Saturday, October 17, 2015

Family::Sambung Belajar??

Korang mesti tertanya-tanya kan...
Aik takkan dah preggy pon nak sambung belajar???
Bukan Jasmin la...tapi Mr Hubby yang sambung belajar...
Panjang ceritanyer....
Kalau dipendekkan cerita dah 4 kali mohon sambung belajar full time tak dapat..so Mr Hubby decide untuk belajar secara PJJ di UTM Skudai...
Jauh tue UTM Skudai dari Muar...
Dalam 2.30jam perjalanan...
Wajib ikut highway 2 lorong tue ye...
Kenapa pilih Utm Skudai...sedangkan kat jarak perjalanan ke UTM Semarak lagi dekat...
Sebenarnya....kalau korang tak tahu atau terlupe...
Johor cuti pada hari Jumaat dan Sabtu...
Nak tak nak terpaksalah ke Skudai tue....huwhewhew...
Dah masuk sebulan lebih hubby belajar...
Dengan keadaan Jasmin sekarang nie dah tinggal menghitung hari jer untuk bersalin...
PENAT???
Of corse!!!
Dengan 2 orang kanak-kanak yang super duper aktif...
Dengan sekarang nie perut semakin membesar...dan cepat penat...
Tapi...alhamdulillah...semuanya dipermudahkan....
Time Mr Hubby g belajar, Jasmin akan menumpang di rumah mak.
Sabtu...selalunya dalam jadual hubby abis belajar kul 11 malam...so malam tue kiteorang tidur rumah mak jer la....
Ahad, baru gerak balik rumah sewa dan kaki tangan kene berjalan seperti lipas kudung untuk kemas rumah...basuh baju dan sewaktu dengan nyer la...
Oppsss...Jasmin kerja ikut time melaka k....cuti sabtu dan ahad....
Oklah korang...doakan daku supaya hubby dapat temankan daku semasa bersalin nanti...
Mak sooooo nerveouse walaupon anak nak masuk 3 orang...
Ok...daaaa
Multipurpose babah!!!

Thursday, October 15, 2015

Belum Siap Kemas Barang Baby!!!!


35Weeks!!!!
Hah !!! Baru terhegeh-hegeh nak kemas barang....
Entah la nape MALAS sungguh nak kemas barang....
Almaklumlah rumah mak ngan rumah jasmin tak jauh pon...adelah dalam 20-30minit jer...
Kawasan Muar jer pon...

Minggu lepas baru jer settle kemas barang baby...
Dah selamat hantar kat rumah mak pon...
tetibe baru teringat nak ade barang yang tak masukkan lagi....
Wet tissue yang beli masa pureen warehouse tahun lepas ade lagi 1 kotak...
Ade lagi kat stor tue....lom terjenggah lagi...
sabun basuh baju baby...

erm...barang untuk "BERPERANG" a.k.a. Penyusuan seperti pum M1, Lacte , Spectra Dew (lom kenal pasti nak bawa yang mane)

Yang jenama Pureen Manual dan Bateri dah selamat bagi sedekah pada yang memerlukan....
Subuh tadi, sebelum gerak g kerja, 
sempat la juga masukkan baju-bajan mak nyer pulak....
tue pon malas nak pergi amik segala pad dalam bilik lagi 1...
Ya Allah..tak tahulah nape ntah malas sangat sekarang nie...
Semalam pon husband dah tanye, 
"Ayang, mane letak madu, kurma ngan air zam-zam?"
Glupppp!!!!!
 Ya Ampun....lom sediakan...
Ape lagi tgok kat peti ais cari botol ubat lama Firas nyer, 
Basuh!!!
Kering jer memang terus kene letak madu...
terus packing sekali ngan semua barang nak bawa g spital...
Sebenarnyer, beg mama ngan baby dari minggu lepas dah masukkan dalam kete siap-siap...
Sebab doktor dah sound baby dah kat bawah dan kebarangkalian untuk melahirkan baby awal... 

hewhewhew...

Malam nie nak tak nak kene lah kuatkan semangat untuk sterilkan botol-botol baby...
tungku panas pon lom amik lagi...
malam nie gak kene kerah hubby tolong, sebab esok die dah g belajar kat Skudai...
Jasmin lak duduk umah mak 2 hari....
GAMBITTTT!!!!!

Monday, October 12, 2015

Anak::Firzana Dah TINDIK TELINGA (TIP DAN PENJAGAAN)


Jasmin jarang sangat nak update cerita pasal Firas dengan Firzana kan...
Bukan Jasmin tak nak cerita milestone dieorang...tapi tak tahu lah nape asal bukak jer blog terus mati idea...sedangkan sebelum tue banyak gile nak cerita dalam blog....

Almaklumlah..blog suam-suam kuku kan....hahahaha..
berbalik kepada cerita asal...
Pada raya ke-4 ; Jasmin tenggah jalan-jalan kat Mydin Mitc Melaka..sekali macam mane tah..mata nie terpandang kedai emas...
tengok kat situ rm150/g...
EH...agak murah nie...

Survay kat kedai emas anting2 untuk kanak-kanak almos dalam rm100-rm200 sahaja...
So, Jasmin pon start survay dari kedai biasa sampailah ke Poh Kong...Habib semua...
Tapi kan ....semua size kecik xde...
Jasmin nak cari yang jenis bulat tue....
Xnak yang jenis jarum...

Last-last kat kedai biasa dalam MITC tue jer ade...harga pulak RM150 jer...
Xyah pikir panjang....terus jer grab....
tambah RM10 untuk tindik...
Alhamdulillah, Sebelum tindik tue...Jasmin xde buat ape-ape pon cume nyayikan jer lagu-lagu yang die suke...

memang tak nangis....
Cume rasa terkejut jer kot....
tapi pastue die sambung nyanyi balik...
senang kan...Good Girl Firzana...

Tip Yang Perlu Ibubapa amik perhatian sebelum tindik telinga...

1. PASTIKAN ANAK ANDA BUKAN YANG JENIS SUKA GENTEL TELINGA..
2. BAGI ANAK COOL DAHULU barulah tindik telinga die...
Kalau keadaan tak mengizinkan baik buat masa lain...
3. Lepas tindik telinga tue, PASTIKAN KEADAAN bahagian kene tindik tue sentiasa kering, 
4. PASTIKAN TIADA BENGKAK DAN JUGA TANDA KEMERAHAN PADA TELINGA-jika ada sila lah bawa ke klinik dengan kadar segera.