Tuesday, March 19, 2013

Susahnya nak duduk masa MAKAN!!!

Nak nangis tau...
Bile nak makan jer mama die macam marathon lak...
Ye lah sejak Firas dah dapat kaki nie..
makin poning kepala di buatnya...
Kalau kat umah boleh lagi Jasmin beri Firas makan dengan tenang....
Cuma kadang-kadang kene panggil Firas makan macam 'sarjan' lak rasenye..
Tue hubby Jasmin cakapla...hahaha
Korang bayangkan bila makan mesti tak nak duduk..nak berdiri jer..
Pas dapat suap mesti nak berjalan..
pastue bile nak makan datang balik kat mama die..
Kalau makan tue dalam 10minit jer dah settle sekarang mau nye dekat sejam baru habis makan...
Adushhh!!!
Tue baru citer kat rumah..
Hah, bab citer makan kat luar lagi sadis...
nak menangis tahap maksima....
huahuahua
Seperti biasa memang selalunya kedai makan ade sediakan kerusi baby (atau BInyer baby chair)
Kiteorang memang akan letak Firas dalam tue..
Pastue sementara menunggu dan pesan makanan; keadaan ok lagi.
Tiada lagi drama sebab dalam beg mama die mesti ade mainan tuk si kecik nie...
Mula-mula Firas akan main dengan tekun
Tapi tak sampai 5 minit die dah start bosan..
minta kiteorang turunkan..kalau tak die berdiri atas kerusi tue..
Hah!! mama dah start pening..
Oklah bila turunkan die, 
mulalah berdrama..huahuaahua
Mula-mula mesti Firas akan sorong kerusi tue...
pastue dah mula berjalan-jalan..
ape lagi nak jerit pon kene cover okeh!!!
sakit jiwa...
Sebelum ribut melanda...
Bila makan lagila...memang tak tenteram mak paknya...
sakit jiwa....
kiteorang makan macam kilat..
dengan mulut nie kejap-kejap panggil Firas...
mata lagilah asyik perhatikan die..
kadang-kadang terpaksa pangku Firas..
tetapi bagaikan ade kekuatan "super saiya' yang mampu melawan tenaga mak paknya...
serius memang kuat sangat nak turun main kat bawah...
kiteorang sekarang tak dapat lagi makan dengan nikmat...
huahuahua..nangis lagi
Tengok..sampaikan terpaksa masukkan dalam trolley tapi.......erm... 
sampaikan babah cakap pasnie macam susah jer nak makan kat luar..
ALAMAK...babah!!!
sobsob...Firas, please be nice to me!!!
Korang, boleh share tak macam mane nak handle Firas supaya makpaknya tenang nak makan kat luar?
Dan supaya Firas duduk diam dalam baby chair tue...
Runsing tau...

5 comments:

  1. mmg gitu sis diorang dah besar...akak n husband mmg sistem bergilir je bila makan..nak makan sama mmg payah la

    ReplyDelete
  2. salam kenal. hyee..

    nad pon ada masalah yg sama waktu my lil QQ baru2 boleh mkn.
    kami biasa akan minta extra sudu & pinggan plastic utk QQ join makan sekali. bila dia ralit makan jgk...xde la dia kacau kita makan. kalo dia tgh lapar, memang menjadi taktik kami. tp kalo dia dh kenyang...tahan je la bunyi ketukan sudu dan comot2 d baju dia.
    bagi nad, asalkan dia x nangis sudah la. bole makan dengan aman nya. hehee

    ReplyDelete
  3. airiell ok je ddk kt baby chair..siap die xnk bg buku menu..die nk konker sorg2..mcm die nk velanja..huhu

    ReplyDelete
  4. min.. sama jer cam danial, nak makan pun kena berperang dgn anak...

    ReplyDelete
  5. Klu makan kat umah, mmg mak dah cakap awal2 yg nak bg makan kat anak susah...kdg sampai kecut2 tangan tunggu anak makan...hihihi...

    Tp klu kat luar, errrrr....sy bg naila food feeder...jd bile die dapat makan, die tak kaco mak apaknye makan...ngeeee...tp taktau la klu umo dah setaun lbeh, die takmo duk diam dah....

    Cer try bg makanan kat die masa kite nak makan...klu mknn belum smpai, memain dlu ngn die...kang bg makan awal2, time kte makan, die cmpak plak makanan...parah gak tu...hihi

    ReplyDelete