Tuesday, September 12, 2017

PENGALAMAN SUNTIKAN "BIRTH CONTROL"

Hari nie aku nak cerita pengalaman aku sendiri semasa mengambil "PERANCANG KELUARGA"
Pengalaman aku, perasaan aku, dan apa yang aku rasa aku akan share dengan korang.
Kalau ikutkan aku malas rasanyer nak pakai perancang keluarga nie..
Tapi disebabkan aku kene CZER mase kelahiran Fikran, 
ditambah lagi aku tak pernah period sejak mengandungkan Firas anak aku yang pertama...
terus jer mengandungkan anak ke 2 dan anak ke3...
terus doktor syorkan aku untuk fikirkan memakai perancang keluarga nie.
Masa sebulan selepas kelahiran Muhammad Fikran Muslim, 
Doktor Ishaireen dan terangkan kat aku.
 Die terangkan jenis-jenis kaedah perancang keluarga dan siap harga sekali...
maklumlah hospital kerajaan kan...
Jenis-jenis perancang keluarga ada banyak...
korang boleh tengok kat buku pink korang tue....
pilih jer asal ada budget, dan ikut kesesuaian diri korang
Kalau ikutkan perbincangan laki bini...
Aku nak guna cara IMPLANON untuk 3 tahun...
Tapi 6 bulan tertangguh jer...
dan aku masih seriau dengan czer nie
terus deside untuk amik SUNTIKAN sahaja...
so setiap 3 bulan sekali kene buat la suntikan nie...
aku buat kat klinik desa Kesang jer
Aman dan damai sebab tak sesak macam kat Klinik Kesihatan kan...


start suntik masa bulan 4 2016
Aku start suntik pada bulan 4 bila Fikran dah masuk 6 bulan...
Bile aku tengok tarikh temu janji dengan ke 2 hanya 2 bulan sahaja bukan 3 bulan seperti yang aku tahu...
aku tanya nurse KD tue...kenapa perlu tunggu 2 bulan sahaja bukan 3 bulan ker?
Tapi jawapan nurse sebab aku baru jer buat suntikan dan nak bagi betul-betul badan aku dapat serap hormon dari suntikan tue...
(bunyinyer agak menakutkan pada aku tau)

Tapi kan...aku hanya sempat suntik 3 kali sahaja...
Banyak sangat simptom yang aku tak suke berlaku...
Antaranya aku menjadi loya, aku akan muntah-muntah.
Effectnye bila kita muntah, kita akan jadi banyak makan dan badan aku naik sangat mendadak...

bukan setakat muntah...badan aku selalu bisa...sakit-sakit...
lama gak la aku tahan..sampai nak masuk suntukan ke 4 tue...aku tekad tak nak dah suntik lagi...
badan still sakit-sakit...
Aku berhajat nak berurut dengan makcik yang selalu urut aku tue..
Amat mendukacita kan aku makcik Dilah tue g umrah la pulak...
aku sampai merayu denga dia bila balik umrah aku nak berurut..badan dah sakit sangat...

Penantian selama 2 minggu, akhirnya...aku beurut dengan Makcik Dilah tue...
Die bgtau aku kaki aku bengkak means peranakkan aku bengkak....
(time  nie aku dah seriau)
sampai lah die urut aku part punggung (belakang badan) dan punggung aku...Ya Allah, sakitnya...
Makcik Dilah cakap..suntikan tue tak abis lagi..berkumpulkat punggung aku ngan belakang aku..
tue yang sebab sakit.
Azab 1jam aku mase die urut tue...
Alhamdulillah...seminggu pas aku urut tue badan aku normal balik...
Ma;kcik Dilah ade bekalkan aku air kunyit....
Air kunyit die memang terbaik...
Tak jumpe lagi air kunyit sesedap die...seriusly.....

Sekarang nie aku dah free dari sebarang perancang keluarga....
kalau lekat sekalipon aku cuma cakap rezeki dari Allah....
Bukan untuk menidakkan..
Cume...aku lom bersedia nak menambah lagi...
cukup setakat 3 orang askar yang menghuru-harakan hari-hari aku.....
hahahaa......

So, sayangkan diri korang ok...
daaa....






Friday, May 5, 2017

ANAK:: PERJUMPAAN ANTARA GURU DAN IBU BAPA


Salam Jumaat korang,

31 March 2017 (Jumaat) Sekolah Firas ade buat sesi 
"PARENT TEACHER MEET"
Perjumpaan nie untuk para ibu bapa tahu apa perkembangan anak setelah 3 bulan bersekolah di TADIKA ADDIN BESTARI (LITTLE CALIPS)

**Terus kepada cerita**

comel tak file firas nie....
 Aku suka gile tengok file Firas nie...
Adoi nasib la nak, bile dapat mama yang kurang kreatif nie....



Perncapaian Firas

Notes dari Teacher
Overall pada aku...
Firas dah banyak sangat improvment terutamanya menggunakan 2 bahasa

kalau sesiapa yang tahu sebelum nie Firas hanya tahu 1 bahasa sahaja iaitu english...

tetapi sejak dah sekolah nie dah pandai cakap melayu wei...
so korang yang ada anak-anak macam nie tak yah risau sebab OTAK dieorang nie macam span...
Serius...dah mahir berbahasa melayu...

Cume kalau mengaji petang tue ade kadang-kadang mengantuk...
so teacher pon tak paksa die mengaji...
Alfatihah dan doa pon die dah hafal....siap makna ko...in ENGLISH!!!
Mak ko pon tak sehebat ini....
Adoi....

Dari segi membaca lak..Firas dah boleh membaca takde masalah....
Cume kengkadang tue die ade confius dengan B,D, H, dan N
Ba, Da, Ha, Na...
Boleh cume kene praktik kan lagi...

Buku Membaca Little Calips Firas dah khatam
Cuma sekarang nie fokus pada Easy Read's dengan Buku BACALAH ANAKKU

Kelemahan dia adalah memegang pensil...
kalau kat rumah Firas pakai pensil 3 segi tue...
Kalau kat sekolah lak teacher terpaksa letak pemadam kat 3 jari baru die boleh menulis...
Cume kene banyakkan motorskill menulis tue dulu...insyaallah....

itu jerla perkembangan firas setakat nie sahaja....

Pada aku POSITIF!!!

Ok BYEEE....

Wednesday, April 19, 2017

HAPPY BIRTHDAY TO ME:: MEMANG HAPPY ALHAMDULILLAH



14 APRIL 2017 (JUMAAT)

Jumaat yang penuh berkah...
Ya Allah....terima kasih di panjangkan umurku untuk aku berbakti kepada kedua ibu bapaku, kepada keluarga ku juga kepada suamiku....
Mesti korang tertanya apa yang aku lalui hari sempena hari kelahiran ku...
Korang pk aku dapat hadiah ker?
Ucapan dari kesyangan untuk wish happy birthday....

JAWAPAN :: NON HADO!!!!!

Suami ku bukan jenis romantik-romantik ok....
Jangan Harappp....hahahaha
Ok lah cerita kat sini....

Minggu lepas aku dengan laki aku buat ujian darah...
Yezza..kami memang buat UJIAN DARAH SETAHUN SEKALI...wajib...
Tapi sapa yang rapat dengan aku mesti tahu Mr Hubby terkena penyakit "MISTERI"
 Aku panggil "MISTERI" sebab macam-macam buat UJIAN ker...TEST ker..siap CTSCAN tapi hampa...

Ujian darah under PATHLAB
Macam-macam ubat makan.....sampaikan MyHuBBy struggle sehingga setahun lebih...
iye...satahun lebih bukan satu masa yahg singkat ye...
Penuh dengan onak duri....
Selama tue juga ko kene buat kerja dr kerja hakiki, uruskan rumah, uruskan anak-anak-anak, uruskan kereta ker belanja jer...semua ko buat sendiri...
(macam ko hidup sorang-sorang kat muka bumi nie perasaan tue)

PENAT...

LETIH....

Semua tue untuk pulihkan laki aku....

Oklah...aku akan cerita detail mengenai Penyakit "MISTERI' laki aku tue next entry...
Pada JUMAAT 14/4/2017 result darah laki aku dengan aku telah siap dan berjumpa dengan doktor Rohani dari Poliklinik Utama. 

Mula-mula aku kene interview dulu....dari result darah tue Alhamdulillah aku ok cuma yang tak best adalah ASID URIK aku tinggi...

Result....Haiyakkkk asid urik tinggi
Maybe faktor umur juga, so aku di nasihatkan supaya kurangkan makan kekacang, makan seafood, daging dan makan yang berasal dari lumpur....
Terus ZASSS kepala aku terlintas SIPUT SEDUT MASAK LEMAK!!!

Sobsobsob...
OK bab aku settle....
Pastue laki aku pulak...
Doktor terus kuatkan suara....
"NEGATIVE!!!!"
See!!!! NEGATIVE!!!!
Tercengang kami laki bini....
So Doktor terus bagitau KUMAN yang menyerang laki aku dah xde....Habis....
Perasaan aku macam tak caya...caya ...eh....
BLUR....

Allahuakhbar.....

Itulah berita yang aku tunggu selama nie...
Selama setahun lebih aku tunggu untuk nak sihatkan laki aku....
ALLAH!!!!
Pas jumpa doktor aku terus ajak lelaki minum kat OLD TOWN (alo dekat jer ngan klinik)
Aku cakap benda yang aku tunggu selama nie...terjadi bila birthday aku....
Air mata aku tumpah masa aku cakap dengan laki aku...
Gembira tak terkata....
Senyyuman bersama air mata kegembiraan.....
Allah...macam tak percaya...
MAGIC yang Allah turunkan pada birthday aku....
Petang tue macam biasa aku amik anak3 aku cuma aku cakap balik lambat sikit pas maghrib baru sampai rumah....
Rupanya laki aku buat surprise...
hua....tak pernah laki aku buang tebiat sampai mcm nie sekali...
JUJUR...TAK PERNAH HARAP DAN TERFIKIR
Walaupon kek coklat Secret Resepi dengan Pizza Dominos buat aku terkejut...
Alhamdulillah....
Allahuakhbar...
Semoga kami tetap bersama-sama samada susah atau senang...
Doakan kami laki bini...
Ameen.......


Wednesday, February 1, 2017

ANAK:: Firas Dah Sebulan Sekolah!!!


Hai, sape cuti hari nie?
Jasmin cuti sejak Jumaat lepas sampailah hari nie...
dah macam Jasmin lak yang beraya sakan cuti raya cina nie..
Semalam gak beraya ke rumah Bos Jasmin...
Sempat juga anak-anak semua tengok naga berjoget...
hahahaha...
Jakun gak ler...
sebab tahun lepas dieorang tak sempat tengok..

Eh....eh...dah melalut pulak...
Jasmin nak cerita pasal persekolah Firas sebenarnya....

Cerita yang paling dasyat dalam era ni rasanyer...
Masa 1st day sekolah, babah Firas hantar, 
Pagi-pagi mama bangun sediakan die nasi sebab Firas kalau kat rumah Jasmin ker, rumah Tok mak die memang setiap pagi makan nasi ok....
So punye lah risau bagai kan...takut die lapar...
So, hari pertama tue babah hantar, memang melalak sakan la Firas.
 Teacher amik Firas terus bawa masuk sekolah....
RULES kat sekolah tadika Firas; Parent tak leh tunggu tau...
Biar cikgu-cikgu yang handle...
Hari tue Firas sekolah half day sahaja..

2nd day pon same melalak...tapi Jasmin hantar die full day.
Masa amik Firas kat scholl, tanye juga teacher Firas ok ker?
Teacher cakap ok jer pastue nangis pon sekejap jer....lepas tue dah happy sebab ada kawan...

Owh ye, mase nie Firas dah ade kawan tau, Nama die Aisha dengan Jezi.

3rd day, 4th day n 5th day, same jer...menangis asal pergi sekolah...hua...
nangis gak mama kat rumah...
tanye firas kenapa Firas menangis g sekolah?
Firas cakap" i want mama, babah, baby, n nana go scholl..."
mama: can't la Firas, u can be a Good boy ok..
Firas: Muke sedih...hahaha

Sebenarnye pelik bin ajaib, 
Bile mama suruh cerita bukan main gembira lagi die, sebab ade sing a song, coloring, play with friend...siap cakap many-many-many friend mama...
pastue pasal makan pon same...asyik cakap sedap jer, makan nasi chicken, nasi goreng, milk n coco crunch n etc...
(patutlah bekal mama tak terusik sampaikan teacher pon terkejut Firas makan sampai leh tambah 3 kali...hehehe so korang jangan terkejut kalau tgok Firas keding macam tue tapi memang kuat makan tau)

MINGGU KE-2 

Masa nie Firas masih lagi meangis setiap kali hantar....huaaa....
Bertabahlah wahai mama n babah....
tapi kali nie teacher dah siap sedia panggil Aisha and Jezi bile Firas datang sekolah..
so, Firas menangis sekejap jer lah...
Cayalah Teacher....
Makan macam biasa, asyik cakap sedap jer...ermmmmmm

MINGGU KE-3

Kali nie Firas tak nangis tau, tapi melengah-lengahkan masa, 
Dah satu keje nak tangkap die berlari ke depan atau kebelakang kereta...
Aduiiiiii...macam-macam hal sorang nie...
Dah la minggu nie mama kene hantar sebab babah stanby kerja..
After dapat tangkap Firas terus bawa keluar n teacher die terus amik Firas takut die menangis...
Tapi takde pon..hahaha...
Semua bikin cuak tau...

MINGGU KE-4

Sama macam minggu ke-3, nak bagi mama n babah die peluh dipagi hari...
Kali nie dah mudah sangat...
dah takde adengan menangis lagi...
Minggu nie ade BIRTHDAY BASH theme PURPLE PINK..
Punyelah mama semamngat cari baju warna PURPLE sebab tak pernah beli baju warna Purple kan...
Mase amik die, terus bagitau kek tak cukup...FIRAS WAN MORE  mama...

Adehhh...terpaksalah beli kek kat kedai bakery....
(Dah agak tau sebab kan dah bagitau Firas nnie kuat makan)
Pape pon Jasmin dapat banyak sangat sticker kat baju Firas,  ngan kat pipi Firas
Mesti  Firas happy kan....

SEBULAN yang banyak onak dan duri...
Macam-macam ragam wahai si anak..
Takperlah yang penting Firas happy kat school dan paling banyak terima kasih pada teacher Firas..


Monday, January 9, 2017

FIRAS SCHOLL::YURAN LITTLE CALIPS

Dah masuk minggu ke-2 barulah Jasmin update cerita pasal Firas masuk sekolah...
Sebenarnya hari nie Jasmin cuma nak share yuran sekolah Firas jer...
Nanti Jasmin akan cerita 1st day Firas kat sekolah....
hihihi...
Owh ye...sape yang tak tahu Jasmin menetap di MUAR BANDAR DIRAJA ok...
(hihihi POYOZ)
Sejak dari Firas umur 4 tahun Jasmin dan meriki-riki sekolah untuk Firas...
Dari sekolah yang paling mahal kat Muar nie sampailah ke sekolah yang mempunyai yuran yang mampu di bayar...insyaallah...
Keutamaan kriteria dalam pemilihan untuk sekolah Firas :-
1. MAMPU
 (kos perbelanjaan)
2. LOKASI 
mestilah dekat dengan tempat kerja babah die sebab babah die akan hantar pagi...mama akan amik bila balik sekolah sahaja. Lagipon mama die  nie asyik la outstation jer kan...kalau 2-2 outstation terpaksa pakai talian hayat ke-3 iaitu atok ayah die..hehehe
3. CARA/KAEDAH PEMBELAJARAN
nie yang paling Jasmin ambil berat..bukan memilih atau ape tetapi sapa yang tahu Firas telah di ajar bercakap "ENGLISH" maka tersangat lah kurang ayat bila nak bercakap bahasa melayu...Jangan ingat Jasmin poyo tau..bukan....Jasmin percaya budak mempunyai daya serapan otak yang tinggi so banyak benda boleh serap. Firas nie jenis fokus terlalu sekejap sangat maka cara pembelajaran pon berbeza. Malah, Jasmin pergi semua OPEN DAY tadika anjurkan..maka bukan semua cikgu boleh bertutur dalam bahasa Inggeris..(Maaf CIKGU). Paling Jasmin nak tekankan iyalah ISLAMIK...

Jasmin dan husband berpakat untuk hantar Firas kat LITTLE CALIPS atau kalau nama kat Muar nie Tadika Ad-Din Bestari.

Hopefully, Firas akan belajar sebaik yang mungkin.

Jasmin tak tekan pon sangat untuk Firas belajar jadi pandai atau per...
Cuma Jasmin nak kan Firas dapat bergaul dengan orang lain, dan juga menerapkan nilai-nilai murni dalam diri.
Insyaallah...

Nie la yuran Firas untuk Full Day kat LC...

Oklah daaa....