Monday, January 13, 2014

Admitted @Hospital Putra, Melaka

Salam monday Bluessss katanyer....

 Jasmin ada banyak entry tertunggak nie....

Tapi Jasmin nak ceritakan satu benda yang penting nie...
Penting dalam kamus kehidupan Jasmin sebagai seorang isteri dan juga ibu...
Sebelum kejadian nie berlaku, hari sabtu 4/01/2014 rumah Jasmin ada kenduri doa selamat...
Esoknyer...ofcourse la penat sesangat just panaskan lauk yang lebih kenduri malam semalam jer....

Serius...masa nie tak terpk apa pun....

Malam menjelma...Jasmin ajakla satu family semua makan kat luar....
Sebelum kitaorang nak gerak gi makan kat Sabak Awor (ala tempat fames kat Muar ikan bakar tue)
Firas mula taknak pakai spender aka CD die...
Asal pakai jer mesti mengamuk....
Pastue tak semena-mena Firas leh terberak..nasib kat lantai..kalau kat carpet tak tahu la nak cakap...
tapi najis die terlalu cair...

masa nie Jasmin mula panik dah....
Pastue bukan setakat berak jer tau..bermulalah episod muntah la pulak...

Pk pasal perut kosong...
pas salinkan baju semua, kitaorang pon pergilah ke kedai makan...
Serius masa nie leh relex jer lagi....

masa makanan sampai..Firas tak nak makan langsung...
selalunyer si Firas nie pantang ajak die makan...semua die bedal...
tapi kali nie dia hanya nak minum air jer...
Jasmin pon dah mula tak sedap hati...
pastue dah nak abis makan tue...

Firas nak turun...rupa-rupanyer die nak membuang lagi...
agak-agak dalam 15minit tue Jasmin pon ajak lah hubby pergi ke kereta kengkonon nak bersihkan poopoo Firas...
Sampai jer kete..Firas leh pulak mencurah-curah muntah...
(macam air terjun)
Terkena kat sofa kete....
pastue dah mula rasa cuak dah....

Tekad ngan hubby kiteorang balik dulu tinggalkan mak, ayah , abang dan adik....
sebab masa tinggalkan pon dieorang still tengah makan...
Masa ondaway balik pon..Firas still lagi muntah-muntah tau..sampai basah kerusi..baju jasmin n babah pon dah lencun...

kalau polis tengok hubby drive kete tak pakai baju mesti pengsan kan...hahahaa
sampai jer rumah...babah cepat-cepat bersihkan Firas...
manakala Jasmin buatkan air Sole....
Bagi Firas minum...

Alhamdulillah....keadaan Firas better dan tak muntah lagi..
bila Firas start minta susu..Jasmin pon bagilah die susu badan dan juga susu botol sebagai top up...
pastue hubby kuar balik untuk amik family lain kat Sabak Awor.
Esoknyer pulak....Jasmin still lagi ada meeting kat kat TNB Muar, 
Hubby dah kol dalam kul 9 pagi cakap kat cabin sebab tak larat nak buat keje...
terbaring jer....

Pas abis jer meeting terus amik hubby kat cabin....
n terus shoot balik umah amik Firas lak sebab sebelum tue mak ada kol cakap Firas demam....
Cek doktor 2-2 kene demam...
dah dengan Jasmin sekali melepak duk umah jaga 2 orang yang sakit.
Malam tue hubby dan Firas tidur dalam keadaan menggigil..cek suhu cecah 39 cel...
alamak....dah tak sedap hati balik....

Esoknyer pagi-pagi kol klinik panel dan disarankan bawa ke hospital untuk tindakan lanjut...
Hua.....dalam perjalanan amik GL tue...dah start kuar air mata...
Dalam hati tak henti-henti berdoa agar di bagi kekuatan hadapai ujian nie....
Pas semua settle..Jasmin sempat call ayah Jasmin supaya teman Jasmin pergi hospital PUTRA, Melaka..
memandangkan mak Jasmin masih lagi perlu untuk menjaga anak orang dan mengasuh 3 orang lagi...
Sampai jer hospital Putra..Alhamdulillah, semuanyer di permudahkan...
Memula, Jasmin handle Firas dari masuk jumpa doktor sampailah masuk wad...
Masa jumpe doktor tue...suhu badan Firas adalah 40.2 cel...
mata nie dah berkaca-kaca....

doktor cakap harus masuk wad sebab nak tahu ada denggi atau tidak...
oklah....terima sahaja...

pastue check up Firas, terus pergi kat babah Firas lak....
Hubby pon suhu badan 40.9cel dan wajib masuk wad!!!!
hari pertama masuk wad....si anak dan si suami....
bermulalah kehidupan dalam wad....
nanti Jasmin sambung balik e.... sebab dah nak gerak ke site.....
Tunggu....

1 comment: