Sunday, June 30, 2013

Jelebu VS Demam VS HFMD

Alhamdulillah...
Akhirnya hujan turun mencurah-curah minggu lepas kan...
kalau tak silap hari rabu hari tue...
Alhamdulillah...
Hujan rahmat tue membawa bersama jelebu yang sebelum ni mencecah IPU 700++

YES!!! HARI SABTU..
Jasmin masih ingat lagi perbualan antara Jasmin and my hubby
Hubby: yang..cuaca makin teruk nie...macam mane? cian lak kat Firas..
Jasmin: itula pasal..dalam rumah bertutup pon leh bau asap..sampaikan asap ade dalam rumah nie...
naik semput.
Hubby: orang tak leh cuti..ade job...biasalah keje waktu darurat...ayang bawa firas lari dari muar leh tak?
lagipon malam ade kendurikan kat Shah Alam....
Jasmin: Tapi hari ahad ade ghadering blogger..macam mane? bie leh datang?
Hubby: kalau takde pape..orang naik (pergi ghadering)
Dalam hari dah berkobar-kobar nak gie GHADERING GENG BLOGGER GOJES....hehehe
Jasmin siap-siap dalam kul 10 pagi kuarkan kereta...
Ya Allah..cuaca macam malam ok...
manakutkan ditambah bau asap yang menyesakkan dada...
Ayah, emak, adik, Firas dan Jasmin pon berangkatlah ke Nilai.
Tinggallah hubby yang dicintai..dalam hati dah nak menagis tau sebab jarang sangat berpisah.
Kalu g outstation pon kalau jasmin boleh ikut..jasmin akan ikut..hehehe
eh..back to topic...
Mase dalam perjalanan nak kuar rumah jer...
Ya Allah....jarak penglihatan tak sampai 100m ok...Jasmin bawa kete 30km/j..
dah macam semut....
tengok..dahsyatkan....
Alhamdulillah..bila dah nak sampai Pedas..jarak penglihatan semakin pulih....
Sampai jer Nilai kiteorang terus jer ke KOTA SERIEMAS rumah sepupu Jasmin.
Petang tue Firas dah start demam sikit...
Jasmin lak tak bawa ubat, so terpaksa keluar mencari klinik panel lak...
Ubat yang dibekalkan adalah coolfever dan ubat demam sajo...
Malam..terus pergi Majlis perkahwinan dekat Dewan SUK Shah Alam...
Sape peminat novel mesti kenal die la....hehehe
Seperti biasa Jasmin memang tak berapa suka pergi majlis berjadual dan berprotokol nie...
tak best ok...tak dapat merayap..tak dapat berbual dengan meja lain dan yang paling penting tak dapat makan sedangkan dah nak dekat kul 10 malam!!!!
ok...Firas..asyik tidur sahaja memandangkan badan masih panas lagi kan...
Fine..sampai umah dalam perjalanan balik pulak terlihat hutan kat PUTRAJAYA terbakar...
5buah lori bomba tue ok...so sesak di situ..
sampai Nilai dalam kul 1 pagi...
balik jer terus tidur tetapi....
Firas mula merenggek..
SUHU dah cecah 39.8 cel....
stanby ubat bontot dan termometer (pinjam cousin jasmin)
sudahnyer sampai ke pagi tak tdo...huhuhu
Esoknyer..pagi2 kol hubby cakap Firas demam panas dan hubby pesan jangan balik selagi die tak bagi balik muar...
Teringat pada ghadering GOJES..cepat2 inform kat aty bagitau keadaan sebenar...
cari2 no ciknaa pon tak de la pulak...
mesej-mesej etty jugak cakap tak pergi...
erm..melepas lah lagi nak pergi...
Petang AHAD tue jasmin sempat shopping Nilai 3 dengan ayah dan sepupu mase Firas tidur.
Mak yang tolong jagakan Firas..
Fuhh...orang jangan cakaplah...padat!!!
After shopping..siap2 tuk balik Muar...Ya Allah...pasrahkna diri...
IUP NILAI dah 98...
Balik jer muar..alhamdulillah...keadaan semakin pulih.
Tetapi Firas tak pulih lagi...
Esoknyer..cepat-cepat bawa Firas jumpe klinik panel lagi...
rupa-rupanyer Firas kene jangkitan HFMD...
atau kata lainnyer...sakit kaki tangan mulut...
oppsss...entry terpanjang....nanti Jasmin update pasal HFMF dan cara mengatasinyer ok!!!

Thursday, June 20, 2013

Apabila jari-jemari mula menari...

wah..tajuk itu tak tahan...
hehehe...

dah macam citer upin-ipin yang tajuknyer "JARI JEMARI SALLEH"

kali nak tukar 
"JARI JEMARI JASMIN"
leh tak..

Alaman..perasaan sungguh...

Kali nie Jasmin tengah giat dalam menjahit pulak
iyolah tahun nie mak den dah malas nak menjahit dan amik upah 
ape lagi jahit baju kiteorang
siap cakap..ko tempah jer la kat kedai..

Alamak...mesti larikkk budjet kan
 eh citer dah melalut..

kembali kepada citer sebenar okey..

Jasmin berjaya jahit baju ala-ala kemeja
(proud tuk diri sendiri)

nie baju ke-2 jasmin jahit tau..
baju pertama adalah baju kurung nursing.

TADAA......


baju kemeja ...

Jenuh tau nak menyiapkan..
Jasmin start lukis pola selepas budak kecik a.ka. Firas tidur dan semua baju dan makanan tuk masak semua selesai.
dalam kul 12 tgah malam gak...
gigih tau nak menyiapkan sampai amik masa selama SEBULAN!!!

mane lah tak lame bila datang mood menjahit barulah terhegeh-hegeh nak menjahit..hehehe

Di tambah laji bila tengah syok-syok buat pola..terdengar la suara si kecik nie nak susu pulak..

kalau ikutkan 1 hari jer dah siap tapi...(sendiri mau ingatla)

Contonyer macam gambar kat bawah nie...
macam manelah maknyer nie nak menjahi dengan tenang kan...

cett budak yang tak gheti duk diam
notakaki...agak-agak sempat tak nak jahir baju anak beranak raye nie...(tepuk dada tanyelah hati...eh!!!)

Tuesday, June 18, 2013

Kisah Kami Bertiga::Uniten in da house!


Korang mesti bosan kan...
lagi-lagi uniten...
lagi-lagi uniten..
ape dah..

dah xde tempat lain gamaknyer...

oppsss...
hahaha jangan dilayan daku yang tengah emo...

Ape yang best pasal UNITEN???
OF COURSE la tempat cintan cintunla katakan..
tempat yang sentiasa di ingati sampai sekarang.
hehehe

Zaman cinta-cintun....kurus tak?

Semasa menggandungkan Firas...hehe
GEMOK!!!
Dan gambar bawah nie semasa Firas setahun ok....

Pantang jumpe air mesti fikir nak berenang..alahai anak...jap lagi kita g swimming pool k..

Bertiga...

Ini budak dah panjang akal tau

Tgok!!! aishhhh....geram mama

Kene paksa bergambar...hehehe


Korang mesti pelik kenapa gambar kat tasik UNITEN pastu berhadapan MASJID lagi..
hehehe ............
Di situlah si jejaki propose si dara..
kehkehkeh...(lempang kang)

Ianyer menjadi kengan abadi tuk Jasmin sekeluarga...

Semoga hubungan yang terbina  kekal abadi sehingga ke JANNAH...
AMIN..

Saturday, June 15, 2013

contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

hai sume... 
First time nak masukkan Firas contest... :)
Neves mak ooiii...

sementera tue jomla terjah blog 

syarat ni untuk join ikut blog ye :-

1. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

2. Anda harus masukkan gambar banner contest. (gambaq Adelia di atas ye)

3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.

4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"

5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).

2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)

3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)

4.toys storage(pooh,cars,princess)

5.playmat mothercare(pink, lion)

6.toilet train toddler

7.elc purple with hanging toys


6. Submit kepada Safiyyah entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.

7. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.

start 12.6.2013 hingga 7.7.2013

Adelia...chomel tau..rasa nak gigit pipi tue.

mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"


MARILAH MERIAHKAN CONTEST NI...




Nie antara senyuman Firas yang paling manis dan paling Jasmin suke..

nama bujang teruna mama ialah MUHAMMAD FIRAS MUSLIM BIN MOHD NORAIEMAN
nama mama lak SITI NUR JASMIN BINTI ARSHAD


CONTEST BABY CERIA NI BANYAK HADIAH...tengok ni..

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys



FIRAS nk pilih hadiah

CAR TOYS STORAGE





Ape lagi!!!
Jom meriahkan contest nie ramai-ramai...
pasti tak menyesal tau...




Contest bermula sekarang!!!
12.6.2013 hingga 7.7.2013.



 sekian...

Baju Bundle untuk FIRAS!!!

Salam Jumaat semua...
Korang pernah tak belikan anak-anak korang baju bundle?
hahaha...
Jasmin tengah jalan-jalan ke rumah mak sedara kat Parit Jawa..
mase dalam perjalanan pergi tue...
tup tup kat ader satu kedai nie penuh orang tau..
rupa-rupanyer kedai bundle baru buka...
mula-mula hanya nak melihat jer...
hah..amik ko!!! beberapa pasang baju untuk si kenit mama nie...
Tadaaa.....
antara hasil rembatan....
Baju-bajan

Seluar...

Jumper kot...aha..tak tahu nama...

Kalu korang nak tahu nie semua bandle USA tau...yang baju dan seluar tue brand Carter's dan Disney...
Yang bawah sekali tue brand Genius Kids...

Korang mesti tertanya...nape lah jasmin sanggup beli baju bandle lak...
Dah takde baju baru ker? Baju baru pon ader je murah-murah kan...

hehehehe....Ade aku kesah?

Jasmin pon terfikir juga..
TAPI
 bila tengok baju yang wangi dan tak de langsung kesan kekotoran ker; berlubang ker...
terus la tangan nie gatal nak membeli..hehehe

Opsss...
Pasal harga lak..

Yang baju tue dan seluar  3 helai RM5
so beli 6 helali baru RM10
 Yang Jumper  tue Jasmin beli sehelai RM10...yang merah tue kain jeans tau yang light coklat tue lak cotton tebal...
Oklah...

sampai sini saja...hehehe

Eh...korang ade beli baju bundle tak???

Saturday, June 8, 2013

Misi Cari baju Firas lagi!!!

Hah!!!
Entry yang mak-mak yang suker sangat menyoping baju anak-anak..
Eh!! macam ramai jer anak...
hakikatnye baru sorang..
Sape lagi..si Firas tue sajo lah...

Next....dalam perancangan..Doa-doakan lah ek mamies semua..
dah tak sabar nak bau baby nie...
Firas dah masyam...
tak puas nak cium tau....

Baik..dah tersasar dari tajuk...

Semua harap maklum k...
Kalau ade anak nie of course la anak lebih di utamakan dari diri sendiri kan..
lagi-lagi tang baju-bajan nie..
mak-mak macam Jasmin nie pantang naw nampak baju cantik-cantik..
mesti nak rembat punya..
Lagi-lagi kalau tengah sale la kan..
sanggup ko bersesak bagai semata-mata nak cari baju tuk si Firas nih..

Antara yang di beli tak sampai sebulan...

1. SOGO SALE..(nie dari kak mimy kiter bagitau)

Brand Trudy & Teddy
 Kalau ikutkan satu bajuj jer dah nak RM100..Pitam mak!!!
Tapi disebabkan sale up to 70% semua nie tak sampai RM150 tau...
Jimat!!!
Terus decide buat baju raya..hehehehe

2. Dekat Jusco Bandaraya Melaka (tak tahu nama kedai)

jenama pon tak ingat..hehehe
 Kedai nie kalau tak salah Jasmin tingkat 2 (kalau tekan lift la) sebelah Poney kot..
Semua baju RM5 sahaja..
yang nie terus decide baju jalan-jalan..

hah..kan Jimat tue..
rase-rase pasnie sale kat mane lak ye...

#habislah duit babah pasnie..terus botak kepala tue...asyik kene paw jer duit...hehehe. Bukan ke mana buang duit tue..beli baju anak kesayangan bie jugak!!!