Thursday, December 19, 2013

Firas dan aktiviti setiap petang

Minggu yang paling memenatkan bagi mak buyong...
Hua..cepatlah Jumaat....
Ala...Jumaat pon kene turun site jugak..
Hari nie barulah dapat masuk opis tapi....
Banyak paper work la pulak..
Nie pon amik masa 10minit jer tau...
Semalam jeng..jeng..jeng...jantina adik baby dah CONFIRM!!!!
Alhamdulillah....
tapi nanti Jasmin citer di lain episode k...
Jasmin nak abiskan entry cik abang Firas nie dulu....
Jasmin nak share apa yang selalu Firas buat bila petang menjelma...
Firas start keluar jam 5.30 petang sehingga kul 6 lebih...
Kalau hujan, main dalam umah jer la...
Jasmin ajak Firas explore sejak Firas umur 10bulan lagi..
sekarang, takyah cakap...pantang petang jer dia dah siap tarik-tarik tangan mama sebab nak main...
oklah, Jasmin share apa yang Firas lakukan dan boleh dikatakan aktiviti wajib setiap petang...
Firas dan bola sepak
Yang nie babah Firas yang terapkan....bola yang biru nie memang untuk main kat luar...
dalam rumah pon ada bola juga tau....
Sejak kecik memang Firas terlalu minat pada bola..
Bila tengok bola...die ngan babah la terjerit-jerit
 GOLLL!!!!
mama malas nak layan bola nih..baik mengemas apa yang patut lagi penting....
Babah cakap Firas besar cikit, nak bawa Firas main bola padang lak...
badminton Firas tak berapa minat la pulak!!!


Firas dan Playground
Jasmin kan duduk kat Muar, so kat Muar nie ada Tanjung...
Seminggu sekali atau tengok pada keadaan...Firas wajib pergi playground...
mula-mula memang Firas takut.....
Tapi sekarang, gelunsur or slide yang tinggi pon die dah boleh turun sendiri...
Siap action nak main sendiri..
dan yang paling penting, Firas dah mula nak berkawan...

satu petanda yang positif tue...


Firas dan air..
Hah!!! sapa yang mengikuti blog Jasmin mesti tahu yang Firas nie hantu air a.k.a kuat main air
So, kalau kitaorang siram pokok bunga kat depan nie..
Firas akan join sekaki tau...
sambil siram pokok bunga sambil main air...
hehehehe.....layan jer la...

Firas dan haiwan ternakan
Kalau sapa yang tak tahu, Jasmin duk area kampung...
so kalau kat kampung nie macam-macamla haiwan yang leh jumpa kan...
ayam, kambing, itik, lembu, dan banyak lagila
Kalau ayam, Firas nie dah tak layan sangat...
makin die kejar ayam tue adalah...
Tapi Firas paling suka tengok COW...
asal jalan jer..mesti kene check in tengok COW dulu...
kalau tak, die asyik cakap...COW...COW..COW...sepanjang perjalanan...
tak tenang mak nak drive...
so, layang jer la dulu open zoo kat cni...
hehehe...setakat nie jer yang Jasmin mampu nak cerita..
kalau ikutkan banyak lagi aktiviti yang Firas suka...nanti kalau free Jasmin update lagi k...

Monday, December 16, 2013

Firas VS CAT!!!

Hoorey...hari nie dah hari ISNIN!!!
huahuahuahua......
malasnyer maklumlah Monday Bluess.....
Jap lagi dah nak gerak ke TNBJB..
pastue kul 3ptg lak rushing ke TNB Muar...
hahahaha...sanggup mak buyung???


Babah lah kene pergi TNB Subang....
Anakku, Firas???
Muar!!!

Hua..cepat-cepatlah hari nie berlalu..
Dah rindu ngan anak gamaknyer.

Sabar e Firas, abis jer keje mama rempit balik umah cepat-cepat k.

Sayang masam mama..

Kali nie Jasmin nak share salah satu kesukaan Firas...
iaitu Bagi KUCING MAKAN!!!

Kucing kat umah Jasmin ade lebih kurang 20 ekor...
tapi bukan Jasmin yang bela la....
Mak dan ayah Jasmin yang jaga....
Semua kucing nie baka parsi dan yang hitam tue (dalam gambar)
baka parsi mix kucing hutan la.....
tapi dialah hero kat umah nie...
Semua kucing lain takut nak datang umah kiteorang tau...
sape datang, mesti kene kejau nyer dengan si Kontot nie...(hehehe nama kucing hitam nie sebab ekor die kontot)

layan jer la gambar k...

antara kucing yang kekenyangan selepas makan. Yang hitam tue la kontot....

Firas tengah sibuk layan Cat die makan.

Sebahagian kucing yang datang...

hahaahaa.....rajin tak?

Sampai sekarang rutin nie Firas buat setiap pagi dan petang tau....hehehe....
sayang anak mama, dah yang teruja adalah Firas pandai sayang akan binatang.


Wednesday, December 11, 2013

Kegilaan Firas: Mandi KOLAM


hari nie....

11  .12  .13   
sajer jer nak update pada tarikh keramat konon-kononnyer....
eh..ker hari Cik Ta la kengkonon.....

Dah lama sangat tak update cerita pasal Cik Abang Firas nie...
dah nak masuk 1 tahun 10 bulan tau,,,
kejap jer masa kan....

Kali nie aku nak cerita pasal kegilaan Firas terhadap kolam mandi....
Pantang jumpa air mesti nak main air....

Sejak Firas masuk 1tahun dah memang tak dapat di pisahkan dengan air...
hahaha tue la Firas 6 bulan jer dah ajar si Firas nie berenang...
kengkonon masa tue nak bercuti di Pulau Pangkor.....

Sekarang amik ko!!!

Pantang ajak g mandi...
mesti die yang masuk dulu...
kalau Firas dah mandi pon..turn Jasmin atau babah die nak mandi pon die join sekali tau...
adoiii.......melambung bil air nak oiii!!!!

Sehari paling minimum 3 kali mandi!!!
Ko ADA???

Max..korang pandai-pandaila kira yerk....hahaha

Sejak Firas dah masuk 1tahun 6bulan, dia dah pandai bukak baju sendiri termasuk CD n pampers....
Kalau nak ajak pergi mandi takde drama....
TAPI...
Nak ajak keluar dari bilik air....
Susahnyer!!!!! grrrrr....
 bayangkan paling sekejap 20minit...dan pernah jejak 1jam tau...
lama tak lama la tue...

Kadang-kadang kalau rajin tunggu jer die mandi atau main-main air..
tapi bila dah lama sangat....
Jasmin pon buat-buat tinggalkan die...

Nak tahu ape jadi...
Firas buat tak tahu jer...adoiii!!!!
Geram ok....

Kalau Firas taknak kuar gak, Jasmin angkat jer..
tak pon tunggu die kuar sendiri dari bilik air...

Alhamdulillah..kalau berus gigi pon die ok jer...
selamat di situ....

eh..panjang lak Jasmin melalut nie...
layan jer la gambar nie k....

syok woo main air...

hah..tengok tak layan mama pon...

kacau la mama nie..amik gambar kita lak....
Eh..lupa lak.....
dalam bilik air kita orang siap Firas curi jug air mak tok die tau...
hehehee.....

yang Hijau tue adalah alas kaki supaya Firas tak tergelincir dalam toilet....
Alah....beli kat Mydin jer.....

Sorry la gambar sensor ckit..hihihihi...
maafkan mama k...

Monday, December 2, 2013

Alhamdulillah...sebulan sudah...

Alhamdulillah..hari nie dah 2hb Disember...
30 hb Nov genaplah Jasmin sebulan bekerja 
Erm..perasaan....
ape ek...agak-agak???
Yes..of course masih lebih rela bermalas-malas di rumah bersama-sama anak tercinta...
Firas..mama rindukan Firas sangat-sangat....
Alhamdulillah....mengandung kali nie Jasmin dimurahkan rezeki dengan dapat tawaran kerja yang boleh dikatakan ok...
Ye lah..walaupon bekerja lain tempat dengan husband tersayang, 
TAPI....
Boleh dikatakan setiap hari Jasmin pasti akan jumpe husband tak kira la ditempat keje atau pon di site...
Sebabnya, Jasmin sorang yang conquer kontrak kabel dan HDD serta breakdown dalam syarikat nie...
Senang citer, semua pasal TNB, Jasmin handle sorang-sorang.
eh..eh..jangan salah anggap e..Jasmin tak keje ngan TNB tau, Jasmin hanyalah kerja sebagai sub sahaja.
Hah!!! inilah keje yang hubby Jasmin nak kan..
Masa Jasmin pergi inerview TNB pon, Hubby banyak kali cakap kalau boleh tak nak isteri die keje ngan TNB..APAKAH???
so, now...i'm happy!!!
Kerja kat cni best sebab takde punch card..so takdelah terkejar-kejar nak pastikan kad di punch card
 jadik....tuk nasihat diri sendiri supaya berdisiplin dan faham akan tugasan dan tangungjawab yang telah di amanahkan kepada diri sendiri....
Cuma yang tak best adalah kene gi site walaupon sekarang Jasmin preggy 6bulan setengah...
Harap agar Allah S.W.T memberikan Jasmin dan kandungan kesihatan yang baik dan sentiasa dilindungi dari segala malapetaka....
Ameenn...
Harapan Jasmin supaya dapat membantu keluarga dan dapat manjadikan yang lebih baik dari semasa ke semasa dalam kehidupan seharian...  


hahaha....sajer letak gambar si Firas nie yang semakin bijak dan panjang akal.....