Sunday, October 23, 2011

Preview Couple Place with Little Junior

Jasmin sempat bergambar kenangan maser pergi Uniten ari tue......
Jasmin pergi Uniten pon atas 1 sebab iaitu MY CONVOCATION DAY...

Sampai jer Bangi pk nak cari hotel dulu...
Tapi disebabkan dah masuk UNITEN,
Tetibe jer mengimbau kembali detik mula2 COUPLE dulu....

Hehehehe......
Tempat yang xkan dilupakan sampai bila2 pon...
Iaitu di Tasik Uniten Berhadapan dengan Masjid Uniten gitu....

Ajak my hubby amik Gambar kat saner dengan Liltle Junior....
Maser nie Jasmin genap 5 Bulan Preggy....
Malu pon ader...

xnak coleteh panjang...jom layan jer gambar nie...

Tgok...makin chat kn Jasmin...with bie....

Soh hubby silent mood.....hehehe...

 ish....malunyer time nie...spontan my hubby buat aksi mcm nie....tp besh pon ader gak....

With hubby...depan tasik n masjid UNITEN......


Hahaha....Jasmin yang gemoks.......

Saturday, October 22, 2011

Check up kali ke-4 Plus Scan....Huh

Kali nie Jasmin check-up kat Klinik Sg. Mati, Ledang....
 Dan kali nie juga My hubby turun nak tgok check-up plus ngan scan....
Sebenarnyer My Hubby yang excited nak tgok scan nie.....
hehehehe....layan jer la

Check-up start kul 3 ptg....5 Oct 2011 (Rabu)
My Hubby rushing abiskan keje kat site...
Cian lak dier...balik jer muka letih plus berminyak.....

Tapi bler tgok muka My Hubby terlalu excited, Jasmin pon buat2 excited juga  lah....

Sampai jer kat Klinik tue alhamdulillah xramai org....
macam biase la, check berat, tekanan darah, Hb, air kencing n etc....

the results are:

Berat: 58.8 kg...(wow naik sampai 3 kg beb...maklumlah hari raya punya pasal)
Tekanan darah: 114/73
Alb: Blue
HB: 11

Mase nie Dr cakap kene jaga2 ngan HB coz jangan jatuh bawah 11...
so die sarankan makan hati, bayam, kerang dan etc tuk naikkan HB....

So, bler bgtau My Hubby terus die belikan buah dengan banyak sekali...
(so skrg Jasmin mesti makan buah dengan banyak huhuhu)

Now, time for scan....

Mase nie My Hubby takut2 nak masuk....siap soh tanyer kan kat Dr dier leh masuk x?
So, Jasmin tanyer jer...Dr lg suka kalau suami ader sebenarnyer...

Maser scan tue rasa terharu sangat Lil Jr mama dah bergerak2 dengan aktifnyer....
Dr kira ukur lilit kepala, tulang paha n badan Lil Jr mama...
Dier kata ok just ikut EDD Jasmin sebelum nie...

Tapi sedih Dr xprint pon scan tadi......
Huahuahua......

Pas siap sumer, Jasmin tanyer faham x scan tadi kat My Hubby....
Nak tahu aper dier jawab.....
Xsure la....n xberapa faham....owh....apakah?
xperla bie nnt kiter buat scan lagi skali ek.....

Check up kali ke-3....

Wow....lamer gler x update....
mesti dah bersawang kan...kan....kan.....

Ish kalaula dpt dilihat mesti dh mcm umah hantu....

Kali nie Jasmin nk cter pasal checkup kali 2...
Jatuh pada 7 September 2011 (Seminggu selepas Hari Raya Aidilfitri)
mmg dah boleh sangat dikatakan berabuk...tul x?

Heheehehe

Mase nie Jasmin gie klinik sorang jer tanpa ditemani Mr Hubby

Jasmin sampai dalm kul 10 am...
Pk xramai  maklumlah pas raya....
Tetapi ternyata takaan Jasmin 100% silap....

Terlalu ramai org sampaikan Jasmin settle sumer skali dalah area kul 12.30pm...
Perut pon dah menyanyi lagu ROCK ok.....

xper2...sabar jer....

Nie keputusan tuk kali ini:

Berat Badan: 55kg
Gula: Blue
Tekanan Darah: 100/70mmHg
HB: 11.7

Berat turun ckit tapi Dr cakap ok jer normal tuk bulan pose...
(Tapi Jasmin boleh pose 3 hari jer)
macam mane nie + pelik kan....
(ABAIKAN)

Masa nie baby 14 minggu 6 hari......

Nota Kaki: Jasmin sempat scan baby kat Poliklinik Utama....nnt if kesempatan Jasmin tunjukkan k....

Sunday, October 16, 2011

ConVoCatioN UniTen Ke-14

Waaa....Jasmin nak updat ejuga walaupon dah bersawang blog nie...
walaupon Jasmin dah mengkhatamkan Degree pada November 2010...
Tetapi dengan rasminyer Jasmin Graduat pada 16 October 2011....
Dah nak setahun baru dapat grad kan...hihihi

Malas nak cakap banyak...
Jom layan jer gambar nie....


Bersama cinta hati.....
 With Lydia....

 Waaa...malunyer
My big Family...Big ker???


Wednesday, October 12, 2011

DOA NABI YUNUS DALAM PERUT IKAN

Tasbih Nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun.




Ibnu sunni meriwayatkan : Rasulallah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan Allah dari segala kesempitan. Kalimah itu ialah doa yang diucapkan oleh nabi Allah Yunus ketika di dalam perut ikan Nun. Iaitu :



لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ {87}



(La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin)

Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah.

Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."

SURAH AL-ANBIYAK(21):87



Menurut riwayat, nabi Allah Yunus telah dicampakkan ke laut setelah diundi beberapa kali, tatkala kapal yang dinaiki oleh baginda hampir karam. Allah memerintahkan kepada ikan Nun untuk menelannya. Keadaan di dalam perut ikan Nun itu sungguh tidak selesa dan baginda berharap agar Allah mengeluarkan baginda dari perut ikan tersebut. Allah telah mengilhamkan Nabi Allah Yunus untuk membaca doa tersebut. Dan apabila Nabi Allah Yunus membaca doa tersebut, baginda terasa lapang dan tenang. Akhirnya Nabi Allah Yunus terselamat apabila dimuntahkan kembali oleh ikan Nun dan baginda terdampar di tepi pantai serta diselamatkan oleh orang lain.



Jadi, jikalau kita rasa susah hati dan menghadapi kesusahan serta kepayahan, maka bacalah doa ini. Disamping itu kita jangan lupa berdoa dan mengharapkan pertolongan Allah. Zikir ini juga dapat mengukuhkan iman dan menimbulkan keinsafan di dalam diri kita. Tatkala kita membacanya patut kita hayati sungguh-sungguh bahawa kita telah menzalimi diri kita. Oleh itu kita bertaubat daripada segala dosa, samada kecil atau besar, yang disedari atau tidak, terhadap manusia atau dosa terhadap Allah. Mudah mudahan Allah mengampunkan segala dosa kita dan melapangkan segala kesempitan kita.

Membaca Untuk Tambah pengetahuan....PART 3

Hehehehe...
Lame sangat Jasmin xupdatekan...kan...
kali nie Jasmin nak kongsikan buku yang dah lame gak la Jasmin beli...
Tapi baru nk pos kan....
Expecially M2B yang kat luar saner kan.....

Teng....teng..teng.....
nie lah buku dr Ustazah Siti Nor Bahyah...

Besh tau buku nie...
terlalu banyak sangat info terutamanya mcm Jasmin yang baru first time preggy....
Layan k......................

Saturday, October 1, 2011

Membaca Untuk Tambah pengetahuan....PART 2

Erm kali nie Jasmin nak share buku yang Jasmin beli...
Sebenarnyer dah lamer gak beli buku nie..
Just nak share ngan M2B kat luar saner....


Jasmin sengaja beli buku nie....
so setiap perkara yang jasmin lalui setiap minggu akan Jasmin coretkan..
maneah tahu leh jadikan kenang-kenangan...
@pon tuk My Lil Jr bler dah besar nnt....

Hihihihi...buku nie bukan setakat diary jer...
tetapi ader penerangan khusus mengenai penjagaan, seks masa hamil, penjagaan makanan, senaman, pantang, kelahiran kembar dan etc...
Banyak sangat kalau nak cter kat cnie..

Buku nie mmg besh sangat dan yang paling besh ialah...
RESEPI PANTANG......
Banyak tau yang Jasmin xtahu pon leh tahu....
hehehehe.......