Tuesday, June 17, 2014

Pindah rumah! Penatnyer~~

Alhamdulillah, sekarang nie Jasmin dah duduk sendiri bersama keluarga kecil. 
Walaupon hanya rumah sewa...

Sebenarnyer husband jasmin dah start mencari rumah sejak awal tahun nie...
Sejak TNB mula pakai swipe card....
kalau tak memanjang jer lambat.

Jasmin tak kisah sebab xde punch card.. (opppsss)...

Oklah, sejak tahu husband nak cari rumah sewa, Jasmin duduk rumah kemaslah sikit-sikit...
tapi memang cabaran sungguh bila dah ada yang tukang mengemas sekali nie...
Kerja yang boleh siap cepat dalam 1 jam jer dah jadi berjam-jam...
hahaha...(takperlah anak)

Yang peliknyer walaupon hanya barang setakat dalam bilik jer...
tapi...bila nak angkut sampai kene naik lori..
angkut naik kete adelah dalam 5 trip..haih...pelik bin ajaib...mcm barang banyak sangat kan...
Alhamdulillah, Hubby dapat cari rumah sewa dalam bulan 2 hari tue...
Tapi masuk bulan 3...

Alamak, Jasmin mesti dalam pantang kan...
Tapi hubby kata takper...redho jer..

Jadi masa dalam pantang pon Jasmin sibuk mengemas oiii...
hahaha..cume takdelah nak mengangkat barang bagai, 
cuma masukkan barang dalam kotak jer...

Jasmin lupe nak amik gambar semasa barang pindah hari tue..sebab dah kelam-kabut...
pastue dengan bersepah lagi...
abis satu bilik penuh debu nan suci...
Jenuh tau nak mengemas balik....
Nie keadaan dekat rumah jasmin still dalam mood kekemasan...
Rumah mak lak...dah siap mop bagai...
Opps lupe, Jasmin tak angkut sekali katil, tilam, n almari juga meja solek...
senang, kang bila tdo rumah mak takdelah nak tido bawah pulak kan..hehehe...
Kat umah sewa tue bertahan lah ye...
tido hanya bertentangkan toto dahulu...
hehehe...
oklah...layan lah gambar firas membantu mamanyer mengemas...

rajinkan anak mama yang sorang nie...

see...apelah yang die gigit tue...

bertabahlah mama, haih....

Thursday, June 5, 2014

Review Breast Pump Kesayangan Hamba

Korang, hari nie mendung jer....plus pagi-pagi hujan...
rasa malas tul nak pergi keje...
hahaha...kalaulah opis tue aku yang punye...heaven!!!!
Jasmin nak cerita ckit pasal breast pump yang telah berkhidmat sejak 2 tahun lepas lagi
Jasmin tak pernah kongsikan dengan korang breast pump yang telah banyak berjasa dan tidak pernah miss menjalankan tugasnyer selama 2 tahun 3 bulan nie...
Ada dua BREAST PUMP yang Jasmin pakai sehingga lah sekarang

1. Spectra DEW 300 Electric Breast Pump

Jasmin tertarik dengan jenama Spectra  nie sebab bila try dan test masa Expo mom & baby Fair kat Midvalley, Jasmin suka pada suction strength die Jasmin selesa sangat-sangat. Tak sakit dan bunyi die pon tak kuat sangat pon. Firas leh jer tdo lena kalau Jasmin pump sebelah die.
Lagipon Spectra nie pon boleh jer buat double pump. 
Cuma breast shield set kene beli asing..tapi klu tak pakai breast shield pon ok jer...kalau pakai lagi lembut gitu...

Lagi satu banyak sangat review yang mengatakan pump jenis nie memang heavy duty dan susah sangat nak rosak...(WOW!!!)

sejibik macam dalam gambar nie Jasmin punye...
Spectra Dew 300 Pilihan hati
 
Filter
   Gambar atas nie pulak Filter...Filter nie digunakan untuk elak backflow...memang superb. Jasmin dah gunakan dari Firas lahir sampai lah sekarang....Alhamdulillah tak pernah rosak lagi setakat nie...

Firas pijak pon ok lagi...
See....siap pijak lagi tau!!! memang heavy duty!!!
Sila abaikan ruang yang bersepah tue....Firas tgah mengacau mama nak buat keje!!!

2. Breast Pump M1 Spectra

Yang nie Jasmin beli masa dalam pantang anak ke-2, Firzana. Beli dengan sorang rakan. Murah jer....
RM360...
Dapat 1 set pump, double pump, dan cooler beg Autumn...
Macam dalam gambar nie...


Jasmin tak beli cooler pack sebab dah ade...
Jasmin suke spectra M1 sebab size die kecik jer, sebesar tapak tangan Jasmin nie...n terlalu ringan.
senang kot nak menghangkut dalam kete..Jasmin kan keje site. Banyak pump dalam kete. Lagipon bateri memang dah built in dalam kan.
So, memang sangat-sangat berbaloi beli.
 Jasmin memang statekan jenama SPECTRA nie sebab jenama nie menag serasi sangat dengan Jasmin.
Kalau ikutkan nak jugak beli madele freestayle tue, tetapi suction die terlalu lembut lak pada Jasmin..
Dan yang palling best pada Jasmin nie, adalah 2-2 jenis pump yang Jasmin beli nie senang nak dibersihkan...lagi-lagi yang Spectra DEW 300 tue...Just kene basuh valve, corong  ngan mambrane die jer...
Spectra M1 lak just basuh breast shield aka corong, valve  dan of course botol...
Maybe lain orang, lain citarasanyer...
Jasmin bukan complain tau, cuma nak bgtau yang Jasmin betul-betul serasi dengan Jenama SPECTRA nie...
Apa pon pilihan korang, mesti yang terbaik untuk anak-anak kan...
Keep it up mommy.
Doakan Jasmin berjaya meneruskan penyusuan ini sampailah Firzana umur 2 tahun k...
Nak sangat sama rezeki mcm abang Firas yang masih lagi menyusu mama nyer...
"Syusyu mama sedap!!"""
hehehee..
oklah bye...

Wednesday, June 4, 2014

Anak:: Firzana kene Juandis (^_^)


Hua...nak nangis tau..
Malaysia kalah lak dalam perlawanan Piala Thomas..
Tak perla kan...cuba lagi Malaysia..

MALAYSIA BOLEH!!!

Eh...eh...eh...

Nie bukan Jasmin nak cerita kan sebenarnyer...
Nak cerita entry yang dah basi sangat-sangat...
tapi jadi satu fenomena dalam hidup...

ececehhh.....macam poyoz lak...

Serius, Abang Firas tak pernah kene juandis...
So, untuk si adik memang sangat-sangat mencabar ok!!
Dengan sakit pinggang lagi kesan trauma bersalinkan adik...

Pastue tup-tup seminggu lepas kelahiran adik kene lak Juandis dalam bacaan 18 atau 300++

Dan dan tue jugak lah Jasmin merasa naik ambulance...
Hubby....kene lah balik rumah kemas pakai baju kiteorang and baby...

Macam mane dapat detect kuning ek???

Cerita die nurse KK datang rumah, check adik Firzana kekuningan...
patutnyer kene bawa spital malam tue jugak...tapi kiteorang tangguh esok pagi terus pergi KK Sg. Mati.
Ape lagi terus lah merasa naik ambulance...
masuk dalam tue..dah bergenang air mata ok...
mama buat drama air mata...sambil dipujuk hubby kat pintu ambulance...

Sampai jer spital terus pergi bahagian kecemasan and admit wad NICU kat Hospital Pakal Sultanah Fatimah..

Masuk-masuk jer wad...fuyoo...cantiknyer wad kanak-kanak nie..
meleset sungguh selama nie pergi hospital lain macam...(jawab sendiri ok)

Kiteorang mamng tahu anak-anak akan kene juandis sebab Jasmin jenis darah O+...
so percent tue memang tinggi nak kene...
Tapi Alhamdulillah, Firas tak kene pulak...

ok...ok ...dah melalut lak...
Jasmin duk kat wad NICU tue selama 3 hari...
 Bacaan Hari pertama: 365
Bacaan Hari ke-2: 186
bacaan ke-3: 135

sepatutnyer hari ke-2 dah boleh balik tapi sebab nak kene pantau...
so, bertahan jerla dekat spital..
Hubby lak tgah standby masa tue...jumpe pon kejap-kejap jer...
sedih tau!!

hari pertama dekat spital, Firzana asyik menanggis jer...
nasib baik nurse dekat sana baik jer...
Kadang-kadang kalau kita xleh handle die akan datang amik baby dan pujuk baby
lagi satu maybe sebab susu Jasmin nie jenis lambat nak built up balik...
so, untuk nak baikkan juandis Firzana, 
terpaksa la campurkan dengan FM..
dan yang paling penting, Jasmin di ajar bagi SI yang diperah dan FM dengan menggunakan cawan..
mula-mula memang kekok, tapi lama-lama expert beb.
Masa nie pakai kan lampu yang besar sebab juandis Firzana agak tinggi.

Malam ke-2 pulak Firzana dah behave. tdo pon dah leh terkangkang...hahahaha
Lampu pon dah tukar kepada lampu biru yang biasa.
Doktor cakap if Doktor senior kata dah boleh balik...so ready jer sebab kuning Firzana banyak turun.
Tapi, Doktor tak bagi balik lagi sebab nak pantau juandis Firzana...

erm...

hari ke-3, awal-awal pagi dah siap mandi kan Firzana, dah amik darah, dalam kul 10 pagi doktor datang cakap dah boleh balik!!!!
YAHOO....

Dan-dan kol hubby, tapi hubby leh amik petang jer..sebab ade breakdown la pulak..
takperlah, janji leh balik..hahaha...

Tup-tup sampai kul 2 petang tgok hubby datang, berdouble horey ok...
cepat-cepat pakaikan baju Firzana..
dan-dan macam tue jugak lah die nak membuang pulak...
terpaksalah tunggu...

Hubby lak settlekan bayaran hospital...
Hubby malas nak gune GL sebab banyak procedure kan...lagipon malas nak masuk office.
So bayar by cash jer la..
Tak mahal ok...
bayar dalam Rm78 ringgit mcm tue jer..
Tgok bill harga sebenar dekat RM800...amik ko!

nasib duk hospital kerajaan kan...
Makan memang tak pantang langsung, 
semua sebat, ikan, ayam, udang...hahahaha....

kang nanti duk umah mesti kene pantang bebetul, Jangan cari pasal...

Tapi Firzana kene juandis agak lama jugak tau, pas kuar spital, semimggu pertue kene cek darah lagi..still ada lagi sampaikan Firzana nak kene detect Prologue Juandis..
So kene amik darah.

tapi, minggu depan nyer, Firzana dah bebas juandis...Alhamdulillah...kire 3 minggu jugak lah Firzana kene juandis. memang lamakan...
Serius, tak sampai hati tengok kene cucuk amik darah...mata nie nak berair jer...
sobsob....
Tapi takperla, untuk pengajaran kami sekeluarga juga.

Tapi sekarang, Firzana dah membesar dengan jayanyer..hehehe

opppsss sorry entry terpanjang pulak...

layan jerla gambar anak dara den kat spital hari tue...


Hari pertama: asyik menangis jer mungkin sejuk sebab tak pakai baju kan..pastue aircond sejuk sangat!!

cantik tak speck baru saya...

Amboi adik!!! lasak sangat!!