Wednesday, February 1, 2017

ANAK:: Firas Dah Sebulan Sekolah!!!


Hai, sape cuti hari nie?
Jasmin cuti sejak Jumaat lepas sampailah hari nie...
dah macam Jasmin lak yang beraya sakan cuti raya cina nie..
Semalam gak beraya ke rumah Bos Jasmin...
Sempat juga anak-anak semua tengok naga berjoget...
hahahaha...
Jakun gak ler...
sebab tahun lepas dieorang tak sempat tengok..

Eh....eh...dah melalut pulak...
Jasmin nak cerita pasal persekolah Firas sebenarnya....

Cerita yang paling dasyat dalam era ni rasanyer...
Masa 1st day sekolah, babah Firas hantar, 
Pagi-pagi mama bangun sediakan die nasi sebab Firas kalau kat rumah Jasmin ker, rumah Tok mak die memang setiap pagi makan nasi ok....
So punye lah risau bagai kan...takut die lapar...
So, hari pertama tue babah hantar, memang melalak sakan la Firas.
 Teacher amik Firas terus bawa masuk sekolah....
RULES kat sekolah tadika Firas; Parent tak leh tunggu tau...
Biar cikgu-cikgu yang handle...
Hari tue Firas sekolah half day sahaja..

2nd day pon same melalak...tapi Jasmin hantar die full day.
Masa amik Firas kat scholl, tanye juga teacher Firas ok ker?
Teacher cakap ok jer pastue nangis pon sekejap jer....lepas tue dah happy sebab ada kawan...

Owh ye, mase nie Firas dah ade kawan tau, Nama die Aisha dengan Jezi.

3rd day, 4th day n 5th day, same jer...menangis asal pergi sekolah...hua...
nangis gak mama kat rumah...
tanye firas kenapa Firas menangis g sekolah?
Firas cakap" i want mama, babah, baby, n nana go scholl..."
mama: can't la Firas, u can be a Good boy ok..
Firas: Muke sedih...hahaha

Sebenarnye pelik bin ajaib, 
Bile mama suruh cerita bukan main gembira lagi die, sebab ade sing a song, coloring, play with friend...siap cakap many-many-many friend mama...
pastue pasal makan pon same...asyik cakap sedap jer, makan nasi chicken, nasi goreng, milk n coco crunch n etc...
(patutlah bekal mama tak terusik sampaikan teacher pon terkejut Firas makan sampai leh tambah 3 kali...hehehe so korang jangan terkejut kalau tgok Firas keding macam tue tapi memang kuat makan tau)

MINGGU KE-2 

Masa nie Firas masih lagi meangis setiap kali hantar....huaaa....
Bertabahlah wahai mama n babah....
tapi kali nie teacher dah siap sedia panggil Aisha and Jezi bile Firas datang sekolah..
so, Firas menangis sekejap jer lah...
Cayalah Teacher....
Makan macam biasa, asyik cakap sedap jer...ermmmmmm

MINGGU KE-3

Kali nie Firas tak nangis tau, tapi melengah-lengahkan masa, 
Dah satu keje nak tangkap die berlari ke depan atau kebelakang kereta...
Aduiiiiii...macam-macam hal sorang nie...
Dah la minggu nie mama kene hantar sebab babah stanby kerja..
After dapat tangkap Firas terus bawa keluar n teacher die terus amik Firas takut die menangis...
Tapi takde pon..hahaha...
Semua bikin cuak tau...

MINGGU KE-4

Sama macam minggu ke-3, nak bagi mama n babah die peluh dipagi hari...
Kali nie dah mudah sangat...
dah takde adengan menangis lagi...
Minggu nie ade BIRTHDAY BASH theme PURPLE PINK..
Punyelah mama semamngat cari baju warna PURPLE sebab tak pernah beli baju warna Purple kan...
Mase amik die, terus bagitau kek tak cukup...FIRAS WAN MORE  mama...

Adehhh...terpaksalah beli kek kat kedai bakery....
(Dah agak tau sebab kan dah bagitau Firas nnie kuat makan)
Pape pon Jasmin dapat banyak sangat sticker kat baju Firas,  ngan kat pipi Firas
Mesti  Firas happy kan....

SEBULAN yang banyak onak dan duri...
Macam-macam ragam wahai si anak..
Takperlah yang penting Firas happy kat school dan paling banyak terima kasih pada teacher Firas..


No comments:

Post a Comment