Thursday, August 30, 2012

Solid Food : Puree Brokoli

 Salam Eid'Fitri sume..

Jasmin nak ajar la cara-cara nak buat puree brokoli nie...
Sebenarnyer bukan brokoli jer tau leh buat tapi banyak lagi...
Sumer cara yang sama kecuali pisang, avokado @ sewaktu dengan nyer ...
Senang citer buah yang leh lenyek-lenyek jer....

Step1:
Potong sayur brokoli kedapa kecik-kecik pastue basuh dan toskan...
Pastikan basuh bersih-bersih tau...(*___*)

Sayur brokoli yang siap di basuh
 Step 2:
Pastue stim kan...
Kalau ader blander yang AVENT tue leh siap stimkan skali
Tapi apakah daya mahal sangat so guner jer la manual...
Stim sampai sayur tue macam lembik..
Kalau Jasmin akan cucuk guner garpu dulu..
kalau dah terbenam hujung garpu tue sure dah boleh angkat.

Stimkan sayur brokoli
 Step 3:
Pastue aper lagi...
Blend la...PASTIKAN JANGAN CAMPUR BLANDER yang biasa guner tue ngan makanan baby..
nanti cian lak baby mana tahu sakit perut terkena cili blend yang tersisa tue..JAUHKANLAH..
Nie hadiah daripada Ayah Jasmin..memang khas leh buat baby Food...
Texture pon halus sangan dan menggebukan...

Blend sampai lumat
 Step 4:
Tada....SIAP.
Masukkan dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk..
Kalau Jasmin hanya gune tuk 2 hari sahaja...
tak berani lagi guna lebih dari 2 hari...
Masukkan dalam bekas

Leh bukak penutup
 Jasmin beli bekas nie kat DAISO...
memang BEST...
sebab leh tutup terus just ader lubang kecik tuk kuarkan haba panas tue..
So tak perlulah risau pasal ancaman hama atau pencemaran.

Gambar yang bawah nie pulak Puree Buah LAI..
cara yang sama 
cuma Jasmin tambahkan susu IBU sekali..
Firas kalau makan puree LAI nie memang habis semangkuk..
adelah dalam 10++ sudu tue..
Banyakkan...

tapi kalau campur dengan bubur 5 sudu pon tak abis..ADOIII....

Puree Buah Lai


Get ready to EAT...

Reaksi Firas biler nak makan...asyik nak pegang jer makan sendiri...
So, bukan senang nak layan karenah Firas yang dah panjang akal nie...
200% penuh kesabaran...
So...tepuk dada tanya selera...

1 comment:

  1. ritu dokter cakap...elok memuler sekali biler nak ajar anak makan..ajar makan sayur..supaye die biase ngan rase sayur..-tak ar nanti jadi macam aty ni tak nak makan sayur..huhu- mekaseh info...anak ade sebulan lebih jer lagi sebelum makan solid food..ngah blur2 gak nih..

    ReplyDelete