Tuesday, 19 March 2019

Bekal Anak Ape Nak kene Prepare Ni?

Assalamualaikum korang.

Sudah 3 bulan Firas bersekolah rendah...
Kalau ikutkan Firas dah boleh ikut peraturan sekolah dan ikut rutin sekolah.

Firas sebenarnye tiada masalah langsung sepanjang sesi persekolahan bermula.
Firas akan bangun sendiri dalam jam 6 pagi.

So, die akan bangun, mandi dan pakai baju sendiri.
Cume aku kene readykan pakaian untuk die sahaja.
Selalunyer setiap malam aku akan kemas siap-siap beg sekolah die ngan baju sekolah.
Senang kan...esok terus prepare jer kan.

Firas nie dah terbiasa bawa air masak dengan bekal masa kat tadika lagi.
Tadika Firas dulu wajib bawa air masak dan bekal tue optional if Firas lapar.
Aku selalu bekalkan Firas roti nutella jer la..
Dah itu jer yang die mintak sepanjang 2 tahun tadika...hahahahaha
Tue yang malas aku nak amik gambar.

Bila firas masuk jer darjah satu...
Aku mula nak variasikan bekal die tau...
Tapi...
Mula-mula die minta roti gak sebagai bekal die...
Tapi agaknyer die mula bertanye nak nasi pulak..
Aku tanye die nak nasi ape?

"Nasi lemak ngan egg"

ok baik...dengan rela hati aku sanggup masak untuk bekal anak.

pastue nak "Nasi white,  pedas and egg"
maksudnye Nasi putih dengan sambal dan telur.

Pastue kadang-kadang die minta
"Nasi White, fish and kekicap"
Maksudnye Nasi putih, ikan dan kicap.

Nie nasi puth, ikan cencaru dengan kekicap
Tapi Nasi memang takleh tinggal.

Korang nampak jer Firas nie kurus kering wei....
Tapi sarapan wajib nasi!
Style orang Muo memang pagi wajib NASI.
Kalau aku bekalkan roti pon nanti die beli nasi juga kat kantin.

Try masak lain, kali nie hotdog tapi tetap bel nasi kat kantin
nie peneman mama diwaktu pagi.hihihihi
Nasi kalau masak 1 pot die sorang jer leh habiskan.
Itulah misterinyer Firas nie, aku tak tahu die makan banyak-banyak pastue buang.
Klu lah mama die macam tue haih...lompat bintang mama oiii!!!

Harap aku istiqomah untuk buat bekal untuk Firas.

Doakan lah ye...




Reactions:

0 comments:

Post a Comment