Thursday, January 23, 2014

Tips dan amalan untuk Bayi Songsang




Jasmin ada buat research (aceceh) pasal bayi songsang nie...
Sebab masa check up minggu ke-28, Bayi yang Jasmin kandungkan dalam keadaan songsang...
Hua...dalam dada dah menggelabah nie....

Ya Allah....dalam hati sapa yang tahu kan perasaan Jasmin.
Walaupon doktor cakap baby still kecil dan still tengah move on....


Ape lagi....Jasmin kongsikan apa yang Jasmin dapat k...

Amalan Untuk Elak Bayi Songsang

  1. Baca surah Yassin setiap malam--->sambil baca tue usap-usaplah perut 
  2. Solat ---> masa solat tue sujud lama sikit
  3. Baca surah Al-Hashr (ayat 1-24) setiap hari
  4. Baca surah Qursi 40x sehari --->masa baca surag Qursi nie buat la air dalam botol....(ala macam air Yassin tue. Minum setiap hari dan sapu dari atas line perut ke bawah
  5. Baca Surah Thariq (ayat 1-7) sebanyak 4x --->sambil baca surah  tue...alurkan tangan turun dari line bawah perut ke pusat.
  6. Baca Surah Al-Insyirah sebanyak 3x--->hembus dalam air...pastue amik air dan usap kat perut (3x atau 7x) lawan jam beserta selawat. Yang lebih tue leh buat minum.

Amalan lain yang juga boleh dibuat masa tengah berehat ataupon FREE.....

1. POSISI SUJUD

macam dalam gambar nie...
cara-caranya=
  • buat dalam masa 5 minit
  • rebahkan badan belah kiri atau kanan--->kalau baby duk belah kanan, rebahkan badan belah kiri dan begitulah sebaliknya.
  • baring selama 20 hingga 30minit.
2. POSISI MERANGKAK

  • buat selama 5saat sebanyak 2-3kali bergantung pada ketahanan badan
  • sambil buat tue baca surah Al-Hijr ayat 74 yang bermaksud: maka kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah.
3. AIS
  • Letak pek ais atas perut.Tujuan dia supaya baby rasa tak selesa atau sejuk dekat kepala dia. Jadi dia akan mengubah kedudukan dan berpusing ke bawah.
4. TOUCH LIGHT

  • Letak touch light dan suluh bawah pusat. Tujuan dia supaya baby bergerak ke arah cahaya. 


Banyak2kan berdoa, baca al-Quran dan buat solat hajat supaya ALLAH membantu kita. 

InyaAllah dipermudahkan urusan

6 comments:

  1. bagus info2 ni.. boleh diikut klu ada mslh sma nanti.. :)

    psst : za dtg dr group gojes..

    ReplyDelete
  2. sy doakan supaya baby awak ok ye...:)

    ReplyDelete
  3. Ilmu ni....susah nak cari ilmu utk settle problem cm nih kan...good info...Umi Qi suka... :)

    ReplyDelete
  4. tq 4 sharing..ngh risau ni...2hari lepas baby duk melintang..dr breech...harap dia akn normal...:(

    ReplyDelete
  5. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Tips Betulkan Bayi Songsang

    ReplyDelete