Tuesday, September 21, 2010

Walk-interview TNB

“Samekong dan salang sejahtera. Sini saye ade satu cite untuk pengajarang semue. Bagi sape-sape yang nok gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase interbiuw tu, ingat- ingatlah cite ni. Kisoh benar ni tau bukang rekaang!!!

Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barulah ujiang bercakak pulok (temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang terpilihtu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk ditemuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige yang pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih. Kawang yang nombor satu mule la merungut, (kene bace ikut loghat terengganu!)…….

“Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok”.

Sampuk pulak kawan yang kedue ni…. “mapuh kite kalu lagu ni… aku doh kecuk perut ni”.

Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho seraye berkate “Mu nok takut bende gok awang eh… Kalu die tanye, mu jawap je la. Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun…. Janji mu jawap doh. Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe…. Bukangnye tukang interbiuw tu nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh control macholagi”.

Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kawang kite yang pertame ni pung dipanggil.

Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.

“Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???”. awang nombor satu tadi pong jawap, “Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die tanye….pengerusi TNB yang baru sape name. Aku pung jawaplah Datuk Jamaluddin Jarjis”.

Kawang nombor due pulok menyampuk “Ah sudoh! aku tok reti starang nok sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok jawak.”

Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, “Bak peyang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang interbiuw tu napok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu. kalu die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat la gatal kat perut. Pah tumu kerling la sikit name pengerusi TNB tu”.

Ape lagi… kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok,sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.

Name kawan nombor due pun dipanggil…. Dalang 20 minit kawang nombor due tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige panik doh nape kawang die tu tok kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la kawang nombor due ni dengang muke tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye la, amende soalang yang kuor, jawap la kawan no due ni, “Susoh gok soalang die tapi soalang pengerusi TNB tu aku buleh jawap… aku sempak selok spenda aku. Tukang interbiuw tok nampok aku selok tadi”.

Kawang nombor tige ni pong panik la. “Ah sudoh awang! aku pong sebenornye tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu”.

Jawap lah kawang no due tadi. ” Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang aku buat nih”

Kawan no tige pulok jawap,” Aku nok tulih macam mane aku tok pakai spenda”

Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari tadi berdiam diri tadi bagi idea….. “Ape bende yang susoh sangat ni awang, mu beri je spenda mu kat die kejap.”

Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang.

Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit kawan nombor 3 ni kuor sambil tergaru-garu kepale dengang muke kepelikkang. Kawang2 die yang dok luor ni tanye la kenape kuor awal sangat?

Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu, die jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel suke sampai kang adeyang mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye la,mase ahli panel ni tanye name pengerusi TNB tu, ape mu jawap. Dengang confident die bagitahu dengan kuat dan lantang…………….. “Datuk Calvin Klien”.

Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang tadi, kawang yang sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke depang,yang depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name jename spenda tu pulak kat depan. Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagitu…..

Gitulah cerite nye…. spang kederang sunggoh!!!”

No comments:

Post a Comment