Monday, January 9, 2017

FIRAS SCHOLL::YURAN LITTLE CALIPS

Dah masuk minggu ke-2 barulah Jasmin update cerita pasal Firas masuk sekolah...
Sebenarnya hari nie Jasmin cuma nak share yuran sekolah Firas jer...
Nanti Jasmin akan cerita 1st day Firas kat sekolah....
hihihi...
Owh ye...sape yang tak tahu Jasmin menetap di MUAR BANDAR DIRAJA ok...
(hihihi POYOZ)
Sejak dari Firas umur 4 tahun Jasmin dan meriki-riki sekolah untuk Firas...
Dari sekolah yang paling mahal kat Muar nie sampailah ke sekolah yang mempunyai yuran yang mampu di bayar...insyaallah...
Keutamaan kriteria dalam pemilihan untuk sekolah Firas :-
1. MAMPU
 (kos perbelanjaan)
2. LOKASI 
mestilah dekat dengan tempat kerja babah die sebab babah die akan hantar pagi...mama akan amik bila balik sekolah sahaja. Lagipon mama die  nie asyik la outstation jer kan...kalau 2-2 outstation terpaksa pakai talian hayat ke-3 iaitu atok ayah die..hehehe
3. CARA/KAEDAH PEMBELAJARAN
nie yang paling Jasmin ambil berat..bukan memilih atau ape tetapi sapa yang tahu Firas telah di ajar bercakap "ENGLISH" maka tersangat lah kurang ayat bila nak bercakap bahasa melayu...Jangan ingat Jasmin poyo tau..bukan....Jasmin percaya budak mempunyai daya serapan otak yang tinggi so banyak benda boleh serap. Firas nie jenis fokus terlalu sekejap sangat maka cara pembelajaran pon berbeza. Malah, Jasmin pergi semua OPEN DAY tadika anjurkan..maka bukan semua cikgu boleh bertutur dalam bahasa Inggeris..(Maaf CIKGU). Paling Jasmin nak tekankan iyalah ISLAMIK...

Jasmin dan husband berpakat untuk hantar Firas kat LITTLE CALIPS atau kalau nama kat Muar nie Tadika Ad-Din Bestari.

Hopefully, Firas akan belajar sebaik yang mungkin.

Jasmin tak tekan pon sangat untuk Firas belajar jadi pandai atau per...
Cuma Jasmin nak kan Firas dapat bergaul dengan orang lain, dan juga menerapkan nilai-nilai murni dalam diri.
Insyaallah...

Nie la yuran Firas untuk Full Day kat LC...

Oklah daaa....

Thursday, November 10, 2016

AKHIRNYA DAH TUKAR!!!


Nak tanye nie,

KORANG DAH TUKAR KAT ATM KORANG?


Jasmin dah!!!
Baru tadi buat..hahaha


Fuhh hari nie saje tau dari kul 11 pagi sampai kul 2 petang baru settle urusan kat bank...
Terpaksa dan dipaksa-paksa juga buat hari nie memandangkan tiada kerja sangat kat opis...

(eh ye ker? hahaha due date minggu depan still boleh kejar lagi kan)
Jangan tiru ok...


Sejujurnye lagi senang nak buat online penukaran kad tau...
Tapi CIMB xde lah pulak...

So, decide terus g bank..sebab kat Muar nie MBB ngan CIMB sebelah-menyebelah jer....

CIMB tak ramai orang tau...
Setengah Jam settle...

TAPI.................

Di MBB kene que lama sangat...
Jasmin siap boleh makan kat WETEK (Pasaraya The Store) sebelah jer bank...
Siap belek-belek handbeg lagi tau...hahaha

Sampai no lagi 6 orang tue..
Akhirnyer sebih kurang 45 minit tunggu barulah turn sampai.
Lambat sebab dieorang gilir-gilir rehat...
Tak perlah....
yang penting kad jasmin siap...
Dah takde alasan esok-esok baru pergi...
tapi tak pergi-pergi lagi...


tada....
hasilnyer.

kad CIMB baru

kad MBB baru
Jasmin nyer kad biasa-biasa jer...
xde gambar bagai...
uhuk walaupon dalam hari niat tue ade nak gambar sefamily kat kad..gitu ler kononnyer...
tak perlah...
Yang penting...
Settle urusan hari nie...
LAP PELUH....


ok...daaa

Monday, October 24, 2016

SKINCARE:: SAFI RANIA DIAMOND



Jasmin kan seorang yang tak setia tau terhadap satu-satu skin care nie
Dah bermacam jenama Jasmin pakai
Tak kire lah dari oversea ker dari bumiputera product sendiri..
Entah ler..rasa macam malas jer nak tepek-tepek kat muka...

Serius memang tersangat malas,
Selalunyer set-set skincare tue memang tak kan habis tau....

Tapi, sejak dah menginjak ke usia 30-an nie, 
Jasmin dah mula terpk nak pakai product ape lah pulak....
Sampai hampir sebulan Jasmin buat research dan risau lak takut tak terpakai macam selalu kan...

Kali nie Jasmin nekad nak pakai gak set nie...

SET SAFI RANIA DIAMOND...
nie la product jasmin tengah consume sekarang....
Insyaalah Jasmin nak try product nie setelah jasmin buat kaji selidik dari page SAFI RANIA sendiri...

Antaranyer ialah:


  •  SAFI Rania Gold berfungsi sebagai agen antipenuaan manakala SAFI Rania Diamond bertindak untuk memperbetulkan kesan penuaan dan juga antipenuaan pada kulit. SAFI Rania Diamond sesuai untuk wanita berumur 40 tahun dan ke atas
  • safi rania diamond elok diguna oleh yg berumur 40 tahun ke atas, yg di antara 25 tahun ke 39 tahun, elok gunakan safi rania gold. Sebenarnya bagi pengguna safi rania diamond, ia boleh digunakan bersama safi rania gold, terutama toner, bb cream, pencuci muka, skrub dan tonik wajah.

Walaupon Jasmin baru berumur 30 tahun, Jasmin dapat nasihat supaya baiki dahulu sel-sel kulit dengan SAFI RANIA DIAMOND atas sebab kesan yang efektif dan cepat. Malah part yang paling best adalah boleh di gunakan bersama-sama dengan SAFI RANIA GOLD...

Mudah kan.....



 CARA PEMAKAIAN SAFI RANIA GOLD DAN DIAMOND:


1.Mana-mana Pembersih SAFI Rania Gold (Pagi dan malam)
2.Skrub Krim Mikrodermabrasion SAFI Rania Diamond (2-3x seminggu, siang)
3.Penyegar SAFI Rania Gold (Pagi dan malam)
4. Booster Peremajaan Sel + Serum Rawatan Intensif SAFI Rania Diamond (2x sehari)
5.Krim Antipenuaan SPF27PA++ SAFI Rania Diamond (Siang) dan Krim Regenarasi Sel SAFI Rania Diamond (Malam)
6. Krim BB/Krim Kecantikan SAFI Rania Gold (siang sahaja)


Jasmin baru jer pakai dalan seminggu nie...kulilt mula kurang berminyak.
dan paling best kulit dah mula lembut sedikit serta licin...
Kalau tak kulit Jasmin terasa kasar...
(dasar cuci muka sahaja pastue terus tepek bedak..hihihihi)

Oklah, 

sampai sini sahaja...
kalau tak faham...korang boleh bertanya kat FACEBOOK SAFI RANIA

Tuesday, October 11, 2016

NYX vs SILKYGIRL LIPMATE JUNKIE

Kalau korang nak tahu 
Jasmin kan agak gile mencari lipstik yang memenuhi citarasa kekdahnyer...
Kalau dolu-dolu mase zaman belajar nie just pakai lipice jer...
Sejak dah kawen try pakai lipstik...
Eh...lambat naw perkembangan jasmin dengan lipstik nie tau..
Mula-mula jenama yang Jasmin pakai adalah AVON!!!
Sape tak kenal jenama AVON nie...
memang die bukan tak amik tahu langsung la pasal kecantikan macam lakiku juga...
hahahaha...
Pastue terus skip la kan...
Kalau tak silap..tahun lepas geng Gojes buat pre order Lipstik NYX...
Sejak dari situlah Jasmin dah jatuh hati ngan LIPSTIK NYX nie...
NYX ORIGINAL ok!!!

Pernah jer beli NYX tak ori tue...murah RM10 jer dah boleh dapat...
Tapi dari segi kualiti dan ketulenan die memang tak sama dengan yang ORIGINAL
So, nak puas hati BELI ORIGINAL ok!! 



 Nie Jasmin punye..dah lama beli sampaikan dah pudar pon...hahaha
Jasmin pakai Lipstik NYX ANTWERP dengan AMSTERDAM..
Kalau nak kelainan, Jasmin suke campurkan 2 warna nie..
Lagi satu yang best tentang Lipstik nie ialah TAHAN LAMA dan TAK MENGERINGKAN BIBIR.
Sayangnyer yang ANTWERP tue dah abis...so tgok semua kat IG mahal sangat..tak termasuk postage lagi.  
Ok fine, cari alternatif.

So, mase belek-belek barang kat Watson nie, Jasmin terkenan dengan Product SILKYGIRL...
Terus rasa jatuh hati...
Tapi sayangnyer selalu sangat habis stok.
Sampai dah satu tahap tue, 
Soh cashier simpankan untuk Jasmin ok..

Akhirnya penantian 2 bulan tue berakhir bile  pihak Watson call...
Pergh macam dapat intan permata wei...
Tada..hasilnyer Jasmin beli 2 jer. 
nie pon susah sangat nak mencari.
nie warna yang terdapat dalam Junkie nie...cantik-cantik kan....
Alhamdulillah, 
Sekarang dah selesai masalah...

hihihihi...

Saturday, October 1, 2016

HOMESCHOLLING:: FAMILY STICK




kali nie Jasmin share FAMILY STICK...

Caranyer.....korang tampal la kat kertas keras sikit...
atau paling senang korang liminate jer...
Yang garis-garis tue nanti korang potong-potong k

Boleh ajar anak mengasah motoskill dier...
dan supaya anak-anak tahu menyusun dengan cara yang betul.





Nie...lagu kesukaan Jasmin...
hahaha....
Sape yang tak tahu lagu nie rugi..weiii....

Thursday, September 29, 2016

HOMESCHOLLING: TYPE OF CLOTH





Kali nie Jasmin nak share Jenis-Jenis Pakaian ok...
Tapi dalam BAHASA ENGLISH...

Ambil sahaja...

semoga bermanfaat..