya.

6. Keputihan

Terdapat lendir dan lelehan pekat.

7. Keluar lendir pekat dan pendarahan (Show)

Kepala baby turun dalam rongga pelvis boleh menyebabkan Pluk Mukus tertanggal. Pluk Mukus ini menghalaang sebarang kemasukan bendasing ke dalam serviks dan menghalang sebarang jangkitan kuman kepada baby. 

8. Pecah Ketuban

Hanya 1 dari 10 ibu hamil yg mengalami kebocoran air ketuban sebelum kelahiran. Bagi mama yg telah pecah ketuban sebaiknya segera ke hospital lebih-lebih lagi jika air ketuban berwarna merah atau hijau kerana dikhuatiri baby mungkin lemas atau mendapat jangkitan.

Diharapkan dengan sedikit perkongsian ini dapat membantu mama-mama yg sedang menunggu hari ya...Di Nasihat, jika mama sudah berasa sakit atau tidak selesa jangan tunggu..better terus pergi ke hospital dan check ya...Lebih-lebih lagi kalau sudah pecah ketuban tu....jangan tunggu lama-lama...sebab pernah terdengar satu kisah ya di mana ada seorang ibu ini melengahkan sebab tak rasa sakit...dan masih juga terus buat kerja sedangkan air ketuban sudah pun pecah dan kalau tak silap saya air ketubannya berwarna hijau bermaknan baby sudah pun "membuang" di dalam perut. Jadi amat-amat bahaya kerana baby boleh lemas dan terkena jangkitan. Dan akhirnya baby tidak dapat diselamatkan lagi (sangat sedih bila dengar kisah itu). Kerja boleh tunggu dan ada org boleh tlg settlekan tapi nyawa anda dan baby??? Beringatlah wahai mama semua...



##Credit: bayi-ibu.com

Wednesday, February 19, 2014

Check up adik baby @38weeks

Alhamdulillah..tadi baru jer kejap check up adik baby dekat KK Sg. Mati.
sebenarnyer dah tak perlu kene scan pon tapi sebab berat adik baby pada minggu ke-33 hanyalah 1.3kg sahaja....
Terpaksalah repeat scan kat KK Sg. Mati.
(Selama nie check up dekat klinik desa Kesang jer)
Alhamdulillah, Adik baby dah berjaya mencapai target beratnyer...
sekarang extimated 2.6KG!!!
Alhamdulillah....
Hahaha...kadang-kadang nak tergelak pon ade gak sebab masa pergi scan minggu -33 tue doktor siap cakap tak payah nak diet-diet or kawal pemakanan sebab baby awak nie kecik...
Jasmin bagitau la kang makan banyak berat naik mendadak kene minum air gula...
Doktor tue leh gelak kan Jasmin...
erm...sabar jerla...
ok...sekarang setiap masa Jasmin makan tau....
tak henti mengunyah..
bayangkanlah...
berat minggu -33 adalah 62kg....
sekarang...67kg!!!
PITAM!!!!
makan puas-puas sebelum deliver...
hahahha...agak-agak bila lah Jasmin nak bersalin nie ek?
lagi satu...berapa lama nak dapatkan berat macam dulu...
50kg!!!
hahhaha....
PITAM LAGI!!!!
notakaki: baby dah engaged dan selalu kene braxon hicks...
semalam temankan Firas pergi playgroung kat Tanjung Emas, Muar..
Amik ko!!! sakit pinggang macam nak patah....
Doa-doakan Jasmin semoga dipermudahkan dan selamat bersalin ek...

Wednesday, February 12, 2014

Firas Muslim: Turn 2!!!

12.2.14

Hari nie genap umur MUHAMMAD FIRAS MUSLIM BIN MOHD NORAIEMAN 
2 TAHUN!!!!
Jam 7.15pagi our liltle jr selamat di lahirkan pada 12.2.12...
Ya Allah...Jasmin masih ingat lagi saat-saat melahirkan Firas.
Tapi sekarang Firas menjadi anak yang baik dan soleh...
Ameen..
Perkembangan terbaru Firas boleh dikatakan agak membanggakan...
walaupon Firas masih lagi tak berapa nak pandai cakap...

Eh!!! betul ker budak lelaki lambat cakap???
Erm tapi apa-apa pon Firas tetap anak kesayangan mama dan babah....
Firas terlalu fanatik dengan segala jenis tractor, lori dan juga seangkatan dengan nya...
sampaikan setiap hari soh eja TRACTOR....
hahaha.....
so korang faham-fahamlah kalau setiap hari mesti kat tangan ade tractor die, sampai nak mandi pon kene mandikan tractor die ok!!!
Atas katil dah takyah cakaplah...memang bersusun tractor Firas...
Buku TRACTORS Firas sampai dah lunyai tau!
setiap hari wajib baca...
Takperla wahai anak....mama ikutkan aja.
Dalam nombor lak..Firas hanya tahu satu, dua dan tiga...
atau one two and three sahaja....
Tak perla, itu boleh di asah lagi....
Dari sgi pengenalan kepada warna pon, Firas dah dapat tangkap walaupon kadang-kadang salah...
hahaha...takperla. Kita slow tapi steady kan Firas.
Lagi satu, setiap petang, Firas nie wajib keluar bermain. Tak kisahlah main basikal ker, main air ker...
playground ker.atau main bola...
Mama tahu tue lagi cepat Firas kenal alam sekitar dan kenal keadaan sekeliling.
Erm tue jer kot setakat nie...
gigih mama nak type entry kamu wahai anak...

layan jerla gambar nie k..

Firas masa baru dilahirkan vs Firas sekarang...


Notakaki: naksangat adik baby lahir hari nie gak tapi adik baby masih sedap duk dalam perut mama. tapi adik baby dah engaged dan tinggal tunggu tanda jer untuk bersalin. doakan dipermudahkan Jasmin bersalin k...

Thursday, February 6, 2014

36w already!!! Dah ready ker?



Kalau ikutkan hari nie dah masuk 36weeks 5 days....
Tak tahu lah ape perasaan sebenarnyer.

Sehinggalah kejadian semalam bila tetibe miss v Jasmin terasa macam menyucuk-nyucuk...
Jasmin bagitau hubby...of course la die yang paling risau...
siap suruh rehat kat rumah lagi...

Tapi...tak boleh. sebab Jasmin kene hadirkan diri taklimat kat TNB Muar....
Nasib la taklimat tue setengah hari jer....

Pastue bila nak jalan jer mesti sakit balik miss v....
So amik keputusan drastik terus ke klinik....
sampai jer klinik, hubby lak kol cakap die nak amik jasmin dulu kat klinik...
nak soh makan sama-sama...
oklah bie...ikut sajalah...
dengan syarat tak leh nak jalan jauh-jauh lagi...

pastue...terus la ke klinik panel tadi scan adik baby...
Ya Allah, terkejut tengok dan tak sangka-sangka....
kedudukan adik baby melintang....

Kalau ikutkan scan masa 34wks ari tue dah kepala ke bawah....
kali nie melintang...dah keadaan adik baby yang sangat aktif...
siap menendang-nendang perut Jasmin...

Punca sakit kat miss v adalah hasil tendangan kaki dekat area miss v tue...
Ya Allah, tak keruan Jasmin...
Doakanlah adik baby berpusing balik e...
mama nak bersalin normal...

oh ye....adik baby kecik ckit..baru 2.3kg (extimated)....
dengan keadaan air ketubanyang banyak dan ruang dalam perut memang memudahkan adik baby berenang di dalam urinya.....
cuma mama berharap adik baby berpusing pada kedudukan yang betul...
dan memudahkan mama bersalin normal...
Amin....