Wednesday, June 4, 2014

Anak:: Firzana kene Juandis (^_^)


Hua...nak nangis tau..
Malaysia kalah lak dalam perlawanan Piala Thomas..
Tak perla kan...cuba lagi Malaysia..

MALAYSIA BOLEH!!!

Eh...eh...eh...

Nie bukan Jasmin nak cerita kan sebenarnyer...
Nak cerita entry yang dah basi sangat-sangat...
tapi jadi satu fenomena dalam hidup...

ececehhh.....macam poyoz lak...

Serius, Abang Firas tak pernah kene juandis...
So, untuk si adik memang sangat-sangat mencabar ok!!
Dengan sakit pinggang lagi kesan trauma bersalinkan adik...

Pastue tup-tup seminggu lepas kelahiran adik kene lak Juandis dalam bacaan 18 atau 300++

Dan dan tue jugak lah Jasmin merasa naik ambulance...
Hubby....kene lah balik rumah kemas pakai baju kiteorang and baby...

Macam mane dapat detect kuning ek???

Cerita die nurse KK datang rumah, check adik Firzana kekuningan...
patutnyer kene bawa spital malam tue jugak...tapi kiteorang tangguh esok pagi terus pergi KK Sg. Mati.
Ape lagi terus lah merasa naik ambulance...
masuk dalam tue..dah bergenang air mata ok...
mama buat drama air mata...sambil dipujuk hubby kat pintu ambulance...

Sampai jer spital terus pergi bahagian kecemasan and admit wad NICU kat Hospital Pakal Sultanah Fatimah..

Masuk-masuk jer wad...fuyoo...cantiknyer wad kanak-kanak nie..
meleset sungguh selama nie pergi hospital lain macam...(jawab sendiri ok)

Kiteorang mamng tahu anak-anak akan kene juandis sebab Jasmin jenis darah O+...
so percent tue memang tinggi nak kene...
Tapi Alhamdulillah, Firas tak kene pulak...

ok...ok ...dah melalut lak...
Jasmin duk kat wad NICU tue selama 3 hari...
 Bacaan Hari pertama: 365
Bacaan Hari ke-2: 186
bacaan ke-3: 135

sepatutnyer hari ke-2 dah boleh balik tapi sebab nak kene pantau...
so, bertahan jerla dekat spital..
Hubby lak tgah standby masa tue...jumpe pon kejap-kejap jer...
sedih tau!!

hari pertama dekat spital, Firzana asyik menanggis jer...
nasib baik nurse dekat sana baik jer...
Kadang-kadang kalau kita xleh handle die akan datang amik baby dan pujuk baby
lagi satu maybe sebab susu Jasmin nie jenis lambat nak built up balik...
so, untuk nak baikkan juandis Firzana, 
terpaksa la campurkan dengan FM..
dan yang paling penting, Jasmin di ajar bagi SI yang diperah dan FM dengan menggunakan cawan..
mula-mula memang kekok, tapi lama-lama expert beb.
Masa nie pakai kan lampu yang besar sebab juandis Firzana agak tinggi.

Malam ke-2 pulak Firzana dah behave. tdo pon dah leh terkangkang...hahahaha
Lampu pon dah tukar kepada lampu biru yang biasa.
Doktor cakap if Doktor senior kata dah boleh balik...so ready jer sebab kuning Firzana banyak turun.
Tapi, Doktor tak bagi balik lagi sebab nak pantau juandis Firzana...

erm...

hari ke-3, awal-awal pagi dah siap mandi kan Firzana, dah amik darah, dalam kul 10 pagi doktor datang cakap dah boleh balik!!!!
YAHOO....

Dan-dan kol hubby, tapi hubby leh amik petang jer..sebab ade breakdown la pulak..
takperlah, janji leh balik..hahaha...

Tup-tup sampai kul 2 petang tgok hubby datang, berdouble horey ok...
cepat-cepat pakaikan baju Firzana..
dan-dan macam tue jugak lah die nak membuang pulak...
terpaksalah tunggu...

Hubby lak settlekan bayaran hospital...
Hubby malas nak gune GL sebab banyak procedure kan...lagipon malas nak masuk office.
So bayar by cash jer la..
Tak mahal ok...
bayar dalam Rm78 ringgit mcm tue jer..
Tgok bill harga sebenar dekat RM800...amik ko!

nasib duk hospital kerajaan kan...
Makan memang tak pantang langsung, 
semua sebat, ikan, ayam, udang...hahahaha....

kang nanti duk umah mesti kene pantang bebetul, Jangan cari pasal...

Tapi Firzana kene juandis agak lama jugak tau, pas kuar spital, semimggu pertue kene cek darah lagi..still ada lagi sampaikan Firzana nak kene detect Prologue Juandis..
So kene amik darah.

tapi, minggu depan nyer, Firzana dah bebas juandis...Alhamdulillah...kire 3 minggu jugak lah Firzana kene juandis. memang lamakan...
Serius, tak sampai hati tengok kene cucuk amik darah...mata nie nak berair jer...
sobsob....
Tapi takperla, untuk pengajaran kami sekeluarga juga.

Tapi sekarang, Firzana dah membesar dengan jayanyer..hehehe

opppsss sorry entry terpanjang pulak...

layan jerla gambar anak dara den kat spital hari tue...


Hari pertama: asyik menangis jer mungkin sejuk sebab tak pakai baju kan..pastue aircond sejuk sangat!!

cantik tak speck baru saya...

Amboi adik!!! lasak sangat!!

2 comments:

  1. lin 2-2 anak kena jaundis... tp adik tak masuk ward.. sebabl in kerap bfeed dia. so nanti no 3, kerapakn bfeed ye...

    ReplyDelete