Tuesday, 19 March 2019

Bekal Anak Ape Nak kene Prepare Ni?

Assalamualaikum korang.

Sudah 3 bulan Firas bersekolah rendah...
Kalau ikutkan Firas dah boleh ikut peraturan sekolah dan ikut rutin sekolah.

Firas sebenarnye tiada masalah langsung sepanjang sesi persekolahan bermula.
Firas akan bangun sendiri dalam jam 6 pagi.

So, die akan bangun, mandi dan pakai baju sendiri.
Cume aku kene readykan pakaian untuk die sahaja.
Selalunyer setiap malam aku akan kemas siap-siap beg sekolah die ngan baju sekolah.
Senang kan...esok terus prepare jer kan.

Firas nie dah terbiasa bawa air masak dengan bekal masa kat tadika lagi.
Tadika Firas dulu wajib bawa air masak dan bekal tue optional if Firas lapar.
Aku selalu bekalkan Firas roti nutella jer la..
Dah itu jer yang die mintak sepanjang 2 tahun tadika...hahahahaha
Tue yang malas aku nak amik gambar.

Bila firas masuk jer darjah satu...
Aku mula nak variasikan bekal die tau...
Tapi...
Mula-mula die minta roti gak sebagai bekal die...
Tapi agaknyer die mula bertanye nak nasi pulak..
Aku tanye die nak nasi ape?

"Nasi lemak ngan egg"

ok baik...dengan rela hati aku sanggup masak untuk bekal anak.

pastue nak "Nasi white,  pedas and egg"
maksudnye Nasi putih dengan sambal dan telur.

Pastue kadang-kadang die minta
"Nasi White, fish and kekicap"
Maksudnye Nasi putih, ikan dan kicap.

Nie nasi puth, ikan cencaru dengan kekicap
Tapi Nasi memang takleh tinggal.

Korang nampak jer Firas nie kurus kering wei....
Tapi sarapan wajib nasi!
Style orang Muo memang pagi wajib NASI.
Kalau aku bekalkan roti pon nanti die beli nasi juga kat kantin.

Try masak lain, kali nie hotdog tapi tetap bel nasi kat kantin
nie peneman mama diwaktu pagi.hihihihi
Nasi kalau masak 1 pot die sorang jer leh habiskan.
Itulah misterinyer Firas nie, aku tak tahu die makan banyak-banyak pastue buang.
Klu lah mama die macam tue haih...lompat bintang mama oiii!!!

Harap aku istiqomah untuk buat bekal untuk Firas.

Doakan lah ye...




Monday, 11 March 2019

SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KE 8!!!

Assalamualaikum

11 MARCH 2019

Hari nie genap 8 tahun perkahwinan aku dengan hub...
Rasa macam lama jer..
Macam dah berbelas tahun kawen dengan die...
Eh....hahahhahaaha

Yelah...mane tak nyer...asyik-asyik jumpe jer kan..
Walaupon sekarang dan 2 tahun lepas seminggu seteret baru nampak muka...
Sape yang tak tahu, Aieman nie geng "STANBY",
So, seminggu kalau die stanby memang la tak jumpe wei...
Walaupon stanby dalam daerah yang sama....

Seminggu dei free lak pon tak jumpe sangat...
dah kene buat shif load...
So, bile masa "ME TIME" aku ngan die..
hhahahahha....
Cer teka!!!

Tentulah time waktu pejabat...
WAKTU REHAT barulah kiteorang dapat makan sama-sama pon dah 'heaven' pon rasanyer...

Kadang-kadang tak kisah pon kalau die bawa kawan sekerja die sekali...
Aku pon dah biasa dengan kawan-kawan die...
Memang semua dah kenal aku ngan laki aku akrab semacam....
walaupon dalam opis...

Kalau time die stanby then, anak-anak aku semua nak jumpe babah die;
Aku sanggup makan kat kantin TNB tue jer..
Ape de hal...

Aku jenis tak kisah pon kalau ade jalan aku dapat 'ME TIME' dengan cara kami sendiri.
Kalau orang luar tengok kami nie macam belangkas.
Ye lah beb, kat umah pon susah nak jumpe, kat luar pon kami sanggup jumpe.

hahahaha...

Untuk tahun nie, Aieman pon start sambung belajar lagi,
So, masa tue jadi makin ketat lagi!
Takper...susah-susah dulu, insyaallah senang kemudian.

Doakan kami kekal bahagia sehingga ke JANNAH!!!
Amin.

TEROBEK GAMBAR LAMA....
Jangan pandang lama-lama....
Aku kenal dengan Aieman dari tahun 2004 lagi..
Aku memang ingat tarikh keramat kiteorang
28/12/2004
&
11/3/2011
Sebabnyer kedua-dua tarikh tue adalah tarikh TSUNAMI

28/12/2004 tsunami acheh
11/3/2011 tsunami jepun

Insyaallah takkan ade tsunami dalam kehidupan kami.
Bile aku pikir-pikir balik, dah lama sangat kami tak gaduh.
Gaduh kecik ke gadoh besar ke dah takde.

Ke sebab kami semakin matang dan faham perangai bususk masing-masing. hahahahaha

Abaikan jer lah.
Yang penting aku masih sayangkan keluarga kami...

Ya Allah,
Rahmatilah keluarga kami nie.
Berikan kenikmatan atas rezeki yang kau berikan.
Ya Allah,
Jagalah keharmonian keluarga kami.
Jagalah orang-orang yang aku sayang.

Amin YRA.........

Amin....





This entry was posted in

Monday, 25 February 2019

Anak::Firzana Nur Milliya masuk sekolah!!!


Assalamualaikum,

Hai korang....

Dah sebulan wei Firzana masuk sekolah...
Alhamdulillah memang takde langsung drama..
Drama k-pop ker drama melayu ke...memang takde wei..

Berbeza sangat dengan abang die yang dulu tue...
2 bulan menyiksa jiwa dan raga wei..
~fuhhhh lap peluh!~

Firzana sekolah tempat yang sama dengan Firas dulu...
Sokolah Tadika Ad-Din atau LITTLE CALIPS
Full time tapi hari ahad mama amik awal sebab mama tak keje...
Hari lain-lain lak atok amik dalam kul 3 petang...
So, mane yang full time nyer nie...

1st day school.....anak bapak sangat

Mase 1st day Firzana masuk tadika, mama tunggu jer dalam kereta,
Just babah jer hantar Firzana...
Mama is seriau sebab masih trauma dengan 'Firas'...hahahhaa
But, mama notis, takde drama langsung....
Mase balik lak, sampaikan teacher yang angkut Firzana balik.
Siap buat-buat tak nampak mama.
Bila mama panggil suruh balik, die leh cakap "ala, mama, nana lom abis main lagi dengan fwen"
~Rolling eyes mama tau~
Hampeh tul.

Aku notis banyak benda bile die masuk sekolah...

1. liat sikit bangun tidur tapi still takde masalah nak mandi ngan pakai baju..cuma tudung tue jer aku pakaikan sebab mama pakai cantik sikit ~ewah~
2. kalau bawa bekal selalu tak abis....sekarang aku dah malas nak bawa bekal lagi...
3. Teacher cakap die tak gheti duduk diam..."ade duri kot kat bontot die" hahahaha

overall....100% Firzana lulus masuk sekolah...sampaikan jumpe kawan dah lupe mama babah....


time balik sekolah...adehhh kuar jambul



Alhamdulillah...
Nana Pass!!!

Tuesday, 15 January 2019

Anak::Firas 1st Day School

Assalamualaikum.....salam korang

Kali nie Jasmin terlalu excited...
Maklumlah anak baru masuk darjah 1
Jasmin hanya registerkan Firas kat kawasan rumah mak Jasmin..
Sape yang tahu kan...rumah mak senang sikit nak pantau...
Kire rumah mak jadi transitlah Firas untuk sekolah sebangsaan dengan sekolah agama.

Hari pertama (selasa 1hb Jan 2019)

Dari pagi lagi mama ngan baby Firzani teman Firas ade perhimpunan.
Firas ok jer takde dramaking bagai.
Masuk kelas pon ok.
Pastue mama balik la umah tokmak (panggilan nenek dieorang)
Rehat tue mama ngan babah datang nak tengok Firas beli makanan kat kantin.
Memang kene guard 100% mase nie dari beratur beli makanan, beli air, basuh tangan sampailah letak bekas makanan ke dalam besen yang disediakan.

Harga makanan pon agak murah iaitu nasi lemak RM0.80 dan air biasa RM0.70. Air kotak RM1.

So, kiteorang deside bagi Firas duit belanja RM3.
Bekal pon bawak gak...

Hari pertama bekal tak abis sebab dah makan banyak mase rehat.
Babah siap belikan extra duit belanja lagi...
Beli karipap bagai....

Balik babah amik naik motor..
Mandi, tukar baju sekolah agama, kul 2 lak babah hantar pakai motor gak.
Sekolah agama tak bawak duit sebab sekejap sangat waktunyer...
Hanya dari jam 2 petang ke 3.30 petang sahaja.

Hari ke 2 (Rabu 2hb Jan 2019)

Kali nie Jasmin hanya hantar Firas kat sekolah sahaja pastue terus hantar Firzana lak kat Little Calips untuk orientasi selama 2 hari.
Nanti Jasmin cerita kat next entry.

Rehat lak, Jasmin still datang untuk jadi mamadom...
Masih kelam kabut untuk makan kat kantin.
kiteorang siap pasrah kali nie kalau duit tak dapat balik atau terhilang...

tapi...
Satu peristiwa berlaku, terus menginsafkan....
Seorang pelajar tercongok tgok orang lain makan...
Aieman tanye dah makan ke belum?
Die cakap belum..
Terus Aieman bagi duit suruh beli makanan...
Ade seorang cikgu nampak, terus amik nasi ngan telur mata bagi pelajar tersebut.
Cikgu cakap; die tinggal ngan nenek die sahaja..kakak die dapat RMT, so sebab die baru darjah 1 belum dapat lagi program tue....adoi...spechless.

Hari ke 2 nie still takde drama lagi...alhamdulillah.

Hari ke 3 (Khamis 3hb Jan 2019)

Alhamdulillah, semuanyer berjalan lancar...siap balik dari sekolah dah beli aiskrim weiiii...
Package ok!!!
Mase nie Aieman jer pergi sorang kat sekolah tue...so jumpa balik pejar tue..
Aieman nak bagi duit kat die...
Die cakap die takleh terima duit orang, nenek tak bagi...
ALLAHU.....
Last-last Aieman belikan jer nasi lemak telor kat die...happy tengok die makan.

Sekolah agama pon takde drama bagai... Alhamdulillah..

TAPI...satu jer mama pelik sangat-sanagt..
Bekal bawa habis...duit pon habis...hahahahahaha....

Sebulan sekolah Firas dalam minggu transisi...so takde belajar menggunakan buku teks..
buku teks pon tak dapat sampai sekarang....

Cume sekolah agama jerla dah start ade homework...sekolah keb pon dah ade homework tapi senang-senang jer la...

sekolah agama

pass perhimpuanan...berjalan masuk ke kelas sekolah kebangsaan
time rehat with babah...
pape pon Firas success pada seminggu yang pertama..


ALHAMDULILLAH...











Monday, 24 December 2018

Anak::Firas Beli Baju Sekolah Rendah Settle!

Assalamualaikum korang...

Sorry la lambat pulak update status kali nie..
baru jer nak berjinak-jinak aktif balik...

Aku sebenarnyer nebes terlebih nie.
tahun nie Firzana masuk tadika; Firas lak darjah satu.
kire SK la kan...
Punye lah lama aku tunggu-tunggu surat dari sekolah...
Rabu lepas baru amik surat kat sekolah,
30hb bulan nie beli buku bagai, bayar yuran dan takde orientasi wei...
Sempoi gile sekolah kampung...
hahahaha

Kalau tak silap aku jumlah murid pon 21 orang sahaja..
Tunggu naik sekolah nanti bertambah atau pon tak..

Aku dah start beli baju sekolah awal bulan 12..
Beli awal supaya tak sesak.
Aku bawa Firas ikut pergi kerja, petang tue aku direct g PASARAYAKU...

Aku dah aim beli Jenama BLACK CAT...
Ramai cakap kain die bagus dan tebal...
Semua pakaian Firas dari 1 kedai yang sama...
Dari baju, seluar, kasut, setokin dan siglet...

Baju sekolah agama jer aku beli kain,
Minta tolong mak aku jahitkan...

Kat Pasarayaku tue, aku beli 3 pasang baju n seluar, 3 baju singlet, 2 tali pinggang, 4 pasang stokin, kasut aku amik 2 sebab pembelian kali ke 2 hanya 50% sahaja.
owh, baju sekolah agama, aku beli kain pastue soh mak jahit..hahahaha
Jimat punye pasal kan...


Semua cop PASARAYAKU


Itulah total harga..memang banyak jimat lah


3 pasang baju sekolah, 3 singlet, 2 tali pinggang, 2 kasut, 4 setokin

nie lah jenama BLACK CAT

Firas in wearing BLACK CAT

Nie jerlah aku leh kongsikan...
Jenama Black Cat nie memang murah dan harga pon berpatutan..
Yang paling penting tebal dan tahan kedut.

Oklah..tue sahaja aku nak share..byeee

Monday, 17 December 2018

Anak::FIRAS DAH GRAD TADIKA!

Assalamualaikum...

Wow....diam tak diam dah nak masuk 7 tahun anak teruna ambo...
Mama nie masih teringat-ingat lagi 2 bulan pertama Firas kat skol tau...
2 bulan yang bikin mama dan babah pening kepala...

Masa usia 5tahun:

 2 minggu yang pertama;
 Pagi-pagi melalak hantar Firas pergi sekolah. Sampaikan teacher yaya dukung Firas.
Tapi bila mama takde boleh pulak Firas berkawan. 
adehhhhh...bingung mama tau.

Sebulan kemudian;

Mase nie dah pandai sikit. Firas akan berlari ke belakang sambil buat-buat baring.
Maka terpaksalah mama amik die kat belakang kereta sambil dokong die.
Pastue bile sampai depan pagar,die boleh pulak kepit kaki kita...

~tepuk dahi mama kalau ingat balik~
Peel nie berlarutan sampailah 2 bulan wei...
Kalau ingat balik janganlah terjadi dekat anak-anak mama yang lain.
Cukuplah Firas sorang jer macam nie...
hahahhaha.....
Sekarang lak, Alhamdulillah.
Bangun awal pagi terus mandi, terus jer pakai baju.
Bile lambat jer pergi sekolah, die dah start bising-bising kenapa lambat...hahaha
Oklah kan sesuatu yang positif.
Pejam celik, pejam celik mata, Firas dah abis pon sekolah tadika.
Pasnie menempuh real sokalah pulak ye...
Layan jerla gambar semasa GRAND IHTIFAL kat Dewan Hajah Hasnah pada 17 Nov 2018.
Teruja mama tengok Firas buat persembahan...
Mase persembahan tue yang paling aku tak boleh ingat bile 
"SAPA YANG SELALU DATANG LEWAT KE SEKOLAH?"
                              FIRAS CIKGU!!!
hahahhahhahaaa...
Firas buat persembahan mcm ala2 Bercerita dan bernyanyi...
meh la layan gambar...
Sepanjang Grand Ihtifal berlangsung...
Teman segaduh....
Persembahan Firas..Tgok Mic betul-betul kat die tau...
Bersama Pengetua LC
Tamat jua Sekolah Tadika
Ko tengok...ko tengok.....malas pegang die letak kat atas kepala....haihhhh anak!!
Ala..terteleng lak...nie teacher Firas, Teacher Nad...
Semoga Teacher Nad diberkati dan dimurahkan rezeki.
Halalkan ilmu yang teacher ajar kepada Firas serta selamat maju jaya di tempat kerja baru...

 Haih sebak la pulak...
Pencapaian Firas lak walaupon bukan 100% macam orang lain,
tapi mama bangga sebab Firas sudah ada konfiden diri yang tinggi sekarang.
Dan....dah boleh cakap melayu walaupon masih banyak words yang perlu dipraktikkan lagi...

Semoga Firas menjadi anak  yang soleh serta berjaya di dunia dan akhirat.
Amin...



Thursday, 29 November 2018

Anak:: PROLOGUE JUANDIS FIRZANI NUR MILLIYA

Macam-macam cerita setiap kali pregnancy kan...
termasuk akulah..
Maybe Allah dah permudahkan masa bersalin, tapi aku kene mengadap prologue juandis.

Memandangkan aku darah O+ aieman pon same 0+;
Memang aku dah bagitau kat Aieman;
Bila baby girl jer kita kene ready dengan juandis....
so GET READY...hahahaha

Firzani start kesan juandis mase hari ke 3; 
Paed bagitau aku nak stay atau bawa balik?
Aku berpikir better bawa balik sebab aku pon dah rindukan anak-anak-anak aku yang lain.
Lagi pon aku dah janji dengan dieorang aku balik hari nie...huhuhu

So, bermula lah episod ulang-alik amik darah kat KK Sungai Mati...
Bile Aieman start stanby, aku terpaksa lah berdua dengan baby pergi amik darah...
hahahaha, gagah kan...
Sebenarnyer bukan suka-suka nak drive sendiri sedangkan baru seminggu bersalin, tetapi tiada sape boleh bawa pergi klinik sebab aieman stanby..ayah lak berniaga.
Mase nie memang berdoa supaya diberikan kekuatan dan selamat pergi serta balik.

~Please jangan kecham mak ok~

Bile juandis Firzani stuck ke bacaan 10 jer...tak nak turun-turun terus kene refer HOSPITAL...
Hospital Sultanah Fatimah...
Aku paling suke g NICU tue wei...
Tak stress langsung sebab makan sedap-sedap...

~seriusly aku memang peminat makanan hospital~
Pastue bilik memang Aircond habis, seronok baby tdo..
Cume struggle malam pertama jer la sebab baby lom biasa lagi tidur dalam keadaan tak berbaju n seluar...sejuk la kan...

Owh ye, mesti korang tertanye-tanye; aku macam takde usaha untuk buat ape-ape kat baby kan...
ANDA SILAP!!!

Macam-macam aku buat supaya tak kene juandis nie sejak dari kandungan lagi.
Macam aku tulis tadi dari mula aku dah set mind aku kene ready kan.

So, antara yang aku buat:
  • Makan banyak supaya susu sentiasa ada, banyakkan bagi baby susu, stimulate dari awal kelahiran lagi.
  • Perah, pum, Marmet untuk melengkap persediaan penyusuan
  • Mak cakap xleh makan halia ngan kunyit--so aku tak makan pon.
  • Setiap 2 jam susukan baby (die kan nak susu aku pakai cup dan bagi direct dari cup)
  • Mandi dengan daun durian belanda la..jambu la...semua dah buat
  • Mandi dengan rebusan ginseng beli kat sengsei...DONE
  • Minum susu kambing (aku ler minum)...DONE
  • Makan anggur hitam....DONE
Ape tah lagi aku buat; dah tak ingat....
Takperlah..janji Firzani sihat kan.

Pas Cek in hospital 3 hari 2 malam pon, bermula lah episod Cek up ke Hospital Muar nie hah....

1st cek up::amik darah macam biasa-result
2nd cek up:: amik sample air kencing + darah
3rd cek up::berdasarkan result TSH ade tinggi, so risau ade masalah thyroid. Refer pakar dan terus deside minggu depan start dengan amik hormon untuk baby.

TETAPI....
Allah S.W.T Maha Pengasihani, 
Esoknyer hospital call cakap Firzani tak perlu dah datang hospital dan buat procedure untuk hormon thyroid.
ALHAMDULILLAH.
Aku tanya result, Doktor bagitau semua dah normal termasuk juandis Firzani turun memdadak.

ALHAMDULLAH AGAIN....

Selama sebulan 2 minggu tue, bermacam episod aku lalui...
Macam tak pantang pon ade jer sebab aku pakai seluar wei..bukan kain hahahha.....
Alhamdulillah, bekas czer aku pon dalam keadaan baik dan tak sakit langsung.
Allah permudahkan segalanyer...

Nie gambar time Firzani Wad NICU
Hai sayang mama


Medical card Firzani
Tarikh keramat
 Itulah sahaja aku kongsikan untuk korang...
ape-ape pon jangan gelabah 

POINT PENTING YANG KORANG UTAMAKAN::

1. Jangan bagi baby korang makan atau minum selain SUSU IBU SAHAJA
2. Susukan baby dengan kerap

Ok pape hal kene chill ok....