Sunday, March 24, 2013

Anak bambam atau kurus; ikut keturunan ker?


Korang mesti dan selalu dengar pasal benda nie kan....
Kalau tak pon korang mesti terkena kat batang hidung sendiri..hihihi

Selalunya dieorang mesti cakap..

contohnya:


Situasi 1
"eh..anak anak ko bambam mesti ikut mak bapak die kan..."



Situasi 2
"anak ko kurus la...tapi mak bapak sihat.." ermmmm....

Situasi 3


"anak ko bambam tapi mak bapak kurus jer."



Dan macam-macam lagi yang dieorang cakap..
kang Jasmin tulis jenuh lak korang nak bace..hihihi...

Persoalannya sekarang betul ker kurus ker bambam anak tue faktor keturunan.

Macam Jasmin nyer kes lak...
si Firas tue kurus melidi tapi mak paknya sihat-sihat.

Sampaikan ade orang cakap Jasmin catu makanan Firas..
Ye lah garam, gula, jajan dan ape-ape yang Jasmin rase tak sesuai tuk Firas; 
Jasmin takkan bagi Firas pon.
Oii sape tak sayang anak..

Tapi sejak akhir-akhir nie..Jasmin terpaksa pejamkan mata sebelah...
Bukan ape...dah ade tangan menggatal nak sumbatkan jajan kat my Jr Firas..
Hubby dah larang kan pon eh!!! macam-macam alasan bagi..

Antaranya:
"ala bukan banyak pon..sekeping jer"
"kuih nie tak manis, lemak jer rasa"
(tapi aku rasa manis mak datuk!!!)

Ya Allah, dalam hati hanya tuhan jer tahu betapa sayunyer...
Maklumlah, belah Jasmin ker, belah hubby ker..masing-masing baru dapat cucu pertama kan...

Jasmin sebenarnya dah bosan nak cakap banyak kali yang Firas tak leh makan manis-manis kang malam tak tido malam asyik meragam jer...
Tapi..erm susah la nak cakap...
 Yelah..Firas sakit pon sape yang jaga...Jasmin juga..
Dieorang semua buat dek jer...eh!!!

Lagi-lagi belah Jasmin ade sakit keturunan darah tinggi. Belah suami lak diabetis, jantung, kencing manis dan darah tinggi.
Sape tak sayang anak oi!!
Kalau boleh, Jasmin nak anak Jasmin berjaya dan mempunyai cita-cita masing-masing..
Dan yang penting dapat berbakti kepada ibubapa dan menjadi anak-anak yang soleh dan solehah...

Ameen...

Cuma kalau Jasmin boleh bertahan, Jasmin akan pastikan yang terbaik tuk Firas..
Insyaallah, semoga Allah S.W.A menolong hambanya.




Published with Blogger-droid v2.0.10

1 comment:

  1. baby gemuk ke kurus ke yang penting sihat...fayel tu bambam sbb minum susu formula sis...susu formula kan byk nau dia punya ingredient nya..selagi leh pantau panau je gula..fayel ni dh setahun sejak rasa apa itu manis...dia jadi hyper...kena sukat sikit

    ReplyDelete