Thursday, December 24, 2015

Kisah Bersalin Rare Katanyer....


Perghhh tajuk tak hagak....
Hihihi....

Kalau korang baca kisah kronologi bersalin baby Fikran nie...
Jasmin kene emergency ceaser kan....
Buat pengetahuan semua...
Jasmin czer bukan yang belah pakai pisau tau...
Tapi pakai laser...
Hahhaah...baru tahu sebenarnyer....

Oklah....
Sebenarnyer kalau ikutkan Jasmin memang untuk procedure bersalin normal tau...
Yelah...cube korang bayangkan...sampai spital dah buka 6cm....doktor sampai dah buka 7-8cm...
Progess yang tersangat cepat...
Tapi masa ctg tak cantik sangat...baby kurang bergerak...
Staff nurse jangka baby masih tidur lagi...tapi bila Doktor Ishaireen datang dan tengok graf ctg tue..die decide untuk pecahkan ketuban...
Yesss...pecahkan ketuban....
Maka terkeluarlah cairan hijau yang pekat...
Doktor ishaireen siap tunjuk kat Jasmin dan terus jalankan procedure emergency czer...

MAK NEBES!!!

Ok..ringkaskan cerita lah...
Masa dah masuk bilik ot, dah belah bagai...
Doktor angkat my baby...
Said "Jasmin look ur baby so amazing!!!"

Jeng...jeng...jeng....
Korang nak tahu tak?
Yezza...mesti nak tahu kan...

TALI PUSAT BABY TERSIMPUL MATI!!!

Rare tak...

Maaf sangat-sangat...
Sebenarnya Jasmin ade gambar real yang doktor amik...tapi atas faktor etika Jasmin tak boleh nak tunjukkan...

Ala...tak kisah kan....janji Jasmin gigih gak lukis untuk korang...hewhew

Alhamdulillah sangat-sangat...walaupon Jaskin czer...
Tapi


Kalaulah sekalipon Jasmin bersalin normal...
Kebarangkalian untuk uri tue putus adalah sangat tinggi...
Risiko uri putus...
Uri boleh tertinggal dalam perut dan terus naik ke atas...
Jasmin boleh kene tumpah darah dan juga risiko kehilangan nyawa...ALLAHUAKBAR...

Risiko pada baby juga...
Baby boleh lemas...lebam masa lahir sebab tak dapat oksigen masa kelahiran tue...
Tali pusat tue juga masa dikeluarkan tidak terlalu tight lagi...
Kalaulah bersalin normal....
Hahaha...korang pk lah sendiri...

Kes Jasmin adalah sangat..sangat...sangat jarang berlaku...
Sepanjang berkhidmat kay spital putra..doktor cakap jasmin nie kes ke2 die handle...
Kecoh sekajap wad 6 tue dengan kes Jasmin...
Patutlah dieorang tanye Jasmin macam blur-blur jer...
Hehehe...

Apa-apa pon dah selamat..
Alhamdulillah...Allah masih panjangkan umur Jasmin untuk menjaga khalifah-khalifah kecil nie...

Allahuakbar!!!

Wednesday, December 23, 2015

Kisah Nak Bersalin Tapi.....

Korang semua mesti tertanye kan....apelah yang Jasmin merapu nie....
What!!!!
Serius ok! 
Nie bukan cerita sinetron atau cerita dalam drama Tun Anas Mikael tue...
Mehla Jasmin story-mory k..
Alkisahnyer...dalam entry yang lepas-lepas kan ade Jasmin bagitau yang Jasmin terasa mild constravtion masa hari  Jumaat (30 Oct 2015)
 Hua...dah la hubby takde...
Kalau sape yang terlupe tue..meh Jasmin ingatkan yang hubby Jasmin sambung belajar PJJ kat UTM Skudai...

Jasmin bagitau mak yang ade rasa sakit sikit...
Mak cepat-cepat cakap soh baring jer atas katil...
Jangan bergerak angat... 
Kire kene jadi pasif la...
Anak-anak biar mak yang buat!!!

Ya Allah...hati seorang mak yang terlalu risaukan keadaan anak die nie....
Semoga satu hari nanti Jasmin pon dapat membalas jasa-jasa mak Jasmin...Insyaallah....

Oklah..berbalik kepada cerita tadi...
Jasmin kan kene tahanan supaya jangan bergerak sangat...
Jasmin berdoa agar tidak bersalin hari tue...
Jasmin nak sangat ditemani oleh husband nanti...

Sepanjang hari tue..Jasmin langsung tak call hubby...sebab tak nak die risau...pkus die ade mid term hari tue...
Alhamdulillah...Allah permudahkan...

Esoknyer terasa badan segar sedikit...tapi mak still tak bagi gerak sangat...sampailah hubby muncul pada malam.sabtu tue...
Barulah mak lepaskan anak-anak pada jasmin dan hubby...

Seksa???
Seksa sebenarnye menahan sakit constraction tapi nak pasifkan dari bersalin...

Kene banyakkan berdoa...

Kene tenangkan diri...


Alhamdulillah..segalanya dipermudahkan oleh Allah...


Monday, December 21, 2015

Kronologi:: Pengalaman Bersalin (Part 2)

Sambung cerita la yer dari part 1....
Mase sampai jer Hospital Putra Melaka.. 
Husband terus dropkan Jasmin kat emergency parking...
Nampak guard amik whellchair...tak lama nampak staff lelaki lak amik alih...
Husband cakap isteri saya nak bersalin...guard terus masuk dalam panggil nurse...
Sekejapan nurse datang...
Jasmin dah duduk atas wheelchair terus tolak g tingkat 6...
Terus timbang...mase nie request taknak pakai wheelchair...sakit!!!
Pastue masuk labour room....Staff nurse cakap kat husband....isteri awak nie sakit dah lain macam jer....ape kata awak terus jerla register kat bawah...
Masa husband register...Jasmin kene tukar baju...pakai baju dieorang....
Pastue cek bukaan..
6-7cm!!!!
Sempat tegok jam 7.40 pagi...
Pasang ctg....request nak baring 45°...
Sambil ctg...staff nurse amik data dari jasmin...dan Jasmin nak request if possible nak bersalin 45°, dcc (delay cord clamping)...itu jer permintaan Jasmin...
Mase nie sempat mesej husband bawa kurma..n air zam zam...
Tak lama lepas tue..doktor ishaireen sampai...terus bagi salam...
Pastue..tgok ctg..die macam pelik...
Sebab baby xde gerakan...
Pastue doktor request pecahkan ketuban...
Ya Allah...
Mecodium...so baby dah berak warna hijau...
Call husband..cakap baby dah berak dalam perut...husband macam tak faham or blur kot...
Terus passing handphone kat doktor ishaireen...
Perghhhh....muka nie agaknyer kalau kene toreh mesti dah xde darah...
Doktor decide emergency czer!!!!
Husband sampai..(kire bukak jer pintu...doktor terus explain laju-laju....
Mase nie semua kerja pantas...doktor terus amik pasang grip kat tangan jasmin...
1st Nurse telephone yang berkaitan....
2nd nurse lak...masukkan tiup air kencing...
Tak lama..sampai lak katil....terus transfer...
Nampak husband terpingga-pingga...
Doktor cek lagi bukaan....dah 8cm!!!
Hurry up...fast labour!!!!
Doktor siap pesan "Jasmin if u want push...tell me quickly"
Perghhh....sakitnyer tahan constraction sambil baring....ya allah...
Dieorang semua berlari-lari pergi ke operation room...
Sampai jer operation room...husband lak takleh masuk...huhuhu...
Doktor ishaireen sambut kat pintu masuk...sempat cakap kat doktor..."doktor...i'm neverse.......takutnyer Ya Allah"
Sambil pegang tangan Jasmin doktor cakap..banyakkan selawat...insyaallah semua will be ok...
Mase nak cucuk epidural...tgah start constraction...doktor pakar bius cakap..if dah xde constraction...bgtau...
Jasmin just tunjuk ibu jari...terus die suntik...allah..perasaan....
Dengar doktor cakap...active labour...please...quickly....
Ok...5..4..3...2....1...start....
Mase nie lah...terasa perut mcm di hiris...di goyang-goyang...tapi tak rasa ape2 sebab dah bius....
Tengah-tengah bedah tue...doktor ishaireen angkat baby tinggi sampai kan jasmin leh tengok jelas dan nyata...
Oh ye..sepanjang operation..Jasmin tutup mata..tak nak bayang ape2...
Doktor: "Jasmin, look your baby amazing!!!"
Ya allah...baby dah nampak...dengan tali pusat die sekali...
Fuhhh.....ya allah...memang amazing...
Apa yang amazingnyer...nanti Jasmin cerita k....kes paling rare bak kata doktor Ishaireen....
Masa doktor tengah jahit perut...nurse tunjuk baby...YA ALLAH...putihnyer baby...
Baby boy!!! Baunyer tersangat wangi...
Betulla cecair ketuban atau lapisan vernix tue memang wangi...1st time dapat bau tau..sebelum nie tak pernah...serius...tak pernah...
Pastue dah sempat bagi salam kat baby dan puas cium baby..nurse minta izin nak amik baby bagi dekat husband...
Jasmin pon dah settle..terus keluar dr bilik ot...dan ditempatkan kat satu ruangan...di bagi blanket panas..tapi tak panas pon.. 
Jasmin terketar-ketar kesejukkan mase nie...
Nurse pantau tekanan darah...sambil2 tue nurse sempat borak ngan jasmin siap tanye jasmin keje sebagai jurutera ape...best tak keje...sebab die cakap jarang jumpe engineer project perempuan...hahahaha....layankan jer la...
Pastue siap tanye...akak kawen awal ker...sebab anak dah 3....
Jasmin cakaplah xde maknenyer awal..hahahaa
Pastue tak lama turun kat tingkat 6 balik..masuk kat bilik pemantauan...
3 hari gaklah berkampung kat Putra Hospital...
Nanti jasmin share pengalaman selepas czer k....
1st time kene czer..memang zero knowledge...
Perkenalkan my little hero
Muhammad Fikran Muslim Bin Mohd Noraieman
5 Nov 2015 @8.43am
Via Emergency Ceaser

Wednesday, December 16, 2015

Kronologi::Pengalaman Bersalin ke-3 (Part 1)

Maaf sangat sebab amik masa yang lama untuk update kat blog...
Kat rumah mak takde streamix ker...unify ker...so terpaksalah pakai data sendiri...
Handphone lak selalu jer kene hack dengan firas....abis data mama...huhuhu....
Oklah..Jasmin teruskan bercerita....
Sebenarnya Jasmin dah start rasa sakit bersalin pada Jumaat (30/10/2015) tapi xperlah..Jasmin simpan dulu cerita nie...sebab Jasmin lg excited nak cerita pengalaman bersalin yang rare nie...
4/11/2015
Masa nie Jasmin dah start bercuti (sebenarnya dah malas nak kerja...hahahaha)...
Genap 38minggu...so terfikir doktor cakap selalu anak ke3 nie cepat jer bersalin...
Jasmin memang dah tak larat sebenarnya nak bawa perut...entah lah macam mane terdetik dalam hati yang masa mencemburui Jasmin....
Terfikir gak...rumah kene kemas sebelum Jasmin cuti berpantang....n yang paling penting baju-bajan Firas dan Firzana serta babah dah siap kemas....almaklumlah...lama tue nak menginap di rumah mak...
44 hari...(macamlah jauh sangat rumah mak ngan rumah sewa kan...20minit jer..kahkahkah)
Maka dari pagi sampai ke malam...dari kemas bilik...sampai ke dapur...
Dari menyapu..mengemop....menyental bilik air...
Tak cukup...petang lak kemas kereta tau...manual tanpa vacuum.... 
Malam lak...melipat baju bajan...
Petang tue..sempat homescolling Firas dan Firzana main playdoh sambil melipat baju...
Banyak kan baju...hahahahaha.....
Terpikir..esok subuh on washing machine dan jemur baju....tapi...........
5/11/2015 KHAMIS
Jam 3.30 pagi....
Terbangun dan wee wee...tapi masa nie sempat bermimpi ape tah....in dream gitu...
Pastue entah macam mane terdetik yang Jasmin akan bersalin hari nie gak...
Try tidur balik...tapi asyik teepikir jer nak bersalin...sebabkan hati tak sedap...
Masuk dapur...teruslah basuh periuk belangga yang masak semalam...(fikir just nak panaskan esoknyer)...panaskan air....letak dalam flusk...susun botol-botol Firzana letak dalam bakul...
Sedar-sedar kul 4.30 pagi dah terasa milk constraction.( mase nie fikir maybe brontox hicks jer)..tapi tak sakit sangat....
Amik beg...kemas baju-baju kerja dan baju basahan hubby....
Amik bakul lak...kemas baju Firas dan Firzana....
Oh ye...baju baby dan barang-barang baby dah angkut dulu g umah mak secara berperingkat....
Pastue teringat lak...roti,milo dan susu...packing letak atas bakul...
Sedar-sedar kul 5.30pagi...
Ok..kali nie dah terasa nie betul-betul nak bersalin...makin kerap tapi still tak sakit...
Kemungkinan sebab Jasmin banyak berjalan...
Kejutkan hubby...
Jasmin: bie bangun...orang dah sakit nie...siap-siap eh...
Hubby: (sambil mata tertutup)..@#$ sakit...tahu-tahu....(tdo balik)
Jasmin: bie...(tak puas hati..kejut lagi)...bie...orang dah nak bersalin nie...
Hubby: (terus bangun tdo dengan mata terbuka luas)...seriusss!!!
Jasmin: betullah..ingat main-main ker?
Ape lagi...terus hubby bangun dan mandi...Jasmin lak dah start berjalan-jalan tahan constraction...alhamdulillah...still ok lagi...
Hubby siap jer mandi..terus Jasmin tunjuk mane yang nak letak rumah mak..n nak bawa g spital...
 
Bile constraction dah takde...cepat-cepat mandi dan solat...
Time nak gerak tue..boleh pulak Firzana poo poo...
Jasmin duduk kat kerusi...hubby la yang kene basuhkan poo poo Firzana...dah settle...Jasmin masuk dalam kereta...hubby lak pass seorang-seorang kat Jasmin..
Fikir dieorang sambung tdo...tapi takde pon...semua mencelik...
Bila masuk jer kereta..kan tak bebas bergerak...mula lah rasa sakitnya constraction...
Jasmin tahan constraction sambil babling...
Mase nie dah kul 6.30pagi.
Sampai rumah mak...tengok ayah baru nak g keje....terus pass Firas dan Firzana kat mak...menangis-nangis dieorang...
Cakap kat mak...orang dah nak bersalin..doakan eh....
Husband lak pantas keluarkan baju Firas dan Firzana....pastue terus gerak ke Melaka..
Perjalanan Muar ke Hospital Putra Melaka dalam 20 minit...
Leh pulak kereta pon bergerak laju...almaklumlah..semua orang tengah bergerak nak ke office dan sekolah kan...
Pesan kat hubby...bawa relex k...relex-relex pon tengok hubby sampai 130km/j...hahahaha..nasiblah...
Mase nie sakit....dah tak leh tahan....
Gune teknik hypnobirthing.....segala teknik kadang-kadang menjadi...kadang-kadang tak jadi...maybe faktor tak boleh bergerak bebas kot...
Rasa macam lambat jer perjalanan ke Hospital tue...huhuhu...
Sampai hospital jam 7.20 pagi...terus ke emergency parking...
Ermmm.....guart terus amik whellchair...pastue......
Sambung la part 2 k....