Sunday, March 23, 2014

Pengalaman bersalin anak ke-dua --->PART 2

sapa yang nak baca part 1 sila CLICK sini k....
Pengalaman bersalin anak ke-dua --->PART 1
AWAS!!!
Entry yang SANGAT PANJANGGG......
sambungan cerita....
25 Februari 2014
5.45 pagi
Bangun pagi terasa nak membuang air kecil....rasa perut kejap-kejap mengeras. Tapi malas nak pikir sebabkan kuasa mengantuk lagi best tidur.  
6.45 pagi
Alamak stok tidur tak sedar diri. Hubby yang kejut. hihihihi.....Cakap ngan hubby perut mengeras jer...hubby soh rehat jer kat rumah. Pastu cakap dengan hubby macam nak bersalin jer hari nie...hah, amik!!! hubby dah cuak. sampaikan nak amik mc ko. tapi jasmin cakap ngan hubby, kalau ada tanda nanti, jasmin kol gitu... so, bila hubby gerak g keje, Jasmin pon sambung golek-golek atas katil. Firas? hahaha seronok tdo lagi gamaknyer. kalau tak, selalunyer time nie dah gedik-gedik bangunn nak ikut babah gi keje. 
8.15 pagi
Pergi ke toilet sebab nak membuang air kecil, tengok-tengok kat ade kesan kecoklatan. Wah!!! dah berdebar-debar nie. Dalam hati cakap masa dah sampai adik baby nak keluar. Firas pon dah bangun terus peluk-peluk dia. Sambil peluk Firas, sambil kol hubby cakap dah ade tanda. Hubby dah kalut, siap tanye nak buat per...hahahaha.....sudah!! nak pergi tanye kat Tey tak? hahaha...Jasmin cakap sukatila bie...sambil-sambil tue terpk alamak...air panas lom isi lagi. Pergi dapur, cakap ngan mak dah ade tanda. Masa nie perut xde la sakit sangat....rasa mild jer....eh!! memang senang citer tak sakit pon. 
9.00 pagi
Hubby sampai rumah. eh!!! kalut k suami ku nie....serius tgok muka pon dah macam nak makan orang pon ada. Mas nie sakit constraction dah terasa. Still guna teknik hypnobirthing. Alhamdulillah, sakit tue still under control. Hubby cakap Doktor soh pergi spital dengan segera. Tapi Jasmin buat dek jer...still lambat-lambatkan masa. Sebelum gerak ke spital, mak siap pesan "dulu Firas kuar air ketuban kan...kali nie kuar darah dulu kan...nanti rasalah mana yang sakit".
Alamak!!! lain macam jer pesanan mak kali nie.... hai la hati. Masa dalam perjalanan tue still amalkan teknik hypnobirthing lagi...kali nie sakit dah agak kerap....hubby try nampak cool tapi jasmin still tak nampak pon ke 'cool' an suamiku....hahahaha....
Terus ajak hubby pergi kedai makan. makan dulu sebelum deliver. Jasmin mintak hubby pergi kedai makan yang dekat dengan spital jer....pastu tempat duduk paling belakang, supaya orang tak nampak daku tengah sakit. hehehe...sempat tau berfikir. Hubby tanye nak makan per? Jasmin cakap per ape-ape tak kisah asalkan kenyang. hah!!! sekali amik! Bihun + telo mata lembu + ayam kari...air milo suam. Habis ko!! tak agak-agak kan dah nak bersalin pon makan tetap kuat. Hubby? of course...sama lauk k....kitaorang stay kedai tue sampai kul 11 pagi....hehe
11 pagi
Terus tuju ke kaunter cakap nak bersalin...adeshh...kene marah ngan kak kaunter sebab dari kul 8 pagi dah kuar tanda tapi kul 11 baru g spital. daku menyengih jer....pastue terus ke labour room. Masa nie sakit constraction sedikit kuat ok.... terus buat VE dengan Doktor Tey. Baru 3cm. Alo...lama lagi. So terbaring kat LR tue tuk ctg. Yang sorang nurse tue pulak asyik pegang perut. Die cakap kadang-kadang mesin ctg tue tak detect. so nak tahu betapa kuat constraction kene rasa pakai tangan. Setiap kali constraction jer, mesti tanye sakit tak? Jasmin jawab under control lagi....
dan...dan...dan benda yang tak patut berlaku adalah...Dalam LR ade panggilan dari office...WHY??? rasa macam nak menyumpah tau sebab just tanye pasal insurance yang Jasmin dah cakap lebih 10x sebelum deliver tau....dan yang tak patut ade ker soh aku kol balik orang tue...terus kene sound (dalam nada sinis).."saya dah dekat labour room kak, tgah sakit nie macam mane nak kol orang?". ish...sabar jasmin...sabar. Jangan nak buat dosa.....
Pas siap ctg , nurse trimkan yang kat bawah tue...malu mak oii...rasanyer sebelum gerak tue Jasmin dah trim maybe die tolong kemaskan kot. pastue terus transfer ker wad...siap nak request wad 2 orang jer...nurse tanye nape taknak single room....jawapan standart taknak...sebab takut sengsorang...hehehehe.....
1tgah hari
Kol hubby cakap dah lapar....(eh! lupe nak bgtau. Masa dalam LR Jasmin sendiri soh hubby g office settlekan GL n buat sikit keje sebelum cuti 3 hari). So tak lama pastue, hubby cakap nak makan per...daku request nak makan burger MCD ngan air kelapa special....hehehe...selera besar k. dan jangan tak tahu makanan tue pon habbis k. 

3 petang
ok..buat ctg balik....bosan wei. takleh gerak. minta hubby belikan cd. So layan la CD citer jackie chan....Eh...makin lama sakit makin kerap. Masa nie sakit dah setiap 5-6minit. Setiap kali sakit Jasmin guna teknik hypnobirthing. kalau tak jalan juga, Jasmin bangun n tengok dari tingkap wad. cuaca panas y ampun. Hubby setia di sisi.
6 petang
Alamak, terasa sakit dekat hujung tulang belakang...masa nie guna teknik hypnobirthing kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak. terpaksa soh hubby urut belakang. Serius makin sakit. Terasa tulang belakang nak tercabut. tapi still lagi menahan. 
6.30 petang
Nurse datang, cakap sakit makin kuat. Pastue dieorang ajak pergi LR. Jasmin request nak berjalan. Nampak macam gagah kan...hahaha....ala naik lif jer. Pastue kat LR terus kene tukar baju, cucuk drip tapi Jasmin nak try natural deliver so drip tue untuk emergency case jer la.....pastue terus bagi ubat bontot soh 'berak'. Pastue naik katil balik n cek VE...baru 5cm. cet!!! macam kene berkampung jer kat LR.
7.40 petang
Tetibe "POP" bunyi air ketuban pecah!. terus cakap kat nurse air ketuban pecah. Dieorang cakap dah tak lama nie....terus dieorang pakai apron. selang 5 minit terus rasa nak bersalin....menggigil-gigil badan menahan constraction. Nurse soh kepit dan mengiring ke kiri. Nurse, saya dah nak terberak sangat-sangat nie...Nampak hubby terus cakap kat hubby....Bie, sakitnyer....sakitnyer....nurse lak leh soh kepitkan kaki sebab doktor tak sampai lagi....korang bayangkan menggigil-gigil badan nie nak beranak die soh tahan.....Bila doktor dah sampai adelah sesi teran-meneran. 3 kali Jasmin teran....tak lepas-lepas sebab dah penat tadi tahan nak beranak...last-last doktor support pakai vacuum. Bila baby nak kuar jer, Jasmin terus cakap kat hubby, bie..baby dak kuar...hubby terus paling muka tgok baby...
8.29 malam
Lahirlah bidadari syurga....wow...lahir-lahir terus galak mata tue...geram tau. Bila sesi kuarkan uri...Yes!!! tak tahulah nak cakap per...terasa sakit hujung tulang belakang tue terlalu bisa sangat. sampaikan doktor nak kuarkan darah kotor pon jasmin leh terjerit-jerit cakap sakit. Tapi nasib time jahit tue xde rasa sakit....hubby masa nie dah keluar tuk tahnikkan baby ngan azankan baby kot.
8.45 malam
Dah, naik wad. Malam tue Jasmin cakap ngan hubby yang Jasmin nak tido jer. Sampaikan Jasmin sendiri soh hubby balik temankan Firas tdo. Malam macam biasa staff nurse datang tuk kuarkan darah beku, Jasmin terus terang cakap sakit hujung tulang belakang, n stuff nurse soh tdo mengiring tuk legakan pinggang. Tapi, mata nie tak mau lelap tau....Entahlah kul berapa Jasmin tdo malam tue pon tak sedar. 
7 pagi
Nurse datang bawa baby dan sebelum tue cabut tiup kencing. Yess, dapat bfkan baby...Alhamdulillah. tak lama pastue hubby pon datang dan tgok baby. Lepas tue balik sebab nak tanam uri baby. (malam tue tak amik uri bawa balik sebab dah malam kan).
10 pagi
Doktor datang dan cakap dah boleh discharge... Alhamdulillah....kul 2 petang Jasmin selamat dah sampai rumah. Firas pon dah jadi abang tau...jgn tak caya....
beberapa minit selepas dilahirkan
Nama: Firzana Nur Milliya Binti Mohd Noraieman
Semoga menjadi anak yang solehah dan juga anak yang dapat berbakti kepada agama, dan orang yang lebih tua. 

Next entry Jasmin ceritakan pengalaman kembar darah dan juga kembar air k...

3 comments:

  1. Sedap yer nama nur Firzana...suka baca pengalaman min bersalin...sempat lg makan ngan suami sebelum deliver...weeee

    ReplyDelete
  2. Mama jasmine...tahniah tau...suka baca pengalaman bersalin...syukur alhamdulilah semuanya selamat....selamat berpantang ye mommy...tgk dlm ig kata lg 2 minggu eh nak masuk kerja ?

    ReplyDelete