Tuesday, May 8, 2012

Baby-1st time BF---CABARAN!!

Jasmin nak mintak maaf banyak2 sebab dah lama tak update blog....
Bukan per...penyakit malas sudah melanda.
Sampaikan banyak draft...hehehehe

Kali nie Jasmin nak citer pasal first time BF Baby Firas...
Memang perasaan bercampur baur lagi...

oklah...sumer dah harap maklum Jasmin melahirkan baby di hospital private.
So, takderla dieorang nak bagi exclusive susu ibu kan.

Mase Jasmin bersalinkan baby Firas, Doctor terus masukkan tiub air kencing dan soh Jasmin rehat sepuas-puasnyer...
Tapi tak leh..sampaikan Jasmin soh Mr. Hubby amik gambar baby sebab xpuas nak peluk dan cium.
Lagi satu susu badan Jasmin maser nie tak kuar lagi...waaa nak nangis ok.

Jasmin picit-picit dier tak mau kuar gak.

Esoknyer nurse bawa Baby Firas naik kat ward.
Nurse suruh susukan baby Firas.
Waa..nak nangis lagi. Susu tak nak kuar juga.
So, nurse tue decide bagi botol jer.
Atas nasihat pakar bidan gak soh Jasmin berurut dulu. Kalau susu dah kuar soh perah masukkan dalam botol.
Memandangkan baby Jasmin kene tahan ward sebab Doktor nak pantau paru2 baby kan...
So Jasmin pon balik ngan perasaan bersalah..sedih....ish tak terkata la.

Tiap malam Jasmin ngadu nak baby...huhuhuhu...cedihnyer.

Sampai jer hari ke-4 baby firas kat ward, Jasmin terus kol Hospital tanyer leh amik baby x?
hehehe EXCITED!!! Nurse cakap BOLEH....yeHHHH (*__*)

Sampai rumah try lagi BF baby. Tapi still baby confius walaupon dah kuar air susu (xbanyak pon tapi alhamdulillah still kuning pekat lagi)
Jasmin just sapu kat mulut baby jer. Yang Jasmin perah sebelum nie pon Jasmin bagi kat baby jugak.
Jasmin still berusaha tuk DF kan baby.

Mak lak kalau tgok baby dah nangis terus jer sumpat botol.
Dalah hati hanya Allah jer yang tahu.

Alhamdulillah, Jasmin berusaha selama 2 minggu akhirnya Jasmin berjaya juga DF kan baby Firas sampaila sekarang.

Alhamdulillah..sampai sekarang baby Firas takder masalah langsung even kembung perut@ lain2 penyakit sewaktu dengan nya. Sampaikan keje enjet pon Baby Firas stay lagi tak demam. ALHAMDULILLAH.

Soalan yang Jasmin kene tempuh sepanjang BF baby (kadang2 menyakitkan jiwa dan raga terutamaya orang yang terdekat dengan Jasmin...siapa??? RAHSIA hehehehe)

1. ko tak susu kan baby ker? sayang susu basi (kolostrum) nanti baby tak der antibody.
ANs= Jasmin perah dan simpan sampai baby balik rumah. Alhamdulillah sampai hari ke-4 pon mmg susu basi tue ader lagi. SYUKUR...

2. Asal bagi susu botol. Susu badan kan bagus?
ANs= Masalhnyer susu badan tak der lagi....so tak kan lah nak bagi baby meraung lak kelaparan. Tapi berkat kesabaran selama 2 minggu Jasmin berjaya DFkan baby secara exclusive. BANGGA!!!

3. Puting ko pendek nie..tue yang asyik terlepas jer...
ANs= dah ko kat depan aku...malu lah aku nak DFkan baby. nak angkat baju pon segan. dah sumer kiri kanan ader lelaki. maklumlah ibu baru. Tapi biler baby dah asyik DF jer..Alhamdulillah puting tue terbentuk ngan sendirinyer...KEKUASAAN ALLAH....AMIN.

ini adalah antara soalan-soalan maut. ALHAMDULILLAH...ALLAH MAHA MENDENGAR.
Sampai sekarang susu mmg banyak. sampaikan meleleh kuar dan sampai baby tersedak minum---opsss..Jasmin cepat2 tepuk2 belakang baby. REZEKI dari ALlah.

4 comments:

  1. i pon bersalin kat private & kena czer...tp i berkeras nk fully bfeed my baby & i know i have my right...alhamdulillah dlm sakit2 tu pon dpt bfeed baby & susu pon alhamdulillah mmg dah ada masa pregnant 4 bulan lagi...

    takpe, yang penting skrg u dpt DF ur baby...pedulikan kata2 org k...u know ur baby better :)

    ReplyDelete
  2. dear teruskan breastfeed firas pengalaman terindah yg xdpt kiter luperkan

    amalkan tips yg akak kasi. if ada apa yg tak faham u just tanya akak.

    insyaAllah akak akan bantu.

    happy breastfeeding dear

    http.://nhmi.blogsport.com/

    ReplyDelete
  3. congrates min..rina harap rina pun leh bf kan baby. ehh kawin pn xlg hahaha

    ReplyDelete
  4. lambat pon tak pe..asalkan tak putus asa..kalau nak dengar orang kate..memang sampai biler2 pon tak habes..derang tu saje nak nyakitkan hati n buat kite down..sabar ek..n hepi breast feeding..:)

    ReplyDelete