Thursday, January 23, 2014

Tips dan amalan untuk Bayi Songsang




Jasmin ada buat research (aceceh) pasal bayi songsang nie...
Sebab masa check up minggu ke-28, Bayi yang Jasmin kandungkan dalam keadaan songsang...
Hua...dalam dada dah menggelabah nie....

Ya Allah....dalam hati sapa yang tahu kan perasaan Jasmin.
Walaupon doktor cakap baby still kecil dan still tengah move on....


Ape lagi....Jasmin kongsikan apa yang Jasmin dapat k...

Amalan Untuk Elak Bayi Songsang

  1. Baca surah Yassin setiap malam--->sambil baca tue usap-usaplah perut 
  2. Solat ---> masa solat tue sujud lama sikit
  3. Baca surah Al-Hashr (ayat 1-24) setiap hari
  4. Baca surah Qursi 40x sehari --->masa baca surag Qursi nie buat la air dalam botol....(ala macam air Yassin tue. Minum setiap hari dan sapu dari atas line perut ke bawah
  5. Baca Surah Thariq (ayat 1-7) sebanyak 4x --->sambil baca surah  tue...alurkan tangan turun dari line bawah perut ke pusat.
  6. Baca Surah Al-Insyirah sebanyak 3x--->hembus dalam air...pastue amik air dan usap kat perut (3x atau 7x) lawan jam beserta selawat. Yang lebih tue leh buat minum.

Amalan lain yang juga boleh dibuat masa tengah berehat ataupon FREE.....

1. POSISI SUJUD

macam dalam gambar nie...
cara-caranya=
  • buat dalam masa 5 minit
  • rebahkan badan belah kiri atau kanan--->kalau baby duk belah kanan, rebahkan badan belah kiri dan begitulah sebaliknya.
  • baring selama 20 hingga 30minit.
2. POSISI MERANGKAK

  • buat selama 5saat sebanyak 2-3kali bergantung pada ketahanan badan
  • sambil buat tue baca surah Al-Hijr ayat 74 yang bermaksud: maka kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah.
3. AIS
  • Letak pek ais atas perut.Tujuan dia supaya baby rasa tak selesa atau sejuk dekat kepala dia. Jadi dia akan mengubah kedudukan dan berpusing ke bawah.
4. TOUCH LIGHT

  • Letak touch light dan suluh bawah pusat. Tujuan dia supaya baby bergerak ke arah cahaya. 


Banyak2kan berdoa, baca al-Quran dan buat solat hajat supaya ALLAH membantu kita. 

InyaAllah dipermudahkan urusan

Thursday, January 16, 2014

Admitted @Hospital Putra, Melaka (Part 2)

Sapa nak tahu cerita sebelumnya click kat cnie k....

Admitted @Hospital Putra, Melaka


1st day dekat hospital.... 
Yesss...bilik semua fullhouse ye...

So terpaksa la Firas naik dorm...
Dorm nie kirea banyak katilla sebelum di pindahkan....
Firas terpaksa naik tingkat 9....

Manakala babah lak pergi ke tingkat 7 bilik double...
Sebelum masuk wad, Jasmin ada request nak satu bilik ngan babah Firas...
So, nanti dieorang arrangekan....

Sapa cakap jaga orang sakit tak penat???
 Ya Allah...penatnyer hanya Allah yang tahu...
dengan perut yang membesar...
turun naik tingkat 7 dan 9 walaupon guna lif..
tapi seksanyer...

Masa Firas kene cucuk amik darah, Jasmin tak sanggup dengar suara die nangis-nangis...
Jasmin buat-buat busy..bukak watsapp sembang-sembang kat group...
bila keluar jer bilik... Firas siap tunjuk kat tangan cakap "akit...akit"
Rupa-rupanyer doktor amik darah kat tangan..kat kaki lah pasang yang tempat cucuk drip tue...
Bukan setakat tue jer...
Si anak pulak kejap-kejap melalak nak jumpa babah...
si babah lak dah tak larat nak bangun naik atas...
so terpaksa usung si Firas ke tingkat 7

Setiap sejam sekali mesti naik tingkat 9 sebab ade check up..

Alhamdulillah sangat-sangat, Firas takde apa-apa yang bahaya..
Firas juga takyah drip dan tak "ON" antibiotik pon....
Just makan paracetamol jer....

tue pon sebab Firas masih lagi nak makan dan minum walaupon suhu cecah 40 cel...
Hari pertama memang cranky sangat-sangat Firas...
ye lah badan tak sihat kan....
dengan sejuk yang tahap melampau lagi...
pas tue kene mandikan pulak...
sapa pon tak nak kan...

tak perla mama layankan jer dan Doktor Paed Firas puji sebab Firas still BF..sebab susu ibu adalah penawar semula jadi...
itu salah satu sebab Firas demam sehari jer...

Babah lak kene makan antibiotik sebab ada kuman kat tekak...
tue faktor babah demam kuat...

HARI RABU...

Alhamdulillah....Firas dah kebah dari demam...
doktor siap cakap lagi dah boleh balik kalau dah kebah...
Dalam hati dah berbunga-bunga riang...

tapi babah masih lagi on antibiotik...
Tapi babah pon dah kebah dari demam...
Alhamdulillah....

Aktiviti sama jer macam hari selasa tue...turun naik jer dari tingkat 7 ke 9 dan sebaliknya....
kadang-kadang tak larat baru soh babah lak naik atas....
serius masa nie satu badan dah sakit-sakit tau...
rasa nak demam tapi kuatkan semangat....

Berita paling best dah ada bilik tuk kami...
YEZZZAAA...
Alhamdulillah.....

dah tak payah nak menapak ulang alik lagi...
Doktor babah dah bagi green light babah dah boleh discharge hari khamis...
So, kitaorang amik keputusan Firas pon discharge hari yang sama...
walaupon Firas dah menunjukkan tahap keaktifan die bermula...

Esoknyer...pas check up...terus kemas barang...
settlekan GL dan balik melaka dulu...
belah mak mentua tak tahu pon kami ke hospital putra...
Bukan salah Jasmin e..tapi hubby yang tak nak bagitau....
die cakap die nak kan ketenagan...tak nak ada gangguan.....

sampai macam tue sekali!!!
erm ape-ape la bie....ikutkan aja lah....

Tapi serius...malam terakhir itu paling banyak dugaan...satu badan Jasmin terasa sakit sangat-sangat sampai boleh keluar air mata....
Ya Allah..ujian untuk hambamu nie...
terima dengan redha....

seminggu gak lah Jasmin cuti....tapi cutitue memang balun rehat puas-puas...
Yang penting orang -orang yang kita sayang dah kembali sihat....
ALHAMDULILLAH....

 

Monday, January 13, 2014

Admitted @Hospital Putra, Melaka

Salam monday Bluessss katanyer....

 Jasmin ada banyak entry tertunggak nie....

Tapi Jasmin nak ceritakan satu benda yang penting nie...
Penting dalam kamus kehidupan Jasmin sebagai seorang isteri dan juga ibu...
Sebelum kejadian nie berlaku, hari sabtu 4/01/2014 rumah Jasmin ada kenduri doa selamat...
Esoknyer...ofcourse la penat sesangat just panaskan lauk yang lebih kenduri malam semalam jer....

Serius...masa nie tak terpk apa pun....

Malam menjelma...Jasmin ajakla satu family semua makan kat luar....
Sebelum kitaorang nak gerak gi makan kat Sabak Awor (ala tempat fames kat Muar ikan bakar tue)
Firas mula taknak pakai spender aka CD die...
Asal pakai jer mesti mengamuk....
Pastue tak semena-mena Firas leh terberak..nasib kat lantai..kalau kat carpet tak tahu la nak cakap...
tapi najis die terlalu cair...

masa nie Jasmin mula panik dah....
Pastue bukan setakat berak jer tau..bermulalah episod muntah la pulak...

Pk pasal perut kosong...
pas salinkan baju semua, kitaorang pon pergilah ke kedai makan...
Serius masa nie leh relex jer lagi....

masa makanan sampai..Firas tak nak makan langsung...
selalunyer si Firas nie pantang ajak die makan...semua die bedal...
tapi kali nie dia hanya nak minum air jer...
Jasmin pon dah mula tak sedap hati...
pastue dah nak abis makan tue...

Firas nak turun...rupa-rupanyer die nak membuang lagi...
agak-agak dalam 15minit tue Jasmin pon ajak lah hubby pergi ke kereta kengkonon nak bersihkan poopoo Firas...
Sampai jer kete..Firas leh pulak mencurah-curah muntah...
(macam air terjun)
Terkena kat sofa kete....
pastue dah mula rasa cuak dah....

Tekad ngan hubby kiteorang balik dulu tinggalkan mak, ayah , abang dan adik....
sebab masa tinggalkan pon dieorang still tengah makan...
Masa ondaway balik pon..Firas still lagi muntah-muntah tau..sampai basah kerusi..baju jasmin n babah pon dah lencun...

kalau polis tengok hubby drive kete tak pakai baju mesti pengsan kan...hahahaa
sampai jer rumah...babah cepat-cepat bersihkan Firas...
manakala Jasmin buatkan air Sole....
Bagi Firas minum...

Alhamdulillah....keadaan Firas better dan tak muntah lagi..
bila Firas start minta susu..Jasmin pon bagilah die susu badan dan juga susu botol sebagai top up...
pastue hubby kuar balik untuk amik family lain kat Sabak Awor.
Esoknyer pulak....Jasmin still lagi ada meeting kat kat TNB Muar, 
Hubby dah kol dalam kul 9 pagi cakap kat cabin sebab tak larat nak buat keje...
terbaring jer....

Pas abis jer meeting terus amik hubby kat cabin....
n terus shoot balik umah amik Firas lak sebab sebelum tue mak ada kol cakap Firas demam....
Cek doktor 2-2 kene demam...
dah dengan Jasmin sekali melepak duk umah jaga 2 orang yang sakit.
Malam tue hubby dan Firas tidur dalam keadaan menggigil..cek suhu cecah 39 cel...
alamak....dah tak sedap hati balik....

Esoknyer pagi-pagi kol klinik panel dan disarankan bawa ke hospital untuk tindakan lanjut...
Hua.....dalam perjalanan amik GL tue...dah start kuar air mata...
Dalam hati tak henti-henti berdoa agar di bagi kekuatan hadapai ujian nie....
Pas semua settle..Jasmin sempat call ayah Jasmin supaya teman Jasmin pergi hospital PUTRA, Melaka..
memandangkan mak Jasmin masih lagi perlu untuk menjaga anak orang dan mengasuh 3 orang lagi...
Sampai jer hospital Putra..Alhamdulillah, semuanyer di permudahkan...
Memula, Jasmin handle Firas dari masuk jumpa doktor sampailah masuk wad...
Masa jumpe doktor tue...suhu badan Firas adalah 40.2 cel...
mata nie dah berkaca-kaca....

doktor cakap harus masuk wad sebab nak tahu ada denggi atau tidak...
oklah....terima sahaja...

pastue check up Firas, terus pergi kat babah Firas lak....
Hubby pon suhu badan 40.9cel dan wajib masuk wad!!!!
hari pertama masuk wad....si anak dan si suami....
bermulalah kehidupan dalam wad....
nanti Jasmin sambung balik e.... sebab dah nak gerak ke site.....
Tunggu....

Wednesday, January 1, 2014

Selamat Datang 2014!!!

Salam semua...
Hari nie Jasmin nak taip laju-laju..
kalau boleh sepantas kilat sebab banyak sangat keje kat opis nie sampaikan tak menang tangan....
Ditambah lagi dengan site visit kul 12 tgah hari nie..
Aduhhh...pengsan mak!!!
Dengan semalam nyer keje lom settle lagi...
Tapi ada hati kul 4 petang dah cabut balik..sebab stress sangat!!!
Mana tak stressnyer..pagi2 kul 8 dah bunyi call bertalu-talu sebab ada kes...
Nak tahu tak kes ape!!!
Kes kehilangan 2 drum KABEL TNB yang hampir bernilai RM50k..
Adeshhh....
Tak memasal kene naik Johor minggu depan....
Huahuahaua....nak nangis...
Oklah, sebenarnyer kan..kan....kan....
Jasmin takde azam pon tahun 2014 nie...
Cuma yang Jasmin nak sangat-sangat adalah dapat melahirkan zuriat kedua Jasmin dengan selamat dan mampu untuk menjadi ibu kepada 2 orang anak...huhuhu
dan yang paling penting dapat menyusukan sampai 2 tahun macam si Abang Firas...
Firas tinggal sebulan jer lagi nak cukupkan misi penyusuan susu ibu...
Ya Allah bagilah kekuatan untuk menyusukan Firas dengan keadaan yang semakin sarat mengandung nie...
serius sakit pinggang tau...
Nanti Jasmin ceritakan kisah penyusuan Firas sepanjang Jasmin mengandung nie...
Satu lagi Jasmin nak duduk umah sendiri walaupon hanya menyewa...
nak sangat rasa macam mane nak berdua-duaan dengan hubby dan nak bermanja-manja dengan hubby...
yeloh, sekarang kan duk umah family, so terbatas la nak bermanja-manja tue..
dan lagi satu bilik kitaorang pon dah penuh dengan barang tau...
dah semakin sempit ruang yang ada...
eh..terpanjang lak...
oklah nak gerak ke pejabat lain.....
Ok daaaa....
Selamat Tahun baru 2014 kepada semua kawan2, blogger dan juga silent reader....