Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan 1434/2013

Esok bermula la Seluruh Umat Islam di Malaysia berpuasa...
Semalam (hari Isnin) jenuh juga nak tunggu 'pakcik' yang selalu buat pengumuman puasa tue...
Tapi...
Sekarang kan macam tak best..
kalau dulu...pasti tertunggu-tunggu nak buat pengumuman puasa atau raya sebab die cakap terlalu slow dan penuh pertanyaan...
rasenyer dalam 5 minit pon ado kot...
Tapi kali nie...
'pakcik' tue cakap mengalahkan roket..serius..tak tertunggu terus dapat jawapan..tapi feel tak do..hahaha
"Tak surprise" bak kata laki ku...
Pengalaman yang Jasmin tak boleh lupakan 2 tahun lepas mase mengandungkan Firas adalah...
Jasmin hanya mampu berpuasa selama 3 hari sahaja...
Hari ke-4 hingga ke-29 terbaring dan mengalami tekanan darah rendah...
SOBSOBSOB....
Sekarang masih berbaki 18 hari lagi...
so terpaksala bayar Fidyah la gamaknya...
Harap kali nie Jasmin boleh berpuasa penuh dengan keadaan yang sama..
Keadaan yang sama?? Means?
nanti -nantila Jasmin bagitau k...hehehe...
Jasmin nak share golongan yang dikenakan Qada' puasa dan membayar Fidyah...
Ibu hamil atau yang masih menyusui anaknya yang tidak berpuasa di Bulan Ramadhan dengan sebab :
  1. Bimbang akan kesihatan dirinya sahaja.
    Atau
  2. Bimbang akan kesihatan dirinya dan janinnya / anaknya.
  1.  Wajib Qada’ puasa.
  2.  Tidak wajib bayar Fidyah.
Sekiranya hingga datang Ramadhan berikutnya dia tidak ‘menggantikan puasanya, maka wajib dia Qada’  puasa dan membayar Fidyah.
Ibu hamil atau yang masih menyusui anaknya yang tidak berpuasa di Bulan Ramadhan dengan sebab :
  1. Bimbang akan kesihatan janinnya / anaknya sahaja.

  1.  Wajib Qada’ puasa.
  2.  Wajib bayar Fidyah.
Sumber dari: http://www.maij.gov.my/?page_id=485
Jasmin nak amik kesempatan sesiapa sahaja mengucapkan Selamat berpuasa. Maaf dia atas segala salah dan silap serta keterlanjuran kata. Semoga Ramadhan kali ini ,e,bawa seribu makna buat kita semua...Ameen. 
Pesanan ikhlas dari kami...

2 comments:

  1. salam ramadhan..dan selamat berpuasa jugak yer.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam ramadhan ye lalink...maaf sgt2 baru sekarang dpt komen setelah lama umi Qi menyepi...nk tag blog anak lebah comot dlm friendlist Umi Qi...senang nak jejak...salam sayang kembali ye...

    ReplyDelete