Thursday, January 16, 2014

Admitted @Hospital Putra, Melaka (Part 2)

Sapa nak tahu cerita sebelumnya click kat cnie k....

Admitted @Hospital Putra, Melaka


1st day dekat hospital.... 
Yesss...bilik semua fullhouse ye...

So terpaksa la Firas naik dorm...
Dorm nie kirea banyak katilla sebelum di pindahkan....
Firas terpaksa naik tingkat 9....

Manakala babah lak pergi ke tingkat 7 bilik double...
Sebelum masuk wad, Jasmin ada request nak satu bilik ngan babah Firas...
So, nanti dieorang arrangekan....

Sapa cakap jaga orang sakit tak penat???
 Ya Allah...penatnyer hanya Allah yang tahu...
dengan perut yang membesar...
turun naik tingkat 7 dan 9 walaupon guna lif..
tapi seksanyer...

Masa Firas kene cucuk amik darah, Jasmin tak sanggup dengar suara die nangis-nangis...
Jasmin buat-buat busy..bukak watsapp sembang-sembang kat group...
bila keluar jer bilik... Firas siap tunjuk kat tangan cakap "akit...akit"
Rupa-rupanyer doktor amik darah kat tangan..kat kaki lah pasang yang tempat cucuk drip tue...
Bukan setakat tue jer...
Si anak pulak kejap-kejap melalak nak jumpa babah...
si babah lak dah tak larat nak bangun naik atas...
so terpaksa usung si Firas ke tingkat 7

Setiap sejam sekali mesti naik tingkat 9 sebab ade check up..

Alhamdulillah sangat-sangat, Firas takde apa-apa yang bahaya..
Firas juga takyah drip dan tak "ON" antibiotik pon....
Just makan paracetamol jer....

tue pon sebab Firas masih lagi nak makan dan minum walaupon suhu cecah 40 cel...
Hari pertama memang cranky sangat-sangat Firas...
ye lah badan tak sihat kan....
dengan sejuk yang tahap melampau lagi...
pas tue kene mandikan pulak...
sapa pon tak nak kan...

tak perla mama layankan jer dan Doktor Paed Firas puji sebab Firas still BF..sebab susu ibu adalah penawar semula jadi...
itu salah satu sebab Firas demam sehari jer...

Babah lak kene makan antibiotik sebab ada kuman kat tekak...
tue faktor babah demam kuat...

HARI RABU...

Alhamdulillah....Firas dah kebah dari demam...
doktor siap cakap lagi dah boleh balik kalau dah kebah...
Dalam hati dah berbunga-bunga riang...

tapi babah masih lagi on antibiotik...
Tapi babah pon dah kebah dari demam...
Alhamdulillah....

Aktiviti sama jer macam hari selasa tue...turun naik jer dari tingkat 7 ke 9 dan sebaliknya....
kadang-kadang tak larat baru soh babah lak naik atas....
serius masa nie satu badan dah sakit-sakit tau...
rasa nak demam tapi kuatkan semangat....

Berita paling best dah ada bilik tuk kami...
YEZZZAAA...
Alhamdulillah.....

dah tak payah nak menapak ulang alik lagi...
Doktor babah dah bagi green light babah dah boleh discharge hari khamis...
So, kitaorang amik keputusan Firas pon discharge hari yang sama...
walaupon Firas dah menunjukkan tahap keaktifan die bermula...

Esoknyer...pas check up...terus kemas barang...
settlekan GL dan balik melaka dulu...
belah mak mentua tak tahu pon kami ke hospital putra...
Bukan salah Jasmin e..tapi hubby yang tak nak bagitau....
die cakap die nak kan ketenagan...tak nak ada gangguan.....

sampai macam tue sekali!!!
erm ape-ape la bie....ikutkan aja lah....

Tapi serius...malam terakhir itu paling banyak dugaan...satu badan Jasmin terasa sakit sangat-sangat sampai boleh keluar air mata....
Ya Allah..ujian untuk hambamu nie...
terima dengan redha....

seminggu gak lah Jasmin cuti....tapi cutitue memang balun rehat puas-puas...
Yang penting orang -orang yang kita sayang dah kembali sihat....
ALHAMDULILLAH....

 

No comments:

Post a Comment