Tuesday, 15 January 2019

Anak::Firas 1st Day School

Assalamualaikum.....salam korang

Kali nie Jasmin terlalu excited...
Maklumlah anak baru masuk darjah 1
Jasmin hanya registerkan Firas kat kawasan rumah mak Jasmin..
Sape yang tahu kan...rumah mak senang sikit nak pantau...
Kire rumah mak jadi transitlah Firas untuk sekolah sebangsaan dengan sekolah agama.

Hari pertama (selasa 1hb Jan 2019)

Dari pagi lagi mama ngan baby Firzani teman Firas ade perhimpunan.
Firas ok jer takde dramaking bagai.
Masuk kelas pon ok.
Pastue mama balik la umah tokmak (panggilan nenek dieorang)
Rehat tue mama ngan babah datang nak tengok Firas beli makanan kat kantin.
Memang kene guard 100% mase nie dari beratur beli makanan, beli air, basuh tangan sampailah letak bekas makanan ke dalam besen yang disediakan.

Harga makanan pon agak murah iaitu nasi lemak RM0.80 dan air biasa RM0.70. Air kotak RM1.

So, kiteorang deside bagi Firas duit belanja RM3.
Bekal pon bawak gak...

Hari pertama bekal tak abis sebab dah makan banyak mase rehat.
Babah siap belikan extra duit belanja lagi...
Beli karipap bagai....

Balik babah amik naik motor..
Mandi, tukar baju sekolah agama, kul 2 lak babah hantar pakai motor gak.
Sekolah agama tak bawak duit sebab sekejap sangat waktunyer...
Hanya dari jam 2 petang ke 3.30 petang sahaja.

Hari ke 2 (Rabu 2hb Jan 2019)

Kali nie Jasmin hanya hantar Firas kat sekolah sahaja pastue terus hantar Firzana lak kat Little Calips untuk orientasi selama 2 hari.
Nanti Jasmin cerita kat next entry.

Rehat lak, Jasmin still datang untuk jadi mamadom...
Masih kelam kabut untuk makan kat kantin.
kiteorang siap pasrah kali nie kalau duit tak dapat balik atau terhilang...

tapi...
Satu peristiwa berlaku, terus menginsafkan....
Seorang pelajar tercongok tgok orang lain makan...
Aieman tanye dah makan ke belum?
Die cakap belum..
Terus Aieman bagi duit suruh beli makanan...
Ade seorang cikgu nampak, terus amik nasi ngan telur mata bagi pelajar tersebut.
Cikgu cakap; die tinggal ngan nenek die sahaja..kakak die dapat RMT, so sebab die baru darjah 1 belum dapat lagi program tue....adoi...spechless.

Hari ke 2 nie still takde drama lagi...alhamdulillah.

Hari ke 3 (Khamis 3hb Jan 2019)

Alhamdulillah, semuanyer berjalan lancar...siap balik dari sekolah dah beli aiskrim weiiii...
Package ok!!!
Mase nie Aieman jer pergi sorang kat sekolah tue...so jumpa balik pejar tue..
Aieman nak bagi duit kat die...
Die cakap die takleh terima duit orang, nenek tak bagi...
ALLAHU.....
Last-last Aieman belikan jer nasi lemak telor kat die...happy tengok die makan.

Sekolah agama pon takde drama bagai... Alhamdulillah..

TAPI...satu jer mama pelik sangat-sanagt..
Bekal bawa habis...duit pon habis...hahahahahaha....

Sebulan sekolah Firas dalam minggu transisi...so takde belajar menggunakan buku teks..
buku teks pon tak dapat sampai sekarang....

Cume sekolah agama jerla dah start ade homework...sekolah keb pon dah ade homework tapi senang-senang jer la...

sekolah agama

pass perhimpuanan...berjalan masuk ke kelas sekolah kebangsaan
time rehat with babah...
pape pon Firas success pada seminggu yang pertama..


ALHAMDULILLAH...











Reactions:

0 comments:

Post a Comment