Monday, March 26, 2012

The Birth Journey Lil Jr...(Part 1)

Salam mummy and M2B....
hari nie Jasmin nak buat pengumuman...
Hari nie LAST DAY Jasmin ConFiNeMent...
Yeyeyeye......

Peh dah last day baru nak buat story pasal journey Jasmin bersalin kan...
(DUsssss lempang kang)

oklah xmau membebel lak kat cnie....

9 Feb 2012 ( Khamis)


Selalunyer pas Mr. Hubby g keje dalam kul 7.30 am Jasmin akan tdo semula dalam 2-3 jam balik. Maklumlah start masuk 3rd tri nie Jasmin jenis susah nk tdo malam. So tdo tue Jasmin ganti balik @ nama lainnyer qodo' tdo..(eh ader ker istilah tue?)

Tapi ari khamis nie Jasmin ader check-up ngan Dr kat KK Sg. Mati. So dalam kul 8 am Jasmin dah kene bangun. Tup2 Jasmin bangun jer tetibe basah jer meleleh kat kaki Jasmin. Jasmin dah termenung kat tepi katil tue. Siap pk air ape nie? Terkencing ke? (almaklumlah last2 nie mmg Jasmin kuat buang air) tapi pk2 balik...xder warna, bau pon xder...

PEH...sah2 nie air ketuban....

Jasmin terus panggil mak cakap air ketuban dah start kuar walaupon x banyak...
Mak siap2 terus soh kol Mr. Hubby....
Jasmin cepat2 la kol Mr. Hubby.
Luckly, Mr Hubby lom bergerak ke Melaka...kalau tak terpaksalah drive sendiri ke spital....

Jasmin siap kol KD Kesang tanyer nk terus g spital ker g KK dulu...die cakap xper g KK dulu memandangkan Jasmin xder sakit2 lg...so nnt Dr sane leh tolong check kan tuk Jasmin skali.....

Sementara tunggu hubby balik...Jasmin sempat amik madu lebah...
(nnt leh tahnik kan bby)..
Pastue siap mandi n nbawak barang2 masuk dalam kete.
Tapi Jasmin mintak lebih kain batik kat mak takut kete nnt penuh ngan air n boleh alas kerusi skali...

Sampai jer umah, Hubby terus amik barang masukkan dalam kete...
Dalam kete lak senyap jer....dalam kepala nie kosong....xtahu nak cter per...
Last2 berenti  kat pam minyak...Hubby beli makanan ringan barulah kiteorg cter...hubby buat lawak pon Jasmin gelak dalam paksaan...( dalam hati nie dup dap dup dap)..... 

Sampai jer kat KK g. Mati Jasmin terus kene check tekanan darah...
Mak aiihhh..naik ko 130/90...terus masuk dalam bilik....
Jeng...jeng....jeng...
masuk jer dalam bilik tue 2 staff nurse dah tunggu...yang geramnyer diorg leh lg berbual2 punye lah lame sambil belek2 buku merah tue...dalam hati nie menyirap jer....tabahkan hati Jasmin....
lamer gak lah dalam 20 minit mcm tue duk dengar diorg berbual barulah tanyer Jasmin...
Jasmin cter air ketuban dah start kuar...barulah soh Jasmin baring atas katil....

And 1st time buat VE. Dalam kepala ramai cakap VE tue sakit. Mase first2 buat Ve tue pakar bidan soh tarik nafas dulu n fokus. bler dah tenang baru die selok....Alhamdulillah mmg xsakit...
So bidan tue cakap mmg ader air ketuban n dieorg kuarkan baki air ketuban tue....bukaan baru 1 cm.

Pas selesai jer VE tue (tapi dada nie dup dap dup dap) check lg skali tekanan darah....
mak aihhh makin naik 161/108...siap buat 3 kali test. Nurse tue cakap mesti Jasmin tgah berdebar skrg nie (ish xyah tanyer pon mmg tahu kan) so dier soh Jasmin baring dalan 1 bilik rehat sementara Hubby beli makanan..(mmg lapar tahap cipan ok). Maser nie jam dah kul 12 tgah hari. Pas makan jer nurse tue check tekanan darah lagi. Alhamdulillah...dah ok n nurse soh g spital tuk warded...

Dalam perjanan nk ke spital tue kepale nie lak pk set bersalin lim beli lagi...barang2 bby yang beli online xtransfer duit lagi...ish macam2 kan ingat. Last2 soh hubby beli kat stokis jer memandangkan hubby xgheti nak beli barang2 mcm tue....

Sampai jer spital...Ops Jasmin pilih spital swasta kat Tey Maternity Specialist & Gynae Centre Sdn. Bhd. Spital  nie leh dikatakan yang terbaik kat Muar la...sape2 duk Muar mesti tahu spital nie...beshnyer spital nie bersebelahan shooping mall.....hehehe

Pas register jer terus masuk ke labor room. Maser nie check Dr Yau..Dr Yau mmg lembut jer orgnyer...so maser buat VE pon xsakit ok.....bukaan baru 1cm check air ketuban ok n bby leh suffer lg...memandangkan kandungan baru 37weeks so kalau boleh nak tunggu 38weeks cos nak bagi paru-paru bby kuat...nak xnak kenelah tahan ward 3 hari tuk pantau...if ok leh balik klu x kene induce....

opsss...nnt Jasmin cter lain kali ek...sambungan nyer.......
bby dah panggil2 tue....nk nenen.....

1 comment:

  1. oowwhh..lepas air ketuban pecah masih ley tunggu ek...?? hurrmm...tak sabar nak tunggu cerite..:)

    ReplyDelete