Saturday, March 24, 2012

Set bersalin....

Salam sume....
lamer kan xupdate blog....
bukan malas tau tapi setiap kali bukak laptop jer mesti ke lain...
hahahahha

STOP!!! (out of topic ok)

Jasmin berangan sangat nak beli product NR @ Nona Roguy nie....
macam dalam gambar nie....
Kredit to Mr. google.....

Jasmin siap dah deal ngan dealer kat FB...
agak murahlah dr harga pasaran n siap bagi free 6 barang lagi..
tapi apakan daya...
hajat xtercapai.....
Naper ek?

Coz hari yang planning nak bank-in duit tue adalah hari Jasmin bersalin...
ops bukan bersalinla..tapi warded.....

So....melepaslah...

So...sebelum Jasmin gerak ke spital Jasmin soh Mr. Hubby g beli jer product kat stokies HPA....
Memandangkan Mr. Hubby nie xtahu nak membeli terpaksalah bagitahu detail package product nie....

mcm nie lah product HPA kat bawah nie...
Ok...tapi yang besh adalah spirulina...
Spirulina nie buatkan xder sembelit...

IT'S TRUE ok.....
Set bersalin HPA mengandungi:-

1. Minyak Barut (2 unit).

Gunakan minyak ini untuk mengelakkan kemasukan angin. Sapukan pada seluruh tubuh terutama di perut serta sendi-sendi yang lenguh.

2. Minyak Bayi (2 unit).

Gunakan pada bayi untuk senak, kembung perut, sering menangis pada waktu malam. Sapukan pada perut dan dada.

3. Teh Herba (1 unit).

Minuman berherba yang bertindak sebagai penyembuh luka dalam dan juga berkhasiat untuk mengembalikan kesihatan dan kesegaran.

4. Ubat Periuk (4 bunjut X 12 hari).

Rebus 1 bunjut bersama dengan 600ml air dengan api yang perlahan sehingga mendidih. Minum 1 cawan teh untuk 2 kali sehari pada pagi dan petang. Satu bungkus boleh diminum selama 3 hari.

5. Kapsul Wanita A & B.

Diambil selepas meminum ubat periuk. Amalkan satu kapsul A dan satu kapsul B setiap malam.

6. Ubat Basuh (Kegunaan Luar).

Rebus ubat ini dengan air melebihi sukatan herba yang sedia ada dengan api yang perlahan. Basuh di kawasan peranakan setiap pagi selama satu minggu selepas hari ke-40 selepas bersalin.

7. Spirulina.

Digunakan untuk menghindari sembelit, memperbaiki penghadaman dan penyerapan. Spirulina juga bertindak sebagai pencuci kolon dan sekaligus mengeluarkan keracunan dalam badan. Selain itu, spirulina juga memberi tenaga. Amalkan 2 kapsul pada waktu pagi dan 2 kapsul pada waktu malam selepas makan.

Info Tambahan :

1. Ubat Periuk (4 bunjut)

-menggunakan campuran pelbagai herba terpilih seperti pokok kacip fatimah bagi mengembalikan perca peranakan wanita dan membersihkan darah nifas.

Peringatan : 1 bunjut untuk 3 hari sahaja. Diambil selepas 3 hari bersalin bermula hari keempat hingga hari ke – 15. Minum 3 kali sehari iaitu sebanyak setengah cawan teh biasa. Ubat ini akan mengeluarkan banyak darah nifas yang kadang kala berketul-ketul.

2. Herba Sihat Wanita A dan Herba Sihat Wanita B

- Bermula pada hari ke- 16. Cara pengambilan – Herba Sihat Wanita A ( 1 pagi dan 1 malam) dan Herba Sihat Wanita B juga dalam dos yang sama.

3. Spirulina

- 1 kapsul pada waktu pagi dan 1 kapsul malam. Penggunaan selama 15 hari bermula pada hari ke- 4 hingga hari ke- 19.

4. Minyak Barut

- Penggunaan minyak barut adalah untuk mencegah kemasukan angin. Sapu minyak barut pada perut dan ari-ari serta sendi-sendi yang lenguh seperti betis dan kaki. Minyak ini amat sesuai digunakan sebagai minyak urut.

5. Minyak Bayi

- Gunakan minyak ini untuk senak dan kembung dan sebagai minyak urutan bayi.

6. Teh Herba

- Diramukan daripada pokok Centella asiatica (pegaga) untuk membantu mempercepat penyembuhan luka dalaman dan merawat penyakit kuning. Masukkan satu uncang teh ke dalam segelas air suam dan tutup gelas tersebut dan minum selepas 10 minit pada hari pertama selepas bersalin. Teh herba ini juga baik untuk kesegaran badan dan mengelakkan daripada sembelit. Satu kotak mengandungi 35 uncang untuk lebih sebulan.

7. Ubat Basuh

- Hendaklah digunakan selepas 40 hari bersalin. Rebus ubat basuh dengan api yang perlahan. Basuh di kawasan peranakan setiap pagi selama 7 hari berturut-turut.

**Sebagai tambahan ibu-ibu amat digalakkan menggunakan Herba Barut sebagai pelengkap set bersalin yang mengandungi herba yang bertindak sebagai pelawas, mengecutkan peranakan, mencegah kemasukan angin ke ruangan peranakan dan baik untuk mencegah fibroid.

Nota kaki: Set Bersalin nie sesuai tuk Jasmin yang suke makan ubat jamu banyak2....ubat periuk pon xderla rasa pahit..rasa mcm air masak jer cumer berbau rempah. yang lain2 tue mmg ok n xder baby kembung perut @ juandis...alhamdulillah.....

1 comment:

  1. bab2 jamu mase berpantang memang failed..huhu..hanyer pikir nak pakai secare luaran jer..lepas abes pantang atau lepas sebulan baru nak makan jamu2 atau pil2 dalaman..hurrmm..harap tak memudaratkan..

    ReplyDelete