Sunday, June 30, 2013

Jelebu VS Demam VS HFMD

Alhamdulillah...
Akhirnya hujan turun mencurah-curah minggu lepas kan...
kalau tak silap hari rabu hari tue...
Alhamdulillah...
Hujan rahmat tue membawa bersama jelebu yang sebelum ni mencecah IPU 700++

YES!!! HARI SABTU..
Jasmin masih ingat lagi perbualan antara Jasmin and my hubby
Hubby: yang..cuaca makin teruk nie...macam mane? cian lak kat Firas..
Jasmin: itula pasal..dalam rumah bertutup pon leh bau asap..sampaikan asap ade dalam rumah nie...
naik semput.
Hubby: orang tak leh cuti..ade job...biasalah keje waktu darurat...ayang bawa firas lari dari muar leh tak?
lagipon malam ade kendurikan kat Shah Alam....
Jasmin: Tapi hari ahad ade ghadering blogger..macam mane? bie leh datang?
Hubby: kalau takde pape..orang naik (pergi ghadering)
Dalam hari dah berkobar-kobar nak gie GHADERING GENG BLOGGER GOJES....hehehe
Jasmin siap-siap dalam kul 10 pagi kuarkan kereta...
Ya Allah..cuaca macam malam ok...
manakutkan ditambah bau asap yang menyesakkan dada...
Ayah, emak, adik, Firas dan Jasmin pon berangkatlah ke Nilai.
Tinggallah hubby yang dicintai..dalam hati dah nak menagis tau sebab jarang sangat berpisah.
Kalu g outstation pon kalau jasmin boleh ikut..jasmin akan ikut..hehehe
eh..back to topic...
Mase dalam perjalanan nak kuar rumah jer...
Ya Allah....jarak penglihatan tak sampai 100m ok...Jasmin bawa kete 30km/j..
dah macam semut....
tengok..dahsyatkan....
Alhamdulillah..bila dah nak sampai Pedas..jarak penglihatan semakin pulih....
Sampai jer Nilai kiteorang terus jer ke KOTA SERIEMAS rumah sepupu Jasmin.
Petang tue Firas dah start demam sikit...
Jasmin lak tak bawa ubat, so terpaksa keluar mencari klinik panel lak...
Ubat yang dibekalkan adalah coolfever dan ubat demam sajo...
Malam..terus pergi Majlis perkahwinan dekat Dewan SUK Shah Alam...
Sape peminat novel mesti kenal die la....hehehe
Seperti biasa Jasmin memang tak berapa suka pergi majlis berjadual dan berprotokol nie...
tak best ok...tak dapat merayap..tak dapat berbual dengan meja lain dan yang paling penting tak dapat makan sedangkan dah nak dekat kul 10 malam!!!!
ok...Firas..asyik tidur sahaja memandangkan badan masih panas lagi kan...
Fine..sampai umah dalam perjalanan balik pulak terlihat hutan kat PUTRAJAYA terbakar...
5buah lori bomba tue ok...so sesak di situ..
sampai Nilai dalam kul 1 pagi...
balik jer terus tidur tetapi....
Firas mula merenggek..
SUHU dah cecah 39.8 cel....
stanby ubat bontot dan termometer (pinjam cousin jasmin)
sudahnyer sampai ke pagi tak tdo...huhuhu
Esoknyer..pagi2 kol hubby cakap Firas demam panas dan hubby pesan jangan balik selagi die tak bagi balik muar...
Teringat pada ghadering GOJES..cepat2 inform kat aty bagitau keadaan sebenar...
cari2 no ciknaa pon tak de la pulak...
mesej-mesej etty jugak cakap tak pergi...
erm..melepas lah lagi nak pergi...
Petang AHAD tue jasmin sempat shopping Nilai 3 dengan ayah dan sepupu mase Firas tidur.
Mak yang tolong jagakan Firas..
Fuhh...orang jangan cakaplah...padat!!!
After shopping..siap2 tuk balik Muar...Ya Allah...pasrahkna diri...
IUP NILAI dah 98...
Balik jer muar..alhamdulillah...keadaan semakin pulih.
Tetapi Firas tak pulih lagi...
Esoknyer..cepat-cepat bawa Firas jumpe klinik panel lagi...
rupa-rupanyer Firas kene jangkitan HFMD...
atau kata lainnyer...sakit kaki tangan mulut...
oppsss...entry terpanjang....nanti Jasmin update pasal HFMF dan cara mengatasinyer ok!!!

2 comments:

  1. Firas dah sembuh ke? Semoga cpt sembuh hendaknya. Nih Mak Arissa dr grup gojez nih br smpt nak BW. hehehe. salam kenal u.. :D

    ReplyDelete