Thursday, December 19, 2013

Firas dan aktiviti setiap petang

Minggu yang paling memenatkan bagi mak buyong...
Hua..cepatlah Jumaat....
Ala...Jumaat pon kene turun site jugak..
Hari nie barulah dapat masuk opis tapi....
Banyak paper work la pulak..
Nie pon amik masa 10minit jer tau...
Semalam jeng..jeng..jeng...jantina adik baby dah CONFIRM!!!!
Alhamdulillah....
tapi nanti Jasmin citer di lain episode k...
Jasmin nak abiskan entry cik abang Firas nie dulu....
Jasmin nak share apa yang selalu Firas buat bila petang menjelma...
Firas start keluar jam 5.30 petang sehingga kul 6 lebih...
Kalau hujan, main dalam umah jer la...
Jasmin ajak Firas explore sejak Firas umur 10bulan lagi..
sekarang, takyah cakap...pantang petang jer dia dah siap tarik-tarik tangan mama sebab nak main...
oklah, Jasmin share apa yang Firas lakukan dan boleh dikatakan aktiviti wajib setiap petang...
Firas dan bola sepak
Yang nie babah Firas yang terapkan....bola yang biru nie memang untuk main kat luar...
dalam rumah pon ada bola juga tau....
Sejak kecik memang Firas terlalu minat pada bola..
Bila tengok bola...die ngan babah la terjerit-jerit
 GOLLL!!!!
mama malas nak layan bola nih..baik mengemas apa yang patut lagi penting....
Babah cakap Firas besar cikit, nak bawa Firas main bola padang lak...
badminton Firas tak berapa minat la pulak!!!


Firas dan Playground
Jasmin kan duduk kat Muar, so kat Muar nie ada Tanjung...
Seminggu sekali atau tengok pada keadaan...Firas wajib pergi playground...
mula-mula memang Firas takut.....
Tapi sekarang, gelunsur or slide yang tinggi pon die dah boleh turun sendiri...
Siap action nak main sendiri..
dan yang paling penting, Firas dah mula nak berkawan...

satu petanda yang positif tue...


Firas dan air..
Hah!!! sapa yang mengikuti blog Jasmin mesti tahu yang Firas nie hantu air a.k.a kuat main air
So, kalau kitaorang siram pokok bunga kat depan nie..
Firas akan join sekaki tau...
sambil siram pokok bunga sambil main air...
hehehehe.....layan jer la...

Firas dan haiwan ternakan
Kalau sapa yang tak tahu, Jasmin duk area kampung...
so kalau kat kampung nie macam-macamla haiwan yang leh jumpa kan...
ayam, kambing, itik, lembu, dan banyak lagila
Kalau ayam, Firas nie dah tak layan sangat...
makin die kejar ayam tue adalah...
Tapi Firas paling suka tengok COW...
asal jalan jer..mesti kene check in tengok COW dulu...
kalau tak, die asyik cakap...COW...COW..COW...sepanjang perjalanan...
tak tenang mak nak drive...
so, layang jer la dulu open zoo kat cni...
hehehe...setakat nie jer yang Jasmin mampu nak cerita..
kalau ikutkan banyak lagi aktiviti yang Firas suka...nanti kalau free Jasmin update lagi k...

1 comment:

  1. Seronok dok kampung. Boleh bawa anak explore lebih. =)

    ReplyDelete