Sunday, March 4, 2012

Pengalaman Semasa Preggy (*___*)

Salam sumer.....
Lamer sangat Jasmin x bukak blog nie....
mesti penuh sawang kan...kan.....
Kali nie Jasmin nak kongsikan pengalaman Jasmin semasa mengandung....
Pengalaman mengandung anak pertama la katakan....
Pengarang Jantung Jasmin n mr. Hubby....(*___*)



1. Berita Gembira + Confius
Jasmin pernah tulis kat entry nie....
Kesimpulannyer maser urine test tue Jasmin blur coz just nk amik MC (malas sgt nk g keje) tp Dr lak suggest amik urine test..It's POSITIVE. Perasaan blur, xder perasaan..entahlah sukar nk describe perasaan nie...masuk kete terus kol Mr. Hubby n bgtau berite terkejut nie....Dier pon terkejut gak sampai terdiam seketika...hahaha....bila pk kan mcm lawak tp cam xcayer....niat hati lain lain lak brite yg dapat....anyway kami sangat2 happy......Alhamdulillah...syukur kepada Allah....

2. Morning Sickness
Masa awal2 trimester 1 xderla pulak morning sickness tue....maser start jer bulan pose a.k.a Ramadhan 2011; maser nie Jasmin baru masuk trimester 2 atau bulan ke-4. Jasmin puasa la seperti biasa tapi hari pertama cabaran mmg banyak coz musim buah durian n family Jasmin n family Mr. Hubby lak gler durian..bayangkan sampai menitis air mata tahan dr makan durian. Last2 my hubby kecian bg gak seulas...hehehe walaupon xpuas tapi lebih baik kan.....

Hari kedua lak...Jasmin mula pening kepala...walaupon pose tapi Jasmin tahankan diri gak...last2 hari ketiga lak Jasmin start muntah2....erm bayangkan lah maser bulan pose yang makanan yang paling best2 Jasmin xdapat nak rasa...makan sikit jer nk muntah...nak drive pon xleh...pening jer kepala....last2 Jasmin sempat berpuasa selama 3 hari sahaja.

Tapi yang peliknyer bler habis pose, morning sickness Jasmin pon turut hilang.....nampaknyer Jasmin terpaksa menggantikan pose sebanyak 26 hari....(boleh ker?) Insyaallah....

3. Perubahan Bentuk Badan
Masalah nie sumer akan dihadapi oleh M2Byang lain...
Jasmin xnampak perut sampaila Jasmin preggy 5month....
masalah stech mark pula mmg merisaukan Jasmin. Walaupon Jasmin menyapu perut ngan bio oil dan minyak zaitun...tetapi strech mark mula menunjukkn diri sejak Jasmin preggy 7 months lg. Mak ckp kulit Jasmin jenis nipis...so senangla strech mark tue dtg......

4. Pemakanan
Makan....makan....n makan......
maser Jasmin tgah morning sicness tue...bler bau coffee exp Starbuks mmg xleh bau....sedangkn dulu merupakn favourate Jasmin.

Tapi pas baik jer morning sickness tue....Jasmin bedal jer sumer makanan kecuali yg xleh dimkn la.....tp jasmin paling gler aik kelapa....boleh katakan setiap hari Jasmin minum air kelapa.....hehehehe

5. Supplement
Jasmin hanya makan supplement IBERET FOLIC -500 ngan NeurogainPB nie jer...
Jasmin penah makan pil yang Klinik kerajaan bagi...tapi disebabkan rasanya dan bau yang xbesh jadi Jasmin makan pon selang-selang.....lagi satu masalah Jasmin kene sembelit...

Pas amik IBERET FOLIC dan NeurogainPB nie...alhamdulillah masalah Jasmin selesai. Lagipon semua vitamin dah lengkap dalam iberet tue n Jasmin xpernah skip pon makan ubat...CAYALA.....
 


6. Kaki Bengkak
Masalah kaki bengkak bermula Jasmin preggy 8 bulan. Dah naikkan kaki pon still kaki mcm belon bler dah start berjalan banyak....Lagipon Jasmin mmg seorang kaki Jalan. Window shooping mesti menjadi keutamaan Jasmin. Walaupon Mr. Hubby xteman pon Jasmin leh pergi sorang2. Sanggup tau....tue yang salah satu factor Jasmin terbesalin awal kot...hehehehe

Tapi mmg betul kata MIL n my mom sendiri...bler dah nak dekat bersalin kaki tue xbengkak langsung...kalau x kalah kaki gajah tau.....

7. Mengidam
Alhamdulillah juga Jasmin xpenah nak mengidam makan yang pelik2..tapi makan yang sedap2 of course la. Tapi Mr Hubby lak yang mengidam sebenarnyer....Antara makanan yang xpernah miss ialah Ayam panggang Nando's dan air REBINA...klu xdapat dier mesti merajuk...aduih......pelikkan.....

Pastue nak jadikan cerita selera makan Mr. Hubby pon semakin menjadi2 sampai dah jd MR. BUNCIT dengan jayanyer...hehehehe

8. Jerawat 
Nie adalah pengalaman yang paling besh...
sepanjang Jasmin mengandung xder sekalipon jerawat yang degil nie muncul dekat my face tau....beshnyer kalau lah jerawat nie beul2 xder.....bahagia rasanyer.....(*__*)

9. Kesimpulannya....... 
Apa pun yang Jasmin rasa sepanjang preggy nie aalah sesuatu yang amat manis sekali. Sukar nak lupakan. Harap pas nie akan ader lagi rezeki tuk second bby lak...AMBOI xsabar lak rasenyer sdangkan bby Firas baru 22 hari...hehehehe...

2 comments:

  1. i pulak sejak pregannt ni la jerawat tumbuh byk! hehe

    ReplyDelete
  2. beshnyer jerawat tak naik..!! sy mase pegnan..muker berminyak lebih..jadi jerawat pasir tu senang jer nak naik..ggrrr...

    ReplyDelete