Wednesday, December 16, 2015

Kronologi::Pengalaman Bersalin ke-3 (Part 1)

Maaf sangat sebab amik masa yang lama untuk update kat blog...
Kat rumah mak takde streamix ker...unify ker...so terpaksalah pakai data sendiri...
Handphone lak selalu jer kene hack dengan firas....abis data mama...huhuhu....
Oklah..Jasmin teruskan bercerita....
Sebenarnya Jasmin dah start rasa sakit bersalin pada Jumaat (30/10/2015) tapi xperlah..Jasmin simpan dulu cerita nie...sebab Jasmin lg excited nak cerita pengalaman bersalin yang rare nie...
4/11/2015
Masa nie Jasmin dah start bercuti (sebenarnya dah malas nak kerja...hahahaha)...
Genap 38minggu...so terfikir doktor cakap selalu anak ke3 nie cepat jer bersalin...
Jasmin memang dah tak larat sebenarnya nak bawa perut...entah lah macam mane terdetik dalam hati yang masa mencemburui Jasmin....
Terfikir gak...rumah kene kemas sebelum Jasmin cuti berpantang....n yang paling penting baju-bajan Firas dan Firzana serta babah dah siap kemas....almaklumlah...lama tue nak menginap di rumah mak...
44 hari...(macamlah jauh sangat rumah mak ngan rumah sewa kan...20minit jer..kahkahkah)
Maka dari pagi sampai ke malam...dari kemas bilik...sampai ke dapur...
Dari menyapu..mengemop....menyental bilik air...
Tak cukup...petang lak kemas kereta tau...manual tanpa vacuum.... 
Malam lak...melipat baju bajan...
Petang tue..sempat homescolling Firas dan Firzana main playdoh sambil melipat baju...
Banyak kan baju...hahahahaha.....
Terpikir..esok subuh on washing machine dan jemur baju....tapi...........
5/11/2015 KHAMIS
Jam 3.30 pagi....
Terbangun dan wee wee...tapi masa nie sempat bermimpi ape tah....in dream gitu...
Pastue entah macam mane terdetik yang Jasmin akan bersalin hari nie gak...
Try tidur balik...tapi asyik teepikir jer nak bersalin...sebabkan hati tak sedap...
Masuk dapur...teruslah basuh periuk belangga yang masak semalam...(fikir just nak panaskan esoknyer)...panaskan air....letak dalam flusk...susun botol-botol Firzana letak dalam bakul...
Sedar-sedar kul 4.30 pagi dah terasa milk constraction.( mase nie fikir maybe brontox hicks jer)..tapi tak sakit sangat....
Amik beg...kemas baju-baju kerja dan baju basahan hubby....
Amik bakul lak...kemas baju Firas dan Firzana....
Oh ye...baju baby dan barang-barang baby dah angkut dulu g umah mak secara berperingkat....
Pastue teringat lak...roti,milo dan susu...packing letak atas bakul...
Sedar-sedar kul 5.30pagi...
Ok..kali nie dah terasa nie betul-betul nak bersalin...makin kerap tapi still tak sakit...
Kemungkinan sebab Jasmin banyak berjalan...
Kejutkan hubby...
Jasmin: bie bangun...orang dah sakit nie...siap-siap eh...
Hubby: (sambil mata tertutup)..@#$ sakit...tahu-tahu....(tdo balik)
Jasmin: bie...(tak puas hati..kejut lagi)...bie...orang dah nak bersalin nie...
Hubby: (terus bangun tdo dengan mata terbuka luas)...seriusss!!!
Jasmin: betullah..ingat main-main ker?
Ape lagi...terus hubby bangun dan mandi...Jasmin lak dah start berjalan-jalan tahan constraction...alhamdulillah...still ok lagi...
Hubby siap jer mandi..terus Jasmin tunjuk mane yang nak letak rumah mak..n nak bawa g spital...
 
Bile constraction dah takde...cepat-cepat mandi dan solat...
Time nak gerak tue..boleh pulak Firzana poo poo...
Jasmin duduk kat kerusi...hubby la yang kene basuhkan poo poo Firzana...dah settle...Jasmin masuk dalam kereta...hubby lak pass seorang-seorang kat Jasmin..
Fikir dieorang sambung tdo...tapi takde pon...semua mencelik...
Bila masuk jer kereta..kan tak bebas bergerak...mula lah rasa sakitnya constraction...
Jasmin tahan constraction sambil babling...
Mase nie dah kul 6.30pagi.
Sampai rumah mak...tengok ayah baru nak g keje....terus pass Firas dan Firzana kat mak...menangis-nangis dieorang...
Cakap kat mak...orang dah nak bersalin..doakan eh....
Husband lak pantas keluarkan baju Firas dan Firzana....pastue terus gerak ke Melaka..
Perjalanan Muar ke Hospital Putra Melaka dalam 20 minit...
Leh pulak kereta pon bergerak laju...almaklumlah..semua orang tengah bergerak nak ke office dan sekolah kan...
Pesan kat hubby...bawa relex k...relex-relex pon tengok hubby sampai 130km/j...hahahaha..nasiblah...
Mase nie sakit....dah tak leh tahan....
Gune teknik hypnobirthing.....segala teknik kadang-kadang menjadi...kadang-kadang tak jadi...maybe faktor tak boleh bergerak bebas kot...
Rasa macam lambat jer perjalanan ke Hospital tue...huhuhu...
Sampai hospital jam 7.20 pagi...terus ke emergency parking...
Ermmm.....guart terus amik whellchair...pastue......
Sambung la part 2 k....

No comments:

Post a Comment