Tuesday, September 27, 2016

CARA TRANSFER MAYBANK2U KE TABUNG HAJI


Korang nak tahu tak cara Transfer MAYBANK ONLINE aka MB2U ke TABUNG HAJI?

kali nie Jasmin nak share macamane nak buat k...
Jasmin tunjukkan caranyer k...

Mula-mula Jasmin pergi ke Tabung Haji bagitau saya nak link kan Akaun Tabung Haji dengan Akaun MAYBANK..
So petugas kat Tabung haji tue settlekan semua...sekejap jer...

Ada yang pergi ker Mesin ATM Maybank leh gak daftar kat situ...
 
Bile dah register korang bukak lah MAYBANK2U macam biasa....


Log On la Maybank2U korang macam biasa Pastue Klik kat Account & Banking



 Pastue klik Kat Transfer


Nampak tak Tabung Haji tue...korang klik la kat situ



Bile korang dah masuk Menu Tabung Haji tue...
dah leh Nampak BALANCE INQUIRY, FUND TRANSFER, HAJJ REGISTRATION.

Balance Inquiry tue barapa duit kita dalam ATH
Fund Transfer pula kita nak masukkan duit dalam ATH ke MBB atau MBB ke ATH
Hajj Registration tue daftar haji.

Faham tak?


Klik kat Balance Inquiry  korang akan tahu jumlah baki duit korang, dividen korang dalam ATH.

Klik kat Fund transfer...
Pastue korang boleh pilih nak transfer dari mana ke mana....Korang nak Transfer dr MBB Ke ATH ker...Atau ATH ke MBB...atau nak ke akaun orang lain pon boleh...
Asalkan duit ada...hakhakahak


Tue contoh yang Jasmin buat Jasmin transfer dr Maybank2u ke ATH...
So isi jer la step tue...
sama jer macam Maybank2U....


Last...sape yang lom buat  Hajj Registration, sila lah klik kat sini...
baca lah betul-betul TNC k...
Yang Jasmin tahu korang kene ade kat ATH sebanyak RM1300 dan duit nie tak leh dikeluarkan sewenang-wenang nyer ok....

lagi satu boleh buat melalui PENYATA KWSP
Alo..print jer penyata KWSP pastue bg kat die...sonang kan....


So, Ingat ye...sape-sape yang lom buat tue....silah buat...senang jer...
So korang dah takyah nak menapak lagi kat TABUNG HAJI...hehehehe....

oklah.....semoga bermanfaat k..


Friday, September 23, 2016

Bilik Mainan::Kemas atau Bersepah?

Hari nie Jasmin nak membebel mengenai bilik mainan anak-anak-anak Jasmin
(Tahulah anak ade 3 kan...tak yah nak mention sampai 3 anak tue kan...hahahaha)
Jasmin memang dah lama set kan bilik ke 2 tue sebagai bilik mainan plus ade computer..so jasmin pon boleh buat kerja sambil tengokkan budak-budak nie sekali...
Aieman pon selalu gune untuk solat sekali...
So...kire bilik serbaguna la juga kan....
Disebabkan anak-anak Jasmin masih tidur dengan mak pak die sekali...
So Jasmin masih anggap bilik tue sebagai bilik mainan la kire...
Bile firas dah boleh training untuk tidur sendiri barulah nanti Jasmin olah balik bilik mainan tue nanti.
Buat masa sekarang nie..biarlah semua mainan kat situ..
Owh ye...jasmin letak semua peralatan homescholling pon kat bilik tue juga...
Bile-bile dieorang nak main...mainlah...
Kalau nak cerita pasal bersepah...memang Jasmin tahankan mata nie jer...
Sape tahu dulu-dulu barang sepah sikit jer Jasmin dah sakit mata...baju tak berlipat pon sakit mata...nie kan pulak mainan oiii...
Sejak ber-anak 3 nie serius...dah tak mampu nak kemas mainan setiap hari setiap masa...
Nanti kita kemas ruang tamu...dieorang nie memunggah mainan dalam bilik...kemas bilik mainan dieorang bawa mainan ke ruang tamu atau ruang makan...
So, kalau free n dan bile mata dah terlalu sakit tengok mainan barulah Jasmin kemas...hahahaha.....
Lagi satu, wujudnyer bilik mainan nie bukan per tau...manelah tahu tetibe kita dapat tetamu...ape lagi cepat-cepat kemas dan letak mainan semua dalam bilik mainan. Tutup pintu...
..SETTLE..
Jangan tiru tau...nie gaya orang yang memang tak sempat nak sentiasa rumah kemas....gitu...
Tada....nie lah time bilik mainan tue kemas
Nie pulak time bersepah...lap peluh oiii
Biarlah gambar berbicara...
Kome tengoklah sendiri rupa kejadian...
Ahkak dah tak kuasa...
Oklah...sampai sini saje...
Byeee...

Tuesday, September 20, 2016

HOME SCHOLLING:: SEE HOW THEY GROW


Jasmin nak share pulak carta SEE HOW THEY GROW nie...

Senang kot nak ajar anak-anak siap ada gambar kan...
so..cayok korang...




HOMESCHOLLING:: BELAJAR DOT-DOT




Kali nie Jasmin nak share ape yang Jasmin bagi belajar kat anak-anak Jasmin selama nie
Jasmin ajar die dari rumah sahaja 
So, bile free tue Jasmin akan bagi dot-dot nie kat anak-anak Jasmin..
Jasmin share sajaha di sini...
sape-sape perlukan rujukan jast save sahaja k..
Jasmin halalkan...
Owh ye...Jasmin pas print Jasmin akan liminate kan...pastue soh anak-anak buat pakai marker yang boleh padam tue...
cara macam tue jimat..
Leh digunakan berulang kali.










Wednesday, September 14, 2016

Anak::Tragedi RAYA AIDILADHA ke-2

Korang semua tengah bercuti lagi ker?
Jasmin raya ke-2 dah masuk keje ok...
perasaan tue tak yah cakap lah
MALASSSSSS SANGATTTTT
Tapi raya pose dah terlajak amik cuti sampai 2 minggu...
hahahaha
Kali nie..kene terima kenyataan...
(nasib la mak oiii)
Semalam nak dijadikan cerita kan...
Pas balik dari keje kat Melaka, 
Terus amik budak-budak nie awal balik rumah..
Kul 6 petang dah berjaya balik rumah oiiittt...
Pastue lepak-lepak lah kat ruang tamu...
selalunyer memang akan ada kucing datang rumah..
Kucing orang lain bela kan jinak-jinak.
Firzana siap belai-belai kucing tue..
Entah macam mane si Fikran pon main kucing tue..
selalu just pegang-pegang kepala kucing tue jer...
Rupe-rupenyer semalam Fikran tekan perut kucing tue, 
kucing tue pregnant rupenyer...
hah...sekali amik ko...
dah macam calar balar..

muka tue tepi mata 2-2 kene ngan tepi pipi...sian anak mama

dak montok...
Tapi si Fikran nie kuat...alhamdulillah...nangis pon kejap jer...

owh nak update sat, 

mase Fikran kene cakau tue, jasmin cepat-cepat letak antiseptik dan bubuh minyak habbatussauda...
Alhamdulillah, cepat jer kering luka tue. 
Merah-merah kat tangan pon hilang.

oklah...daaaa
Sayang ketat-ketat...
Hugs*****

Thursday, September 1, 2016

Photobook:: Baru Nak Tebus Voucher?


Hi korang, 

Lama sangat tak bersiaran nie...

Kali nie Jasmin baru jer tebus voucher PHOTOBOOK yang telah dibeli dari hujung TAHUN LEPAS!!!

Hahhahaha....

Punyelah lama voucher tue dalam email kan...
  oklah, 

Back to story, 

Jasmin ursha kat LAZADA...sekali tengok ade pulak voucher RM1 untuk 25 keping gambar 4R...

MURAH SANGAT!!!!

Terus rembat 14 tau...

Jasmin dah rederm 4 tinggal lagi 10 jer
Banyak gambar dari Firas baru lahir sampailah skrg anak dah 3....
Erm.....penug wei memory sampaikan ade yang tak dapat diselamatkan dr handphone...
dah 2x tukar hp sejak Firas dilahirkan sampailah sekarang...

(Alo...baru 2 jer itupon hp murah-murah jer janji camera ok!!)

Yang 4 tue pulak gambar semua masih gambar Firas mase kecil lagi....
Rasa-rasa macam nak kene tambah kan...

Tapi....

Abiskan buat ni dulu..
Jangan tamak-tamak. 
Kang habis expired tak gune-gune pon voucher....

JANGAN TAMAK OK!!!

nie lah photobook tue..gambar 4R
Erm...korang pon kalau rajin gie lah ursha kat LAZADA ker, PHOTOBOOK ker, GROUPON ker, 11st ker....ape lagi yer....lupe..

Kalau ade cepat-cepatlah grab ok...
BERBALOI SANGAT!!


Friday, June 17, 2016

PUASA DAN BREASTFEED.


Hari nie dah hari ke-12 berpuasa kan..
Jasmin nak bercerita pengalaman menyusukan 2 orang anak yang berusia 2 tahun 4bulan serta baby yang berumur 6 bulan

HARI PERTAMA

Sebelum tiba hari berpuasa tue Jasmin nekad kalau boleh nak berpuasa penuh, 
Insyaallah kalau susu tak drop dan badan pon tak menggigil..

Masa bersahur, of couse la Jasmin wajib amik nasi.
Maklumlah sahur manelah selera sangat nak makan kan...just telan jer...
Tapi air masak memang amik banyak tapi tak leh habiskan sampai 2 liter pon.

(selalunyer setiap hari Jasmin wajib amik 3 liter dan lebih air masak sahaja)

Dalam kul 10 pagi tue, Jasmin dan start haus....
Almaklumlah...badan baru nak terima tindak balas kan...
Nasib baik Johor cuti masa nie.
So, Jasmin sempat pump pas sahur jer.

Pastue Jasmin minta tolong kat Mr hubby tolong jagakan Firas dan Firzana sebab Jasmin dah tak larat.
Ingatkan kat diri jangan tgok jam sangat.

Kul 6 petang badan betul-betul dah takde tenaga, but still bertahan.
Tinggal 1 jam lagikan..kalau tak rugi wooo.

Last-last mase berbuke tue Jasmin hentam air masak kosong 5 gelas...dalam kul 8 barulah makan nasi...

 
HARI KEDUA

Sama macam hari pertama cuma waktu nie Jasmin dah bekerja.
Setiap kali pump pon susu kurang 1-2oz...
Xperlah positifkan diri dan cari alternatif lain lak...
Masih mencari-cari jalan penyelesaian untuk susu drop dan mengekalkan tenaga.

HARI KETIGA

Alhamdulillah, kali nie badan cergas sedikit berbanding 2 hari yang lalu.
Jasmin pon mencuba berubahkan jadual mengepam...

JADUAL PUMP JASMIN TERKINI DI BULAN RAMADHAN:

Sesi Pertama: 5.30am (sesudah sahur)
Sesi Ke-2: 9.00am      
Sesi ke-3: 12.00pm   
Sesi ke-4: 3.00pm
Sesi ke-5: 6.00pm
Sesi ke-6: 10pm (sebelum tidur sambil bf baby2) 

Terpaksa banyakkan sesi mengepum untuk mencukupkan demand anak-anak Jasmin.

Macam biasa asal kul 6 petang jer Jasmin akan melepek...hahahaha...
Bukan lapar tau tapi haus sangat-sangat.

HARI KEDUA BELAS

Alhamdulillah, still bertabah umtuk berpuasa lagi...
insyaallah semoga Jasmin berpuasa penuh untuk tahun nie juga...

jasmin belanja gambar anak-anak bijak nie....

oklah, Jasmin nak sambung kerja balik...tadaaa