Thursday, March 29, 2012

The Birth Journey Lil Jr...(Part 2)

Sambuangan entry.....

Mesti tertanye2 leh ker bertahan if air ketuban dah pecah?
Answer: nak tahu kene bace sampai abis..hehehe (xjawab soklan kan)
sebenarnyer air ketuban Jasmin hanya linking jer....tapi banyak gak....bidan tue stopkan maser buat VE tuk perjalanan ke spital supaya bby x lemas. Tapi jangan tanyer mcm maner dier buat.....

oklah berbalik pada cter asalnyer....
Jasmin pilih ward yang ada 3 katil with aircond memandangkan ward 2 katil fullhouse. (xnak 1 katil coz xmau sorang2 dlm ward).

Bermula lah episode duk dalam ward yg xbesh tue....

Rutin harian Jasmin hanyalah baring, tdo, tenet, tgok tv  makan....tue jer sepanjang 3 hari.







Rutin kene lalui sepanjang duk spital lak:

5a.m: enjet antibiotik kat tangan n enjet kat bontot dos tuk matangkan paru2 bby
7a.m: sarapan time...air milo jer..
10a.m: Dr dtg check keadaan Jasmin n interview ckit.
2p.m: enjet antibiotik n enjet kat bontot gak tuk matangkan paru2 bby
5p.m: CTG
10p.m: enjet antibiotik...
Kan dah kene....hehehe



Buat pengetahuan korang, Jasmin kene habiskan 3 botol air garam (ala yg gantung n masukkan kat tangan tue)...
Jasmin n hubby degil...tgok mcm lambat jer dier kuar, ktorg lajukan biar cepat ckit habis...hehehe (jgn ikut k)

Malam jer Hubby akan tdo ngan Jasmin. kadang2 1 katil ngan Jasmin xpon katil sebelah...
mula2 mmg malulah kalau nurse2 tue datang kan...tp kiteorg buat donat jer.....hehehehe....

10 Feb 2012 (Jumaat)

Tunggu hubby settlekan keje kat pejabat....
Aktiviti samer jer mcm kat atas....bosan dah melanda..hahahha......

11 Feb 2012 (Sabtu)

Pagi2 lagi Jasmin dan excited...yesss ari nie mesti leh balik....
dalam kepala dah macam2 pk...makan nak puas2...hehehe...siap soh mak masak sedap2.

Dalam kul 10am, Dr Yau pon sampai check keadaan Jasmin. Die cakap kalau xder paper hari nie leh balik. Yeh!!! Lebar senyuman Jasmin ok....
Tapi kene buat scann dulu sebelom balik.....nak check air ketuban dulu...hehehe

dalam 11am nurse pon datang n g bilik Dr. Ceh!! Dalam hati yakin leh balik. Berbunga2 perasaan tau maser nie...
Oklah siap2 baring n pasang scan 4D tue. Dr cakap air ketuban atas dah xder...Kiri n kanan pon tinggal ckit...Mak aih....luluh jantung dengar tau...
Maser nie mata dah bergenang...bby ok x? 

Dr: U nak balil ker nak induce?
(eh terkezut leh lak ckp mcm tue)
Jasmin: Dr, bby leh suffer lg ker? which better?
Dr: my suggestion INDUCE!!! or u wan czer?
Jasmin: (Glupp...ngan mate bergenang) I wan be a normal doc...
Dr: Ok...

Naik jer bilik Jasmin terus kol hubby dengan air mata meleleh. My hubby dr site terus balik ke hospital. n my hubby tenangkan Jasmin. Hubby said: Jasmin kene kuat if nak bby suffer...yeh...
Dalam hati ibu maner mahu anak dier xselamat kan....
Think positive ok.....n Hubby pujuk siap belikan McD prosperity yg sedap tue...hehehe


Dalam kul 2 pm Dr Yau sampai. Dier cakap ngan Jasmin sama ada Jasmin dah ready for induce. I said YES!!!
Mula2 Dr akan soh Jasmin tenangkan diri tuk VE. ok!!! Bler Jasmin dah ready barulah Dr buat VE (VE xsakit ok) n masukkan ubat macam panadol tue..... 
2 Jam Jasmin xleh bangun dr katil ok...
wah bohsan melanda lg.


kul 5 pm lak buat CTG again.
Maser nie sakit xder lagi tau....walaupon mild constraction dah ader. tapi Jasmin xder perasaan lg.


Dalam kul 8pm Dr yau dtg lagi...check bukaan still 1 cm. Pastue masukkan 2nd  dos lak.
Dalam hati doa semoga Jasmin leh normal.....xnk czer.....(dengan penuh harapan). Hubby sentiase ader kat sisi jasmin maser nie. kuar pon just g beli mkan n beli CD....


Pssss....maser Dr dtg tue Jasmin berada dalam toilet. Jasmin jenis klu tempat baru mmg susah nk poo. So tgah meneran2 dlm toilet tue, Dr sampai mmg spoi la. Siap Dr cakap awak nak berak, beerak la dulu...tp memikirkan malu nak ckp sembelit jasmin ckp nnt leh sambung berak...(ADAKAH?)


Dalam kul 10pm sakit constraction dah start. Mula2 mild jer. Jarak dalam setiap 15min selang mcm tue. 
Cian Hubby sampai tertido2......

oklah nnt sambung lg ek.....





 

Monday, March 26, 2012

The Birth Journey Lil Jr...(Part 1)

Salam mummy and M2B....
hari nie Jasmin nak buat pengumuman...
Hari nie LAST DAY Jasmin ConFiNeMent...
Yeyeyeye......

Peh dah last day baru nak buat story pasal journey Jasmin bersalin kan...
(DUsssss lempang kang)

oklah xmau membebel lak kat cnie....

9 Feb 2012 ( Khamis)


Selalunyer pas Mr. Hubby g keje dalam kul 7.30 am Jasmin akan tdo semula dalam 2-3 jam balik. Maklumlah start masuk 3rd tri nie Jasmin jenis susah nk tdo malam. So tdo tue Jasmin ganti balik @ nama lainnyer qodo' tdo..(eh ader ker istilah tue?)

Tapi ari khamis nie Jasmin ader check-up ngan Dr kat KK Sg. Mati. So dalam kul 8 am Jasmin dah kene bangun. Tup2 Jasmin bangun jer tetibe basah jer meleleh kat kaki Jasmin. Jasmin dah termenung kat tepi katil tue. Siap pk air ape nie? Terkencing ke? (almaklumlah last2 nie mmg Jasmin kuat buang air) tapi pk2 balik...xder warna, bau pon xder...

PEH...sah2 nie air ketuban....

Jasmin terus panggil mak cakap air ketuban dah start kuar walaupon x banyak...
Mak siap2 terus soh kol Mr. Hubby....
Jasmin cepat2 la kol Mr. Hubby.
Luckly, Mr Hubby lom bergerak ke Melaka...kalau tak terpaksalah drive sendiri ke spital....

Jasmin siap kol KD Kesang tanyer nk terus g spital ker g KK dulu...die cakap xper g KK dulu memandangkan Jasmin xder sakit2 lg...so nnt Dr sane leh tolong check kan tuk Jasmin skali.....

Sementara tunggu hubby balik...Jasmin sempat amik madu lebah...
(nnt leh tahnik kan bby)..
Pastue siap mandi n nbawak barang2 masuk dalam kete.
Tapi Jasmin mintak lebih kain batik kat mak takut kete nnt penuh ngan air n boleh alas kerusi skali...

Sampai jer umah, Hubby terus amik barang masukkan dalam kete...
Dalam kete lak senyap jer....dalam kepala nie kosong....xtahu nak cter per...
Last2 berenti  kat pam minyak...Hubby beli makanan ringan barulah kiteorg cter...hubby buat lawak pon Jasmin gelak dalam paksaan...( dalam hati nie dup dap dup dap)..... 

Sampai jer kat KK g. Mati Jasmin terus kene check tekanan darah...
Mak aiihhh..naik ko 130/90...terus masuk dalam bilik....
Jeng...jeng....jeng...
masuk jer dalam bilik tue 2 staff nurse dah tunggu...yang geramnyer diorg leh lg berbual2 punye lah lame sambil belek2 buku merah tue...dalam hati nie menyirap jer....tabahkan hati Jasmin....
lamer gak lah dalam 20 minit mcm tue duk dengar diorg berbual barulah tanyer Jasmin...
Jasmin cter air ketuban dah start kuar...barulah soh Jasmin baring atas katil....

And 1st time buat VE. Dalam kepala ramai cakap VE tue sakit. Mase first2 buat Ve tue pakar bidan soh tarik nafas dulu n fokus. bler dah tenang baru die selok....Alhamdulillah mmg xsakit...
So bidan tue cakap mmg ader air ketuban n dieorg kuarkan baki air ketuban tue....bukaan baru 1 cm.

Pas selesai jer VE tue (tapi dada nie dup dap dup dap) check lg skali tekanan darah....
mak aihhh makin naik 161/108...siap buat 3 kali test. Nurse tue cakap mesti Jasmin tgah berdebar skrg nie (ish xyah tanyer pon mmg tahu kan) so dier soh Jasmin baring dalan 1 bilik rehat sementara Hubby beli makanan..(mmg lapar tahap cipan ok). Maser nie jam dah kul 12 tgah hari. Pas makan jer nurse tue check tekanan darah lagi. Alhamdulillah...dah ok n nurse soh g spital tuk warded...

Dalam perjanan nk ke spital tue kepale nie lak pk set bersalin lim beli lagi...barang2 bby yang beli online xtransfer duit lagi...ish macam2 kan ingat. Last2 soh hubby beli kat stokis jer memandangkan hubby xgheti nak beli barang2 mcm tue....

Sampai jer spital...Ops Jasmin pilih spital swasta kat Tey Maternity Specialist & Gynae Centre Sdn. Bhd. Spital  nie leh dikatakan yang terbaik kat Muar la...sape2 duk Muar mesti tahu spital nie...beshnyer spital nie bersebelahan shooping mall.....hehehe

Pas register jer terus masuk ke labor room. Maser nie check Dr Yau..Dr Yau mmg lembut jer orgnyer...so maser buat VE pon xsakit ok.....bukaan baru 1cm check air ketuban ok n bby leh suffer lg...memandangkan kandungan baru 37weeks so kalau boleh nak tunggu 38weeks cos nak bagi paru-paru bby kuat...nak xnak kenelah tahan ward 3 hari tuk pantau...if ok leh balik klu x kene induce....

opsss...nnt Jasmin cter lain kali ek...sambungan nyer.......
bby dah panggil2 tue....nk nenen.....

Saturday, March 24, 2012

Set bersalin....

Salam sume....
lamer kan xupdate blog....
bukan malas tau tapi setiap kali bukak laptop jer mesti ke lain...
hahahahha

STOP!!! (out of topic ok)

Jasmin berangan sangat nak beli product NR @ Nona Roguy nie....
macam dalam gambar nie....
Kredit to Mr. google.....

Jasmin siap dah deal ngan dealer kat FB...
agak murahlah dr harga pasaran n siap bagi free 6 barang lagi..
tapi apakan daya...
hajat xtercapai.....
Naper ek?

Coz hari yang planning nak bank-in duit tue adalah hari Jasmin bersalin...
ops bukan bersalinla..tapi warded.....

So....melepaslah...

So...sebelum Jasmin gerak ke spital Jasmin soh Mr. Hubby g beli jer product kat stokies HPA....
Memandangkan Mr. Hubby nie xtahu nak membeli terpaksalah bagitahu detail package product nie....

mcm nie lah product HPA kat bawah nie...
Ok...tapi yang besh adalah spirulina...
Spirulina nie buatkan xder sembelit...

IT'S TRUE ok.....
Set bersalin HPA mengandungi:-

1. Minyak Barut (2 unit).

Gunakan minyak ini untuk mengelakkan kemasukan angin. Sapukan pada seluruh tubuh terutama di perut serta sendi-sendi yang lenguh.

2. Minyak Bayi (2 unit).

Gunakan pada bayi untuk senak, kembung perut, sering menangis pada waktu malam. Sapukan pada perut dan dada.

3. Teh Herba (1 unit).

Minuman berherba yang bertindak sebagai penyembuh luka dalam dan juga berkhasiat untuk mengembalikan kesihatan dan kesegaran.

4. Ubat Periuk (4 bunjut X 12 hari).

Rebus 1 bunjut bersama dengan 600ml air dengan api yang perlahan sehingga mendidih. Minum 1 cawan teh untuk 2 kali sehari pada pagi dan petang. Satu bungkus boleh diminum selama 3 hari.

5. Kapsul Wanita A & B.

Diambil selepas meminum ubat periuk. Amalkan satu kapsul A dan satu kapsul B setiap malam.

6. Ubat Basuh (Kegunaan Luar).

Rebus ubat ini dengan air melebihi sukatan herba yang sedia ada dengan api yang perlahan. Basuh di kawasan peranakan setiap pagi selama satu minggu selepas hari ke-40 selepas bersalin.

7. Spirulina.

Digunakan untuk menghindari sembelit, memperbaiki penghadaman dan penyerapan. Spirulina juga bertindak sebagai pencuci kolon dan sekaligus mengeluarkan keracunan dalam badan. Selain itu, spirulina juga memberi tenaga. Amalkan 2 kapsul pada waktu pagi dan 2 kapsul pada waktu malam selepas makan.

Info Tambahan :

1. Ubat Periuk (4 bunjut)

-menggunakan campuran pelbagai herba terpilih seperti pokok kacip fatimah bagi mengembalikan perca peranakan wanita dan membersihkan darah nifas.

Peringatan : 1 bunjut untuk 3 hari sahaja. Diambil selepas 3 hari bersalin bermula hari keempat hingga hari ke – 15. Minum 3 kali sehari iaitu sebanyak setengah cawan teh biasa. Ubat ini akan mengeluarkan banyak darah nifas yang kadang kala berketul-ketul.

2. Herba Sihat Wanita A dan Herba Sihat Wanita B

- Bermula pada hari ke- 16. Cara pengambilan – Herba Sihat Wanita A ( 1 pagi dan 1 malam) dan Herba Sihat Wanita B juga dalam dos yang sama.

3. Spirulina

- 1 kapsul pada waktu pagi dan 1 kapsul malam. Penggunaan selama 15 hari bermula pada hari ke- 4 hingga hari ke- 19.

4. Minyak Barut

- Penggunaan minyak barut adalah untuk mencegah kemasukan angin. Sapu minyak barut pada perut dan ari-ari serta sendi-sendi yang lenguh seperti betis dan kaki. Minyak ini amat sesuai digunakan sebagai minyak urut.

5. Minyak Bayi

- Gunakan minyak ini untuk senak dan kembung dan sebagai minyak urutan bayi.

6. Teh Herba

- Diramukan daripada pokok Centella asiatica (pegaga) untuk membantu mempercepat penyembuhan luka dalaman dan merawat penyakit kuning. Masukkan satu uncang teh ke dalam segelas air suam dan tutup gelas tersebut dan minum selepas 10 minit pada hari pertama selepas bersalin. Teh herba ini juga baik untuk kesegaran badan dan mengelakkan daripada sembelit. Satu kotak mengandungi 35 uncang untuk lebih sebulan.

7. Ubat Basuh

- Hendaklah digunakan selepas 40 hari bersalin. Rebus ubat basuh dengan api yang perlahan. Basuh di kawasan peranakan setiap pagi selama 7 hari berturut-turut.

**Sebagai tambahan ibu-ibu amat digalakkan menggunakan Herba Barut sebagai pelengkap set bersalin yang mengandungi herba yang bertindak sebagai pelawas, mengecutkan peranakan, mencegah kemasukan angin ke ruangan peranakan dan baik untuk mencegah fibroid.

Nota kaki: Set Bersalin nie sesuai tuk Jasmin yang suke makan ubat jamu banyak2....ubat periuk pon xderla rasa pahit..rasa mcm air masak jer cumer berbau rempah. yang lain2 tue mmg ok n xder baby kembung perut @ juandis...alhamdulillah.....

Sunday, March 4, 2012

Pengalaman Semasa Preggy (*___*)

Salam sumer.....
Lamer sangat Jasmin x bukak blog nie....
mesti penuh sawang kan...kan.....
Kali nie Jasmin nak kongsikan pengalaman Jasmin semasa mengandung....
Pengalaman mengandung anak pertama la katakan....
Pengarang Jantung Jasmin n mr. Hubby....(*___*)



1. Berita Gembira + Confius
Jasmin pernah tulis kat entry nie....
Kesimpulannyer maser urine test tue Jasmin blur coz just nk amik MC (malas sgt nk g keje) tp Dr lak suggest amik urine test..It's POSITIVE. Perasaan blur, xder perasaan..entahlah sukar nk describe perasaan nie...masuk kete terus kol Mr. Hubby n bgtau berite terkejut nie....Dier pon terkejut gak sampai terdiam seketika...hahaha....bila pk kan mcm lawak tp cam xcayer....niat hati lain lain lak brite yg dapat....anyway kami sangat2 happy......Alhamdulillah...syukur kepada Allah....

2. Morning Sickness
Masa awal2 trimester 1 xderla pulak morning sickness tue....maser start jer bulan pose a.k.a Ramadhan 2011; maser nie Jasmin baru masuk trimester 2 atau bulan ke-4. Jasmin puasa la seperti biasa tapi hari pertama cabaran mmg banyak coz musim buah durian n family Jasmin n family Mr. Hubby lak gler durian..bayangkan sampai menitis air mata tahan dr makan durian. Last2 my hubby kecian bg gak seulas...hehehe walaupon xpuas tapi lebih baik kan.....

Hari kedua lak...Jasmin mula pening kepala...walaupon pose tapi Jasmin tahankan diri gak...last2 hari ketiga lak Jasmin start muntah2....erm bayangkan lah maser bulan pose yang makanan yang paling best2 Jasmin xdapat nak rasa...makan sikit jer nk muntah...nak drive pon xleh...pening jer kepala....last2 Jasmin sempat berpuasa selama 3 hari sahaja.

Tapi yang peliknyer bler habis pose, morning sickness Jasmin pon turut hilang.....nampaknyer Jasmin terpaksa menggantikan pose sebanyak 26 hari....(boleh ker?) Insyaallah....

3. Perubahan Bentuk Badan
Masalah nie sumer akan dihadapi oleh M2Byang lain...
Jasmin xnampak perut sampaila Jasmin preggy 5month....
masalah stech mark pula mmg merisaukan Jasmin. Walaupon Jasmin menyapu perut ngan bio oil dan minyak zaitun...tetapi strech mark mula menunjukkn diri sejak Jasmin preggy 7 months lg. Mak ckp kulit Jasmin jenis nipis...so senangla strech mark tue dtg......

4. Pemakanan
Makan....makan....n makan......
maser Jasmin tgah morning sicness tue...bler bau coffee exp Starbuks mmg xleh bau....sedangkn dulu merupakn favourate Jasmin.

Tapi pas baik jer morning sickness tue....Jasmin bedal jer sumer makanan kecuali yg xleh dimkn la.....tp jasmin paling gler aik kelapa....boleh katakan setiap hari Jasmin minum air kelapa.....hehehehe

5. Supplement
Jasmin hanya makan supplement IBERET FOLIC -500 ngan NeurogainPB nie jer...
Jasmin penah makan pil yang Klinik kerajaan bagi...tapi disebabkan rasanya dan bau yang xbesh jadi Jasmin makan pon selang-selang.....lagi satu masalah Jasmin kene sembelit...

Pas amik IBERET FOLIC dan NeurogainPB nie...alhamdulillah masalah Jasmin selesai. Lagipon semua vitamin dah lengkap dalam iberet tue n Jasmin xpernah skip pon makan ubat...CAYALA.....
 


6. Kaki Bengkak
Masalah kaki bengkak bermula Jasmin preggy 8 bulan. Dah naikkan kaki pon still kaki mcm belon bler dah start berjalan banyak....Lagipon Jasmin mmg seorang kaki Jalan. Window shooping mesti menjadi keutamaan Jasmin. Walaupon Mr. Hubby xteman pon Jasmin leh pergi sorang2. Sanggup tau....tue yang salah satu factor Jasmin terbesalin awal kot...hehehehe

Tapi mmg betul kata MIL n my mom sendiri...bler dah nak dekat bersalin kaki tue xbengkak langsung...kalau x kalah kaki gajah tau.....

7. Mengidam
Alhamdulillah juga Jasmin xpenah nak mengidam makan yang pelik2..tapi makan yang sedap2 of course la. Tapi Mr Hubby lak yang mengidam sebenarnyer....Antara makanan yang xpernah miss ialah Ayam panggang Nando's dan air REBINA...klu xdapat dier mesti merajuk...aduih......pelikkan.....

Pastue nak jadikan cerita selera makan Mr. Hubby pon semakin menjadi2 sampai dah jd MR. BUNCIT dengan jayanyer...hehehehe

8. Jerawat 
Nie adalah pengalaman yang paling besh...
sepanjang Jasmin mengandung xder sekalipon jerawat yang degil nie muncul dekat my face tau....beshnyer kalau lah jerawat nie beul2 xder.....bahagia rasanyer.....(*__*)

9. Kesimpulannya....... 
Apa pun yang Jasmin rasa sepanjang preggy nie aalah sesuatu yang amat manis sekali. Sukar nak lupakan. Harap pas nie akan ader lagi rezeki tuk second bby lak...AMBOI xsabar lak rasenyer sdangkan bby Firas baru 22 hari...hehehehe...

Saturday, March 3, 2012

Saya Dah selamat bersalin...(*___*)

Assaamualaikum......
Hari nie dah masuk hari ke 21 Jasmin berpantang .....
Jasmin minta maaf sangat2 coz dah lamer x berblog nie...
xtahula naper malas sgt2...
lagi2 ngan kehadiran pengarang jantung Jasmin terbaru....

Alhamdulillah....Syukur pada yang Maha Esa.....
Jasmin perkenalkan my lil Jr....

Nama: Muhammad Firas Muslim Bin Mohd Noraieman
D.O.B: 12 Feb 2012
Masa: 7.42 a.m

Psss......Jasmin lahirkan bby nie maser 37weeks lg...bby xsabar nk kuar dr pewut mama dier....hehehe....(*__*). nnt Jasmin cterkan pengalaman Jasmin bersalin tau....mmgmenakjubkan...CAYALAH...