Wednesday, 6 November 2019

PART 2::KEMALANGAN TRAGIS BUAT SANG JASMIN::PATAH BUKU LALI

Assalamualaikum.

Sambungan untuk Part 1::

PART 1::KEMALANGAN TRAGIS BUAT SANG JASMIN::PATAH BUKU LALI


 AWAS...panjang berjela!


Malam pulak aku dah start kene berpuasa sebab jadual OT aku jam 9 pagi hari ISNIN.

So bermulalah epiosod debar takleh tidur.
Esok jam 6 pagi nurse dah terpacak depan katil bagi persiapan baju suruh pakai.
Jangkaan kul 8 pagi akan ditolak ke bilik Operation theater.
Dah la sesorang wei...

Slow-slow aku tutup handphone, kemas beg laptop, ngan handbeg aku  untuk nurse simpankan.
Sebelum tutup handphone, sempat aku bgatau Aieman jangan risau dengan keadaan aku kat sini.
Suruh die focus jawab soalan BO tue jer.
start berpuasa

Tepat jam 8 pagi, katil ot dah terpacak depan aku,
dan tak sangka mil aku pon datang masa tue juga...
Tapi sebab aku dah naik katil OT tue, aku tak sempat langsung nak berbual dengan die.
Aku lak dah berdebar-debar takleh nak cakap gamaknyer.

Sampai jer pintu masuk bilik OT dan ditempatkan di ruang menunggu, ade seorang nurse nie setia meneman aku.
Aku siap cakap macam mane prosedur bagai, aku pon sempat cakap aku takut.
Aku akan dibiuskan separuh badan (ala-ala macam bersalin secara czer tue).
Sempat aku request untuk minta ubat tidur.
Nurse tue cakap jagan risau kak, saya sentiasa sebelah akak nanti.
Lega weiiiii~~

Tak lama dalam tengah berbual tue, tetibe seorang datang cakap bilik OT dah ready,
So, bermulalah episod kali ke-2 di OT yang sama selain czer kan si Fikran.

Mula-mula aku kene duduk, konon nak masukkan epidural kan...
dalam masa yang sama tangan aku yang ade branula tue dimasukkan ubat tidur.
Maka, aku dah rebah sebelum kene epi. hahahaha
Doktor cakap aku ade tanda nak bangun terus di tepuk-tepuknyer macam baby tue hah.
Aku macam kene dadah wei, khayal sepanjang proses siap cakap ngan laki bilik OT tue doktor buka lagu RAP...hahahhaha

sekali lagi, aku terasa ade orang tepuk aku agak kuat kat bahu,
owh aku dah ade kat bilik menunggu dalam OT...
Entah berapa lama aku dalam tue pon aku tak tahu...
Pastue aku kene transfer ke bilik pemerhatian.

Allahu, bila habis jer bius...terasa sakit gile wei...
setiap 4 jam dapat injection tahan sakit a.k.a tidur...
Dahlah takde handphone, xde sape yang melawat `sedih`
owh ye..time nie aku kuatkan semangat kene kuarkan susu juga walaupon kene buang sebab sakit dan susah nak bernafas.
Kene kuatkan semangat.
Kenapa terpaksa buang?
Ye lah...kan dab bermacam ubat masuk dalam badan nie...berapa dos ubat tahan sakit, antibiotik lah ...entah lah bny gak ubat kene telan. So, aku deside buang jer pas pam...
Eh lupe...aku tak pam pom..just marmet.
tak leh bangun mcm mane nak pam kan...silap hari bulan tumpah terus ...hahaha
Ops aku siap kene pakai pampers ko...
Allahu....1st time in my life!

Selasa, 14 May 2019 jam 10 pagi barulah aku dipindahkan dalam wad.
Barulah rasa selesa sikit walaupon xleh bergerak lagi.
Kali nie barulah aku dapat handphone ko!!!
Terus jer call cinta hati. Owh cinta hati baru nak ondaway balik dr bangi...
Seronok sangat tapi dalam masa yang sama sedih jauh dari anak-anak dan susu kene buang  pas pam...sayu jer hati nie.

Setiap kali amik suhu badan, aku berdoa banyak-banyak jangan demam. Kalau tak kena tahan lagi lama.
Sepanjang aku di hospital lak, aku memang takde kekuatan untuk call anak-anak.
Hanya tanya pada adik sahaja apa- apa sahaja klau ada yang dieorang perlukan dan nak.
Bukan aku tak taknak..tapi aku sendiri kene cari kekuatan yang semakin rapuh dan berfikir macam mana aku nak hadap dan nak uruskan dieorang sedangkan aku dah tak mampu macam dulu...

~istigfar wahai Jasmin~

Rabu, 17 May 2019; aku belajar menggunakan tongkat. Tongkat 4 untuk bilik air dan tongkat 2. Terasa kaki aku berat sangat dan masih kekok. tapi aku kene kuatkan semangat!

Akhirnyer khamis 16 May 2019 aku boleh discharge...
Gembira sangat. dan tak sabar nak balik tengok anak-anak...

Alhamdulillah...

my cinta hati pengarang jantung









Monday, 21 October 2019

PART 1::KEMALANGAN TRAGIS BUAT SANG JASMIN::PATAH BUKU LALI

Assalamualaikum korang...
Meh la kita tiup sikit habuk kat blog nie hah...hahahaha...

Tahun 2019;adalah tahun yang paling banyak dugaan.
Aku tahu; aku tak perlu mengeluh ; apatah lagi mengenangkan nasib.
Masih ramai lagi manusia yang kat luar sana Allah S.W.T uji.

Pada awal tahun 2019 iaitu Jan 2019, aku diuji dengan Firas masuk spital sebab allergik kepada pencemaran udara yang berlaku. menyebabkan kulit Firas macam melepuh.
Tapi alhamdulillah, ianyer semakin bertambah baik dari semasa ke semasa.
Dan sekarang, Alhamdulillah kembali kepada biasa.
Nanti aku cerita kat sini untuk kenangan.

Pada bulan Ramadhan iaitu 12 May 2019, aku di uji dengan "BUKU LALI PATAH".

Allahu, perasaan aku hanya Allah sahaja yang tahu.

Pada Bulan Oktober 2019 lak, kami 1 family diuji lagi dengan INFLUENZA B...
Alhamdulillah, semakin recovery.

Berlapang dada menerima ketentuanNya.

Kali nie aku nak cerita pasal AKU....
Maaflah kalau entry aku nie panjang gile.

Masa tue hari Sabtu petang; adalah dalam jam 2 petang...
Aku tak tahulah ape yang aku ributkan sebenarnyer.
Bakul botol susu tue berpindah-randah  dari ruang tamu ke kawasan laluan bilik air..
Konon-konon nanti masa jalan nak ke dapur leh terus angkat masuk singki.

Masa aku tengah jalan cepat-cepat laluan tengah tue,
aku tak perasan ade air keluar meleleh dari bakul.
Dah la sambil jalan tue tengah membebel dengan dengan anak-anak sebab asyik bergaduh jer...
~Allahu...maafkan mama ye anak-anak kalau korang baca blog mama nie~
Tanpa aku perasan..ape lagi terus lah tergelincir dan sempat aku dengar "BENDA PATAH"..
Allahu...sakitnyer buat aku pengsan sekejap...
Aku sedar terus menangis menjerit sepenuh hati.
Sakitnyer lahai...
Minta Firas call babah...
Masa tue pulak Aieman tengan stanby dan tengah ade major breakdown kat kawasan "HOT".
Lama gak la tunggu sampai aku ngesot sikit-sikit ke bilik sandar badan pada tilam.
Alhamdulillah, anak-anak terus jadi 'be have".

Dalam kul 5 petang gak la baru Aieman sampai ke rumah,
Die solat sekejap barulah die hantar aku pergi klinik Asia untuk X-ray..
Time die dokong aku mase nie dengan berat aku 68KG KO!!!
Kesian laki aku...dah la penat kene dokong bini gemok die lagi...hahaha

SAH!!!
Memang kaki aku patah bahagian buku lali...buka sebelah jer tetapi kedua-dua buku lali kaki kanan ok.

Terus dapat surat refer doktor untuk operation di HOSPITAL PUTRA.
Aieman minta aku dapatkan suntikan tahan sakit sebab die nak handover kerja die.
Pk kan sekejap last-last dekat kul 11 malam gak la baru sampai rumah...
Kesan ubat tahan sakit pon sikit-sikit nak hilang.
Owh..sebelum ke klinik tue sempatlah hantar anak-anak ke rumah mak.

Sampai rumah, Aieman kemaskan baju nak bawa ke spital, laptop dan baju die sekali.

Masa dalam perjalanan ke hospital...aku lom buka pose lagi tau...
Korang bayangkan jam dah hampir 12 tgah malam..
Minta husband drive tru Mcdonals.
Aku beli Mc Coffee ngan burger big mac...Lapo punye pasal.
laki aku pon order gak...hahahaha

Sampai jer hospital, aku terus g emergency.
Tunggu siap semua dokumen bagai,
Masukkan jarum kat tangan, amik darah bagai...
Terus masuk wad sebab doktor esok pagi baru datang wad.

Keadaan kaki aku..memang bengkak habis
dapat gelang tangan
Hari ahad tue barulah doktor datang,
Doktor cakap malam nie dah kene puasa sebab pagi dalam kul 9 pagi terus masuk OT.
Daripada Xray, doktor terangkan procedure bagai dan aku minta ubat tidur walaupon doktor hanya bius separuh badan.

Time nie lah aku masih pulun mengepam bagi dekat baby susu.
Pada adik aku pon aku amanahkan pegang kunci rumah supaya senang nak amik stok susu Firzani dalam peti ais.

walaupon susu merundum tetapi kene kuatkan semangat
Aieman minta balik ke rumah sekejap untuk lihat anak-anak dan kemas baju sebab die sendiri ade exam.
Mula-mula Aieman berat hati nak pergi sebab aku kan nak masuk bilik OT,
Anak-anak pulak duduk dengan mak aku...
Die pon tak prepare nak jawab exam BO tue..
Sape tahu exam BO tue memang taff sangat.
Walaupon Aieman dah ade B1 tetapi amik ujian BO tue adalah impian die.

Malam ahad tue Aieman datang jumpe aku...
Kali nie siap drama air mata ko!
Bukan aku, tapi Aieman berat hati nak pergi tinggalkan aku yang akan operation sensorang, dan die juga tak prepare mental dan fizikal.
Malam-malam buta nak gerak ke ILSAS, Bangi..sensorang lak tue.
Aku paksa juga die pergi...aku percaya die boleh dan berjaya jawab soalan exam BO untuk Interview dengan Amali.
Kenapa aku cakap macam tue?
Sebab nyer, sebelum nie die stanby gak balik rumah dah pukul 5 pagi...
Aku amik cuti kecemasan, terus bawa die g PUTRAJAYA dan sepanjang jalan tue memang die tdo kaw-kaw punye.
Sampai jer tempat exam tue, die berlenggang jer just bawa buku switching.
Tapi, aku bersyukur sebab die berjaya Exam teoriBO tu walaupon 80% peserta GAGAL.
Aku terasa syukur sangat mase tue dan tak sia-sia cuti kecemasan.

~~~eh melalut lak~~~

Berbalik kepada cerita, siang ahad tue memang aku pulun habiskan semua kerja yang bakal aku tinggalkan.

Oklah...dah terlalu panjang..nanti aku sambung PART 2 ok!

















Tuesday, 19 March 2019

Bekal Anak Ape Nak kene Prepare Ni?

Assalamualaikum korang.

Sudah 3 bulan Firas bersekolah rendah...
Kalau ikutkan Firas dah boleh ikut peraturan sekolah dan ikut rutin sekolah.

Firas sebenarnye tiada masalah langsung sepanjang sesi persekolahan bermula.
Firas akan bangun sendiri dalam jam 6 pagi.

So, die akan bangun, mandi dan pakai baju sendiri.
Cume aku kene readykan pakaian untuk die sahaja.
Selalunyer setiap malam aku akan kemas siap-siap beg sekolah die ngan baju sekolah.
Senang kan...esok terus prepare jer kan.

Firas nie dah terbiasa bawa air masak dengan bekal masa kat tadika lagi.
Tadika Firas dulu wajib bawa air masak dan bekal tue optional if Firas lapar.
Aku selalu bekalkan Firas roti nutella jer la..
Dah itu jer yang die mintak sepanjang 2 tahun tadika...hahahahaha
Tue yang malas aku nak amik gambar.

Bila firas masuk jer darjah satu...
Aku mula nak variasikan bekal die tau...
Tapi...
Mula-mula die minta roti gak sebagai bekal die...
Tapi agaknyer die mula bertanye nak nasi pulak..
Aku tanye die nak nasi ape?

"Nasi lemak ngan egg"

ok baik...dengan rela hati aku sanggup masak untuk bekal anak.

pastue nak "Nasi white,  pedas and egg"
maksudnye Nasi putih dengan sambal dan telur.

Pastue kadang-kadang die minta
"Nasi White, fish and kekicap"
Maksudnye Nasi putih, ikan dan kicap.

Nie nasi puth, ikan cencaru dengan kekicap
Tapi Nasi memang takleh tinggal.

Korang nampak jer Firas nie kurus kering wei....
Tapi sarapan wajib nasi!
Style orang Muo memang pagi wajib NASI.
Kalau aku bekalkan roti pon nanti die beli nasi juga kat kantin.

Try masak lain, kali nie hotdog tapi tetap bel nasi kat kantin
nie peneman mama diwaktu pagi.hihihihi
Nasi kalau masak 1 pot die sorang jer leh habiskan.
Itulah misterinyer Firas nie, aku tak tahu die makan banyak-banyak pastue buang.
Klu lah mama die macam tue haih...lompat bintang mama oiii!!!

Harap aku istiqomah untuk buat bekal untuk Firas.

Doakan lah ye...




Monday, 11 March 2019

SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KE 8!!!

Assalamualaikum

11 MARCH 2019

Hari nie genap 8 tahun perkahwinan aku dengan hub...
Rasa macam lama jer..
Macam dah berbelas tahun kawen dengan die...
Eh....hahahhahaaha

Yelah...mane tak nyer...asyik-asyik jumpe jer kan..
Walaupon sekarang dan 2 tahun lepas seminggu seteret baru nampak muka...
Sape yang tak tahu, Aieman nie geng "STANBY",
So, seminggu kalau die stanby memang la tak jumpe wei...
Walaupon stanby dalam daerah yang sama....

Seminggu dei free lak pon tak jumpe sangat...
dah kene buat shif load...
So, bile masa "ME TIME" aku ngan die..
hhahahahha....
Cer teka!!!

Tentulah time waktu pejabat...
WAKTU REHAT barulah kiteorang dapat makan sama-sama pon dah 'heaven' pon rasanyer...

Kadang-kadang tak kisah pon kalau die bawa kawan sekerja die sekali...
Aku pon dah biasa dengan kawan-kawan die...
Memang semua dah kenal aku ngan laki aku akrab semacam....
walaupon dalam opis...

Kalau time die stanby then, anak-anak aku semua nak jumpe babah die;
Aku sanggup makan kat kantin TNB tue jer..
Ape de hal...

Aku jenis tak kisah pon kalau ade jalan aku dapat 'ME TIME' dengan cara kami sendiri.
Kalau orang luar tengok kami nie macam belangkas.
Ye lah beb, kat umah pon susah nak jumpe, kat luar pon kami sanggup jumpe.

hahahaha...

Untuk tahun nie, Aieman pon start sambung belajar lagi,
So, masa tue jadi makin ketat lagi!
Takper...susah-susah dulu, insyaallah senang kemudian.

Doakan kami kekal bahagia sehingga ke JANNAH!!!
Amin.

TEROBEK GAMBAR LAMA....
Jangan pandang lama-lama....
Aku kenal dengan Aieman dari tahun 2004 lagi..
Aku memang ingat tarikh keramat kiteorang
28/12/2004
&
11/3/2011
Sebabnyer kedua-dua tarikh tue adalah tarikh TSUNAMI

28/12/2004 tsunami acheh
11/3/2011 tsunami jepun

Insyaallah takkan ade tsunami dalam kehidupan kami.
Bile aku pikir-pikir balik, dah lama sangat kami tak gaduh.
Gaduh kecik ke gadoh besar ke dah takde.

Ke sebab kami semakin matang dan faham perangai bususk masing-masing. hahahahaha

Abaikan jer lah.
Yang penting aku masih sayangkan keluarga kami...

Ya Allah,
Rahmatilah keluarga kami nie.
Berikan kenikmatan atas rezeki yang kau berikan.
Ya Allah,
Jagalah keharmonian keluarga kami.
Jagalah orang-orang yang aku sayang.

Amin YRA.........

Amin....





This entry was posted in

Monday, 25 February 2019

Anak::Firzana Nur Milliya masuk sekolah!!!


Assalamualaikum,

Hai korang....

Dah sebulan wei Firzana masuk sekolah...
Alhamdulillah memang takde langsung drama..
Drama k-pop ker drama melayu ke...memang takde wei..

Berbeza sangat dengan abang die yang dulu tue...
2 bulan menyiksa jiwa dan raga wei..
~fuhhhh lap peluh!~

Firzana sekolah tempat yang sama dengan Firas dulu...
Sokolah Tadika Ad-Din atau LITTLE CALIPS
Full time tapi hari ahad mama amik awal sebab mama tak keje...
Hari lain-lain lak atok amik dalam kul 3 petang...
So, mane yang full time nyer nie...

1st day school.....anak bapak sangat

Mase 1st day Firzana masuk tadika, mama tunggu jer dalam kereta,
Just babah jer hantar Firzana...
Mama is seriau sebab masih trauma dengan 'Firas'...hahahhaa
But, mama notis, takde drama langsung....
Mase balik lak, sampaikan teacher yang angkut Firzana balik.
Siap buat-buat tak nampak mama.
Bila mama panggil suruh balik, die leh cakap "ala, mama, nana lom abis main lagi dengan fwen"
~Rolling eyes mama tau~
Hampeh tul.

Aku notis banyak benda bile die masuk sekolah...

1. liat sikit bangun tidur tapi still takde masalah nak mandi ngan pakai baju..cuma tudung tue jer aku pakaikan sebab mama pakai cantik sikit ~ewah~
2. kalau bawa bekal selalu tak abis....sekarang aku dah malas nak bawa bekal lagi...
3. Teacher cakap die tak gheti duduk diam..."ade duri kot kat bontot die" hahahaha

overall....100% Firzana lulus masuk sekolah...sampaikan jumpe kawan dah lupe mama babah....


time balik sekolah...adehhh kuar jambul



Alhamdulillah...
Nana Pass!!!

Tuesday, 15 January 2019

Anak::Firas 1st Day School

Assalamualaikum.....salam korang

Kali nie Jasmin terlalu excited...
Maklumlah anak baru masuk darjah 1
Jasmin hanya registerkan Firas kat kawasan rumah mak Jasmin..
Sape yang tahu kan...rumah mak senang sikit nak pantau...
Kire rumah mak jadi transitlah Firas untuk sekolah sebangsaan dengan sekolah agama.

Hari pertama (selasa 1hb Jan 2019)

Dari pagi lagi mama ngan baby Firzani teman Firas ade perhimpunan.
Firas ok jer takde dramaking bagai.
Masuk kelas pon ok.
Pastue mama balik la umah tokmak (panggilan nenek dieorang)
Rehat tue mama ngan babah datang nak tengok Firas beli makanan kat kantin.
Memang kene guard 100% mase nie dari beratur beli makanan, beli air, basuh tangan sampailah letak bekas makanan ke dalam besen yang disediakan.

Harga makanan pon agak murah iaitu nasi lemak RM0.80 dan air biasa RM0.70. Air kotak RM1.

So, kiteorang deside bagi Firas duit belanja RM3.
Bekal pon bawak gak...

Hari pertama bekal tak abis sebab dah makan banyak mase rehat.
Babah siap belikan extra duit belanja lagi...
Beli karipap bagai....

Balik babah amik naik motor..
Mandi, tukar baju sekolah agama, kul 2 lak babah hantar pakai motor gak.
Sekolah agama tak bawak duit sebab sekejap sangat waktunyer...
Hanya dari jam 2 petang ke 3.30 petang sahaja.

Hari ke 2 (Rabu 2hb Jan 2019)

Kali nie Jasmin hanya hantar Firas kat sekolah sahaja pastue terus hantar Firzana lak kat Little Calips untuk orientasi selama 2 hari.
Nanti Jasmin cerita kat next entry.

Rehat lak, Jasmin still datang untuk jadi mamadom...
Masih kelam kabut untuk makan kat kantin.
kiteorang siap pasrah kali nie kalau duit tak dapat balik atau terhilang...

tapi...
Satu peristiwa berlaku, terus menginsafkan....
Seorang pelajar tercongok tgok orang lain makan...
Aieman tanye dah makan ke belum?
Die cakap belum..
Terus Aieman bagi duit suruh beli makanan...
Ade seorang cikgu nampak, terus amik nasi ngan telur mata bagi pelajar tersebut.
Cikgu cakap; die tinggal ngan nenek die sahaja..kakak die dapat RMT, so sebab die baru darjah 1 belum dapat lagi program tue....adoi...spechless.

Hari ke 2 nie still takde drama lagi...alhamdulillah.

Hari ke 3 (Khamis 3hb Jan 2019)

Alhamdulillah, semuanyer berjalan lancar...siap balik dari sekolah dah beli aiskrim weiiii...
Package ok!!!
Mase nie Aieman jer pergi sorang kat sekolah tue...so jumpa balik pejar tue..
Aieman nak bagi duit kat die...
Die cakap die takleh terima duit orang, nenek tak bagi...
ALLAHU.....
Last-last Aieman belikan jer nasi lemak telor kat die...happy tengok die makan.

Sekolah agama pon takde drama bagai... Alhamdulillah..

TAPI...satu jer mama pelik sangat-sanagt..
Bekal bawa habis...duit pon habis...hahahahahaha....

Sebulan sekolah Firas dalam minggu transisi...so takde belajar menggunakan buku teks..
buku teks pon tak dapat sampai sekarang....

Cume sekolah agama jerla dah start ade homework...sekolah keb pon dah ade homework tapi senang-senang jer la...

sekolah agama

pass perhimpuanan...berjalan masuk ke kelas sekolah kebangsaan
time rehat with babah...
pape pon Firas success pada seminggu yang pertama..


ALHAMDULILLAH...











Monday, 24 December 2018

Anak::Firas Beli Baju Sekolah Rendah Settle!

Assalamualaikum korang...

Sorry la lambat pulak update status kali nie..
baru jer nak berjinak-jinak aktif balik...

Aku sebenarnyer nebes terlebih nie.
tahun nie Firzana masuk tadika; Firas lak darjah satu.
kire SK la kan...
Punye lah lama aku tunggu-tunggu surat dari sekolah...
Rabu lepas baru amik surat kat sekolah,
30hb bulan nie beli buku bagai, bayar yuran dan takde orientasi wei...
Sempoi gile sekolah kampung...
hahahaha

Kalau tak silap aku jumlah murid pon 21 orang sahaja..
Tunggu naik sekolah nanti bertambah atau pon tak..

Aku dah start beli baju sekolah awal bulan 12..
Beli awal supaya tak sesak.
Aku bawa Firas ikut pergi kerja, petang tue aku direct g PASARAYAKU...

Aku dah aim beli Jenama BLACK CAT...
Ramai cakap kain die bagus dan tebal...
Semua pakaian Firas dari 1 kedai yang sama...
Dari baju, seluar, kasut, setokin dan siglet...

Baju sekolah agama jer aku beli kain,
Minta tolong mak aku jahitkan...

Kat Pasarayaku tue, aku beli 3 pasang baju n seluar, 3 baju singlet, 2 tali pinggang, 4 pasang stokin, kasut aku amik 2 sebab pembelian kali ke 2 hanya 50% sahaja.
owh, baju sekolah agama, aku beli kain pastue soh mak jahit..hahahaha
Jimat punye pasal kan...


Semua cop PASARAYAKU


Itulah total harga..memang banyak jimat lah


3 pasang baju sekolah, 3 singlet, 2 tali pinggang, 2 kasut, 4 setokin

nie lah jenama BLACK CAT

Firas in wearing BLACK CAT

Nie jerlah aku leh kongsikan...
Jenama Black Cat nie memang murah dan harga pon berpatutan..
Yang paling penting tebal dan tahan kedut.

Oklah..tue sahaja aku nak share..byeee