Monday, January 25, 2016

Kelahiran:: Bersalin secara Ceasarean (Pembedahan)

Perghhhh...tak habis-habis lagi ker cerita pasal bersalin nie...
hahahhaa...
Jangan jemu tau...
Iyelah FIRST TIME kot setelah 2 kali bersalin normal...tetibe boleh pulak bersalin bedah nie...
Paling sadis dah nak bukak 9cm tue...
Fuhhh...nasib badan..
Yang penting kedua-duanya selamat...
Alhamdulillah...
Korang ingat Jasmin sesuka hati jer ker nak bersalin secara pembedahan nie???
Ya Allah....Jika di beri pilihan sama ada bersalin secara pembedahan atau pon normal...
Jasmin nak pilih secara NORMAL....
Tapi dah tertulis kan...
Dapat gak merasai bersalin secara ceaser nie...
Pengalaman yang paling tak dapat dilupakan pada tahun 2015...

Kalaulah diberi pilihan samada bersalin secara pembedahan atau normal...
Jasmin akan pilih NORMAL...

Cukuplah kesakitan untuk bersalin secara Ceasarean nie...
Seminggu pon lom tentu boleh bangun dengan cepat...
Nak batuk dengan bersin pon azab tau....
Sakitnyer hanya Allah sahaja yang tahu....

Jasmin nak cerita pengalaman hari pertama selepas czer nie....
Memanglah lepas czer kan dah kene bius....memang tak sakitlah....
tapi lepas 4 jam dan ubat bius beransur-ansur hilang...sakit nyer sampai ke tulang belakang gitu...
merayu-rayu minta ubat tahan sakit...
Lama pulak tue menunggu...maybe sebab semua nurse tgah busy dan ramai pesakit keluar masuk....
Sebab Jasmin masuk bilik intensive dan ade nurse yang jaga tue...kira dalam wad 6 la...

Lepas jer dapat suntikan tahan sakit...terus jadi lalok.....
mase nie nak df baby pon lalok...sampaikan nurse terpaksalah amik baby after df dan monitor baby tengah df sepanjang Jasmin lalok k...Thanks nurse...

oh ye..suntikan dapat amik 3x sahaja k setiap 6 jam....

pastue seawal 4 pagi dah kene kejut ngan nurse...
2 orang nursebangunkan Jasmin...Ya Allah...azabnyer....
Nurse bersihkan badan, dan suruh gosok gigi...
baju pon nurse yang pakaikan tau....
malu tue buang jauh-jauh...
Pastue segala tiub kencing kene buka...dan bermula lah episod kencing sendiri..hahhaha
Nurse siap pesan nanti pagi saya ajar macam mane nak jalan dan nak pergi ke toilet k...

Dalam kul 10 after bf baby...terasa nak sangat kencing tau....tapi takut dan diamkan kejap..
last-last tak leh gak tahan...MUST GO....
Bagitau nurse...dan nurse datang...
Mase bangun dari katil....mase mula-mula step nak berdiri dari katil dan nak memula kan langkah...
Sakit sampai menitiskan air mata...
Tanye nurse kenapa sakit sangat...
Nurse cakap biasalah semua organ tengah amik kedudukan semula..kire susun balik la...
That y kita dinasihatkan berjalan supaya aliran darah kembali normal dan luka insyaallah cepat baik...

Lepas jer pergi buang air tue..nurse terus hantar masuk wad...kita pilih wad 2 orang..
malas nak pilih wad seorang...kos mahal...hahahaha

Jasmin akan jadikan bersalin secara czer nie adalah anugerah yang tak ternilai...
Bukan mudah untuk seseorang yang salin secara czer nie tau...
Dan Pengalaman tue hanya ada pada Jasmin dan juga pada ibu-ibu yang telah melaluinyer....

DAN..........
Sekarang barulah terhegeh-hegeh nak buat BIRTH CONTROL...
masih dalam research gitu...
insyaallah....Jasmin akan cerita kan nanti...