Tuesday, 15 January 2019

Anak::Firas 1st Day School

Assalamualaikum.....salam korang

Kali nie Jasmin terlalu excited...
Maklumlah anak baru masuk darjah 1
Jasmin hanya registerkan Firas kat kawasan rumah mak Jasmin..
Sape yang tahu kan...rumah mak senang sikit nak pantau...
Kire rumah mak jadi transitlah Firas untuk sekolah sebangsaan dengan sekolah agama.

Hari pertama (selasa 1hb Jan 2019)

Dari pagi lagi mama ngan baby Firzani teman Firas ade perhimpunan.
Firas ok jer takde dramaking bagai.
Masuk kelas pon ok.
Pastue mama balik la umah tokmak (panggilan nenek dieorang)
Rehat tue mama ngan babah datang nak tengok Firas beli makanan kat kantin.
Memang kene guard 100% mase nie dari beratur beli makanan, beli air, basuh tangan sampailah letak bekas makanan ke dalam besen yang disediakan.

Harga makanan pon agak murah iaitu nasi lemak RM0.80 dan air biasa RM0.70. Air kotak RM1.

So, kiteorang deside bagi Firas duit belanja RM3.
Bekal pon bawak gak...

Hari pertama bekal tak abis sebab dah makan banyak mase rehat.
Babah siap belikan extra duit belanja lagi...
Beli karipap bagai....

Balik babah amik naik motor..
Mandi, tukar baju sekolah agama, kul 2 lak babah hantar pakai motor gak.
Sekolah agama tak bawak duit sebab sekejap sangat waktunyer...
Hanya dari jam 2 petang ke 3.30 petang sahaja.

Hari ke 2 (Rabu 2hb Jan 2019)

Kali nie Jasmin hanya hantar Firas kat sekolah sahaja pastue terus hantar Firzana lak kat Little Calips untuk orientasi selama 2 hari.
Nanti Jasmin cerita kat next entry.

Rehat lak, Jasmin still datang untuk jadi mamadom...
Masih kelam kabut untuk makan kat kantin.
kiteorang siap pasrah kali nie kalau duit tak dapat balik atau terhilang...

tapi...
Satu peristiwa berlaku, terus menginsafkan....
Seorang pelajar tercongok tgok orang lain makan...
Aieman tanye dah makan ke belum?
Die cakap belum..
Terus Aieman bagi duit suruh beli makanan...
Ade seorang cikgu nampak, terus amik nasi ngan telur mata bagi pelajar tersebut.
Cikgu cakap; die tinggal ngan nenek die sahaja..kakak die dapat RMT, so sebab die baru darjah 1 belum dapat lagi program tue....adoi...spechless.

Hari ke 2 nie still takde drama lagi...alhamdulillah.

Hari ke 3 (Khamis 3hb Jan 2019)

Alhamdulillah, semuanyer berjalan lancar...siap balik dari sekolah dah beli aiskrim weiiii...
Package ok!!!
Mase nie Aieman jer pergi sorang kat sekolah tue...so jumpa balik pejar tue..
Aieman nak bagi duit kat die...
Die cakap die takleh terima duit orang, nenek tak bagi...
ALLAHU.....
Last-last Aieman belikan jer nasi lemak telor kat die...happy tengok die makan.

Sekolah agama pon takde drama bagai... Alhamdulillah..

TAPI...satu jer mama pelik sangat-sanagt..
Bekal bawa habis...duit pon habis...hahahahahaha....

Sebulan sekolah Firas dalam minggu transisi...so takde belajar menggunakan buku teks..
buku teks pon tak dapat sampai sekarang....

Cume sekolah agama jerla dah start ade homework...sekolah keb pon dah ade homework tapi senang-senang jer la...

sekolah agama

pass perhimpuanan...berjalan masuk ke kelas sekolah kebangsaan
time rehat with babah...
pape pon Firas success pada seminggu yang pertama..


ALHAMDULILLAH...











Monday, 24 December 2018

Anak::Firas Beli Baju Sekolah Rendah Settle!

Assalamualaikum korang...

Sorry la lambat pulak update status kali nie..
baru jer nak berjinak-jinak aktif balik...

Aku sebenarnyer nebes terlebih nie.
tahun nie Firzana masuk tadika; Firas lak darjah satu.
kire SK la kan...
Punye lah lama aku tunggu-tunggu surat dari sekolah...
Rabu lepas baru amik surat kat sekolah,
30hb bulan nie beli buku bagai, bayar yuran dan takde orientasi wei...
Sempoi gile sekolah kampung...
hahahaha

Kalau tak silap aku jumlah murid pon 21 orang sahaja..
Tunggu naik sekolah nanti bertambah atau pon tak..

Aku dah start beli baju sekolah awal bulan 12..
Beli awal supaya tak sesak.
Aku bawa Firas ikut pergi kerja, petang tue aku direct g PASARAYAKU...

Aku dah aim beli Jenama BLACK CAT...
Ramai cakap kain die bagus dan tebal...
Semua pakaian Firas dari 1 kedai yang sama...
Dari baju, seluar, kasut, setokin dan siglet...

Baju sekolah agama jer aku beli kain,
Minta tolong mak aku jahitkan...

Kat Pasarayaku tue, aku beli 3 pasang baju n seluar, 3 baju singlet, 2 tali pinggang, 4 pasang stokin, kasut aku amik 2 sebab pembelian kali ke 2 hanya 50% sahaja.
owh, baju sekolah agama, aku beli kain pastue soh mak jahit..hahahaha
Jimat punye pasal kan...


Semua cop PASARAYAKU


Itulah total harga..memang banyak jimat lah


3 pasang baju sekolah, 3 singlet, 2 tali pinggang, 2 kasut, 4 setokin

nie lah jenama BLACK CAT

Firas in wearing BLACK CAT

Nie jerlah aku leh kongsikan...
Jenama Black Cat nie memang murah dan harga pon berpatutan..
Yang paling penting tebal dan tahan kedut.

Oklah..tue sahaja aku nak share..byeee

Monday, 17 December 2018

Anak::FIRAS DAH GRAD TADIKA!

Assalamualaikum...

Wow....diam tak diam dah nak masuk 7 tahun anak teruna ambo...
Mama nie masih teringat-ingat lagi 2 bulan pertama Firas kat skol tau...
2 bulan yang bikin mama dan babah pening kepala...

Masa usia 5tahun:

 2 minggu yang pertama;
 Pagi-pagi melalak hantar Firas pergi sekolah. Sampaikan teacher yaya dukung Firas.
Tapi bila mama takde boleh pulak Firas berkawan. 
adehhhhh...bingung mama tau.

Sebulan kemudian;

Mase nie dah pandai sikit. Firas akan berlari ke belakang sambil buat-buat baring.
Maka terpaksalah mama amik die kat belakang kereta sambil dokong die.
Pastue bile sampai depan pagar,die boleh pulak kepit kaki kita...

~tepuk dahi mama kalau ingat balik~
Peel nie berlarutan sampailah 2 bulan wei...
Kalau ingat balik janganlah terjadi dekat anak-anak mama yang lain.
Cukuplah Firas sorang jer macam nie...
hahahhaha.....
Sekarang lak, Alhamdulillah.
Bangun awal pagi terus mandi, terus jer pakai baju.
Bile lambat jer pergi sekolah, die dah start bising-bising kenapa lambat...hahaha
Oklah kan sesuatu yang positif.
Pejam celik, pejam celik mata, Firas dah abis pon sekolah tadika.
Pasnie menempuh real sokalah pulak ye...
Layan jerla gambar semasa GRAND IHTIFAL kat Dewan Hajah Hasnah pada 17 Nov 2018.
Teruja mama tengok Firas buat persembahan...
Mase persembahan tue yang paling aku tak boleh ingat bile 
"SAPA YANG SELALU DATANG LEWAT KE SEKOLAH?"
                              FIRAS CIKGU!!!
hahahhahhahaaa...
Firas buat persembahan mcm ala2 Bercerita dan bernyanyi...
meh la layan gambar...
Sepanjang Grand Ihtifal berlangsung...
Teman segaduh....
Persembahan Firas..Tgok Mic betul-betul kat die tau...
Bersama Pengetua LC
Tamat jua Sekolah Tadika
Ko tengok...ko tengok.....malas pegang die letak kat atas kepala....haihhhh anak!!
Ala..terteleng lak...nie teacher Firas, Teacher Nad...
Semoga Teacher Nad diberkati dan dimurahkan rezeki.
Halalkan ilmu yang teacher ajar kepada Firas serta selamat maju jaya di tempat kerja baru...

 Haih sebak la pulak...
Pencapaian Firas lak walaupon bukan 100% macam orang lain,
tapi mama bangga sebab Firas sudah ada konfiden diri yang tinggi sekarang.
Dan....dah boleh cakap melayu walaupon masih banyak words yang perlu dipraktikkan lagi...

Semoga Firas menjadi anak  yang soleh serta berjaya di dunia dan akhirat.
Amin...



Thursday, 29 November 2018

Anak:: PROLOGUE JUANDIS FIRZANI NUR MILLIYA

Macam-macam cerita setiap kali pregnancy kan...
termasuk akulah..
Maybe Allah dah permudahkan masa bersalin, tapi aku kene mengadap prologue juandis.

Memandangkan aku darah O+ aieman pon same 0+;
Memang aku dah bagitau kat Aieman;
Bila baby girl jer kita kene ready dengan juandis....
so GET READY...hahahaha

Firzani start kesan juandis mase hari ke 3; 
Paed bagitau aku nak stay atau bawa balik?
Aku berpikir better bawa balik sebab aku pon dah rindukan anak-anak-anak aku yang lain.
Lagi pon aku dah janji dengan dieorang aku balik hari nie...huhuhu

So, bermula lah episod ulang-alik amik darah kat KK Sungai Mati...
Bile Aieman start stanby, aku terpaksa lah berdua dengan baby pergi amik darah...
hahahaha, gagah kan...
Sebenarnyer bukan suka-suka nak drive sendiri sedangkan baru seminggu bersalin, tetapi tiada sape boleh bawa pergi klinik sebab aieman stanby..ayah lak berniaga.
Mase nie memang berdoa supaya diberikan kekuatan dan selamat pergi serta balik.

~Please jangan kecham mak ok~

Bile juandis Firzani stuck ke bacaan 10 jer...tak nak turun-turun terus kene refer HOSPITAL...
Hospital Sultanah Fatimah...
Aku paling suke g NICU tue wei...
Tak stress langsung sebab makan sedap-sedap...

~seriusly aku memang peminat makanan hospital~
Pastue bilik memang Aircond habis, seronok baby tdo..
Cume struggle malam pertama jer la sebab baby lom biasa lagi tidur dalam keadaan tak berbaju n seluar...sejuk la kan...

Owh ye, mesti korang tertanye-tanye; aku macam takde usaha untuk buat ape-ape kat baby kan...
ANDA SILAP!!!

Macam-macam aku buat supaya tak kene juandis nie sejak dari kandungan lagi.
Macam aku tulis tadi dari mula aku dah set mind aku kene ready kan.

So, antara yang aku buat:
  • Makan banyak supaya susu sentiasa ada, banyakkan bagi baby susu, stimulate dari awal kelahiran lagi.
  • Perah, pum, Marmet untuk melengkap persediaan penyusuan
  • Mak cakap xleh makan halia ngan kunyit--so aku tak makan pon.
  • Setiap 2 jam susukan baby (die kan nak susu aku pakai cup dan bagi direct dari cup)
  • Mandi dengan daun durian belanda la..jambu la...semua dah buat
  • Mandi dengan rebusan ginseng beli kat sengsei...DONE
  • Minum susu kambing (aku ler minum)...DONE
  • Makan anggur hitam....DONE
Ape tah lagi aku buat; dah tak ingat....
Takperlah..janji Firzani sihat kan.

Pas Cek in hospital 3 hari 2 malam pon, bermula lah episod Cek up ke Hospital Muar nie hah....

1st cek up::amik darah macam biasa-result
2nd cek up:: amik sample air kencing + darah
3rd cek up::berdasarkan result TSH ade tinggi, so risau ade masalah thyroid. Refer pakar dan terus deside minggu depan start dengan amik hormon untuk baby.

TETAPI....
Allah S.W.T Maha Pengasihani, 
Esoknyer hospital call cakap Firzani tak perlu dah datang hospital dan buat procedure untuk hormon thyroid.
ALHAMDULILLAH.
Aku tanya result, Doktor bagitau semua dah normal termasuk juandis Firzani turun memdadak.

ALHAMDULLAH AGAIN....

Selama sebulan 2 minggu tue, bermacam episod aku lalui...
Macam tak pantang pon ade jer sebab aku pakai seluar wei..bukan kain hahahha.....
Alhamdulillah, bekas czer aku pon dalam keadaan baik dan tak sakit langsung.
Allah permudahkan segalanyer...

Nie gambar time Firzani Wad NICU
Hai sayang mama


Medical card Firzani
Tarikh keramat
 Itulah sahaja aku kongsikan untuk korang...
ape-ape pon jangan gelabah 

POINT PENTING YANG KORANG UTAMAKAN::

1. Jangan bagi baby korang makan atau minum selain SUSU IBU SAHAJA
2. Susukan baby dengan kerap

Ok pape hal kene chill ok....






Monday, 26 November 2018

PART 2 KELAHIRAN PERMATA KE 4: FIRZANI NUR MILLIYA (Pengalaman yang paling mengamit memori)

Sambungan....
Saat paling kelakar aku ingat lagi husband tak tahu macam mane nak pergi ke arah laluan emergency. Mase tue MMC tengah renovate laluan belakang tue. Ngam sampai jer pintu emergency tue nurse dah tunggu siap-siap dengan wheelchair. 
Bagi buku pink tue terus jer masuk wad. 
Kami pilih bilik katil 2 sebab aku taknak bosan sorang-sorang.
Tapi mase aku sampai pon memang aku sorang jugak 😂
Jadi, terus buat ctg dalam bilik. 

Untuk pengerahuan korang, Dr. Wan ade conference dari hari rabu sampai ahad tau. Aku pon memang berdebar gak lah..if aku bersalin die takde, so partner die akan handle. 
Alhamdulillah...Dr. Wan ade tapi tengok muka die agak kepenatan but die punye layanan still superb. 
Mase nie result ctg aku tak cantik langsung...sebab contraction aku selang setiap 3minit. Allahu...tak sempat aku nak tarik nafas berehat sambung contraction lain.
Dr. Wan buat ve, mase nie bukaan baru 5cm. So, Dr. Wan discuss dengan aku dan aieman..samada nak tunggu gak for normal delivery atau proceed czer.

Ade pro and cons...
Pro :: still boleh proceed normal delivery 
Cons :: baby boleh lemas

Aku tengok aieman, aieman tengok aku..last-last aku minta pendapat doktor sendiri mana yang better. Yang penting baby aku selamat.

Akhirnya kami sepakat untuk emergency czer. Nurse terus buat persiapan untuk ot. Semuanyer under control sebab nurse semua pandai tenteramkan jiwa mak nie. Once dah sampai bilik ot, masuk ubat bius...terus zasss..

Mesti tanye macam mane rasa masuk ubat bius tue kan..same jer dalam fb tue..korang google confirm jumpe. Key die jangan teran atau keraskan badan...lembutkan badan confirm tak rasa sakit. Kalau tengah constraction bgtau doktor sekejap..dah abis contraction terus bagi sign good, so cepat-cepat dieorang buat kerja.

Sepanjang ot berjalan, Dr. Wan asyik bercerita jer siap cakap bekas czer aku sebelum nie tak nampak
langsung. Kalau aku tak bagitau die pon, memang die tak tahu aku pernah czer sebelum nie.
Tup...tup.....terus dengar suara baby menangis....
hua.......tak tahan.....
Doktor cepat-cepat angkat dan letak atas badan aku...
Ya Allah, wanginyer die...siap aku kiss-kiss baby banyak kali.

Doktor Wan bagitau yang leher baby kene belit ngan tali pusat sebanyak 2x...tue sebab baby berusaha nak turun ke bawah tapi tak boleh dan menyebabkan kontraction kerap berlaku.
Aku REDHO sahaja.
Yang penting semua selamat.
 
Last-last baby lapkan terus bagi kat babah die kat luar bilik operation tue....
Kata babah, nurse tinggalkan dieorang lama sangat kat luar, berdua jer...
lepas azan n iqomat, baby tengok babah, babah tgok baby....hahahaha....
pastue ape lagi, berselfi la babah dengan baby banyak-banyak...
Owh, mase sesi menjahit tue pon aku tak rasa pape pon, tahu-tahu dah siap....
ye lah, mane tak sedar..bilik ot tue riuh dengan berbual, termasuk aku sekali join....
hahahaha.....
dieorang terus pakaikan stokin kat aku...

Aku ingat mase tengah jahit perut tue, aku batuk-batuk....actually memang aku tengah batuk pon...doktor pk aku asma...hahaha...
Bukan doktor, saya batuk sebab tekak saya kering sangat...
pas semuanyer selesai, zasss..terus hantar aku kat wad balik.
Sampai wad jam 4.25am....
aku tengok husband...siap die tunjuk gambar selfie dengan baby...
OK! MAMA IS JELES!!!

Alhamdulillah, di sana aku dipermudahkan, 
Jam 7 pagi aku dah boleh duduk atas katil tanpa sakit czer.
Ajaib sebelum nie 1 hari terlantar atas katil...esok nyer baru bangun.
Kul 9a.m doktor round cek luka n tiup kencing, 
Doktor benarkan aku makan disebabkan aku xde pening, muntah n etc...
Aku request buka tiup kencing cepat...tapi doktor risau, die suruh aku berehat.
Aku kan degil, so jam 4 petang barulah aku bebas dari tiup kencing, dan aku bebas amik baby sesuka hati aku...Yezza....

3 hari aku mereput dalam spital, tetapi makan kat situ best sangat...
Memang ada menu berpantang sama ada melayu atau western...
Perghhh...asyuk dan sedap.
Sampaikan aieman pon nak rasa....
Dipendekkan cerita, hari ke 2 tue husband dah tak teman kan aku, aku yang suruh die settelkan mykid baby dan temankan anak3 tidur...
Esoknyer pulak, barulah aieman amik dan terus balik....
So, bermulalah episod ANAK 4...
nah, kita upkan gambar baby FRESH FROM OVEN
Assalamualaikum, saya FIRZANI NUR MILLIYA BIN MOHD NORAIEMAN

cute nyer kaki tue
 
 

Wednesday, 24 October 2018

PART 1 KELAHIRAN PERMATA KE 4: FIRZANI NUR MILLIYA (Pengalaman yang paling mengamit memori)

Wow lamayer tak bersiaran....
Fuhhh....tiup sikit habuk kat blog nie....hahahaha
oklah kisah aku nie punyerlah panjang....maybe akan ade 2 part..
Sebenarnya,  2 bulan sebelum due, aku dah start handover semua kerja-kerja aku...
lamakan...sampai sebulan lebih gitu....
Aku kan keje site...so banyak kerja tengah jalan mase tue...
terutamanyer kerja tander dekat Kelantan, Pahang...dan mase yang sama lak tgah buat paperwork untuk projek 33kv di Johor Bahru.
Ngam-ngam last handover seminggu sebelum kelahiran baby ke 4 ni.
Aku dah start sakit 2 minggu sebelum kelahiran...
Sakit yang on off....
lebih kepada BRAXTON HICKS 
Kalau ikutkan due sebelum-sebelum nie....
37 minggu dan 38 minggu mesti aku dah selamat bersalin...
kali nie lambat pulak....
Aku dan husband amik keputusan untuk bersalin di Mahkota Medical Center dengan Dr Wan Yok Har...
Doktor yang glamor dan paling support gentle birth di Melaka...
Owh ye, mesti tertanye-tanye nape Melaka?
Mr Hubby la yang masih mahukan anak "HANG TUAH"..
Kiranyer 2 Muar dan 2 Melaka la kan....
Mase check up  kat sini teruja sangat tau...sebab scan menggunakan 5D tau, clear sangat..
kire detail scan la sekali buat....
Mase 1st time jumpe doktor, aku siap bagi birth plan aku dan doktor setuju...
Aku masih berikhtiar untuk normal birth. Untuk pengetahuan korang, anak pertama dan kedua aku dapat bersalin secara normal...tetapi yang ketiga terpaksa bersalin secara emergency czer.
owh ye, kali nie pregnancy, aku hanya beli 5 baju baru sahaja untuk baby, dan lain2 peralatan masih menggunakan baju2 dari abang-abang dan kakak baby...(jimat kos kan)
paling otai, mama hanya masukkan baju dalam beg ikea yang biru tue jer tau...
tapi baju baby dalam beg sandang la...
(dasar sangat perangai kan...hihihi)
Gambar pon nan hado...
Berbalik pada cerita semula, kepala baby dah berada di bawah tepi belum engaged sejak 36mnggu lagi. Doktor siap bagitau supaya jangan banyak berjalan. So, servik aku start sakit pada 2 minggu sebelum kelahiran lagi. Tapi, sakit yang makin kuat bila menjelang seminggu sebelum kelahiran.
Pada hari jumaat sebelum kelahiran, 27 Julai (jumaat) mase nie aku terpaksa cuti sebab Braxton Hicks. Dalam jam 5 petang, aku dapat panggilan rakan sekerja aku, arwah Pak Ali yang aku anggap macam ayah aku (umur die dalam 68tahun tapi still lagi bekerja) telah meninggal dunia.
Innalillawainnailaihirojiun~
Sampai je hospital, jumpe ahli keluarga Arwah Pak Ali, settlekan urusan dengan pihak hospital, aku terus ke bilik mayat untuk menatap kali terakhir wajah Arwah Pak Ali. Dalam sakit-sakit aku, aku tetap kuatkan hati dengan ketiadaan Pak Ali.
29 Julai 2018 (Ahad) dalam jam 8 malam...masa ni husband baru sampai rumah mak dan kiteorang tengah baring-baring. Aku siap cakap ngan laki, 
"bie, hari nie macam nak bersalinkan jer"
husband cakap...ade rasa sakit ker?
Aku jawab la; "tak sakit, tapi gerak hati"
Tepat sekali, jam 10 lebih mase tue, semua askar-askar dah tidur, aku baru terasa sakit. Jangan tanye sakit macam mane tau sebab aku tak pernah kene senggugut dan aku lupa macam mane period pain sebab hampir 7 tahun tak period dan hanya sekali period mase makan MAB yang aku beli dari yatie...
Sape nak try MAB sila la contact si Yatie nie
Korang leh wasap kat Yatie no 011-1028 0205
Insyaallah Yatie boleh guard korang dari a sampai z.
Jam 1 pagi macam tue aku bagitau mak aku yang aku nak g spital.
Sampai spital jam 1.30pagi terus masuk wad...
semua segala ctg buat kat wad....
bermula la cerita yang paling mendebarkan...
Next aku sambung balik..
sebagai pembuka bicara,
aku bagi 1 gambar scan 5D
Firzani mase last check up...

Tuesday, 12 September 2017

PENGALAMAN SUNTIKAN "BIRTH CONTROL"

Hari nie aku nak cerita pengalaman aku sendiri semasa mengambil "PERANCANG KELUARGA"
Pengalaman aku, perasaan aku, dan apa yang aku rasa aku akan share dengan korang.
Kalau ikutkan aku malas rasanyer nak pakai perancang keluarga nie..
Tapi disebabkan aku kene CZER mase kelahiran Fikran, 
ditambah lagi aku tak pernah period sejak mengandungkan Firas anak aku yang pertama...
terus jer mengandungkan anak ke 2 dan anak ke3...
terus doktor syorkan aku untuk fikirkan memakai perancang keluarga nie.
Masa sebulan selepas kelahiran Muhammad Fikran Muslim, 
Doktor Ishaireen dan terangkan kat aku.
 Die terangkan jenis-jenis kaedah perancang keluarga dan siap harga sekali...
maklumlah hospital kerajaan kan...
Jenis-jenis perancang keluarga ada banyak...
korang boleh tengok kat buku pink korang tue....
pilih jer asal ada budget, dan ikut kesesuaian diri korang
Kalau ikutkan perbincangan laki bini...
Aku nak guna cara IMPLANON untuk 3 tahun...
Tapi 6 bulan tertangguh jer...
dan aku masih seriau dengan czer nie
terus deside untuk amik SUNTIKAN sahaja...
so setiap 3 bulan sekali kene buat la suntikan nie...
aku buat kat klinik desa Kesang jer
Aman dan damai sebab tak sesak macam kat Klinik Kesihatan kan...


start suntik masa bulan 4 2016
Aku start suntik pada bulan 4 bila Fikran dah masuk 6 bulan...
Bile aku tengok tarikh temu janji dengan ke 2 hanya 2 bulan sahaja bukan 3 bulan seperti yang aku tahu...
aku tanya nurse KD tue...kenapa perlu tunggu 2 bulan sahaja bukan 3 bulan ker?
Tapi jawapan nurse sebab aku baru jer buat suntikan dan nak bagi betul-betul badan aku dapat serap hormon dari suntikan tue...
(bunyinyer agak menakutkan pada aku tau)

Tapi kan...aku hanya sempat suntik 3 kali sahaja...
Banyak sangat simptom yang aku tak suke berlaku...
Antaranya aku menjadi loya, aku akan muntah-muntah.
Effectnye bila kita muntah, kita akan jadi banyak makan dan badan aku naik sangat mendadak...

bukan setakat muntah...badan aku selalu bisa...sakit-sakit...
lama gak la aku tahan..sampai nak masuk suntukan ke 4 tue...aku tekad tak nak dah suntik lagi...
badan still sakit-sakit...
Aku berhajat nak berurut dengan makcik yang selalu urut aku tue..
Amat mendukacita kan aku makcik Dilah tue g umrah la pulak...
aku sampai merayu denga dia bila balik umrah aku nak berurut..badan dah sakit sangat...

Penantian selama 2 minggu, akhirnya...aku beurut dengan Makcik Dilah tue...
Die bgtau aku kaki aku bengkak means peranakkan aku bengkak....
(time  nie aku dah seriau)
sampai lah die urut aku part punggung (belakang badan) dan punggung aku...Ya Allah, sakitnya...
Makcik Dilah cakap..suntikan tue tak abis lagi..berkumpulkat punggung aku ngan belakang aku..
tue yang sebab sakit.
Azab 1jam aku mase die urut tue...
Alhamdulillah...seminggu pas aku urut tue badan aku normal balik...
Ma;kcik Dilah ade bekalkan aku air kunyit....
Air kunyit die memang terbaik...
Tak jumpe lagi air kunyit sesedap die...seriusly.....

Sekarang nie aku dah free dari sebarang perancang keluarga....
kalau lekat sekalipon aku cuma cakap rezeki dari Allah....
Bukan untuk menidakkan..
Cume...aku lom bersedia nak menambah lagi...
cukup setakat 3 orang askar yang menghuru-harakan hari-hari aku.....
hahahaa......

So, sayangkan diri korang ok...
daaa....