Friday, June 17, 2016

PUASA DAN BREASTFEED.


Hari nie dah hari ke-12 berpuasa kan..
Jasmin nak bercerita pengalaman menyusukan 2 orang anak yang berusia 2 tahun 4bulan serta baby yang berumur 6 bulan

HARI PERTAMA

Sebelum tiba hari berpuasa tue Jasmin nekad kalau boleh nak berpuasa penuh, 
Insyaallah kalau susu tak drop dan badan pon tak menggigil..

Masa bersahur, of couse la Jasmin wajib amik nasi.
Maklumlah sahur manelah selera sangat nak makan kan...just telan jer...
Tapi air masak memang amik banyak tapi tak leh habiskan sampai 2 liter pon.

(selalunyer setiap hari Jasmin wajib amik 3 liter dan lebih air masak sahaja)

Dalam kul 10 pagi tue, Jasmin dan start haus....
Almaklumlah...badan baru nak terima tindak balas kan...
Nasib baik Johor cuti masa nie.
So, Jasmin sempat pump pas sahur jer.

Pastue Jasmin minta tolong kat Mr hubby tolong jagakan Firas dan Firzana sebab Jasmin dah tak larat.
Ingatkan kat diri jangan tgok jam sangat.

Kul 6 petang badan betul-betul dah takde tenaga, but still bertahan.
Tinggal 1 jam lagikan..kalau tak rugi wooo.

Last-last mase berbuke tue Jasmin hentam air masak kosong 5 gelas...dalam kul 8 barulah makan nasi...

 
HARI KEDUA

Sama macam hari pertama cuma waktu nie Jasmin dah bekerja.
Setiap kali pump pon susu kurang 1-2oz...
Xperlah positifkan diri dan cari alternatif lain lak...
Masih mencari-cari jalan penyelesaian untuk susu drop dan mengekalkan tenaga.

HARI KETIGA

Alhamdulillah, kali nie badan cergas sedikit berbanding 2 hari yang lalu.
Jasmin pon mencuba berubahkan jadual mengepam...

JADUAL PUMP JASMIN TERKINI DI BULAN RAMADHAN:

Sesi Pertama: 5.30am (sesudah sahur)
Sesi Ke-2: 9.00am      
Sesi ke-3: 12.00pm   
Sesi ke-4: 3.00pm
Sesi ke-5: 6.00pm
Sesi ke-6: 10pm (sebelum tidur sambil bf baby2) 

Terpaksa banyakkan sesi mengepum untuk mencukupkan demand anak-anak Jasmin.

Macam biasa asal kul 6 petang jer Jasmin akan melepek...hahahaha...
Bukan lapar tau tapi haus sangat-sangat.

HARI KEDUA BELAS

Alhamdulillah, still bertabah umtuk berpuasa lagi...
insyaallah semoga Jasmin berpuasa penuh untuk tahun nie juga...

jasmin belanja gambar anak-anak bijak nie....

oklah, Jasmin nak sambung kerja balik...tadaaa



Wednesday, May 25, 2016

Anak:: MUHAMMAD FIKRAN MUSLIM JOURNEY


Salam sayang korang, 

Jasmin dah lama sangattak cerita pasal anak-anak kan..
Kali nie Jasmin nak cerita berkenaan anak bongsu Jasmin...
Kenapa "BONGSU"?
Sebab nyer xde adik lagi setakat nie...hehehehe...
Insyaallah next time k...

MUHAMMAD FIKRAN MUSLIM
yang membawa maksud 
YANG TERPUJI PEMIKIRAN SEORANG MUSLIM


Alhamdulillah....sangat-sangat aktif...

Progress pon tersangat laju..

Sejak umur 2 bulan Fikran start meniarap...
dalam masa yang sama juga die belajar sikit-sikit angkat kaki angkat badan...
Umur 3 bulan lebih jer Fikran dan boleh merangkak...

Eh...time bile pulak die menyelor ye...
entah...Jasmin rasa die tak meyelor pon...
tetibe time merangkak tue...baru die belajar nak buat ke depan dan kebelakang...

dan sekarang di umur 6 bulan Fikran dah mula memanjat dengan berjaya...

Sesiapa yang pernah kenal Fikran seorang yang "GEDIK"
terlalu peramah...
suke sangat orang layan die...
Susah nak nangis....

Alhamdulillah, memang senang nak jaga die walaupon dalam pantang...
abang ngan kakak die buat bising pon die boleh tdo dalam aman dan damai...

Kalau sape-sape nak tahu BERAT FIKRAN masa umur 6 bulan adala 7.1KG...
Fengsan mama....
Fikran catat rekod paling berat dalam sejarah keluarga dari lahir sampai membesar dengan jayanyer...

Susu...Alhamdulillah....
Masuh ade rezeki Fikran susu ibu sepenuhnyer...
Tetapi DEMAND Fikran 1 hari sadalah 30oz maximum atau kurang...

PENGSAN mama nak kejar demand anak...tapi takper mama kene kuatkan semangat untuk susukan Fikran sampai 2 tahun atau lebih...

INSYAALLAH....

Adik ngan abang Firas memang best friend
start memanjat jer kejenyer...
senyuman tue yang meruntuh kan jiwa raga mama...nak balik keje cepat-cepat...
Doakan Jasmin dapat mendidik anak-anak menjadi anak yang soleh dan solehah ye..
Amin...

Tuesday, April 26, 2016

GBSB FAMILY FUN DAY-SUKANEKA DAN LAST DAY (PART 3)


Sape2 nak baca PART 1 ngan PART 2 sila la klick...

TEPAT JAM 8AM, 
sepatutnyer semua dah bermula...
Tapi kami anak-beranak punyelah sedap tdo...
Penat wei kejut dieorang bangun awal...
Last-last kul 8AM pagi tue baru nak gerak g makan...
Tak patut tul....

GAMES nie terdiri 3 kategori
#SUPERMOM
#SUPERDAD
#SUPERKIDS

Antara games :-

1. CHICKEN DANCE
Sedihnye Jasmin banyak tertinggal terutamanyer CHICKEN DANCE 
itulah, lambat lagi...sobsobsob...
Mesti meriah sangat kann...

Warming Up!!!

Inilah leader si cilik kami.....mesti chomelkannnn
Hua..nie jelesss tauuu....

2. SAMBUTAN BIRTHDAY ANAK-ANAK GOJES

Ini pon Jasmin trak sempat join...Sob-sob sob...
Ape-ape pon memang terbaiklah...

Sedap wei...
Di SPONSOR oleh SUGARLAND BY RARA
Semua dapat 1 biji kek....memang terbaik!!!
3. TRANSFER AIR DALAM BOTOL

mase nie anak-anak perlu celupkan air dalam botol, bagi span tue basah, 
Pastue terus lari laju-laju kat ayah dan picit span dalam botol..
Mase nie jasmin dah gelak-gelak tak ingat dunia....hihihihihi
Firas dengan pistol  air berpisah tiada..zzz

hahahaha....aku dah gelak besar time nie..

4. BOLA PINGPONG DALAM SUDU

Games nie lak memerlukan ayah ngan anak...Si ayah akan bawa bola pingpong dengan menggunakan sudu dan berlari ke pada si anak dengan sudu di mulut..hihihihihi...acara nie anak Jasmin tak masuk...dieorang dah main tepi pantai...hihihihihi..


Excited si ayah kannn..
Pemenangnye anak mimie Najmie...
5. BERLARI KE ARAH MAK CUN
Ada 2 kategori iaitu Lesen L dan Lesen P

Games nie lak anak-anak lesen L iaitu merangkak perlu ke arah mak mereka.....tapi serius wei..macam-macam ragam mase nie..hihihihihi
 Kalau lesen P lak kene berlari la ke arah mak cun nie...

nie kategory lesen  P
Boleh pula Firzana menangis kene lari...adudududu...

kategori lesen L
yeyeyeyeye......nielah pemenang nyer...



hahha...sedap ye golek-golek kat situ ye Ammara...


6. PERMAIDANI AJAIB

Cara games nie memerlukan pasangan suami-dan isteri mesti berdiri di atas "PERMAIDANI AJAIB" iaitu sekeping kertas A4. Pasangan yang bertahan lebih lama akan bertanding lagi dan kertas bertukar ke A5...hihihihii...chomel tau.....

chomel kan...pemenang die tentulah SAFURA...hihihihi

7. SUAMIKU POCHONG

Games nie para bapa akan diikat kaki mereka dan mereka perlu melompat ke arah bini kesayangan...hihihihihi...

macam nak terbang jauh tuh!!!
Inilah games paling kelakar wei....tergelak-gelak jasmin duk tepi tue...

8. JIWA KENTAL

Games nie konon-konon nak tengok sape yang paling kental la...tak takut kalau si rabbit nie kacau...
korang rasa nak takut ker tengok rabbit nie...aku rasa macam chomel jer...hahahhaha

inilah si rabbit tue....ermmm

kerjanyer mengganggu ketenteraman anak-anak kecil..tapi si ADREE nie memang kental wei...tak takut langsung!!!
Cayalah Adree.
9. KOTAK BERACHUN

Hihihi..games nie merupakan penutup acara semua games....
Jasmin kene lak tue...
Sape-sape yang dah tahu rahsia besar Jasmin sila simpan diam-diam ok...

thanks rara sponsor hadiah!!!
Okklah sampai kat sini sahaja..nanti Jasmin review sponsor lak k...

Thursday, April 21, 2016

GBSB FAMILY FUN DAY-JUVITA SEAFOOD, MORIB (PART 2)


sape lom baca PART 1-GOLD COAST MORIB klik sini k....


Kita jazzz...sambung k part 2 lak...
Malam tue pas siap-siap dalam kul 8 malam..kiteorang terus gerak sama-sama ke Juvita Seafood, Banting.
Kalau dari Gold Coaast Morib dalam 15minit la amik masa.
Pastue gerak ramai-ramai lagi kan...
Sesiapa yang nak makan malam kat sana sebenarnya banyak lagi kedai tau....
Sepanjang jalan ade jer kedai-kedai makan nie..
Jasmin la orang yang deal dengan Pn Juvita nie.
Terima kasih gak kepada Ros Anis bagi sumbangan idaa,
Separuh dari dinner kami malam tu di taja oleh Projek Niaga Ent. dan Fingertips Shop 
Terma kasih cayangggg...

nie hah sape-sape nak pergi tue ade alamat dengan no tepon sekali.
Kiteorang order menu untuk 35 orang dan menunyer:
nasi putih
tomyam campur
telur dadar
sotong celup tepung
kailan ikan masin
pepahat
air sirap

Kalau tak silap siap dapat lagi nasi tambahan dan juga air sirap entah berapa jug la...kalau ade yang sesiapa order makan lain kene bayar lain lah ye...hihihihihi

nampak tak menu kiteorang tue.....


nie lah pepahat tue.....
Malam tue sempatlah sambut birthday Husna anak Erina...
Happy belated Birthday Husna...
Semoga jadi anak yang solehah dan jaga ibu bapa anda sehingga akhir hayat.

cake nie sedap woooo........
Kat sini Jasmin nak ucapkan terima kasih banyak-banyak terutamanyer Pn Juvita dan dan group kerana sanggup melayan kami semua dan yang paling penting....masa dan ketepatan tue memang TERBAIK!!!
Kami sampai jer terus makan tanpa perlu menunggu.
Alhamdulillah.

Malam tue semua dah aktiviti sendiri-sendiri..
kiteorang lak melepak kat Dataran Morib.

Sempatlah si Firas dan Firzana main playground dengan Roller Blade kat situ...
Pastue dah penat pk nak makan satay tapi entah macammane tah satay tak sampai-sampai tengok-tengok meja lain dah dapat...takperlah xde rezeki kot.

Malam tue terus balik hotel...bile badan dah penat...cepatlah budak-budak nie tdo...hehehehe....

oklah...sambung lak nanti part sukaneka lak ye....

Friday, April 15, 2016

GBSB FAMILY FUN DAY-GOLD COAST MORIB (PART 1)


Salam jumaat korang semua...

Jasmin rasa paling lambat update blog kot..
hahahaha..
Maklumlah cuti 4 hari...masuk kerja semua kejar...
Last-last kerja jasmin juga yang tak siap.

Sebenarnya FIRST TIME tau Jasmin sekeluarga joinn GBSB FUN DAY 2016...
Start planning seawal bulan 1 lagi tau...
Jasmin doa banyak-banyak agar kali nie Jasmin dapat join kali nie...

Owh ye lupa lak, 
Kali nie semua sepakat nak pergi ke GOLD COAST MORIB memalui GMC TRAVEL & Tours Sdn Bhd 
nie la pakej yang kiteorang amik...oklah kan....

Alhamdulillah...Allah perkenankan doa Jasmin..
Jasmin plan gerak dari Muar hari Jumaat dan bermalam di Bangi di Hotel Arina dan esoknyer terus bergerak ke Morib. Malam tue sempak gak g FOOD TRUCK kat PKNS tue kan.....best gileee...
Macam-macam ade....hahahhaaa

pesta makanan tau.....heavennnn
sebelum gerak.....hahhahaa penuh beb bonet kete..
Firas + Fikran


Sebelum gerak kali can dulu selfie...

budak montok nie....GERAMMMM

lama sangat sampai tertidur


Semangat tak Firas...water...water darirumah sampai lah morib...
Jasmin dapat bilik Studio tapi malangnyer tak dapat bilik ngadap waterpark...dapat sipi-sipi waterpark jer...hahhahaaha jadiklah...
mcm nie lah bilik Jasmin...siap ade jakuzi wei....
itupon sebab Anez cakap cek up seawal 12PM dan dapat bilik ngadap waterpark!!!
Siap pesan dalam group wasap pilih NUMBER BILIK GENAP!!!

Tapi hubby lak boleh banyak sangat  menyinggah....siap pergi beli air buah-buahan kat tepi jalan la, masuk kampung la, siap sempat singgah DATARAN MORIB wei....
Sabar..sabar.....

Akhirnya, dah Cek up kiteorang dapat bilik 1513...oklah....Dak cek in terus cari makan..
Makan kat mamak jer lah....

Pastue naik bilik...budak-budak lak nak main air....geram agaknyer tengok Jakuzi tue...nak turun panas sangat kat luar, baby pon tengah tidur kan...so layan lah.....

Pesta buih la pulak...hihihihi
 Alhamdulillah, Jasmin dapat bilik yang ok. Air cond sejuk, kipas berfungsi, Jakuzi pon berfungsi dengan baik....tapi paling rare kiteorang jumpe remote air cond dekat bahadian atas almari wei...nasib baik punggah almari tue letak baju kannn.........

Dalam kul 5 petrang barulah Jasmin turun bawah tengok water park...
Babah ngan budak-budak nie dah mengilangkan diri...dan Jasmin mencari tempat lepak mak gojes..
rupenyer dieorang semua dah conquer satu sudut kolam tue...pergh...daku malu2 kucing wei...
1st time jumpe...beberapa orang jer ku kenal...maka bermula lah sesi perkenalan antara ahli-ahli mak kiah!!! hahahaha

Adik, asal awak gedik sangat oiiii ngan ciknaa....

Geram wei tgok mimi dah kurus, ngan kulit rara yang cantik tue...

acik anez pon geram nagn Fikran...

ok...gemoknyer daku....
Dieorang nie memang sporting abis wei...ko xkan terasa asing kalau kali pertama pergi.
Dalam jam 6 petang,  barulah semua naik ke bilik masing-masing ke lokasi Restoren JUVITA...
Nantikan PART 2 lak k...





Thursday, March 31, 2016

Family:: Cuti_cuti ke BAYAOU LAGOON PARK RESORT MELAKA

Wow...lama gile entry nie terperam...
Dah masuk kali ke2 kot pergi bercuti ke BAYOU LAGOON PARK RESORT, Melaka nie...
First time pergi masa dalam pantang lagi...
(OpSSSS.....Jangan ikut eh)
Alasan utama kene pergi keluar dari rumah sebab anak-anak dah mengamuk...
Setiap hari kot cakap nak main water....
Fuhhhh...nak main water terpaksalah cari tempat untuk berteduh sekali....
sebab dalam pantang kan...
Last-last jatuh hati ngan BLPR...
Terus pergi lagi sekali masa bulan 2 hari tue sempena Birthday treat Double FM
FIRAS dan FIRZANA.
Sebelum kiteorang pergi ke BLPR, kteorang akan servay dulu sama ada kat AGODA, TRIVAGO, Booking.com dan laman web Bayou Lagoon sendiri...
Cari yang paling murah...hahahaha
Setakat nie yang paling murah Jasmin dapat ialah RM190 termasuk Breakfast dan 2 theme park(mase nie klu tak silap booking gune AGODA)
dan kali ke 2 pergi gune Booking.com dapat RM220 (sebab cuti sekolah semua full house).
Kene tunggu turn kat bangunan Amari Villa.
1st sekali masuk-masuk kene amik nombor tau dulu....tunggu sampai lah no tue keluar baru boleh nak buat cek in atau cek out.
Mase nie ramai sangat orang...berjanggut gaklah menunggu tue...

Lepas cek in jer...terus masuk water park dulu...
bagi budak-budak nie pas gian.



Permandangan water park.
Firas suka sangat main nie...siap cakap FIRE...FIRE....
 Dalam kul 6 pm orang dah mula berkurangan...tapi Firas dan Firzana taknak naik lagi sampailah betul-betul takde orang lagi. haih la anak oiii....



From mr google
Nie contoh bilik kiteorang...studio apartment sahaja.
Kat sini ade 2 bangunan iaitu AMARI VILLA dan TIHANI VILLA.
Keluasan die pon besar..siap boleh bawa family lagi 1 kot.
Tapi tak berapa best tang tv kat tengah2 tue sebab anak-anak panjat...
So far alhamdulillah...anak-anak behave lak...
baby pon nyenyak tidur sebab tv pon tak kacau die kan...
Depan tv tue kiteorang bentang toto lagi...hahahaha

Kat sini peraturan tak ketat pon...ko nak bawa berapa orang pon ok jer...tapi bantal spare hanya disediakan 1 sahaja...
Nak lebih bayar k.

Tak sabar nak mandi la tue...
Hahaha...Bangun tidur awal pagi k..kul 7 pagi dah bangun..terus terjah pintu...
Korang tgok lah tue...siap tunjuk-tunjuk lagi.

Cara Jasmin..pagi-pagi tue terus kemas beg...siap-siap masukkan dalam kereta...
Pastue g breakfast...dan terus berenang kat water park tu sampai depa semua penat...hahahahaha...
Pas tue..terus mandi kat toilet yang disediakan dan confirm dieorang dalam kete FENGSAN!!!!


Permandangan dari bilik Jasmin....

Sebelum pergi breakfast....Taksabar nak mandi lah tue...

Walau apae pon still ade Pro n Cons juga kan...

Jasmin senaraikan segala Pro n cont tu la:


1. Peraturan kat sini tak berapa nak ketat pon....berapa orang korang nak sumbat dalam satu bilik tak kisah pon...siap nampak dieorang ade bawa bantal, toto bagai...hahahahaha....

2. Sebab korang kalau beli siap tiket water park tue ikut pada kadar bilik...macam bilik untuk 2 orang akan dapat tiket 2 orang dan klu beli breakfast 2 orang juga dapat...
---Kalau beli tiket waterpark lain (asing) kene beli setiap hari tau...sebab akan bertukar warna. Kalau beli yang dah siap2 dapat masa cek in tue boleh masuk 2 hari la kite..pas cek out pon still boleh masuk lagi water park tue.
Harga untuk dewasa RM22
Harga untuk kanak-kanak RM16 (90cm kene baru kene bayar)
Harga untuk dewasa (Berumur 55 tahun ke atas)RM11

3. Tuala tak disediakan untuk ke waterpark...kalau nak kene bayar RM10 -->RM5 Deposit RM5 sewa towel.

4. Parking adalah penuh sikit lagi-lagi kat area kounter cek in/out tue....fuhhh azab. Tapi kalau nak parking 2 tingkat ade jer...TAPI Jauh la sikit...hehhehehe

5. Kedai makan berlambak akat area berdekatan Hotel nie..so tak perlu risau la k....

Itulah percutian paling dekat setakat nie...hahhahaaha...
Semoga dapat info yang berguna dari apa yang Jasmin coretkan...