Thursday, March 29, 2012

The Birth Journey Lil Jr...(Part 2)

Sambuangan entry.....

Mesti tertanye2 leh ker bertahan if air ketuban dah pecah?
Answer: nak tahu kene bace sampai abis..hehehe (xjawab soklan kan)
sebenarnyer air ketuban Jasmin hanya linking jer....tapi banyak gak....bidan tue stopkan maser buat VE tuk perjalanan ke spital supaya bby x lemas. Tapi jangan tanyer mcm maner dier buat.....

oklah berbalik pada cter asalnyer....
Jasmin pilih ward yang ada 3 katil with aircond memandangkan ward 2 katil fullhouse. (xnak 1 katil coz xmau sorang2 dlm ward).

Bermula lah episode duk dalam ward yg xbesh tue....

Rutin harian Jasmin hanyalah baring, tdo, tenet, tgok tv  makan....tue jer sepanjang 3 hari.







Rutin kene lalui sepanjang duk spital lak:

5a.m: enjet antibiotik kat tangan n enjet kat bontot dos tuk matangkan paru2 bby
7a.m: sarapan time...air milo jer..
10a.m: Dr dtg check keadaan Jasmin n interview ckit.
2p.m: enjet antibiotik n enjet kat bontot gak tuk matangkan paru2 bby
5p.m: CTG
10p.m: enjet antibiotik...
Kan dah kene....hehehe



Buat pengetahuan korang, Jasmin kene habiskan 3 botol air garam (ala yg gantung n masukkan kat tangan tue)...
Jasmin n hubby degil...tgok mcm lambat jer dier kuar, ktorg lajukan biar cepat ckit habis...hehehe (jgn ikut k)

Malam jer Hubby akan tdo ngan Jasmin. kadang2 1 katil ngan Jasmin xpon katil sebelah...
mula2 mmg malulah kalau nurse2 tue datang kan...tp kiteorg buat donat jer.....hehehehe....

10 Feb 2012 (Jumaat)

Tunggu hubby settlekan keje kat pejabat....
Aktiviti samer jer mcm kat atas....bosan dah melanda..hahahha......

11 Feb 2012 (Sabtu)

Pagi2 lagi Jasmin dan excited...yesss ari nie mesti leh balik....
dalam kepala dah macam2 pk...makan nak puas2...hehehe...siap soh mak masak sedap2.

Dalam kul 10am, Dr Yau pon sampai check keadaan Jasmin. Die cakap kalau xder paper hari nie leh balik. Yeh!!! Lebar senyuman Jasmin ok....
Tapi kene buat scann dulu sebelom balik.....nak check air ketuban dulu...hehehe

dalam 11am nurse pon datang n g bilik Dr. Ceh!! Dalam hati yakin leh balik. Berbunga2 perasaan tau maser nie...
Oklah siap2 baring n pasang scan 4D tue. Dr cakap air ketuban atas dah xder...Kiri n kanan pon tinggal ckit...Mak aih....luluh jantung dengar tau...
Maser nie mata dah bergenang...bby ok x? 

Dr: U nak balil ker nak induce?
(eh terkezut leh lak ckp mcm tue)
Jasmin: Dr, bby leh suffer lg ker? which better?
Dr: my suggestion INDUCE!!! or u wan czer?
Jasmin: (Glupp...ngan mate bergenang) I wan be a normal doc...
Dr: Ok...

Naik jer bilik Jasmin terus kol hubby dengan air mata meleleh. My hubby dr site terus balik ke hospital. n my hubby tenangkan Jasmin. Hubby said: Jasmin kene kuat if nak bby suffer...yeh...
Dalam hati ibu maner mahu anak dier xselamat kan....
Think positive ok.....n Hubby pujuk siap belikan McD prosperity yg sedap tue...hehehe


Dalam kul 2 pm Dr Yau sampai. Dier cakap ngan Jasmin sama ada Jasmin dah ready for induce. I said YES!!!
Mula2 Dr akan soh Jasmin tenangkan diri tuk VE. ok!!! Bler Jasmin dah ready barulah Dr buat VE (VE xsakit ok) n masukkan ubat macam panadol tue..... 
2 Jam Jasmin xleh bangun dr katil ok...
wah bohsan melanda lg.


kul 5 pm lak buat CTG again.
Maser nie sakit xder lagi tau....walaupon mild constraction dah ader. tapi Jasmin xder perasaan lg.


Dalam kul 8pm Dr yau dtg lagi...check bukaan still 1 cm. Pastue masukkan 2nd  dos lak.
Dalam hati doa semoga Jasmin leh normal.....xnk czer.....(dengan penuh harapan). Hubby sentiase ader kat sisi jasmin maser nie. kuar pon just g beli mkan n beli CD....


Pssss....maser Dr dtg tue Jasmin berada dalam toilet. Jasmin jenis klu tempat baru mmg susah nk poo. So tgah meneran2 dlm toilet tue, Dr sampai mmg spoi la. Siap Dr cakap awak nak berak, beerak la dulu...tp memikirkan malu nak ckp sembelit jasmin ckp nnt leh sambung berak...(ADAKAH?)


Dalam kul 10pm sakit constraction dah start. Mula2 mild jer. Jarak dalam setiap 15min selang mcm tue. 
Cian Hubby sampai tertido2......

oklah nnt sambung lg ek.....





 

1 comment: