Tuesday, September 12, 2017

PENGALAMAN SUNTIKAN "BIRTH CONTROL"

Hari nie aku nak cerita pengalaman aku sendiri semasa mengambil "PERANCANG KELUARGA"
Pengalaman aku, perasaan aku, dan apa yang aku rasa aku akan share dengan korang.
Kalau ikutkan aku malas rasanyer nak pakai perancang keluarga nie..
Tapi disebabkan aku kene CZER mase kelahiran Fikran, 
ditambah lagi aku tak pernah period sejak mengandungkan Firas anak aku yang pertama...
terus jer mengandungkan anak ke 2 dan anak ke3...
terus doktor syorkan aku untuk fikirkan memakai perancang keluarga nie.
Masa sebulan selepas kelahiran Muhammad Fikran Muslim, 
Doktor Ishaireen dan terangkan kat aku.
 Die terangkan jenis-jenis kaedah perancang keluarga dan siap harga sekali...
maklumlah hospital kerajaan kan...
Jenis-jenis perancang keluarga ada banyak...
korang boleh tengok kat buku pink korang tue....
pilih jer asal ada budget, dan ikut kesesuaian diri korang
Kalau ikutkan perbincangan laki bini...
Aku nak guna cara IMPLANON untuk 3 tahun...
Tapi 6 bulan tertangguh jer...
dan aku masih seriau dengan czer nie
terus deside untuk amik SUNTIKAN sahaja...
so setiap 3 bulan sekali kene buat la suntikan nie...
aku buat kat klinik desa Kesang jer
Aman dan damai sebab tak sesak macam kat Klinik Kesihatan kan...


start suntik masa bulan 4 2016
Aku start suntik pada bulan 4 bila Fikran dah masuk 6 bulan...
Bile aku tengok tarikh temu janji dengan ke 2 hanya 2 bulan sahaja bukan 3 bulan seperti yang aku tahu...
aku tanya nurse KD tue...kenapa perlu tunggu 2 bulan sahaja bukan 3 bulan ker?
Tapi jawapan nurse sebab aku baru jer buat suntikan dan nak bagi betul-betul badan aku dapat serap hormon dari suntikan tue...
(bunyinyer agak menakutkan pada aku tau)

Tapi kan...aku hanya sempat suntik 3 kali sahaja...
Banyak sangat simptom yang aku tak suke berlaku...
Antaranya aku menjadi loya, aku akan muntah-muntah.
Effectnye bila kita muntah, kita akan jadi banyak makan dan badan aku naik sangat mendadak...

bukan setakat muntah...badan aku selalu bisa...sakit-sakit...
lama gak la aku tahan..sampai nak masuk suntukan ke 4 tue...aku tekad tak nak dah suntik lagi...
badan still sakit-sakit...
Aku berhajat nak berurut dengan makcik yang selalu urut aku tue..
Amat mendukacita kan aku makcik Dilah tue g umrah la pulak...
aku sampai merayu denga dia bila balik umrah aku nak berurut..badan dah sakit sangat...

Penantian selama 2 minggu, akhirnya...aku beurut dengan Makcik Dilah tue...
Die bgtau aku kaki aku bengkak means peranakkan aku bengkak....
(time  nie aku dah seriau)
sampai lah die urut aku part punggung (belakang badan) dan punggung aku...Ya Allah, sakitnya...
Makcik Dilah cakap..suntikan tue tak abis lagi..berkumpulkat punggung aku ngan belakang aku..
tue yang sebab sakit.
Azab 1jam aku mase die urut tue...
Alhamdulillah...seminggu pas aku urut tue badan aku normal balik...
Ma;kcik Dilah ade bekalkan aku air kunyit....
Air kunyit die memang terbaik...
Tak jumpe lagi air kunyit sesedap die...seriusly.....

Sekarang nie aku dah free dari sebarang perancang keluarga....
kalau lekat sekalipon aku cuma cakap rezeki dari Allah....
Bukan untuk menidakkan..
Cume...aku lom bersedia nak menambah lagi...
cukup setakat 3 orang askar yang menghuru-harakan hari-hari aku.....
hahahaa......

So, sayangkan diri korang ok...
daaa....






No comments:

Post a Comment