Thursday, July 30, 2015

Salam Raya 2015


Korang tahun nie giliran rumah sape?
Tahun nie Jasmin giliran belah mentua...
Ala....tak jauh mane pon...
Melaka jer pon...

Tapi mase nak balik malam raya tue pon dah sesak barat....
Perjalanan yang hanya leh makan 40 minit perjalanan leh jejak sampai 1 jam 15 minit....
Hahahaha.....punyelah lamakan...
Macam biasalah...sebelum balik raya umah mentua...
Jasmin wajib masak-masak dulu kat rumah mak...
kul 8 pagi lagi nak start....pencarian daging lembu. ..kali nie kami beli daging nun di melaka...ala kat Sungai Rambai jer pon....
5 minit dari rumah mak...hahahaha....

Pastue sampai rumah...terus lah isi beras dalam daun ketupat (ketupat dah dianyam sehari sebelum ye.....malam tue sambil duduk-duduk tangan duk menganyam).
Pastue settle ketupat....barulah sesi memyediakan bahan lauk-pauk lak...
Jasmin memang ditugaskan menyediakan bahan-bahan memasak....mak lak memasak dari bahan-bahan yang Jasmin sediakan....
Almaklumlah...kami berdua jer perempuan....yang lelaki lak kene angkat barang-barang yang berat seperti tong gas, periuk belanga dan sebagainyer....

Eh.....Jasmin tak cerita pasal anak-anak ye...hahahaha
Of course anak-anak babah yang jaga...
Thanks suamiku....
Nasib anak-anak behave jer....
Cume sekali-sekala jer la datang nak air...nak makan ker..nak tgok mama die tgah buat per....
Settle jer memasak termasuk lauk pauk dlm kul 6 petang....hahahahaha...

Awal tak?

Time berbuka lak..husband nak berbuka kat rumah mentua..so kita tapau jer la masakan tadi....
At least dapat merasa gak lah air tangan mak kan....Alhamdulillah....

Esoknyer lak...kul 4 pagi Jasmin dah  terbangun...
terus segar biji mata nie sebab baru teringat baju tak iron lagi....nasib semua dah tdo lan...so senang keje jasmin....

Kul 7 lak..sesi mengejutkan anak-anak bangun...
fuhhhhh....
macam-macam drama ade...
dengan si Firasnyer nak tidur lagi siap ngamuk-ngamuk cakap mengantuk...
Firzana lak...leh gelak-gelak sambil mata terpejam...pastue tidur balik...adehhhhh
Pas yang lelaki pergi sembahyang raya....
Jasmin cepat-cepat mandikan si double FM nie....pakaikan baju raya...

Yang paling lambat of course la mak die kan....
Pas bersalam-salaman teruslah kiteorang g rumah mak ndak Husband...aka rumah pusaka....
Makan...erm.........tak usahlah cakap
..ko nAk ape...just ceduk masuk dlm pinggan jer....hahaahahaha

Sebab tue lah aku leh wight gain sampai 2kg..oppppssssss.....

Tapi kan..1 jer yang Jasmin sangat-sangat terkilan....
Gambar raya masa yang 1st day xde...
serius ok....baik handphone mahupon kamera takde...
Habuk pon tarak....
Paksa gak hubby amik gambar, 
Last-last decide amik kat kedai jer la...
nanti bila dah siap Jasmin tunjukkan k...
Cadangnyer baru hari nie nak g amik...

oklah.kita layan gambar nie jer la...

Terpaksa kene drive disebabkan semua dah macam ular sawa kekeyangan....hua!!!
Notakaki: Jasmin sekeluarga meminta maaf dari hujung kaki ke hujung rambut kepada sape-sapa yang mengenali Jasmin dan juga pembaca-pembaca blog Jasmin yang terasa dengan tatatutur kata Jasmin....harap dimaafkan k....

 

Monday, July 6, 2015

Pregnancy:: Alhamdulillah Sudah Tahu EDD

Mesti korang tertanye-tanye napelah Jasmin sendiri pon tak tahu EDD...
Selalunyer dan kebiasaan nyer seorang perempuan akan mengalami period kan..
Barulah tahu kitaran haid kita ok atau tak?
Betul tak?
tapi lain sangat dengan Jasmin tau...
Buat pengetahuan korang, Jasmin tak pernah period sejak melahirkan Firas Muslim lagi...
Sejak kire-kire 3 tahun yang lalu...
Bila Jasmin bagitau macam tue..semua nurse-nurse kat KKIA terkejut...
Hehehehe......
Ceritanyer begini, Jasmin kan pas bersalin Firas Muslim terus fully breastfeed die, 
Pastue pregnant ke-2 pon tanpa disedari dan lambat tahu..sedar-sedar jer dah gugur.
(Sob...sob...takde rezeki)
Pastue pregnant ke-3 sebulan lepas gugur tue...
Haru kan...
Pas bersalin Firzana Nur Milliya, Jasmin tanderm nursing Firas Muslim dengan Firzana Nur Milliya sehingga umur si Firas Muslim 2 tahun 11 bulan...
Wean off Firas Muslim terus la pregnan kali ke-4 nie...
Hahhaha..Panjang tak?
Yang penting non stop menyusukan anak...
sekarang pon Jasmin masih lagi menyusukan Firzana Nur Milliya..
Insyaallah selagi terdaya; Jasmin akan teruskan dan selagi susu masih ada Jasmin teruskan penyusuan....
So, korang yang kat luar sana tue jangan ingat bila kita breastfeed jer, pengasilan ovulation tak kan berlaku ok...
Percayalah pada Tentuan Allah S.W.T
Dialah perancang sebaik-baiknya.
So, Bulan 5 hari tue aku ade buat 2x scan dekat private dan juga di KKIA
Mase buat kat private dan juga dekat KKIA, EDD yang scan tue sama ...
maka KKIA terus deside untuk memilih tarikh
15 NOVEMBER 2015
sebagai EDD Jasmin..
Walaubagaimanapon, 
pada minggu ke-28 nanti Jasmin kene scan balik untuk re-confirmkan EDD tersebut..
ALhamdulillah...
Lega dah!!!
Selalunyer bile jer orang tanye berapa bulan, Jasmin main belasah jer cakap..
hahahaha...sorry ye korang..
oklah...daaa