Monday, March 11, 2013

2nd Pregnancy and Miscarriage! Moga ada hikmah disebaliknya.

Salam semua..
Hari nie Jasmin tergerak hati nak share satu story yang amat mendalam maknanya pada Jasmin...
Dan permulaan sebagai satu kisah kehidupan Jasmin sebagai isteri dan ibu kepada anak-anak Jasmin dan keluarga.
Jasmin tak mengambil ape2 perancang pon..
Start Firas umur 6 bulan, Jasmin start setiap bulan cek UPT..
Ye lah mane tahu tetibe melekat..
TUP tup..mase Firas berumur 11 bulan tetibe Jasmin cek naik 2 line..
macam tak percaya..esoknya Jasmin buat lagi..
Even mase nie period Jasmin masih malu-malu nak datang.
Yeh!!! mase nie dah heppy sangat-sangat..
Alhamdulillah....
Esoknya Jasmin terus g jumpe PAED..
Doktor tak boleh nak sahkan kandungan kerana masih terlalu awal..
tetapi kalau ikut scan baru 4 mingggu..
next cek up end of MAC
Jasmin sempat pergi ke Langkawi..Jalan-jalan..
Sebelum pergi Langkawi tue, Jasmin dah cek up kat paed dan paed dah ready segala vitamin tuk Jasmin..
Alhamdulillah...memang tak de masalah lagi.
Kantung baby jelas kelihatan
Penghujung bulan 2...kalau tak silap Jasmin 22 Feb..
After ML, tetibe husband cakap ade bleeding..
Mood Jasmin dah cuak..
terus cek internet.
Jasmin pk ianya masih penempelan fetus..so memang akan bleeding sedikit..
Tetapi pada 26 Feb terus refer doktor dan darah yang keluar macam darah dah nak abis period.
sedikit tetapi warna kecoklatan.
Malam yang sungguh menyedihkan pada Jasmin..
Scan, tiada kantung yang kelihatan.. Dalam hati sedih yang amat tapi Jasmin tahankan saja.
Doktor cakap, maybe fetus yang terhasil abnormal...so fetus nak hidup adalah nipis sangat.
Jika Fetus kuat insyaallah tak de pape..Allah maha mengetahui..
Ya Allah...Jasmin dah luluh masa nie..
Balik umah, Jasmin amik masa nak tenangkan diri. 
Sambil DFkan Firas, air mata nie mengalir laju..
Akhirnya Jasmin akur dengan pujukan hubby, 
Hubby cakap tak per maybe kali nie baby tak cukup sifat, Allah maha mengetahui..
Allah juga tak nak cyg susah hati bila baby lahir tak sempurna...
Dengan kata-kata dari hubby tue, akhirnya Jasmin bangkit.
Doktor ade bagi ubat turun darah...
sebelum Jasmin makan ubat tue, Jasmin sempat cakap pada baby, 
"Mama makan ubat nie sayang, jika baby dalam perut mama tak boleh survive , mama rela kuarkan dari rahim mama..."

kantung tiada



Setelah 5 hari, (darah yang kecoklatan masih keluar) tetibe rasa bawah perut (ari-ari) sakit sangat sampaikan Jasmin yang mase tue tengah masak, berjujuran air mata tahan sakit.
Mula-mula kuar macam lendir merah, bila Jasmin pegang sah bentuk macam kantung baby...
Bila jam 1.20 petang tetibe ade benda kuar dari..Ya Allah fetus keluar...
bentuk seakan-akan hotdog..dalam hati Jasmin sah baby Jasmin dah takde...
Terus kol hubby soh balik dan bawa Jasmin g jumpa doktor.

Yes, tepat sekali..memang baby dah takde. 
Dalam kete sebelum jumpa doktor Jasmin dah nangis-nangis..nasib baik hubby ade tolong pujukkan..
hubby cakap xper, pasnie kita buat anak ramai-ramai k...

erm...sedih tak terkata...
Sacn, alhamdulillah tak perlu D&C (cuci). 
Balik dari klinik, Jasmin terus tanam fetus tue..
Jasmin tak bagi hubby tanamkan..tak perla kali nie Jasmin sendiri nak tanam..
Dalam hati hanya Allah yang tahu macam mane luluhnya hati Jasmin nak mengdapat fetus dan tanamkan kannya....

kosong!
pada-Mu Ya Allah, Jasmin takdelah sekuat yang disangka, tetapi Jasmin redho jika itu yang tertulis pada Jasmin. Jasmin terima dengan hati yang terbuka..
Terima kasih masih memberi Jasmin keluarga yang bahagia dan anak yang comel..

9 comments:

  1. sedihnya...tp allah lebih mengetahui..pasti ada hikmah..bersabar yer...

    ReplyDelete
  2. semoga tabah ye....ada hikmah disebaliknya

    ReplyDelete
  3. semoga tabah ye....ada hikmah disebaliknya

    ReplyDelete
  4. takziah...jgn bersedih k, insyaAllah ada hikmahnya

    ReplyDelete
  5. bykan bersabar ye.in sya Allah, ada yang lebih baik yang telah ditentukan oleh Nya kepada kita kan

    ReplyDelete
  6. min....
    sedih dgr.. bila jd ibu nie, emosi agak tak stabil bila dgr bab nie..
    semoga min tabah.. amin

    ReplyDelete
  7. takziah jasmin. jangan sedih2 ya. pasti ada hikmah di sebaliknya.

    ReplyDelete
  8. sedihnya baca...takpe, insyaAllah ada rezeki lagi nanti ye...take care..

    p/s: Saya ada buat segmen 'Aku Seorang Surirumah'. Segmen tamat pada 30 April 2013, dan hadiahnya adalah Mivva Beauty Box. Jom la join sekali ye.
    Bacaan lanjut di sini: http://bardboo.com/segmen-aku-seorang-surirumah/jom-join-segmen-aku-seorang-surirumah

    ReplyDelete